Cretisoara: beneficii, proprietati, utilizari
In acest articol iti spunem care sunt beneficiile, proprietatile si utilizarile cretisoarei, o planta cunoscuta in medicina traditionala, dar si care sunt compusii activi si valoarea nutritionala a acestei plante si cum sa o utilizezi pentru a-ti imbunatati sanatatea si frumusetea.
Cretisoara este cunoscuta inca din perioada medievala, este mentionata intr-un volum de botanica scris de Jerome Bock (1532), numit „Istoria plantelor”. La randul sau, Sir John Hill mentiona intr-un alt volum ca femeile din nordul Angliei aplicau frunze de cretisoara pe sani si abdomen, pentru a ameliora semnele vizibile ale nasterii si alaptarii. De aici vine si numele de „Mantaua Doamnei”. Cretisoara se mai numeste Alchemilla Vulgaris, se credea ca picaturile de apa care se formau pe frunzele ei erau atat de pure incat planta putea fi folosita pentru a produce piatra filosofala (1).
Proprietatile cretisoarei: compusi activi si valoarea nutritionala
- Cretisoara este bogata in compusi bioactivi, printre care flavonoide, taninuri, acizi fenolici si alti antioxidanti care sustin sanatatea generala. Acesti compusi sunt responsabili pentru numeroasele beneficii ale cretisoarei, cum ar fi efectele sale antiinflamatoare, antimicrobiene si diuretice.
- In plus, cretisoara este o sursa importanta de vitamine si minerale esentiale pentru organism, cum ar fi vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, potasiu si fier. Aceste substante nutritive sustin functionarea adecvata a sistemelor imunitar, cardiovascular si osos.
- Proantocianidinele reprezinta un alt compus activ important prezent in cretisoara. Sunt antioxidanti puternici care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a efectelor nocive ale radicalilor liberi, ceea ce poate contribui la prevenirea bolilor cronice si la mentinerea sanatatii generale.
- Proprietatile diuretice si antiinflamatoare ale cretisoarei sunt deosebit de utile in cazul afectiunilor renale si ale tractului urinar, precum si in cazul problemelor menstruale.
Beneficiile cretisoarei pentru sanatate
Cretisoara este o planta cu multiple beneficii pentru sanatate. Iata care sunt cele mai importante:
Are efecte curative
Cretisoara are efecte antiinflamatorii, de vindecare a ranilor, astringente si antispastice. Este o planta in principal pentru femei. Imbunatateste circulatia pelviana mica si intareste uterul.
Este foarte utila in cazul menstruatiilor neregulate, a inflamatiilor ginecologice sau in perioada de dupa sarcina pentru ca:
- tempereaza durerea in cazul crampelor menstruale;
- poate fi folosita ca tratament suplimentar pentru inflamatiile ginecologice;
- amelioreaza incontinenta urinara (2).
Ajuta la digestie
Cretisoara poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la ameliorarea crampelor stomacale datorate continutului sau de acid salicilic.
Ajuta la vindecarea ranilor
Cretisoara ajuta la tratarea ranilor simple, arsuri, zgarieturi.
Amelioreaza problemele pielii
Proprietatea antiinflamatorie a cretisoarei ajuta la ameliorarea unor probleme dermatologice precum inrosirea si inflamarea pielii. In plus, continutul antioxidant ajuta la eliminarea toxinelor si a radicalilor liberi din organism, prevenind astfel daunele oxidative si intarziind procesul de imbatranire.
Amelioreaza simptomele menopauzei
Exista dezechilibre hormonale care apar in timpul menopauzei. Se crede ca Alchemilla Vulgaris amelioreaza unele simptome cum ar fi bufeurile, anxietatea, iritatia si durerea.
Sustine sanatatea orala
Dupa o procedura stomatologica, clatirea gurii cu un extract de cretisoara poate facilita vindecarea.
Combate insomnia
Ceaiul din cretisoara ajuta organismul sa se elibereze de stresul de peste zi si astfel ajuta la obtinerea unui somn mai odihnitor (3).
Cum poti folosi cretisoara in cosmetica
Cretisoara poate fi un ingredient minunat pentru produsele de ingrijire a pielii si parului datorita proprietatilor sale antioxidante, antiinflamatorii si nutritionale. Iata cateva modalitati prin care se poate folosi cretisoara in cosmetica:
- ingredient pentru masti faciale: cretisoara poate fi combinata cu miere, argila sau iaurt pentru a crea masti faciale care hidrateaza, calmeaza si imbunatatesc aspectul pielii. De exemplu, o masca faciala cu cretisoara si miere poate ajuta la reducerea inflamatiei si la stimularea procesului de vindecare a pielii.
- infuzia de cretisoara ajuta la tonifierea pielii: infuzia de cretisoara poate fi aplicata pe piele cu ajutorul unei dischete de bumbac pentru a tonifia si curata tenul, reducand astfel roseata si inflamatia si diminuand aspectul porilor dilatati.
- ca ingredient in produsele de ingrijire a parului: cretisoara poate fi adaugata in sampoane, balsamuri si masti de par pentru a oferi parului un aspect sanatos, stralucitor si pentru a stimula cresterea acestuia. Studiile arata ca cretisoara poate stimula cresterea parului si poate ajuta la imbunatatirea sanatatii scalpului.
- ca exfoliant natural : se poate amesteca pulberea de cretisoara cu zahar, ulei de cocos sau de masline pentru a crea un exfoliant natural si eficient, care indeparteaza celulele moarte ale pielii si imbunatateste textura si aspectul general al acesteia.
Este important de retinut ca, inainte de a folosi cretisoara in cosmetica, ar trebui sa facem un test de sensibilitate cutanata pentru a evita reactiile alergice. De asemenea, ar fi bine sa folosim doar produse naturale si sa evitam produsele care contin substante chimice daunatoare.
Contraindicatii si precautii in utilizarea cretisoarei
Cretisoara nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. Chiar daca uneori cretisoara este recomandata in ultimele cateva saptamani de sarcina pentru a pregati uterul pentru travaliu, este recomandat sa se discute cu medicul inainte de a utiliza orice planta medicinala in timpul sarcinii (1).
Sunt si alte precautii privind utilizarea acestei plante:
- este recomandat ca planta sa fie evitata pe timpul sarcinii.
- de asemenea, se recomanda evitarea in timpul alaptarii.
- cretisoara poate agrava tulburarile de sangerare, iar persoanele care sufera de astfel de afectiuni ar trebui sa evite folosirea cretisoarei, in special persoanele care sufera de anemie si hipertensiune arteriala.
- persoanele care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala ar trebui sa evite consumul cretisoarei cu doua saptamani inainte si doua saptamani dupa operatie.
- persoanele care iau medicamente care subtiaza sangele sau suplimente de fier ar trebui sa evite consumul de cretisoara.
- consumul excesiv de cretisoara poate provoca leziuni ale ficatului.
- continutul de tanin al cretisoarei poate creste uneori riscul de cancer datorita utilizarii sale continue (4).
- cretisoara poate interactiona cu anumite medicamente (anticoagulante, antihipertensive), crescand sau diminuand efectele lor, de aceea este important sa se consulte un medic inainte de a utiliza cretisoara daca persoana se afla sub tratament cu astfel de medicamente.
In concluzie, cretisoara se dovedeste a fi o planta cu multiple beneficii si proprietati valoroase pentru sanatatea noastra. De la utilizari in medicina traditionala si moderna, pana la folosirea ei in industria cosmetica, aceasta planta merita sa fie inclusa in rutina noastra de ingrijire. Totusi, este esential sa fim constienti de contraindicatii si precautii inainte de a o folosi.
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) Indigo-herbs.co.uk, „Lady’s Mantle benefits”, accesat in data de 10.05.2023: https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/ladys-mantle
(2) Naturalherbs.ro, „The Lady’s Mantle (Alchemilla vulgaris)”, accesat iin data de 10.05.2023: http://www.naturalherbs.ro/project/the-ladys-mantle/
(3) Nittygrittylife.com, „Medicinal Uses & Health Benefits of Lady’s Mantle (Alchemilla mollis)” accesat in data de 10.05.2023: https://nittygrittylife.com/ladys-mantle-alchemilla-mollis/
(4) HealthBenefits, „Health benefits of Lady ‘s Mantle”, accesat in data de 10.05.2023: https://www.healthbenefitstimes.com/ladys-mantle/