Coprocultura: ce trebuie sa stii

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Recipient Coprocultura

 

Daca te confrunti cu probleme digestive sau banuiesti o infectie intestinala, este posibil sa fii sfatuit sa faci o coprocultura. In acest articol vei afla informatii esentiale despre acest test, de la motivele pentru care este important, la indicatiile necesare pentru realizarea sa, procedura de recoltare a probei si interpretarea rezultatelor. Mai mult, vei descoperi si tratamentul adecvat si masurile ce trebuie luate in cazul unei coproculturi pozitive. 

Ce este coprocultura si de ce este importanta

Coprocultura este o analiza de laborator efectuata pe o mostra de materii fecale, care are ca scop identificarea si izolarea bacteriilor si a altor microorganisme patogene prezente in intestinul uman. Aceasta analiza este importanta deoarece permite diagnosticarea rapida si precisa a infectiilor gastrointestinale care pot provoca simptome precum diaree, dureri abdominale, greata, varsaturi si febra. Identificarea agentului patogen responsabil pentru infectie este esentiala pentru a stabili tratamentul corect si pentru a evita complicatiile care pot aparea in lipsa unui tratament adecvat [1].

Coprocultura contribuie, de asemenea, la monitorizarea si prevenirea raspandirii infectiilor gastrointestinale in randul populatiei, in special in comunitati precum scoli, spitale, azile de batrani si in cazul calatoriilor in zone cu risc. Prin identificarea surselor de infectie si a microorganismelor implicate, se pot lua masuri de prevenire si control adecvate [2].

Un alt aspect important al coproculturii este testarea sensibilitatii bacteriilor la diferite antibiotice, informatie cruciala in stabilirea tratamentului optim si in limitarea aparitiei fenomenului de rezistenta la antibiotice. Acest aspect este important in contextul cresterii alarmante a numarului de bacterii rezistente la tratamentele cu antibiotice disponibile in prezent [3].

Indicatii pentru realizarea unei coproculturi

Indicatiile pentru efectuarea unei coproculturi includ suspiciunea unei infectii bacteriene sau parazitare intestinale, diareea persistenta, febra de origine necunoscuta si toxiinfectia alimentara. De asemenea, coprocultura poate fi utilizata pentru a monitoriza eficienta tratamentului in cazul unei infectii intestinale. 

Pentru a obtine rezultate relevante si pentru a stabili un tratament adecvat, este important sa se efectueze coprocultura in faza acuta a simptomelor, preferabil inainte de a incepe tratamentul cu antibiotice [4]. 

Pacientul trebuie sa evite administrarea de medicamente (antibiotice, antiinflamatoare, antidiareice) sau consumul de alimente care pot influenta rezultatul coproculturii (laxative, bauturi alcoolice, alimente bogate in grasimi) cu 24-48 de ore inainte de recoltare [5]. 

Este esential ca pacientul sa urmeze cu atentie pasii de recoltare a probei de materii fecale, sa utilizeze un recipient steril si sa asigure transportul corect al probei la laborator in cel mai scurt timp posibil, pentru a obtine rezultate precise si relevante.

Procedura de recoltare a probei

Pentru a realiza o coprocultura, este esential sa se respecte o serie de proceduri riguroase pentru a obtine un rezultat precis si fiabil. Iata pasii specifici pentru recoltarea probei:

1. Pregatirea pentru recoltarea probei: Este important sa se asigure o igiena personala adecvata inainte de recoltarea probei. Pacientii trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun, iar femeile trebuie sa evite, pe cât posibil, recoltarea in timpul menstruatiei. De asemenea, trebuie sa se evite contaminarea probei cu urina sau apa. Este esential sa se utilizeze un recipient steril pentru colectarea materiilor fecale.

2. Instructiuni de recoltare: Pentru a colecta proba, se recomanda asezarea unei folii de plastic sau hartie igienica peste toaleta pentru a prinde materia fecala. Este important sa se colecteze o cantitate mica de materii fecale, de dimensiunea unei nuci, cu o spatula sau lingurita sterila si sa se puna materia fecala in recipientul steril. Este important sa se evite contaminarea probei cu apa sau urina [6].

