Colita ulcerativa: Simptome, cauze, tratament si riscuri
Colita ulcerativa reprezinta o boala de natura autoimuna, care este declansata de hiperactivitatea sistemului imunitar. Boala se manifesta cu inflamatie si ulceratii la nivelul colonului si al rectului, si poate afecta persoane de toate varstele. In Europa, numarul cazurilor de colita ulcerativa este in crestere, cu o incidenta de 505 la 100.000 de locuitori. In cele ce urmeaza vom prezenta principalele caracteristici ale bolii, cauze, simptome, metode de tratament si posibilele complicatii ale colitei ulcerative.
Continutul articolului
Ce este colita ulcerativa?
Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala care apare atunci cand mucoasa intestinului gros, adica a colonului, sau a rectului, sau a celor doua simultan, se inflameaza. Inflamatia produce leziuni numite ulceratii la nivelul mucoasei colonului. Boala se declanseaza de cele mai multe ori de la rect si se raspandeste in intestinul gros, putand afecta, in final, intregul colon. Ulceratiile formate pot provoca sangerare si aparitia mucusului si a puroiului.
In functie de cauzele sale, colita poate fi de mai multe tipuri si anume:
- Colita infectioasa - cauzata de bacterii, virusuri sau paraziti;
- Colita ischemica - cauzata de o inflamatie a colonului atunci cand un segment nu este vascularizat corespunzator;
- Colita de fermentatie - datorata florei microbiene dezvoltate in prima parte a colonului;
- Colita provocata de o boala inflamatorie a intestinului - inflamarea colonului datorita unei conditii autoimune;
- Colita microscopica - forma rara, potential de origine autoimuna;
- Colita chimica - cauzata de substante chimice care provoaca inflamatie la nivelul colonului;
- Colita de putrefactie - pe fondul unui consum excesiv de proteine.
Colita ulcerativa face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Bolile inflamatorii intestinale reprezinta un grup de boli care afecteaza tractul gastro-intestinal. Colita ulcerativa si boala Crohn sunt forme de boala din categoria bolilor inflamatorii intestinale, fiind rezultatul unui sistem imunitar hiperactiv. Bolile inflamatorii intestinale nu trebuie confundate cu sindromul de colon iritabil, care este o afectiune cu caracteristici diferite. Toate aceste afectiuni necesita scheme de tratament separate.
Colita ulcerativa poate afecta persoane de toate varstele, dar se instaleaza frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani. Barbatii cu varste de peste 50 de ani sunt mai afectati decat femeile din aceeasi grupa de varsta. La copii, boala se manifesta in special dupa varsta de 10 ani.
Boala se poate manifesta diferit de la o persoana la alta, in functie de stadiul bolii, cat si in functie de felul in care evolueaza acesta in timp. Persoanele diagnosticate se pot confrunta cu perioade de puseu, dar si cu perioade lungi de remisie, caracterizate prin simptome usoare sau fara niciun simptom.
Cele mai frecvente simptomeidentificare includ:
- balonare;
- crampe abdominale;
- diaree, scaune moi;
- durere rectala;
- dureri si crampe abdominale;
- febra;
- sange in fecale;
- scadere in greutate;
- malnutritie.
De asemenea, o persoana afectata de colita ulcerativa poate manifesta si simptome din afara sferei gastrointestinale precum:
- articulatii dureroase si umflate - artrita;
- stare de voma;
- inflamatii ale pielii cu suprafete dureroase, rosii si umflate;
- lipsa poftei de mancare;
- afte si rani in cavitatea bucala;
- inflamatii oculare - ochi iritati si rosii.
In cazul in care boala se agraveaza, pot aparea si urmatoarele simptome:
- dificultati de respiratie;
- batai rapide sau neregulate ale inimii;
- temperatura ridicata;
- cresterea volumului de sange in fecale.
In prezent, conform unor studii de specialitate, colita ulcerativa este considerata a fi rezultatul unui sistem imunitar hiperactiv, desi reactiile imune localitate doar la nivelul colonului nu sunt elucidate.
Printre principalii factori care pot conduce la declansarea colitei ulcerative se numara:
- Factori imunitari - existenta unor probleme de imunitate poate contribui la declansarea bolii;
- Factori genetici - boala este mai frecventa la persoanele care au cel putin un membru al familiei diagnostic anterior cu colita ulcerativa;
- Factori de mediu - bacteriile, virusurile, antigenele pot declansa reactii imunitare.
Colita ulcerativa este o boala cronica, in prezent neexistand nicio formula de tratament prin care boala sa poata fi vindecata, putand fi doar ameliorate simptomele cu care persoana afectata se confrunta.
Diagnosticul colitei ulcerative este stabilit in urma efectuarii unor teste si investigatii de specialitate pentru a exclude existenta altor afectiuni.
Testele pentru diagnosticarea colitei ulcerative pot include:
Teste din materii fecale - pentru determinarea unor markeri inflamatorii, a sangelui in scaun, bacterii, paraziti care pot produce inflamatie.
Endoscopie superioara - investigatii pe tractul digestiv - stomac, esofag, intestin subtire.
Colonoscopie sau endoscopie inferioara - investigatii pe tractul digestiv - colon.
Biopsie - prelevarea si analiza unei portiuni mici de tesut de la nivelul colonului.
Computer tomograf - investigatii imagistice - abdomen si pelvis.
Testele de sange - pentru determinarea existentei anemiei, a semnelor inflamatorii in analizele de sange (ex: proteina C serica, viteza de sedimentare).
Tratamentul pentru colita ulcerativa este stabilit de catre medicul specialist in functie de simptomele persoanei afectate si de stadiul bolii si al izbucnirilor acute.
Scopul tratamentului este de a reduce inflamatia care cauzeaza simptomele si de a stabili perioade lungi de remisie, adica perioade in care simptomele se aplaneaza sau dispar.
Tratamentul colitei ulcerative este diversificat si include:
administrarea de medicamente,
urmarea unei diete alimentare,
aportul de suplimente alimentare specifice,
aportul de vitamine si minerale.
Unele persoane necesita spitalizare, mai ales in cazul in care au suferit de de deshidratare sau a pierdut prea mult sange in urma unor episoade cronice de diaree. In anumite cazuri pot fi necesare interventii chirurgicale de rezectie a colonului - colectomie. Aproximativ 25-30% dintre persoanele afectate de colita ulcerativa trec printr-un episod chirurgical.
Tratament medical
Tratamentul poate varia de la o persoana la alta, in functie de simptome si de modul in care organismul reactioneaza la medicamentele administrate si poate include:
Antiinflamatoare - in cazul simptomelor usoare;
Corticosteroizi - pentru reducerea inflamatiei;
Antibiotice - in cazul in care se constata existenta unei infectii bacteriene;
Medicamente biologice - in cazul unor simptome severe sau in urma unui raspuns slab al organismului la celelalte medicamente administrate ( ex de medicamente biologice: infliximab, vedolizumab, ustekinumab, tofacitinib);
Imunomodulatoare - intervin in modul de functionare al sistemul imunitar.
Atentie! Medicamentele sunt prezentate cu caracter informativ. Tratamentul medical este prescris de un medic specialist.
Remedii naturiste
Remediile naturiste pentru tratarea simptomelor colitei ulcerative pot include:
Boswellia - planta cu efect antiinflamator sau suplimente cu continut de boswellia;
Bromelaina - enzime din ananas, pot diminua perioadele de puseu;
Curcuma - condiment antioxidant care reduce inflamatia sau suplimente cu continut de curcuma;
Probiotice - alimente care contin in mod natural probiotice sau suplimente care pot echilibra si stimula sanatatea florei microbiene din intestin;
Psyllium - supliment care poate ajuta la mentinerea miscarilor intestinale regulate, poate preveni constipatia, se consuma insa cu moderatie si nu este indicat in perioade de criza.
Dieta recomandata in colita ulcerativa
Principalele recomandari adresate persoanelor care sufera de colita ulcerativa pentru a evita perioade cu pusee de criza cuprind:
- un plan de mese cu 5 sau 6 mese cu portii mai mici pe zi;
- hidratarea organismului prin aport de lichide -apa este cea mai buna sursa de lichide;
- evitarea consumului de cofeina si alcool deoarece provoaca diaree;
- evitarea bauturilor acidulate deoarece pot provoca flatulenta;
- aport sustinut de suplimente alimentare - vitamine si minerale pe care organismul nu reuseste sa le preia direct din alimente;
- evitarea consumului de alimente cu grasimi - in cantitati mari poate provoca diaree;
- aport sustinut de vitamina C - rol protectiv pentru intestine, pot fi consumate alimente precum patrunjel, ardei gras, spanac, fructe de padure si suplimente alimentare;
- consum temporar de alimente cu continut scazut de fibre sau de alimente fara seminte si coaja, pentru a nu provoca ulceratii si fermentatie in perioade de criza, aport de alimente cel putin in perioade de criza precum:
- paine alba;
- cereale rafinate;
- fulgi de porumb;
- orez alb;
- paste fainoase rafinate;
- legume fierte fara coaja, seminte;
- carne slaba si peste;
- oua;
Alicarea unor masuri de reducere a stresului si de detensionare a organismului, de combatere a izolarii si a depresiei, pentru a reduce frecventa simptomelor, precum:
- practicarea unor exercitii fizice;
- practicarea unor exercitii de respiratie;
- meditatie si yoga;
- comunicare activa cu cei din jur si cu grupuri de persoane care sufera de aceeasi boala.
Colita ulcerativa la copii
Simptomele la copii sunt similare cu simptomele persoanelor adulte, majoritatea fiind diagnosticati dupa varsta de 10 ani. Colita ulcerativa la copiii se manifesta cu dureri si crampe abdominale, scaune moi si sange in fecale, stare generalizata de oboseala.
De asemenea, pot manifesta si alte simptome severe, precum:
- anemie din cauza pierderii de sange;
- malnutritie din cauza starilor diareice;
- scadere in greutate.
In cazul in care tratamentul medicamentos si dieta nu functioneaza, un copil care sufera de colita ulcerativa poate fi supus unor interventii chirurgicale.
Complicatii ale colitei ulcerative
Persoanele bolnave de colita ulcerativa au un risc ridicat de a dezvolta complicatii medicale precum:
- boala hepatica;
- deshidratare severa;
- ingrosarea peretelui intestinal;
- inflamatia pielii, a articulatiilor si a ochilor;
- megacolon toxic;
- pietre la rinichi;
- ruptura de colon;
- septicemie;
- sangerare intestinala;
- spondilita anchilozanta;
- cancer de colon.
Prevenirea colitei ulcerative
Printre practicile alimentare care pot fi utile in prevenirea bolii se numara:
- aportul sustinut de vitamine, probiotice si enzime;
- consumul de apa in cantitati mici pe tot parcursul zilei;
- consumul de alimente in portii mici de 5-6 ori pe zi;
- limitarea aportului de alimente bogate in fibre;
- evitarea alimentelor cu continut mare de grasimi;
- evitarea consumului de alimente procesate industrial, iritante, a bauturilor carbogazoase, a bauturilor alcoolice;
- evitarea consumului de alimente care contin lactoza.
Concluzii
Colita ulcerativa poate afecta in mod diferit persoane aflate la toate varstele. In cazul in care manifestati simptome care indica aparitia bolii, adresati-va unui medic de specialitate pentru a urma tratamentul potrivit din timp si pentru a evita eventualele complicatii pe care le comporta aceasta boala. In cazul in care persoane din familie sau apropiati sufera de aceasta boala, acordati-le sprijinul de care au nevoie pentru a depasi problemele emotionale declansate de aceasta afectiune. In cazul in care nu suferiti de aceasta boala, pastrati-va starea de sanatate si urmati regulile alimentare de preventie.
Referinte:
Crohn's and Colitis Foundation. "What is Ulcerative Colitis?" Crohn's and Colitis Foundation, 2020, https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis
Greengard, Samuel. Rev. Alexandra Perez, "Ulcerative Colitis Treatment Options." Healthline, 2020, https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis-take-control/treatment
Higuera, Valencia. Rev. Cynthia Taylor Chavoustie, x "What Is Ulcerative Colitis?" Healthline, 2020, https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis
Jussila, Airi, Lauri J. Virta, Veikko Salomaa, Juhani Maki, Antti Jula, Martti A. Farkkila, "High and increasing prevalence of inflammatory bowel disease in Finland with a clear North-South difference.", Journal of Crohn's and Colitis, Volume 7, Issue 7, August, Pages e256-e262, 2013, https://academic.oup.com/ecco-jcc/article/7/7/e256/407725
National Health Site. "Ulcerative colitis." NHS, 2020, https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/