Comotiile cerebrale: Manifestari si optiuni de tratament
Craniul are rolul de a proteja creierul impotriva traumelor, dar nu poate sa absoarba intregul impact al unei lovituri, daca aceasta este puternica. Creierul este protejat de traume prin lichidul cefalorahidian (LCR) care il inconjoara. Chiar si asa, atunci cand are loc un traumatism sever la cap, creierul poate sa se loveasca de interiorul craniului, ceea ce poate duce la ruperea vaselor de sange si lezarea fibrelor nervoase. Uneori lovitura poate să duca la deteriorarea celulelor nervoase, fara ca acest lucru sa fie vizibil la o scanare prin tomografie computerizata, sau rezonanta magnetica nucleara. In cazurile severe, creierul se inflameaza, dar pentru ca nu poate depasi limitele craniului, se ajunge la comprimarea creierului, vasele de sange au de suferit, nu se mai produce o alimentare corecta cu oxigen si glucoza si se poate declansa un accident vascular cerebral.
Definirea termenilor
Contuzia este o vanataie a tesutului cerebral care provoaca sangerarea si umflarea creierului.
Fractura de craniu apare atunci cand osul craniului se rupe. Fractura nu este neaparat o leziune grava, dar osul fracturat poate provoca sangerari, sau alte probleme in zona de creier afectata.
Hematomul este un cheag de sange care se aduna in interiorul sau in exteriorul creierului. Daca sangerarea nu se opreste, hematomul se mareste, provocand probleme neurologice grave si punand viata pacientului in pericol. Hematoamele de mici dimensiuni pot sa nu fie urgente medicale, dar pot provoca simptome.
Acest articol acopera informatiile de baza despre comotiile cerebrale: ce este, care sunt simptomele, cum se stabileste diagnosticul si cum se trateaza.
Ce este comotia cerebrala
Comotia cerebrala este o leziune cerebrala traumatica usoara a creierului care perturba functia normala a creierului. Din punct de vedere medical este un sindrom clinic care se caracterizeaza prin modificarea imediata a functiei cerebrale, poate fi vorba despre modificarea starii mentale sau a nivelului de conștiență, rezultată în urma traumatismului cranian (3).
O singura comotie nu provoaca leziuni permanente ale creierului. Contuziile multiple insa, pe parcursul vietii, pot duce la modificari structurale la nivelul creierului.
Cine prezinta risc crescut de comotie cerebrala
Persoanele care prezinta un risc sporit de comotie sunt (3):
- persoanele in varsta si copiii cu varsta sub 4 ani, din cauza riscului de cadere.
- adolescentii din cauza accidentelor de bicicleta si a leziunilor la cap produse in timpul practicarii unor sporturi. In cazul acestora trebuie spus ca riscul este foarte mare si pentru ca adolescentii au un creier in curs de dezvoltare, inca se mai formeaza legaturi neuronale si in plus, gatul acestora nu este la fel de puternic ca al persoanelor adulte.
- personalul militar expus dispozitivelor explozive.
- victimele accidentelor de masina.
- victimele abuzului fizic.
- persoanele care au suferit anterior o comotie.
Simptomele comotiilor cerebrale
Comotia cerebrala poate sa afecteze memoria, judecata, reflexele, vorbirea, echilibrul, coordonarea musculara. In general, persoanele care au suferit o comotie prezinta pierderi de memorie dupa lovitura la cap, nu-si pot aminti ce s-a intamplat inainte sau dupa ranire, sunt confuze, spun ca se simt ametite, sau ca au vazut „stele verzi”. Nu intamplator paramedicii care suspecteaza ca o persoana a suferit o comotie o intreaba daca stie cum se numeste, ce luna sau an este si unde se afla (1).
Important de retinut
Unele comotii pot fi mai putin grave decat altele, dar nu exista o comotie minora. In cele mai multe cazuri, o singura comotie nu provoaca daune permanente. O a doua insa, daca are loc la scurt timp dupa prima, poate cauza probleme permanente.
Simptomele comune ale comotiei
Cele mai importante simptome ale comotiei sunt (2):
- confuzie;
- cefalee;
- tulburari de vedere (vedere incetosata sau vedere dubla);
- ameteala;
- dezechilibru;
- greata;
- varsaturi;
- dificultati de concentrare;
- sensibilitate la lumina;
- pierderea gustului/mirosului;
- tulburari de somn.
Daca astfel de manifestari apar dupa o lovitura la cap, trebuie consultat un medic specialist cat mai curand posibil.
Care sunt semnele de avertizare dupa o leziune cerebrala severa
Conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), semnalele de ingrijorare dupa o leziune cerebrala severa sunt:
- durere de cap: constanta sau recurenta;
- disfunctie motorie: echilibrul este afectat, la fel functiile motorii;
- disfunctie senzoriala: modificari ale auzului, gustului, vederii, ameteala, hipersensibilitate la lumina;
- disfunctie cognitiva: dificultate de concentrare, de a intelege informatii, senzatie de dezorientare, confuzie, deficiente neuropsihologice;
- dificultate de vorbire: dificultatea de a gasi cuvantul potrivit, dificultate de exprimare, dizartrie (tulburare a vorbirii).
Trebuie solicitata asistenta medicala imediata de indata ce se manifesta astfel de semne.
Simptomele unei comotii cerebrale la bebelusi
In cazul copiilor, semnele unei comotii cerebrale pot sa nu fie observate imediat, pentru ca bebelusii sunt prea mici pentru a se putea manifesta modificari de vorbire, pierdere de echilibru, sau dificultate la mers. Cand cresc, copiii pot explica simptomele pe care le au.
Conform unor studii, simptomele comune raportate in cazul copiilor care au suferit comotii cerebrale sunt:
- vanataie pe capul copilului;
- plange atunci cand capul sau gatul sunt miscate;
- varsaturi;
- iritabilitate;
- somnolenta;
- pupile dilatate;
- vanatai in jurul ochilor sau in spatele urechilor.
In unele cazuri rare, comotiile cerebrale pot provoca leziuni permanente bebelusilor. In cele mai multe situatii, acestia se recupereaza.
Important de retinut
- Este necesar sa se solicite ajutor medical imediat daca bebelusul este inconstient.
- Dacă ai suferit o lovitura la cap, sau daca cineva din apropiere a suferit un traumatism cerebral, solicita asistenta medicala de urgenta.
Simptome din timpul recuperarii dupa o comotie cerebrala
In perioada de recuperare dupa o comotie cerebrala, pacientul poate avea in continuare unele simptome precum (2):
- iritabilitate;
- sensibilitate la lumina;
- sensibilitate la zgomot;
- dificultate de concentrare;
- dureri de cap usoare.
Cum iti dai seama ca o persoana a suferit o comotie cerebrala
Se poate intampla ca o persoana sa observe la altcineva semnele unei comotii cerebrale. Semnele sunt, in cele mai multe cazuri, urmatoarele (2):
- probleme cu memoria;
- ameteala;
- schimbarea starii de spirit, a comportamentului, a personalitatii;
- pierderea temporara a cunostintei;
- reflexe si raspunsuri intarziate.
Astfel de simptome pot sa se manifeste imediat, sau la cateva ore sau zile dupa traumatism. Este important ca simptomele sa fie atent monitorizate.
Cand trebuie solicitata asistenta medicala de urgenta
Daca un copil sau un adult prezinta urmatoarele simptome, trebuie dus la spital sau anuntat serviciul de urgenta:
- durere de cap care se agraveaza in timp;
- convulsii;
- ameteala severa;
- lesin (mai mult de 1 minut);
- pierderea echilibrului, probleme cu mersul pe jos;
- varsaturi repetate;
- confuzie, dificultatea de a recunoaste oameni sau locuri;
- scurgere apoasa din nas sau urechi;
- sangerare din urechi;
- comportament neobisnuit;
- vorbire neclara;
- somnolenta, dificultate la trezire.
Cauzele comotiei cerebrale
Iata de la ce se poate face o comotie cerebrala (2):
- accident de masina;
- sport;
- cadere de pe bicicleta;
- cadere in cazul copiilor cu varsta sub 4 ani sau a seniorilor (mai ales persoanele care sufera de osteoporoza);
- in urma unei explozii;
- orice obiect strain intra in craniu provoaca o comotie.
In unele situatii severe se poate ajunge la fractura craniana. Intr-un asemenea caz, marginile zimtate ale osului pot provoca leziuni creierului (2).
Stabilirea diagnosticului dupa o comotie cerebrala
Medicul specialist va dori sa stie mai multe despre traumatismul cranian suferit si va intreba daca pacientul a experimentat schimbari de somn, sau alte modificari ale comportamentului. De asemenea, medicul va face un examen neurologic, in cursul caruia se vor verifica:
- reflexele;
- sensibilitate la lumina;
- coordonarea miscarii;
- normalitatea auzului;
- miscarea gatului.
Medicul poate utiliza teste verbale, scrise sau computerizate pentru a verifica:
- capacitatea de gandire;
- abilitatea de a rezolva probleme;
- memorie/concentrare.
Imagistica (tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara) nu este intotdeauna necesara in evaluarea comotiei (4). Medicul specialist poate recomanda teste de imagistica daca suspecteaza efecte mai grave ale comotiei: sangerare in interiorul craniului, inflamarea creierului, modificari la nivelul coloanei cervicale sau maduvei spinarii.
Spitalizare in cazul comotiei cerebrale
Uneori se recomanda pacientului care a suferit o comotie cerebrala sa ramana spitalizat pentru o mai buna monitorizare medicala (5). Monitorizarea se poate face si la domiciliu, daca exista o persoana care poate monitoriza pacientul, pentru a se asigura ca simptomele nu se agraveaza. Este posibil ca pacientul sa fie trezit la anumite intervale, pentru a vedea daca se poate trezi normal.
Cum se trateaza comotiile cerebrale
Tratamentul comotiilor cerebrale depinde de severitatea simptomelor si trebuie prescris de medicul specialist. Acesta este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptome, gravitatea traumatismului, varsta pacientului, starea de sanatate a acestuia. Automedicatia in cazul comotiei cerebrale nu este recomandata.
Recomandarile medicale dupa o comotiei cerebrale pot include (2):
- antialgice: pentru ameliorarea durerii.
- hidratare corespunzatoare: mai ales daca pacientul prezinta greata si varsaturi, acestea conduc la deshidratare.
- odihna suficienta: de asemenea, trebuie minimizata utilizarea electronicelor (TV, mobil, computer, tableta), pentru a permite creierului sa se vindece. Luminile puternice si zgomotele pot prelungi perioada de recuperare.
- pauza de la sport si de la alte activitati fizice intense.
- evitarea conducerii masinii, mersul cu bicicleta sau orice altceva, concentrarea, echilibrul si coordonarea miscarii.
- evitarea alcoolului in timpul recuperarii: alcoolul poate incetini recuperarea si pot aparea interactiuni cu anumite medicamente.
Important de retinut
- Trebuie evitate medicamentele care pot creste riscul de sangerare (ibuprofen) (3).
- In primele 24 de ore, acetaminofenul poate fi administrat daca medicul il considera necesar pentru ameliorarea durerii (3).
- La pacientii cu greata si varsaturi se pot administra medicamente pentru ameliorarea simptomelor.
- Somnul este foarte important in perioada de recuperare dupa o comotie cerebrala. Daca pacientul nu se poate odihni, medicul poate face recomandari in acest sens.
- Hidratarea este importanta, la fel si alimentatia.
Cum se poate preveni comotia cerebrala
Comotia cerebrala poate fi prevenita astfel:
- folosirea castilor de protectie: castile trebuie sa se potriveasca pe cap pentru a oferi protectie maxima. Casca de protectie trebuie folosita pentru: baseball, ciclism, fotbal, hochei, calarie, schi, lupte.
- supravegherea copiilor: in cazul in care acestia practica un sport trebuie sa fie echipati corespunzator.
- nu se recomanda aruncarea cu capul inainte in apa mai putin adanca de 9 metri.
- nu trebuie purtate haine care impiedica vederea.
- nu se face sport in caz de oboseala sau de boala.
- trebuie respectate regulile de circulatie atunci cand se merge cu bicicleta, trotineta sau masina.
- se recomanda ocolirea portiunilor neuniforme de drum atunci cand se merge cu bicicleta, skaboardul sau trotineta.
- trebuie facute periodic verificari de siguranta la terenurile de joaca si a celor de sport.
- echipamentul de sport sau de protectie deteriorat trebuie inlocuit.
- in trafic trebuie purtata centura de siguranta.
- nu condu masina daca ai consumat alcool sau alte substante interzise.
- covoarele trebuie asigurate, se pot instala protectii la ferestre sau balustrade pentru a evita caderea copiilor, seniorilor sau a persoanelor bolnave.
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre comotia cerebrala au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- American Association of Neurological Surgeons, „Concussion”: https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Concussion
- Healthline, „Concussion: Symptoms, Causes, Diagnosis, & Treatment”: https://www.healthline.com/health/concussion
- University of Michigan Health, „Concussion Treatment and Recovery”: https://www.uofmhealth.org/conditions-treatments/brain-neurological-conditions/concussion-treatment-and-recovery
- Cleveland Clinic, „Concussion”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15038-concussion
- Mayo Clinic, „Concussion”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/concussion/diagnosis-treatment/drc-20355600#:~:text=A%20cranial%20computerized%20tomography%20