Crustele de lapte: cauze si optiuni de tratament
Asigurarea sanatatii copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati implicate in a fi parinte, mai ales daca cel mic are doar cateva luni.
Primele momente din viata pot fi cu adevarat coplesitoare deoarece sistemul imunitar al bebelusului nu este inca dezvoltat, putand fi afectat rapid de orice infectie sau problema medicala, cum ar fi enterocolita.
O afectiune des intalnita la bebelusi o reprezinta dermatita seboreica infantila sau crustele de lapte, dupa cum este cunoscuta traditional. Desi pare ingrijoratoare la inceput, aceasta este comuna la sugarii de pana in 12 luni.
Afla din acest articol ce sunt crustele de lapte la bebelusi, care sunt cauzele si manifestarile si cum pot fi acestea tratate.
Ce sunt crustele de lapte?
Crustele de lapte sunt o denumire populara pentru o afectiune comuna a pielii la nou-nascuti. Aceasta afectiune este asemanatoare dermatitei seboreice (matreata) la adulti si este inofensiva (1).
Crustele de lapte (dermatita seboreica infantila) provoaca zone cu cruste sau zone uleioase solzoase pe scalpul copilului. Conditia nu este dureroasa si nici nu provoaca mancarime (2).
Cu toate acestea, afectiunea poate provoca aparitia unor solzi albi sau galbeni care nu sunt usor de indepartat.
In mod normal, crustele de lapte se vindeca biologic in cateva saptamani sau luni. De asemenea, poti sa iei cateva masuri de ingrijire pentru sanatatea bebelusului la domiciliu, cum ar fi spalarea zilnica a scalpului bebelusului cu un sampon delicat (2).
Atentie! Spala usor scalpul bebelusului, fara sa zgarii crustele de lapte.
In cazul in care crustele de lapte persista sau se agraveaza, adreseaza-te medicului. Acesta poate prescrie un sampon cu medicamente, o lotiune sau un alt tip de tratament.
Crustele de lapte la bebelusi: Cauze
Cauzele aparitiei crustelor de lapte la bebelusi sunt inca necunoscute.
Un factor care poate contribui la aparitia acestora poate fi legat de hormonii care trec de la mama la copil inainte de nastere (2). Acesti hormoni pot provoca o productie mai mare de sebum in glandele uleioase si in foliculii de par.
Un alt factor poate fi legat de infectia cu o ciuperca (malassezia) care se dezvolta in sebum impreuna cu bacteriile (2). In acest caz, tratamentele antifungice sunt adesea eficiente.
Retine ca dermatita seboreica infantila nu este contagioasa si nu se datoreaza igienei precare.
Crustele de lapte la bebelusi: Simptome
Crustele de lapte tind sa apara in primele 2-6 saptamani de viata ale bebelusului (1).
Manifestarile comune ale crustelor de lapte la bebelusi includ (1, 2):
- aparitia unor cruste groase pe scalpul bebelusului;
- modificari ale culorii scalpului;
- in zonele afectate, parul ar putea sa cada sau sa nu creasca deloc;
- ten gras sau uscat acoperit cu solzi albi sau galbeni;
- piele moarta;
- roseata usoara;
- extinderea crustelor de pe scalp pe urechi, pleoape, nas si in zona inghinala.
Crustele de lapte sunt comune la nou-nascuti si nu ar trebui sa prezinte ingrijorari. De obicei, bebelusul nu simte durere sau mancarime din cauza acestora.
Pentru cazurile mai severe de dermatita seboreica infantila, este important sa fii atent la orice semne de infectie, cum ar fi temperatura crescuta si miros urat.
Consulta imediat un medic pediatru daca suspectezi ca cel mic poate avea o infectie!
Atentie! In cazul in care apar senzatiile de mancarime si bebelusul devine usor iritabil, s-ar putea sa nu fie vorba despre dermatita seboreica infantila, ci de dermatita atopica.
Optiuni de tratament pentru crustele de lapte la bebelusi
In mod normal, crustele de lapte nu necesita tratament medical deoarece dispar natural in timp.
Daca doresti sa tratezi crustele de lapte aparute la bebelusul tau, poti incerca mai multe optiuni de tratament (1):
- Spala zilnic scalpul bebelusului cu un sampon delicat. Mentinerea curata a scalpului celui mic reduce cantitatea suplimentara de sebum. Utilizeaza sampon pentru copii si spala usor in zonele afectate, fara sa zgarii! Daca un sampon delicat nu functioneaza, adreseaza-te medicului pentru prescrierea unor produse mai puternice!
Atentie! Evita sa utilizezi un sampon cu ingrediente concepute pentru matreata, foloseste-l doar daca medicul bebelusului recomanda un astfel de produs! Nu toate sampoanele impotriva matretei sunt sigure pentru sugari.
- Dupa ce cureti parul si scalpul bebelusului, ii poti peria usor parul (daca a crescut) cu o perie moale pentru sugari. Crustele si solzii de pe suprafata scalpului ar trebui sa cada in timp. Asigura-te ca faci acest lucru intr-un mod delicat, fara sa zgarii scalpul celui mic;
- Lubrifiaza scalpul bebelusului. Adreseaza-te medicului despre lubrifierea scalpului celui mic cu ulei pentru copii, ulei pentru masline sau cu un unguent special dupa spalare si periere! In unele cazuri, lubrifierea scalpului ajuta in hidratarea pielii si tratarea cu succes a dermatitei seboreice infantile;
In cazul in care crustele de lapte nu dispar dupa o anumita perioada sau se agraveaza, consulta un dermatolog pediatru! Acesta s-ar putea sa-ti recomande produse speciale pentru tratarea afectiunii.
Masuri de preventie pentru crustele de lapte la bebelusi
Odata ce crustele de lapte au trecut poti preveni reaparitia acestora. Continua sa speli mai des parul bebelusului cu sampon pentru sugari, periindu-i scalpul cu o perie moale.
Discuta cu medicul pediatru despre cat de des ar trebui sa speli parul bebelusului dupa ce crustele de lapte au disparut.
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale sampoanelor pentru copii, unguentelor sau altor produse farmaceutice pentru copii in vederea tratarii crustelor de lapte sau altor afectiuni. Adreseaza-te medicului pediatru pentru asigurarea sanatatii bebelusului tau!
Bibliografie:
- WebMD Editorial Contributors (2022). Cradle Cap. Medically Reviewed by MD Shroff, A. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/treating-cradle-cap-in-children
- Mayo Clinic Staff. Cradle Cap. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cradle-cap/symptoms-causes/syc-20350396