3. Depozitarea si transportul probei: Dupa ce s-a recoltat proba, aceasta trebuie depozitata intr-un mediu adecvat si la temperatura corecta pana la transportul la laborator. Este important ca proba sa ajunga la laborator in cel mai scurt timp posibil, de preferat in decurs de 2 ore de la recoltare. Este important sa se evite orice fluctuatii de temperatura sau expunerea la lumina directa [7].

 

Recoltare proba coprocultura

 

Interpretarea rezultatelor coproculturii

Interpretarea rezultatelor coproculturii este esentiala in stabilirea unui tratament adecvat si eficient pentru pacient. Una dintre cele mai importante informatii obtinute este identificarea agentului patogen, adica tipul de bacterii, paraziti sau fungi care cauzeaza infectia. Aceasta informatie este cruciala in alegerea celei mai bune terapii pentru pacient.

Rezultatele coproculturii pot arata si sensibilitatea sau rezistenta agentului patogen identificat la anumite antibiotice. Aceste informatii sunt esentiale pentru a permite medicului sa prescrie cel mai potrivit tratament in functie de spectrul de actiune al antibioticului si de specificul infectiei. De asemenea, ele ajuta la prevenirea cresterii rezistentei la antibiotice [2].

Pentru a interpreta corect rezultatele coproculturii, este necesar sa se compare valorile obtinute cu parametrii normali ai florei intestinale. In mod normal, in intestin exista o serie de bacterii si microorganisme care contribuie la digestie si la mentinerea starii de sanatate a organismului. O crestere anormala a procentului anumitor bacterii sau prezenta unor microorganisme patogene indica o infectie ce necesita tratament [4].

Rezultatele coproculturii trebuie interpretate in contextul simptomelor pacientului si al istoricului sau medical. Acest lucru permite medicului sa determine daca infectia identificata este cauza problemelor de sanatate ale pacientului si sa stabileasca cel mai potrivit plan de tratament.

Tratamentul si masurile necesare in cazul unei coproculturi pozitive

In cazul unei coproculturi pozitive, este important sa se stabileasca tratamentul adecvat in functie de tipul agentului patogen identificat si de sensibilitatea acestuia la antibiotice. Medicul va prescrie medicamentele potrivite pentru a combate infectia si a ameliora simptomele pacientului. Este important ca pacientul sa urmeze cu strictete tratamentul si sa ia medicamentele prescrise de medic. 

In timpul tratamentului, pacientul trebuie monitorizat de catre medic pentru a evalua eficacitatea terapiei si a identifica eventualele efecte secundare sau complicatii. Acest lucru poate implica analize de sange, examene fizice si, daca este necesar, repetarea coproculturii pentru a verifica eradicarea infectiei [7].

Pentru a limita raspandirea infectiei si a proteja persoanele din jur, pacientul trebuie sa respecte reguli stricte de igiena personala, precum spalarea frecventa a mainilor si evitarea contactului direct cu alte persoane, in special cu cele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, varstnicii sau persoanele cu sistem imunitar slabit [2].

In concluzie, coprocultura reprezinta un examen important in diagnosticarea diverselor afectiuni ale tractului digestiv, precum infectiile bacteriene sau parazitare. Prin urmare, este esential sa cunosti indicatiile pentru realizarea acestui test, sa urmezi cu strictete procedura de recoltare a probei si sa intelegi interpretarea rezultatelor pentru a putea aplica tratamentul adecvat si a lua masurile necesare in cazul unei coproculturi pozitive. 

Bibliografie:

1. Practitioners, The Royal Australian College of general. “Stool Culture.” Australian Family Physician, www.racgp.org.au/afp/2012/october/stool-culture, accesat la 9.06.2023;

2. “Stool Culture.” Testing.com, 24 Mar. 2021, www.testing.com/tests/stool-culture/, accesat la 9.06.2023;

3. “Stool Culture.” Pathologytestsexplained.org.au, 2021, pathologytestsexplained.org.au/learning/test-index/stool-culture, accesat la 9.06.2023;

4. “Stool Culture.” Labtestsonline.org.uk, labtestsonline.org.uk/tests/stool-culture, accesat la 9.06.2023;

5. “Stool Culture - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2020, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=stool_culture, accesat la 9.06.2023;

6. “Stool Culture | Definition and Patient Education.” Healthline, 28 Dec. 2017, www.healthline.com/health/stool-culture, accesat la 9.06.2023;

7. “Stool Sample Culture Test.” WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-stool-culture#1, accesat la 9.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor