Retentia de apa: ce este, afectiuni asociate, recomandari
Corpul uman este format in mare parte din apa. In mod normal, sistemul limfatic si alte sisteme si organe asigura mentinerea unui nivel sanatos de lichide in tesuturi. Cand acestea nu mai functioneaza asa cum trebuie, apare retentia de apa in organism.[2] Continua sa citesti pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema, de la simptome si cauze pana la posibile solutii.
Continutul articolului
Ce este retentia de apa?
Retentia de apa este definita ca fiind o acumulare de lichide in exces in tesuturile corpului ce provoaca umflarea acestora. Este o problema ce poate afecta orice parte a corpului, dar cel mai adesea o vei observa la nivelul membrelor superioare si inferioare. Termenul medical folosit pentru a descrie aceasta problema este edem.[5]
Care sunt cauzele pentru care apa poate fi retinuta in organism?
Cauzele retentiei de apa pot varia de la factori ce tin de stilul de viata pana la anumite afectiuni medicale. Iata cateva dintre acestea:
- Consumul excesiv de sare;
- Sarcina - retentia de apa, in special in picioare, apare adesea in timpul sarcinii din cauza schimbarilor hormonale;
- Menstruatia - modificarile echilibrului hormonal pot duce la retentia de apa inainte de menstruatie si la aparitia unor simptome precum balonarea sau sensibilitate la nivelul sanilor; alaturi de durerile menstruale, acestea sunt simptome ce se manifesta frecvent inaintea menstruatiei;
- Premenopauza si menopauza - din cauza nivelurilor ridicate de estrogen, pot aparea retentia de apa si balonarea;
- Afectiunile tiroidiene - glanda tiroida secreta hormoni care contribuie la reglarea nivelului de lichide din tesuturi; atunci cand activitatea acesteia este afectata, poate aparea retentia de apa;
- Obezitatea;
- Sedentarismul - lipsa de miscare si statul in picioare sau asezat pentru perioade prea lungi de timp pot fi unele dintre cauzele retentiei de apa;
- Bolile renale (ex: insuficienta renala) - rinichii filtreaza sangele si ajuta la reglarea nivelului de lichide din corp; cand acestia nu functioneaza asa cum trebuie, apar diverse probleme, inclusiv retentia de apa;
- Ciroza - duce la acumularea de lichide in exces in cavitatea abdominala si in picioare;
- Afectiuni ale sistemului limfatic - sistemul limfatic contribuie, de asemenea, la reglarea nivelului de lichide din tesuturi; atunci cand functionarea acestuia este afectata, poate aparea si retentia de apa;
- Insuficienta cardiaca - inima ta nu mai poate pompa sangele eficient, ceea ce poate cauza edeme la nivelul picioarelor si a plamanilor;
- Anumite medicamente (ex: blocante ale canalelor de calciu, antiinflamatoarele nesteroidiene, anticonceptionalele, unele medicamente pentru diabet, corticosteroizii, medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale).[2][5][10]
Care sunt simptomele retentiei de apa?
Simptomele retentiei de apa pot varia in functie de zona afectata. In cazul membrelor superioare si inferioare, simptomele pot include:
- Umflarea mainilor si picioarelor;
- Modificari ale culorii pielii;
- Piele cu textura lucioasa si intinsa;
- Dureri si sensibilitate la nivelul membrelor;
- Articulatii rigide;
- Crestere in greutate;
- Aparitia unor gropite la nivelul pielii in urma apasarii cu degetul.
Retentia de apa mai poate afecta si plamanii. Acumularea de lichide in exces in plamani este cunoscuta sub denumirea de edem pulmonar, iar printre posibilele simptome asociate cu aceasta se numara:
- Dificultati de respiratie;
- Tuse;
- Dureri in piept;
- Stare de slabiciune.
Retentia de lichid in creier se numeste hidrocefalie si este insotita de simptome precum:
- Varsaturi;
- Vedere incetosata;
- Dureri de cap;
- Tulburari de echilibru.[2]
La ce tratamente poti apela pentru retentia de apa?
In cazurilor usoare, edemul poate trece de la sine. Daca picioarele sunt cele afectate, poti grabi acest proces prin ridicarea lor deasupra nivelului inimii. Masajul este o solutie ce s-ar putea dovedi eficienta, daca este realizat corect.
Uneori insa este nevoie de medicamente pentru a combate retentia de apa din organism. De asemenea, se mai poate apela si la suplimente alimentare sau diverse remedii naturiste.
Tratament medicamentos
In cazurile severe, tratamentul retentiei de apa poate consta in administrarea de diuretice, medicamente care ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism sub forma de urina. Medicul tau iti poate spune daca ai sau nu nevoie de astfel de medicamente.
Suplimente alimentare si tratamente naturiste
Cresterea cantitatii de magneziu din organism ar putea ajuta la reducerea retentiei de apa. Studiile[11] au aratat ca acesta poate fi util in ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, inclusiv retentia de apa si balonarea. Este disponibil sub forma de suplimente alimentar, iar nucile, cerealele integrale, ciocolata amaruie si legumele cu frunze verzi sunt surse bune de magneziu, ce pot fi introduse cu usurinta in dieta oricaruia dintre noi.[8]
Vitamina B6 ar putea fi un alt aliat pretios atunci cand vrei sa scapi de problema retentiei de apa. Aceasta contribuie la reglarea nivelului de apa din organism, iar unele studii[4][9] au aratat ca, asemenea magneziului, poate fi de ajutor in reducerea acumularii de lichide si ameliorarea balonarii. Bananele, nautul, alunele si cartofii sunt cateva exemple de alimente ce te vor ajuta sa cresti aportul de vitamina B6. Mai poti apela si la suplimente alimentare.
