Conjuctivita la copii: cauze, simptome, tratament

2. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Conjuctivita la copii

 

Conjunctivita este o inflamatie la nivelul ochilor cu care orice persoana, indiferent de sex si de varsta, se poate confrunta cel putin odata in viata. La copii, conjunctivita este o afectiune usoara care se poate vindeca pe cont propriu, dar este esential sa asiguri sanatatea ochilor copilului tau prin vizite regulate la un medic specialist.

In acest articol, vom discuta despre ce este conjunctivita la copii, cum se manifesta si care sunt optiunile de tratament disponibile.

Ce este conjuctivita la copii?

Conjunctivita este cunoscuta in termeni populari ca ochi inrosit sau ochi roz (pink eye) si se manifesta prin inflamarea conjunctivei. 

Conjunctiva este tesutul clar care aliniaza suprafata interioara a pleoapei si acoperirea exterioara a ochiului. Acest tesut ajuta la mentinerea umiditatii pleoapei si a globului ocular (1). Orice persoana poate face conjunctivita cel putin odata in viata prin infectarea cu virusi, bacterii si alergeni.

La copii, conjunctivita este adesea grupata in: conjunctivita la nou-nascuti si conjunctivita in perioada copilariei. Exista diferite cauze si tratamente pentru fiecare grup (2).

Tipuri de conjunctivita la nou-nascuti

Tipurile de conjunctivita la nou-nascuti includ:

  • conjunctivita chimica. Aceasta este o afectiune rara cauzata de iritarea picaturilor de ochi care sunt administrate nou-nascutilor pentru a ajuta la prevenirea unei infectii bacteriene. In acest caz, ochii nou-nascutului devin rosii si inflamati incepand cu cateva ore dupa ce picaturile au fost aplicate;
  • conjunctivita gonococica. Aceasta afectiune este cauzata de bacteria Neisseria Gonorrhoeae. Un nou-nascut se poate infecta cu acest tip de bacterie in timpul nasterii vaginale de la o mama deja infectata. Este un tip sever de conjunctivita care provoaca inflamarea ochilor si scurgerea unui lichid gros din pleoape. Poate fi prevenit prin utilizarea picaturilor la nou-nascuti la nastere;
  • conjunctivita inclusa. Este cel mai frecvent tip de infectie bacteriana care afecteaza ochii nou-nascutilor. Conjunctivita inclusa este cauzata de infectia cu Chlamydia trachomatis - o bacterie gasita in secretia vaginala a mamei sau in sperma tatalui.
  • conjunctivita cauzata de infectii cu alte bacterii. Dupa prima saptamana de viata, alte bacterii pot fi cauza aparitiei conjunctivitei la nou-nascuti (2).

Conjunctivita din perioada copilariei este o inflamatie a conjunctivei si poate include, de asemenea, o infectie. Este o problema destul de frecventa la copii. Focarele mari de conjunctivita sunt adesea observate in scoli si in centrele de after-care.

Conjuctivita la copii: cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze posibile ale aparitiei conjunctivitei la copii, iar tratamentul poate varia in functie de cauza de baza.

Bacterii

O infectie bacteriana a conjunctivei provoaca aparitia conjunctivitei la copii. Bacteriile care pot provoca aceasta afectiune includ si Staphylococcus aureus si Streptococcus pneumonia printre altele (3).

Conjunctivita cauzata de bacterii se raspandeste rapid si afecteaza mai multi copii decat adulti. In cazul copiilor, aceasta inflamatie a conjunctivei poate fi acompaniata de o infectie a urechii (3).

Infectii virale

Infectiile virale pot provoca inflamarea conjunctivei la copii. Grupul de adenovirusuri este adesea cauza principala a conjunctivitei.

Conjunctivita aparuta in urma unei infectii virale este foarte contagioasa si incepe adesea intr-un ochi, raspandindu-se rapid la celalalt. In plus fata de simptomele obisnuite ale conjunctivitei, copiii pot prezenta, de asemenea, semne de raceala sau gripa (3).

Alergii

Conjunctivita provocata de alergii apare atunci cand organismul reactioneaza la o reactie alergica. Factorii declansatori comuni includ elemente din mediul inconjurator, precum si anumite medicamente. Aceasta se mai numeste si conjunctivita alergica.

Fiind declansata de un raspuns imun al organismului, aceasta conjunctivita nu este contagioasa. Copiii cu eczeme si alte afectiuni alergice diagnosticate prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu o conjunctivita produsa de alergii (3).

Iritatii

Conjunctivita provocata de iritatii apare atunci cand un corp strain sau un factor iritant intra in contact cu conjunctiva pentru mai mult timp. Factorii iritanti obisnuiti includ praful, fumul sau diferite substante chimice. De asemenea, poate aparea atunci cand o persoana poarta lentile de contact mai mult decat este recomandat (4).

Conjunctivita provocata de iritatii nu este contagioasa si nu este la fel de comuna in randul copiilor cum este la adulti.

Conjuctivita la copii: simptome

Primul semn de conjunctivita la copii este, de obicei, inrosirea ochilor. Portiunea alba a ochiului poate deveni roz sau rosie. Alte simptome pot include (5):

  • umflarea pleoapelor;
  • lacrimarea incontrolabila a ochilor;
  • formarea unei cruste peste pleoape sau peste gene;
  • mancarimi oculare incontrolabile;
  • iritatie sau senzatie de arsura.

Multe cazuri de conjunctivita se pot rezolva pe cont propriu. Cu toate acestea, este important sa apelezi la un medic specialist de urgenta in cazul in care cel mic dezvolta oricare dintre aceste simptome:

  • dureri oculare constante;
  • sensibilitate la lumina;
  • vedere incetosata;
  • agravarea simptomelor obisnuite;
  • orice alte semne care evidentiaza un sistem imunitar compromis (4).

Nou-nascutii cu conjunctivita ar trebui de urgenta sa fie consultati de un medic specialist.

Optiuni de tratament

Conjunctivita este, de obicei, o conditie usoara care se poate vindeca natural. In cazul in care copilul tau are conjunctivita, incearca sa ii aplici o compresa rece peste ochi la domiciliu. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamatiei si a senzatiei de mancarime.

Optiunile de tratament medical vor depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea sa generala de sanatate. De asemenea, vor depinde de cauza afectiunii, de exemplu:

  • conjunctivita produsa de bacterii poate dura oriunde de la doua zile pana la doua saptamani daca este lasata sa se vindece biologic. Pentru accelerarea vindecarii, medicul ii poate prescrie celui mic un unguent sau picaturi oftalmice;
  • cazurile de conjunctivita produse de infectii virale sunt usoare si nu necesita tratament. Simptomele pot dura oriunde intre 7 si 14 zile si pot fi ameliorate prin intarirea sistemului imunitar cu ajutorul multivitaminelor si mineralelor pentru copii;
  • conjunctivita provocata de alergii poate fi tratata si prevenita prin evitarea alergenului care produce raspunsul imun al organismului. Medicul pediatru poate recomanda un tratament medicamentos, suplimente alimentare impotriva alergiilor sau picaturi pentru ochi iritati, in functie de severitatea simptomelor.

Fiecare parinte se teme atunci cand copilul sau este bolnav. Din fericire, cele mai multe cazuri de conjunctivita la copii sunt usoare. Adreseaza-te de urgenta medicului in cazul in care simptomele copilului se agraveaza sau dezvolta simptome noi, cum ar fi durerea oculara sau vederea incetoasata!

Disclaimer: Acest articol a fost redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultatiile de specialitate sau tratamentele medicale impotriva conjunctivitei si altor afectiuni. Adreseaza-te medicului pediatru in cazul in care copilul tau se confrunta cu simptome severe de conjunctivita pentru a preveni aparitia unor complicatii mai grave. 

Surse de informare:

  1. Cleveland Clinic. Pink Eye (Conjunctivitis). https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8614-pink-eye
  2. Stanford Medicine. Conjunctivitis in Children. Childrens Health. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=conjunctivitis-in-children-90-P02078
  3. Centers for Disease Control and Prevention. Conjunctivitis (Pink Eye). https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/causes.html
  4. MPH, RN Madormo, C. (2022). How to Identify and Treat Pink Eye in Children. Medically Reviewed by MD Kim J.M.  https://www.verywellhealth.com/pink-eye-in-kids-5248779
  5. Centers for Disease Control and Prevention. Signs and symptoms of pink eye (conjunctivitis). https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/symptoms.html

 

  • Multivitamin Energy de la Dr. Max are in compozitie 13 vitamine si 10 minerale + rutin si luteina.
  • Gelul lubrifiant natural Dr. Max ajuta la eliminarea simptomelor uscaciunii genitale in timpul actului sexual.
  • Dr. Max Multivitamin Kids este un supliment alimentar cu aroma de zmeura ce are efecte benefice asupra functionarii normale a sistemului nervos, contribuie la functionarea celulelor impotriva stresului si reduce oboseala si starile de extenuare.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor