Chist naboth: ce este si de ce apare?
Chistul naboth este o umflatura inofensiva care se formeaza uneori atunci cand celulele pielii infunda glandele din colul uterin. Daca personalul medical observa prezenta unuia sau mai multor chisturi naboth in timpul unui examen pelvian, nu trebuie sa iti faci griji. Chisturile naboth sunt foarte comune si, de obicei, nu necesita niciun tratament.
Afla din urmatorul articol: ce este chistul naboth, care sunt cauzele aparitiei si cum poate fi tratat in situatii mai rare!
Ce este chistul naboth?
Chistul naboth sau chistul nabothian este un tip de chist umplut cu mucus sub forma unei umflaturi mici pe suprafata colului uterin. Acesta are de obicei un diametru de 2 pana la 10 milimetri si contine mucus care variaza in culori - de la galben pal, pana la galben chihlimbar (1).
In cele mai multe cazuri, chisturile naboth apar atunci cand tesutul nou incepe sa se regenereze pe colul uterin dupa nasterea naturala. Tesutul nou blocheaza deschiderile glandelor nabothiene ale colului uterin, prinzand secretia mucoasa in buzunare mici aflate sub piele (1).
Persoanele de sex feminin pot dezvolta un singur chist naboth sau chiar mai multe. De obicei, chistul naboth poate trece neobservat pana in momentul in care medicul ginecolog il identifica in timpul unui examen pelvian.
Chisturile naboth sunt destul de frecvente si mai poarta numele de chisturi cervicale, chisturi de retentie mucoasa au chisturi epiteliale. Nu sunt o amenintare pentru sanatatea ta si nu reprezinta un semn al cancerului de col uterin (2).
Afla mai multe desprecauzele si simptomele cancerului de col uterin!
Chist naboth: cauze si factori de risc
Cauze
Chisturile nabothiene se formeaza atunci cand glandele producatoare de mucus din colul uterin sunt acoperite cu celule ale pielii si se infunda. Celulele pielii conecteaza glandele, ceea ce face ca mucusul sa se acumuleze. Acest lucru provoaca formarea chistului naboth (2).
Nasterea si traumatismele fizice ale colului uterin in timpul nasterii naturale pot provoca chisturi naboth la unele persoane de sex feminin. Acest lucru se intampla pentru ca organismul simte sa provoace tesut in exces care se dezvolta in partea de sus a glandelor care produc mucus in timpul procesului de vindecare dupa nastere (2).
Chisturile cauzate de traumatisme fizice sunt deosebit de frecvente si in timpul recuperarii de la cervicita cronica, in care tesutul colului uterin este inflamat.
Factori de risc
Persoanele insarcinate sau ajunse la varsta fertilitati sunt mult mai predispuse la dezvoltarea chisturilor nabothiene. Varsta fertila dureaza de la pubertate si pana la debutul menopauzei care, in unele cazuri, se poate intampla pana la 40 sau 50 de ani (2).
Persoanele diagnosticate cu adenom malignum ar putea fi, de asemenea, la risc de a dezvolta chisturi similare. Adenom malignum este un tip de neoplazie care afecteaza productia de mucus din colul uterin, iar chisturile formate sunt identice cu chisturile naboth, desi sunt necesare mai multe cercetari stiintifice pentru confirmarea acestor rezultate (2).
Adreseaza-te medicului pentru a fi testata pentru adenom malignum daca esti ingrijorata de faptul ca aparitia chistului naboth ar putea fi un rezultat al acestei afectiuni, mai degraba decat din alte cauze.
Chist naboth: simptome
In cazuri rare, un chist naboth poate provoca simptome care fac o persoana sa se simta incofortabil, cum ar fi:
- presiune usoara sau un sentiment de plenitudine in vagin;
- durere inainte, in timpul sau dupa un act sexual (dispareunie) (3).
Este posibil sa observi anumite simptome daca ai un chist naboth care se rupe. Cand un chist izbucneste, acesta elibereaza mucus si cantitati mici de sange care pot fi observate in secretiile vaginale. In acest caz, secretia vaginala poate avea un miros neobisnuit (3).
In mod normal, aceste simptome nu ar trebui sa dureze foarte mult. Daca manifestarile provocate de ruptura unui chist naboth dureaza pe o perioada foarte lunga, adreseaza-te medicului pentru a vedea ce se intampla!
Optiuni de tratament
Chistul naboth este o tumoare benigna si, de obicei, nu necesita tratament. In cazuri rare, chisturile pot fi atat de mari incat pot distorsiona forma si dimensiunea colului uterin. Aceasta este o situatie severa in care examinarea cervicala de rutina devine dificila sau chiar imposibila (2).
In scenariul descris mai sus, medicul poate recomanda indepartarea chistului pentru a examina colul uterin. Indepartarea chistului se poate face prin:
- excizie sau ablatie electrocauterica. In timpul unei excizii, medicul utilizeaza un bisturiu sau o lama pentru a elimina umflatura. In timpul ablatiei electrocauterice, medicul utilizeaza curentul electric pentru indepartarea chistului;
- crioterapia. In aceasta procedura, medicul utilizeaza azot lichid pentru a ingheta si sparge chistul. Crioterapia este mai putin invaziva decat excizia sau ablatia electrocauterica (2).
Discuta cu medicul tau despre ce tratament functioneaza cel mai bine pentru tine, in functie de marimea si distributia chisturilor in colul uterin.
Atentie! Examinarile complete ale colului uterin sunt foarte importante in timpul vizitelor de rutina. Acestea iti pot asigura sanatatea reproducerii si pot ajuta la identificarea timpurie a oricaror probleme care vizeaza colul uterin.
Rezultatele in tratarea chisturilor naboth sunt extrem de pozitive. La momentul actual, nu exista nicio modalitate cunoscuta pentru a preveni aparitia chisturilor naboth. Cu toate acestea, aceste umflaturi sunt benigne si nu reprezinta amenintari la adresa sanatatii pe termen scurt sau lung.
Atata timp cat chisturile naboth nu reprezinta un obstacol in a trai o viata normala si nu provoaca durere sau disconfort in colul uterin, nu este nevoie sa-ti faci griji cu privire la acest tip de chist.
Programeaza vizite de rutina la medicul ginecolog pentru a tine evidenta despre cresterile care au nevoie de tratament si cele care nu au nevoie si ai grija de sanatatea ta!
Disclaimer: acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultatiile medicale. Adreseaza-te personalului medical calificat pentru identificarea oricaror afectiuni care-ti pot pune viata in pericol!
Surse de informare:
(1) Harvard Medical School (2019). Nabothian Cysts. Harvard Health Publishing. Nabothian Cysts - Harvard Health
(2) Roth, E. (2018). Nabothian Cysts. Medically Reviewed by PhD, MSN Wilson, D.R. Nabothian Cyst: Causes, Symptoms, and Treatments (healthline.com)
(3) Cleveland Clinic. Nabothian Cysts. Nabothian Cyst: Causes, Symptoms and Treatment (clevelandclinic.org)