Cele mai frecvente cauze ale bubelor pe sau sub limba

3. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Bube pe sau sub limba

 

Aparitia bubelor in cavitatea bucala, pe sau sub limba, poate fi un fenomen cu adevarat neplacut si poate cauza un disconfort pronuntat. De multe ori, acestea pot fi simple rani care se vindeca de la sine, in timp ce altele pot semnala o afectiune si pot avea nevoie de tratament.

De ce apar bubele pe sau sub limba? Descopera mai multe despre cele mai frecvente cauze ale acestora!

Stomatita aftoasa

Stomatita aftoasa sau aftele bucale, se manifesta sub forma unor vezicule alb-galbui prezente in gura, pe partea interioara a buzei, pe gingii sau pe limba. Acestea reprezinta cele mai comune leziuni bucale, afectand pana la 25% din populatia globala. Cauzele stomatitei nu sunt clare, insa pot include ranile suferite in interiorul cavitatii bucale, stresul sau schimbarile hormonale.

Atunci cand aftele apar pe limba, ele pot cauza durere. Din fericire, stomatita aftoasa tinde sa dispara de la sine, fara sa fie necesar un tratament. Daca durerea este persistenta, medicul poate recomanda medicamente antialgice.

Papilita linguala

Papilita linguala duce la formarea unor umflaturi pe limba, mai mari decat papilele gustative, care capata practic aspectul unor bube. In general, acestea nu sunt asociate cu alte simptome insa, daca sunt prea mari, pot cauza disconfort si durere. Nici in acest caz nu a fost identificata o cauza clara a aparitiei lor, insa afectiunea poate fi considerata inofensiva, iar bubele de pe limba dispar de la sine.

Limba geografica

Limba geografica duce la formarea unor mici depresiuni pe limba, care pot avea un aspect similar bubelor. Pot fi afectate mai multe zone, in momente diferite. Problema poate persista o perioada mai indelungata, iar apoi poate reveni, insa in alta parte a limbii.

De regula, limba geografica nu este o afectiune grava, iar tratamentul nu este necesar. In anumite cazuri, totusi, poate aparea durerea. Daca aceasta persista, exista optiunea ca medicul sa prescrie medicamente care sa o amelioreze.

Candidoza bucala

Candidoza bucala apare in urma unei infectii cu o ciuperca numita Candida. De obicei, aceasta apare la nou-nascuti, insa orice persoana cu sistemul imunitar slabit poate avea un risc mai ridicat de a o dezvolta.

Candidoza bucala presupune aparitia unor pete albe, care constituie de fapt ciuperca si care pot arata precum niste bube pe limba. Prezenta lor provoaca de obicei senzatia de corp strain, moale, in interiorul gurii, durere in timpul consumului de alimente si pierderea gustului. Pentru a o combate, se recomanda administrarea de medicamente antifungice.

Leziunile

O leziune poate duce la formarea de bube pe si sub limba. Acestea pot aparea in urma unei muscaturi, a consumului de alimente foarte iuti, tari sau fierbinti sau din cauza unor accidente. Persoanele cu limba sensibila ar trebui sa aiba grija la ceea ce mananca, dar si la modul in care mesteca.

Lichenul plan

Lichenul plan reprezinta un tip de iritatie rar intalnit care se formeaza pe limba si capata un aspect albicios si protuberant, similar unei bube. Iritatia poate aparea si pe interiorul obrajilor, dar si pe scalp, unghii sau in alte zone ale pielii.

De multe ori, lichenul plan nu cauzeaza disconfort, iar tratamentul ar putea sa nu fie necesar. Insa, daca apare durerea, medicii pot recomanda anumite medicamente. Afectiunea poate sa apara si sa dispara de-a lungul anilor dar, in acest caz, ar putea fi nevoie de administrarea unui tratament special.

Pemfigusul vulgar

Pemfigusul vulgar este o alta afectiune rar intalnita care determina formarea bubelor, in prima faza la nivelul gurii, iar apoi, oriunde pe piele. Aceste bube se pot sparge si infecta si pot cauza durere in timpul mancatului. Tratamentul presupune administrarea unor medicamente care sa ajute la gestionarea simptomelor si sa favorizeze vindecarea pielii.

Sindromul Sjogren

Sindromul Sjogren reprezinta o boala autoimuna rara care afecteaza intre 0.5% si 1% din populatie si consta in inflamarea glandelor salivare. Drept rezultat, gura se poate usca si, astfel, apar bubele si ulceratiile, care fi prezente inclusiv pe limba. Alte simptome includ ochii uscati, schimbari ale pielii si durerea articulara.

Sindromul Sjogren se trateaza pe baza medicamentelor recomandate de catre medic, care se adreseaza simptomelor prezente si au ca scop reducerea inflamatiei.

Sindromul Behcet

Aceasta afectiune duce la inflamarea vaselor de sange, iar primele simptome sunt bubele similare aftelor bucale, care pot disparea cu timpul. Alte simptome includ inflamarea ochilor si a articulatiilor, probleme digestive, aparitia ulcerelor genitale si a leziunilor pe piele.

Pe langa tratamentul obisnuit, medicii ar putea recomanda si o serie de schimbari alimentare pentru a gestiona mai bine simptomele.

Cancerul bucal

Acest tip de cancer duce la aparitia a numeroase schimbari in interiorul cavitatii bucale, iar unul dintre simptome poate include bubele pe limba, obraji sau gingii care refuza sa se vindece. Alte semne pot include o pata albicioasa sau rosiatica pe pielea din interiorul gurii, umflaturi, pierderea dintilor, amorteala fetei sau a gatului, probleme de masticatie sau inghitire, dificultati de vorbire.

Daca este diagnosticat in faza timpurie, cancerul bucal este tratabil. Este important sa te prezinti imediat la medic daca ai de-a face cu unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus.

Tratament si prevenire

In functie de cauza aparitiei bubelor pe sau sub limba, medicul va recomanda un tratament adaptat. Insa, exista si cateva metode prin care poti facilita vindecarea sau poti preveni aparitia acestor ulceratii inconfortabile.

Printre aceste metode, putem enumera gargara cu apa cu sare, clatirea cavitatii bucale dupa consumul de alimente, in special daca acestea au un grad ridicat de aciditate, indepartarea protezei dentare inainte de culcare si o igiena orala riguroasa, care sa presupuna nu doar periajul zilnic, ci si utilizarea atei dentare.

Bubele de pe sau sub limba sunt de cele mai multe ori probleme inofensive, care cauzeaza doar un mic disconfort si dispar de la sine. Insa, daca ele persista si apar si alte simptome deranjante, mergi la medic si afla care este problema! Respecta recomandarile acestuia si ia doar tratamentul prescris de catre specialist!

Surse:

1. Tarakji, Bassel, et al. “Guideline for the Diagnosis and Treatment of Recurrent Aphthous Stomatitis for Dental Practitioners.” Journal of International Oral Health : JIOH, Dentmedpub Research and Printing Co, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441245/. Published May 2015. Accessed October 1, 2022.

2. Johnson, Jon. “Blisters on the Tongue: Pictures, Causes, and Treatments.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/blisters-on-the-tongue. Published August 31, 2020. Accessed October 1, 2022.

3. Geographic Tongue - Statpearls - NCBI Bookshelf. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554466/. Published August 3, 2021. Accessed October 1, 2022.

4. “Candida Infections of the Mouth, Throat, and Esophagus.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/index.html. Published February 25, 2021. Accessed October 1, 2022.

5. Błochowiak, Katarzyna, et al. “Oral Mucosal Manifestations in Primary and Secondary Sjögren Syndrome and Dry Mouth Syndrome.” Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, Termedia, www.termedia.pl/Oral-mucosal-manifestations-in-primary-and-secondary-Sjogren-syndrome-and-dry-mouth-syndrome,7,26919,1,1.html. Published February 29, 2016. Accessed October 1, 2022.

6. “Behçet Disease: Medlineplus Genetics.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/genetics/condition/behcet-disease/. Accessed October 1, 2022.

 

  • ​Spatiile dintre dinti sunt greu accesibile pentru o periuta de dinti normala. Daca nu exista o curatare regulata, placa dentara devine un teren propice pentru bacterii.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor