Coltii babei (Tribulus Terrestris): beneficii, proprietati, utilizari
Coltii babei (Tribulus terrestris) este o planta care produce fructe acoperite cu spini. Este cunoscuta in mod traditional ca afrodisiac in diverse culturi. Este adevarat, Tribulus are substante chimice care ar putea creste nivelul unor hormoni, dar nu sunt suficiente studii care sa demonstreze ca poate creste cantitatea de hormoni masculini (testosteron). Chiar si asa, planta este inca folosita pentru tulburari sexuale, infertilitate, dureri de piept, prostata marita si multe alte afectiuni, chiar daca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina cele mai multe dintre aceste utilizari (2). Despre Coltii babei vorbim in acest articol, iti spunem care ar putea fi beneficiile dar si proprietatile, la ce se utilizeaza si care este eficacitatea. De asemenea, discutam si despre eventualele precautii si riscuri, pentru a putea sa folosesti Coltii babei in siguranta.
Continutul articolului
Despre Coltii Babei (Tribulus Terrestris): origine si descriere
Tribulus terrestris este o planta este o planta anuala originara din regiunile mediteraneene, care face parte din familia Zygophyllaceae. Pe langa bazinul mediteranean, aceasta planta s-a adaptat si s-a raspandit in intreaga lume, fiind astazi intalnita in regiuni cu clima calda sau tropicala, precum Africa, Asia, Australia si America de Sud. Inaltimea pe care o poate atinge variaza intre 10 si 90 cm. Partea distincta a plantei este reprezentata de fructele sale, care au spini ascutiti, de aici si denumirea populara. Frunzele sunt de forma ovala, compuse, in timp ce florile se remarca prin culoarea galbena.
Atat radacina, cat si fructul plantei au fost folosite in scop medicinal in medicina traditionala chineza si in medicina indiana Ayurveda. In mod traditional, oamenii au folosit aceasta planta pentru o varietate de efecte potentiale, inclusiv pentru a spori libidoul, pentru a mentine sanatatea tractului urinar si pentru a reduce inflamatiile. In zilele noastre, Tribulus terrestris este utilizata pe scara larga ca supliment de sanatate generala, precum si in suplimentele care pretind ca maresc nivelul de testosteron (1).
Proprietatile Coltilor babei: Compusi activi si mecanisme de actiune
Coltii babei se disting prin varietatea de compusi bioactivi pe care ii contine planta:
- saponine steroide;
- alcaloizi;
- flavonoide;
- fitosteroli.
Unul dintre cei mai importanti compusi ai plantei este protodioscina, inclusa in categoria saponinelor steroide. Flavonoidele, un alt grup de compusi activi prezenti in Coltii babei, sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante puternice. Pe langa aceste proprietati, Tribulus Terrestris este considerat si un adaptogen. Adaptogenii sunt substante care ajuta organismul sa se adapteze mai bine la stres si imbunatatesc rezistenta generala la boli.
Beneficiile Coltilor babei: Impact asupra sanatatii umane
Beneficiile acestei plante inca mai sunt studiate. Iata care sunt cele mai cunoscute potentiale beneficii:
- imbunatatirea glicemiei: desi oamenii iau adesea Tribulus terrestris pentru efectele sale potentiale asupra functiei sexuale si a testosteronului, acesta a fost studiat si pentru alte efecte importante. Dovezile preliminare arata ca Tribulus terrestris poate imbunatati controlul zaharului din sange si colesterolul la persoanele cu diabet. Cu toate acestea, cercetarile la om sunt limitate.
- stimularea testosteronului: multe produse realizate cu aceasta planta se concentreaza pe stimularea testosteronului. Cu toate acestea, Tribulus terrestris nu pare sa creasca testosteronul la om.
- cresterea libidoului: chiar daca este posibil ca acest supliment sa nu creasca testosteronul, poate stimula libidoul. Cu toate acestea, studiile la barbatii cu disfunctie erectila au dat rezultate mixte. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a clarifica amploarea efectelor sexuale ale acestui supliment.
- imbunatatirea performantei fizice: cercetarile sunt foarte limitate in acest sens (1).
- imbunatatirea activitatii cardiace: planta ar putea avea efecte pozitive asupra sanatatii inimii si a sistemului circulator. Se crede ca ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), avand astfel un rol protector asupra inimii.
- eliminarea excesului de apa si toxine din organism: acest lucru poate fi benefic in cazul persoanelor care sufera de retentie de apa sau care doresc sa isi detoxifieze organismul (2).
Eficienta Coltilor babei
Eficacitatea Coltilor babei in tratarea unor afectiuni a fost obiectul mai multor studii stiintifice. Unele studii sustin ca extractul de Tribulus Terrestris poate imbunatati functia sexuala la barbati si poate contribui la tratarea infertilitatii. Alte studii sugereaza ca aceasta planta poate avea efecte benefice in tratamentul afectiunilor pielii, precum eczemele si psoriazisul, precum si in ameliorarea simptomelor asociate cu afectiunile sistemului urinar si cardiovasculare. Realitatea este insa ca este nevoie de mai multe studii pentru a se putea trage concluzii pertinente in ceea ce priveste unele beneficii.
Durata tratamentului cu Coltii babei depinde de afectiunea care trebuie tratata si de recomandarea medicului. In general, tratamentul dureaza intre 4 si 6 saptamani, dar poate fi prelungit pana la 3 luni in cazul unor afectiuni mai severe. Este esential sa se respecte durata recomandata a tratamentului pentru a obtine rezultatele dorite (3).
Această planta este posibil ineficienta pentru:
- imbunatatirea performantelor atletice;
- infertilitate: cercetarile timpurii sugereaza ca administrarea pe cale orala a unui produs specific de Tribulus (Tribestan) timp de 30 de zile imbunatateste numarul de spermatozoizi, miscarea spermatozoizilor si volumul ejacularii la persoanele cu infertilitate din cauza numarului scazut de spermatozoizi si a miscarii reduse a spermatozoizilor.
Sunt dovezi insuficiente pentru a evalua eficacitatea coltilor babei pentru:
- dureri toracice (angina pectorala): cercetarile sugereaza ca un extract de Tribulus administrat pe cale orala ar putea ameliora simptomele anginei pectorale.
- eczeme (dermatita atopica): Tribulus administrat pe cale orala in combinatie cu alte 9 plante ar putea reduce roseata si focarele cutanate la adultii si copiii cu un anumit tip de eczema numita eczema atopica neexudativa. Cu toate acestea, alte cercetari nu arata niciun efect.
- disfunctie erectila.
- anemie.
- cancer.
- tuse.
- gaze intestinale (flatulenta) (5).
Riscurile administrarii de Tribulus
Administrarea de Tribulus ca supliment pentru o perioada scurta de timp este probabil sigura, cu conditia ca persoana sa fie sanatoasa, sa nu fie insarcinata sau sa alapteze. Efectele secundare, daca apar, pot include:
- probleme cu somnul;
- stomac deranjat;
- perioade menstruale neregulate.
De asemenea, barbatii ar trebui sa stie ca exista unele preocupari legate de modificarile hormonilor masculini care pot afecta barbatii cu cancer de prostata.
In ceea ce priveste interactiunile cu alte medicamente, Tribulus poate interactiona cu unele medicamente utilizate pentru tratarea diabetului si a hipertensiunii arteriale, precum si cu cele utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. Nu luati Coltii babei daca luati medicamente pentru inima si tensiune arteriala cum ar fi:
- beta-blocante;
- digoxina;
- blocanti ai canalelor de calciu;
- diuretice;
- unii diluanti de sange.
Daca iei medicamente pentru diabet, Tribulus ar putea sa scada glicemia la niveluri periculos de scazute. De asemenea, poate creste efectul pe care steroizii il au asupra organismului. Asigura-te ca ii spui medicului despre orice medicament pe care il iei, chiar daca este pe baza de plante. In acest fel, medicul poate verifica eventualele efecte secundare sau interactiuni cu medicamente, alimente sau alte plante si suplimente (4).
Important de retinut!
- Exista anumite grupuri de persoane care ar trebui sa evite utilizarea Coltilor babei. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele cu afectiuni hepatice sau renale si cele cu afectiuni cardiace ar trebui sa evite aceasta planta. De asemenea, nu este recomandat Tribulus pentru copii si adolescenti.
- Dozarea si administrarea corecta a Coltilor babei este esentiala pentru a evita posibilele efecte secundare.
- Este esential sa discuti cu un medic inainte de a incepe orice regim cu aceasta planta, mai ales daca te afli deja sub tratament medicamentos.
Tribulus terrestris este o mica planta cu frunze care a fost folosita in medicina traditionala chineza si indiana de multi ani. Desi are o lista lunga de potentiale beneficii pentru sanatate, multe dintre ele au fost studiate doar pe animale. La om, exista unele dovezi ca poate imbunatati controlul zaharului din sange si nivelul colesterolului la persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, desi nu creste testosteronul, Tribulus terrestris poate imbunatati libidoul la barbati si femei. Cu toate acestea, nu va imbunatati compozitia corporala sau performanta la exercitii fizice. In timp ce majoritatea cercetarilor arata ca acest supliment este sigur si provoaca doar efecte secundare minore, au existat rapoarte izolate de toxicitate. Ca in cazul tuturor suplimentelor, ar trebui sa iei in considerare beneficiile si riscurile potentiale inainte de a lua Tribulus terrestris.
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) Healthline, „Does Tribulus Terrestris really work? An evidence-based look”: https://www.healthline.com/nutrition/tribulus-terrestris#TOC_TITLE_HDR_5
(2) Web MD, „Tribulus -uses, side effects, and more”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-39/tribulus
(3) Examine, „Tribulus Terrestris”: https://examine.com/supplements/tribulus-terrestris/
(4) Web MD, „Tribulus Terrestris”: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/tribulus-terrestris-uses-and-risks
(5) RxList, „Tribulus”: https://www.rxlist.com/supplements/tribulus.htm