Clorura de sodiu (NaCl): proprietati, utilizari, toxicitate
Clorura de sodiu (NaCl), cunoscuta mai degraba sub denumirea de „sare de masa” sau „sare de bucatarie” este o substanta pe care majoritatea persoanelor o folosesc zi de zi, dar care are si multe alte utilizari, inclusiv in medicina.[3] Este considerata esentiala pentru buna functionare a organismului, dar, consumata in exces, poate avea efecte negative asupra sanatatii. Mai multe informatii despre proprietatile si utilizarile clorurii de sodiu, dar si despre toxicitatea acesteia vei descoperi in randurile de mai jos.
Ce este clorura de sodiu si ce proprietati are
Clorura de sodiu este un compus ionic cu formula chimica NaCl ce se gaseste in cantitati mari in natura. In stare pura, este o substanta incolora, usor solubila in apa, cu gust sarat. Punctul de topire al NaCl este de 801°C, iar punctul de fierbere este de 1465°C.[4]
Aproximativ 40% din compozitia NaCl este reprezentata de sodiu, un mineral de care organismul are nevoie pentru a putea functiona si pe care il mai gasim si in fructe, legume si alte alimente neprocesate. Printre cele mai importante functii ale clorurii de sodiu se numara absorbtia si transportul nutrientilor, mentinerea echilibrului hidro-electrolitic, transmiterea impulsurilor nervoase, dar si la contractarea si relaxarea musculara.[3]
La ce se foloseste clorura de sodiu
Clorura de sodiu este un ingredient esential in gastronomie si industria alimentara, fiind folosita pentru a potenta aroma si a imbunatati gustul si culoarea alimentelor. De asemenea, este un conservant natural eficient, prelungind durata de valabilitate si prevenind cresterea bacteriilor. Acestea nu reprezinta insa singurele sale utilizari. Mai este folosita, de exemplu, pentru a curata oalele si tigaile, a indeparta petele de grasime sau a preveni aparitia mucegaiului, dar si pentru preveni si a indeparta gheata de pe drumuri, trotuare sau zone pietonale.
In toate cazurile de mai sus ne-am obisnuit sa ne referim la ea ca la „sare”. Denumirea de „clorura de sodiu” este folosita mai degraba in medicina, unde este folosita pentru a crea solutii saline ce pot fi utilizate pentru[3]:
- tratarea deshidratarii si dezechilibrului electrolitic (sub forma de perfuzie);
- spalarea cateterelor;
- ameliorarea congestiei nazale si a scurgerii postnazale si mentinerea umiditatii mucoasei nazale (sub forma de picaturi pentru nas ori irigatii nazale);
- curatarea ranilor;
- ameliorarea rosetii si uscaciunii oculare (sub forma de picaturi pentru ochi).
Toxicitatea clorurii de sodiu
Clorura de sodiu nu este toxica, cu conditia sa nu fie consumata in exces. In cantitati prea mari, iti poate irita ochii, pielea, caile respiratorii si stomacul.[3] In plus, poate efecte negative asupra sanatatii.
De exemplu, legatura dintre consumul excesiv de clorura de sodiu si hipertensiunea arteriala este bine stabilita - un aport crescut de sare poate determina o crestere a tensiunii arteriale, prin retentia de apa in organism si suprasolicitarea sistemului cardiovascular. La randul sau, hipertensiunea arteriala este un factor de risc important pentru diverse afectiuni, inclusiv bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, bolile renale si chiar si unele tipuri de dementa.[1]
Excesul de sodiu a mai fost asociat si probleme de sanatate precum osteoporoza, lupusul, scleroza multipla sau alergiile.[2] Deshidratarea si edemul (retentia de apa) se afla si ele pe lista efectelor negative ale unui aport prea ridicat de sare.[3]
Ca regula generala, se recomanda consumul a maxim 2,3 grame (g) sau 2,300 miligrame (mg) de sodiu pe zi (aproximativ o lingurita). De preferat ar fi ca aportul de sodiu sa se limiteze la 1,500 mg/zi, in special in cazul persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, diabet sau boli cardiovasculare.[2]
Exista numeroase strategii si alternative pentru a reduce aportul de NaCl in dieta. Utilizarea unor condimente si ierburi aromatice in locul sarii poate fi o alternativa delicioasa si sanatoasa. Verificarea etichetelor produselor alimentare si alegerea variantelor cu continut redus de sare este, de asemenea, o optiune. In plus, evitarea alimentelor procesate si gatitul acasa poate reduce semnificativ aportul de sare.[2][3]
Clorura de sodiu (NaCl), cunoscuta si sub denumirea de „sare de masa”, este utilizata in diverse domenii, inclusiv in industria alimentara si in medicina. Este o sursa importanta de sodiu si are mai multe functii esentiale pentru buna functionare a organismului. Totusi, este important sa fim constienti de efectele negative pe care consumul sau excesiv il poate avea asupra sanatatii, in special in cazul persoanelor diagnosticate cu anumite afectiuni. Tine cont de faptul ca majoritatea persoanelor depasesc cantitatea recomandata fara a-si da seama de acest lucru. Un medic te poate ajuta sa afli daca te numeri printre cei care consuma prea multa sare si ce poti face pentru a evita problemele pe care acest obicei alimentar le poate cauza.
Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Cere intotdeauna sfatul unui medic inainte de a creste sau reduce aportul de clorura de sodiu din alimentatie sau a face modificari drastice in dieta.
Bibliografie:
- „Salt and your blood pressure”, Blood Pressure UK, 2021, www.bloodpressureuk.org/your-blood-pressure/how-to-lower-your-blood-pressure/healthy-eating/salt-and-your-blood-pressure/. Accessed 12 June 2023.
- Brazier, Yvette. „How Much Salt Should a Person Eat?”, Medical News Today, 28 July 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/146677. Accessed 12 June 2023.
- Haskins, Julia. „Sodium Chloride”, Healthline, 29 Sept. 2018, www.healthline.com/health/sodium-chloride. Accessed 12 June 2023.
- „Sodium Chloride”, PubChem, 2023, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/sodium%20chloride. Accessed 12 June 2023.