Nu uita insa ca este intotdeauna de preferat sa ne asiguram necesarul de vitamine si minerale din alimentatie. Cere sfatul unui medic inainte de a lua orice supliment alimentar.
Daca nu vrei sa iei pastile pentru retentia de apa, sunt cateva tratamente naturiste pe care le-ai putea incerca:
- Papadie - aceasta planta este un diuretic natural, iar studiile efectuate pana in prezent au aratat ca extractul de papadie ar putea reduce cantitatea de lichide pe care organismul o retine.[3]
- Patrunjel - este o planta folosita adesea in medicina traditionala in ceaiurile cu efect diuretic.[7]
- Paducelul - este un alt diuretic puternic; cercetarile au aratat ca extractul de paducel poate face sa creasca excretia si fluxul de urina.[6]
Mai poti incerca, de asemenea, sa consumi alimente cu efect diuretic:
- Pepene rosu;
- Struguri;
- Fructe de padure;
- Telina;
- Ceapa;
- Usturoi;
- Ardei gras.[1]
Atentie! Cauzele retentiei de apa pot varia, iar unele suplimente si remedii pot inrautati problema de sanatate pe care o ai sau pot interactiona cu medicamentele pe care le iei. Tocmai de aceea este important sa vorbesti cu medicul tau inainte de a le incerca. Totodata, trebuie sa retii ca eficienta acestora nu a fost confirmata in totalitate de studii stiintifice si s-ar putea sa nu functioneze in cazul tau.
Cum poate fi prevenita aceasta afectiune?
Sunt cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a preveni retentia de apa:
- Redu consumul de sare;
- Poarta ciorapi de compresie;
- Fa exercitii fizice in mod regulat;
- Evita statul in picioare sau asezat pentru perioade lungi de timp;
- Fa pauze in timpul calatoriilor lungi;
- Evita temperaturile extreme, inclusiv baile sau dusurile fierbinti.[2]
Cauzele retentiei de apa pot varia de la sedentarism pana la diverse probleme de sanatate. Nu intotdeauna este necesar tratamentul medicamentos; in cazurile usoare, schimbarea stilului de viata, inclusiv adoptarea unei diete sanatoase si a unui program de activitati si exercitii fizice, te poate ajuta sa scapi de aceasta problema.
Pentru a gasi solutia potrivita, este insa necesar ca mai intai sa fie identificata cauza retentiei de apa. Medicul tau te poate ajuta sa afli care este aceasta si la ce solutii poti apela.
Bibliografie:
- 15 Natural Diuretics: Herbs, Supplements, Foods, and Drinks. Healthline, www.healthline.com/health/natural-diuretics.
- Brazier, Yvette. What to Know about Water Retention. Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/187978#_noHeaderPrefixedContent. Accessed 30 Mar. 2022.
- Clare, Bevin A., et al. The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract ofTaraxacum OfficinaleFolium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol. 15, no. 8, Aug. 2009, pp. 929934, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/, 10.1089/acm.2008.0152. Accessed 30 Mar. 2022.
- Ebrahimi, Elham, et al. Effects of Magnesium and Vitamin B6 on the Severity of Premenstrual Syndrome Symptoms. Journal of Caring Sciences, vol. 1, no. 4, 2012, pp. 1839, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161081/, 10.5681/jcs.2012.026. Accessed 30 Mar. 2022.
- Edema - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/edema/symptoms-causes/syc-20366493. Accessed 30 Mar. 2022.
- Kawa Dizaye. Antihyperuricemic and Diuretic Effects of Procyanidins Extracted from Crataegus Monogyna. ResearchGate, unknown, June 2011, www.researchgate.net/publication/221699226_Antihyperuricemic_and_diuretic_effects_of_Procyanidins_extracted_from_Crataegus_monogyna. Accessed 30 Mar. 2022.
- Kreydiyyeh, Sawsan Ibrahim, and Julnar Usta. Diuretic Effect and Mechanism of Action of Parsley. Journal of Ethnopharmacology, vol. 79, no. 3, Mar. 2002, pp. 353357, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11849841/, 10.1016/s0378-8741(01)00408-1. Accessed 30 Mar. 2022.
- Link, Rachael. 6 Ways to Reduce Water Retention (Edema). Healthline, Healthline Media, 7 Mar. 2022, www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-reduce-water-retention. Accessed 30 Mar. 2022.
- Retallick-Brown, Hāna, et al. A Pilot Randomized Treatment-Controlled Trial Comparing Vitamin B6 with Broad-Spectrum Micronutrients for Premenstrual Syndrome. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol. 26, no. 2, 1 Feb. 2020, pp. 8897, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928364/, 10.1089/acm.2019.0305. Accessed 30 Mar. 2022.
- Silver, Natalie. Menopause and Bloating: Whats the Connection? Healthline, Healthline Media, 20 Apr. 2017, www.healthline.com/health/menopause/menopause-bloating. Accessed 30 Mar. 2022.
- WALKER, ANN F., et al. Magnesium Supplementation Alleviates Premenstrual Symptoms of Fluid Retention. Journal of Womens Health, vol. 7, no. 9, Nov. 1998, pp. 11571165, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9861593/, 10.1089/jwh.1998.7.1157. Accessed 30 Mar. 2022.