Fracturile: cum le recunosti si masuri de prim-ajutor
Fracturile apar de cele mai multe ori in urma accidentelor destul de grave, iar sansele ca pacientul sa nu-si dea seama de acest fapt sunt destul de mici, mai ales din cauza durerilor asociate. Totusi, exista mai multe tipuri de fracturi, iar simptomele pot diferi de la o persoana la alta. Tocmai de aceea vom vorbi mai mult despre cum recunosti o fractura, dar si despre primul ajutor pentru fracturi.
Ce este o fractura?
Sa incepem cu definitia. Prin fractura ne referim pur si simplu la o discontinuitate la nivelul osului. In urma actiunii factorilor externi, osul poate fi complet rupt sau doar partial fracturat, intr-o serie de moduri.
Exista trei situatii care pot duce la aparitia fracturlior:
- Un factor traumatic actioneaza asupra unui os sanatos, energia fiind exercitata brusc si pe o perioada scurta de timp. Este cazul accidentelor sportive, de munca sau rutiere;
- O forta cu intensitate moderata actioneaza asupra unui os sanatos, dar in mod repetitiv, pe o perioada lunga de timp. Aceste fracturi sunt comune la cadrele militare sau la persoanele care practica sporturi de performanta;
- Agentii traumatici afecteaza oasele bolnave. Intensitatea acestor factori nu ar provoca in mod normal fracturi, daca individul ar fi sanatos. Aceste fracturi apar daca pacientul sufera deja de tumori maligne, boli osoase metabolice, osteogeneza imperfecta, metastaze osoase sau osteoporoza.
Tipuri frecvente de fracturi
O fractura la mana, o fractura la glezna si o fractura de humerus nu vor fi neaparat identice. Asadar, in functie de lezarea testutului (cel mai probabil vorbim despre piele) de deasupra fracturii, de numarul segmentelor rezultate dupa fractura si de deplasarea fragmentelor de os, aveam de-a face cu urmatoarele tipuri de fracturi:
- Fractura stabila, atunci cand capetele rupte ale osului sunt aliniate si nu exista risc de deplasare;
- Fractura cu deplasare, cand osul se rupe complet, iar capetele bucatilor se deplaseaza unul in raport cu celalalt;
- Fractura fara deplasare, atunci cand osul se rupe partial sau in doua bucati, dar capetele raman aliniate;
- Fractura deschisa, atunci cand pielea este strapunsa de os sau se rupe in momentul cand se produce fractura. Rana va putea fi usor infectata din cauza prafului sau bacteriilor, caz in care sunt recomandate produsele tehnico medicale, dispozitive medicale sau consumabilele medicale;
- Fractura inchisa, atunci cand osul se rupe, dar nu strapunge pielea;
- Fractura cominutiva, caz in care osul a fost zdrobit in trei sau chiar mai multe bucati;
- Fractura oblica, atunci cand fractura prezinta un anumit unghi de inclinare;
- Fractura patologica, va aparea in urma unei infectii, a unui neoplasm sau a tumorilor benigne;
- Fractura articulara, atunci cand fractura are loc in interiorul articulatiei. Este semn al faptului ca se instaleaza osteoartrita.
Cum recunosti o fractura?
Asa cum spuneam si in introducere, sansele de a nu-ti da seama ca ai suferit o fractura sunt destul de mici, mai ales din cauza durerilor resimtite. In majoritatea cazurilor acestea vor impiedica deplasarea sau, cel putin, te vor impiedica sa misti zona in care fractura a avut loc. Durerea va aparea la scurt timp dupa producerea traumatismului si poate fi intr-un punct fix sau poate iradia.
Alte simptome comune in cazul fracturilor sunt invinetirea, sensibilitatea si inflamatia in jurul zonei in care s-a produs fractura sau chiar anomaliile si/sau diformitatile. Ultimele vor fi usor de observat: membrul isi va schimba aspectul sau osul va strapunge pielea.
Lista completa de simptome mai include si:
- Scurtarea segmentului, cauzata de deplasarea sau fragmentarea osoasa;
- Febra, de obicei la cateva zile dupa traumatism, daca se dezvolta o infectie;
- Semne comune in cazul socurilor, de pilda varsaturi, greata, pierderea starii de constienta sau ametelile;
- Crepitatiile osoase, adica zgomote produse de catre miscarea fragmentelor de os la palparea fracturii;
- Absenta transmiterii miscarilor. In cazul miscarii voluntare, aceasta se va transmite pana la nivelul fracturii, dar zona situata distal de fractura nu se va mai misca.
Masuri de prim ajutor in caz de fractura
Exista foarte multe metode de a trata fracturile si entorsele, de pilda prin folosirea ghipsului si a ortezei, acompaniate evident de recuperare medicala. Totusi, in majoritatea cazurilor, primul ajutor conteaza foarte mult. Asadar, iata ce trebuie sa faci.
Nu muta trupul
Daca ai constatat ca fractura s-a produs la nivelul coloanei sau gatului, evita sa muti corpul persoanei, deoarece aceasta miscare poate provoca leziuni la nivelul nervilor. De asemenea, daca ai observat si o fractura deschisa, va fi necesar sa suni de urgenta la 112.
In cazul in care nu ai de ales, si persoana care a suferit o fractura trebuie mutata, asigura-te ca atat capul, cat si spatele persoanei vor fi complet imobilizate. Vei putea folosi bandaje si fese dintr-o trusa de prim ajutor, de exemplu. Cere ajutor de la alta persoana pentru a cara corpul cu totul, in timp ce pastrezi capul, gatul si spatele aliniate.
Opreste sangerarea
Daca sangerarea este puternica vei aplica presiune in zona respectiva, neaparat cu un material curat sau o compresa sterila. Nu spala rana si nu incerca sa redresezi de unul/una singur/a membrele care au suferit o fractura.
Imobilizeaza membrul
Inainte de orice mutare va fi necesar inclusiv sa imobilizezi membrul sau membrele fracturate. In acest sens vei putea folosi atele, aplicate pe ambele parti ale membrului, pastrandu-i pozitia naturala. O atela poate fi confectionata din orice tip de material, de exemplu scanduri, cartoane pliate, cozi de maturi sau orice fel de obiecte ferme si drepte.
Zona respectiva va fi acoperita cu o perna sau cu materiale textile pentru a evita riscul de accidentare. Desigur, atelele trebuie sa fie destul de lungi pentru a acoperi articulatiile atat de dedesubtul, cat si de deasupra fracturii. De dezinfectare te poti ocupa mai tarziu, pentru moment va fi important sa aplici comprese reci, de exemplu cu gheata invelita intr-un material, direct pe zona afectata. Daca observi ca persoana pare sa-si piarda cunostinta, ai grija sa o asezi cu picioarele mai sus decat capul si pieptul.
Ingrijeste persoana
Daca persoana care a suferit o fractura este constienta, o poti sfatui sa nu utilizeze segmentul afectat. Nu-i da de baut foarte mult sau de mancat si nu administra medicamente, deoarece ar putea fi alergica.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Daca tu sau persoana care a suferit o fractura are simptomele descrise mai sus este absolut clar ca trebuie sa ajunga de urgenta la medic. Pe de alta parte, daca accidentul nu este unul foarte grav, se prea poate ca motivul disconfortului sa fie doar o entorsa sau luxatie. Acestea apar atunci cand muschii sau tendoanele sunt prea intinse sau rupte, sau cand ligamentele sunt intinse sau rupte partial. Simptomele seamana cu cele produse de fracturi, dar aceste afectiuni pot fi tratate la domiciliu, dupa ce s-a stabilit un diagnostic medical.
Ajutorul din partea medicului va fi necesar daca membrul afectat este intr-o pozitie ciudata sau daca pare rupt, daca zona respectiva pare infectata, daca pacientul simte furnicaturi in zona respectiva, daca zona este foarte dureroasa, iar membrul nu poate fi folosit, si daca durerea nu dispare sau nu se amelioreaza dupa o saptamana.
Daca simti orice fel de disconfort nu amana o vizita la medic.