Chistul Baker: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Chistul Baker se manifesta sub forma unei umflaturi in spatele genunchiului. De obicei, acesta este cauzat de excesul de lichid care provine din articulatia genunchiului. Persoanele afectate pot suferi de o boala precum artrita sau se pot confrunta cu un traumatism la nivelul piciorului.
Ce este chistul Baker?
Chistul Baker, numit si chist popliteal sau sinovial este o formatiune lichida care apare in spatele genunchiului si care provoaca o umflatura locala care se manifesta uneori cu durere. Aceasta se poate agrava atunci cand persoana este activa sau atunci cand efectueaza o miscare de indreptare completa sau de indoire a genunchiului.
Ca multe afectiuni, acest chist este numit dupa medicul care l-a descris pentru prima data. La mijlocul anilor 1800, Dr. William Morrant Baker a concluzionat ca aceste chisturi popliteale rezulta din lichidul care se pierde dintr-o articulatie deteriorata a genunchiului. Cand structurile din jurul articulatiei se deterioreaza, genunchiul produce lichid suplimentar care poate curge doar intr-un singur mod, astfel incat sa formeze un chist pe partea din spate a genunchiului. Un chist Baker este de cele mai multe ori rezultatul unei probleme de sanatate precum artrita sau o ruptura de cartilaj [1].
Cauzele chistului Baker
Lichidul sinovial ajuta piciorul sa se miste si reduce frecarea dintre partile in miscare ale genunchiului, avand actiune lubrifianta. Chistul Baker apare atunci cand acest lichid este secretat in exces.
Printre problemele de sanatate care pot provoca leziuni articulare care pot determina aparitia unui chist Baker se numara [1], [2],[3]:
- artrita - osteoartrita sau reumatoida;
- leziuni directe a genunchiului - ruptura de menisc sau ruptura de ligament;
- inflamatii;
- guta.
Simptomele chistului Baker
In unele cazuri, un chist Baker nu provoaca durere si este posibil sa treaca neobservat. Daca prezinti simptome, acestea pot include [2],[3]:
- formatiuni inflamate in spatele genunchiului;
- durere de genunchi;
- rigiditatea genunchiului;
- gama limitata de miscari pe care le poti executa;
- incapacitatea de a flexa complet genunchiul;
- umflarea genunchiului si/sau a piciorului.
Simptomele se pot agrava dupa efectuarea unor activitati fizice sau daca ai stat mult timp in picioare.
Uneori, chistul Baker poate provoca umflarea si inrosirea piciorului, care pot fi similare cu simptomele unui cheag de sange.
Atentie! Un cheag de sange este o situatie de urgenta. Daca te confrunti cu astfel de simptome, adreseaza-te de urgenta medicului!
Complicatiile chistului Baker
Chistul ar putea disparea singur daca nu este tratat. Cu toate acestea, exista si alte complicatii care pot aparea daca acesta este lasat netratat, inclusiv [2]:
- durerea se agraveaza;
- chistul creste in dimensiune;
- chistul se sparge, provocand vanatai la nivelul piciorului.
Diagnosticarea chistului Baker
Un chist Baker poate fi adesea diagnosticat in timpul unui examen fizic. Cu toate acestea, unele dintre simptome sunt similare cu cele ale unor afectiuni mai grave, cum ar fi un cheag de sange, anevrism sau tumoare. De aceea, poate fi necesara efectuarea unor teste imagistice precum [1], [3]:
- Radiografie – test folosit pentru a vedea daca suferi de artrita la genunchi.
- Scanari imagistice prin rezonanta magnetica (RMN) - testul poate oferi informatii despre cauza de aparitie a unui chist Baker.
- Ecografie – testul utilizeaza unde sonore pentru a determina daca nodul este solid sau fluid.
Diagnosticul diferential al chistului Baker se face cu afectiuni precum: chist ganglionar, chist meniscal, bursita, anevrism arterial, degenerare chistica adventiciala, tumora benigna sau maligna.
Optiuni de tratament pentru chistul Baker
In unele cazuri, simptomele usoare pot fi controlate prin evitarea activitatilor care le declanseaza. Cu toate acestea, daca chistul este mare si provoaca durere, este posibil sa ai nevoie de aplicarea unui tratament.
Tratament nechirurgical
Tratamentul chistului Baker incepe de obicei cu optiuni nechirurgicale. O metoda clasica pe care medicii sportivi si chirurgii ortopezi s-au bazat timp de multi ani pentru calmarea inflamatiei si evitatea deteriorarii articulatiilor este metoda RICE [1]-[4]:
- „Rest” = repaus fizic;
- „Ice” = gheata aplicata pe zona afectata;
- „Compression” = compresie prin folosirea de bandaje compresive;
- „Elevation” = ridicarea zonei afectate peste planul inimii.
Alte optiuni de tratament nechirurgical pentru chistul Baker pot include [1]-[4]:
- Medicamente – antialgice, antiinflamatorii nesteroidiene - medicamente care pot reduce durerea si inflamatia; injectii de steroizi in genunchi.
- Terapii - se pot practica sub supravegherea unui specialist unele exercitii pentru chistul Baker, practici usoare care imbunatatesc gama de miscare si intaresc muschii din jurul genunchiului pentru a pastra functionalitatea genunchiului.
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase, care te ajuta sa pui mai putina presiune asupra articulatiilor.
- Evitarea activitatilor care incordeaza genunchiul - evitarea sporturilor cu impact ridicat, cum ar fi jogging-ul.
- Folosirea unor echipamente medicale ajutatoare la mers.
Tratarea unui chist spart
Chistul Baker se poate sparge de la sine, ducand la eliminarea de lichid in jos spre muschii piciorului. Spargerea chistului poate provoaca o durere ascutita la nivelul piciorului, care devine inflamat si capata o culoare rosiatica.
Lichidul va fi reabsorbit treptat in organism in cateva saptamani. Tratamentul recomandat pentru un chist spart consta in odihna si mentinerea piciorului ridicat.
Tratamentul chirurgical
Chirurgia poate fi folosita pentru a repara sursa leziunilor genunchiului.
In unele cazuri, poate fi posibila aspirarea sau drenarea un chist Baker. Cu toate acestea, metoda nu se poate aplica in cazul chisturilor cronice, deoarece lichidul din interiorul acestora este prea vascos. Drenarea sau aspirarea chistului se realizeaza pentru a reduce dimensiunea lui, medicul specialist putand elimina lichidul cu un ac. Drenarea chistului este adesea efectuata cu ghidare cu ultrasunete.
Indepartarea chirurgicala a chistului Baker nu este usoara, deoarece, spre deosebire de alte tipuri de chisturi, acestea nu au o captuseala. Chirurgia poate fi necesara pentru a repara articulatia genunchiului, daca este deteriorata semnificativ ca urmare a unei leziuni sau a unei afectiuni, cum ar fi osteoartrita, gonartroza.
Aceasta operatie poate fi de mai multe feluri:
- Chirurgia artroscopica a genunchiului. Aceasta procedura poate fi utilizata atat pentru diagnosticarea, cat si pentru corectarea leziunilor genunchiului. Medicul chirurg efectueaza o mica taietura in genunchi si introduce un dispozitiv numit artroscop (un instrument flexibil cu o camera la capat). Instrumentele chirurgicale mici pot fi utilizate alaturi de artroscop pentru a repara orice leziune.
- Osteotomie genunchi. In timpul acestei proceduri, medicul chirurg taie o parte din os pentru a corecta deteriorarea genunchiului. Aceasta interventie chirurgicala poate fi o optiune pentru persoanele cu artrita.
Prevenirea chistului Baker
Prevenirea leziunilor genunchiului reprezinta cel mai bun mod de a preintampina aparitia unui chist Baker. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens [1], [3]:
- purtarea de incaltaminte corespunzatoare;
- practicarea incalzirii inainte de a incepe o sesiune de exercitii fizice si sport;
- aplicarea imediata a metodei RICE, daca te-ai lovit la genunchi si contactarea urgenta a medicului;
- dieta si nutritie corespunzatoare pentru mentinerea unei greutati corporale adecvate;
- utilizarea unor suplimente alimentare si a unor remedii naturiste pentru prevenirea problemelor articulatiilor.
Remediile naturiste administrate trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca un acestea nu inlocuiesc un tratament medical.
Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi!
Atentie! Acest articol are un rol strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca te confrunti cu simptome severe si observi schimbari la nivelul mobilitatii genunchilor, adreseaza-te medicului!
Chistul Baker este o afectiune intalnita atat in randul femeilor, cat si al barbatilor si apare mai frecvent in randul celor care practica un sport. Discuta cu medicul specialist despre orice leziune care poate aparea la genunchi, pentru a te asigura de cel mai bun diagnostic.
Surse de informare:
[1] Cleveland Clinic. “Baker's Cyst.”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15183-bakers-cyst Accesat in 25.08.2022.
[2] Mayo Clinic. “Baker cyst.”, Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baker-cyst/symptoms-causes/syc-20369950 Accesat in 25.08.2022.
[3] WebMd. “Baker’s Cyst.”, WebMd, 2020,
https://www.webmd.com/arthritis/what-is-bakers-cysts Accesat in 25.08.2022.
[4] NHS, “Baker’s Cyst.” NHS, 2022,
https://www.nhs.uk/conditions/bakers-cyst/treatment/ Accesat in 25.08.2022.