Cum recunosti infectia cu Omicron: 5 simptome posibile

14. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
termometru

Ce este Omicron?

Omicron este o varianta a virusului SARS-CoV-2 care a fost descoperita in noiembrie 2021, in Africa de Sud. Chiar daca simptomele de Omicron sunt in multe cazuri usoare, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca varianta necesita monitorizare atenta, pentru ca se se transmite usor, indiferent daca persoana este vaccinata sau nu. Omicron depaseste celelalte tulpini ca transmisibilitate, dar numarul de cazuri severe de infectie destul de redus. 

Exista mai multe subvariante de Omicron, cele mai cunoscute fiind BA.1, BA.1.1 si BA 2. Aceasta din urma a devenit  dominanta in SUA in luna aprilie, fiind responsabila pentru aproximativ 65% din cazuri. Intre timp, in Africa de Sud, au aparut si subvariantele BA 4 si BA 5 care au contribuit la cresterea rapida a numarului de cazuri. Ele au ajuns si in Europa, iar BA 5 a devenit dominanta in Portugalia in luna mai a acestui an.

Cauze

Infectia cu Omicron apare cand coronavirusul ajunge in corpul uman. Simptomele de Omicron arata ca tulpina a reusit sa patrunda in organism si sa declanseze raspunsul imunitar. La fel ca in cazul oricarei tulpini de SARS-CoV-2, si Omicron se transmite pe cale aeriana cand o persoana elibereaza picaturi si particule minuscule care poarta virusul. Cand acestea ajung in nasul, ochii sau gura altei persoane se produce infectarea. Particulele incarcate cu virusuri pot ramane in aer si pot fi inspirate apoi de catre alte persoane. De asemenea, pot contamina suprafete. 

Studierea transmiterii Covid-19 a contribuit la intelegerea modului in care se raspandesc infectiile respiratorii. S-a constatat ca exista o diferenta intre difuzia particulelor mari de fluide si cea a particulelor foarte mici, de dimensiunea unor aerosoli. Primele nu ajung departe pentru ca sunt grele, dar pot ateriza pe maini si mucoase. In schimb, cele mici raman in aer ceea ce le predispune la inhalare. Spatiile mici, aglomerate sau insuficient ventilate pot mentine particulele mici in suspensie timp de cateva ore.

Semne si simptome

Daca te intrebi in cat timp apar simptomele de Omicron, trebuie sa stii ca perioada de incubatie a virusului este de 3-4 zile. Primele simptome Omicron se aseamana cu cele ale altor boli respiratorii. Cele mai frecvente cinci manifestari ale infectiei sunt:

  • scurgeri nazale;
  • dureri de cap;
  • febra;
  • usturime in gat;
  • stranut.

Organismul fiecarei persoane determina cum se manifesta Omicron. Unele persoane au un raspuns imun mai puternic, in timp ce altele manifesta putine simptome sau chiar nu dau semne ca ar fi bolnave. Dintre simptomele de Omicron, diareea este mai putin intalnita decat cele cinci mentionate mai sus, dar apare la unii pacienti. Pierderea gustului si a mirosului este mai rara decat la tulpinile anterioare ale SARS-CoV-2. 

Simptome de Omicron, ca febra, pot varia ca intensitate. Unii pacienti au o crestere usoara de temperatura, in timp ce altii manifesta febra severa insotita de frisoane. Durata simptomelor variaza de la un pacient la altul; in medie, este de 5 zile, dar la unii pacienti dureaza si 10-14 zile. 

Optiuni de tratament

Oamenii de stiinta studiaza in continuare efectul diferitelor metode de tratament asupra tulpinii Omicron. Unii anticorpi monoclonali sunt eficienti impotriva subvariantelor BA 1 si BA 1.1, dar ineficienti impotriva BA 2. Agentiile de sanatate publica lucreaza cu spitalele pentru a analiza efectele tratamentelor antivirale si de alt tip. In general, pentru simptomele de Omicron, tratamentul are rolul de ameliorare a starii generale a pacientului, ca si in cazul racelii. Initial, se face diagnosticarea, printr-un test antigen. Persoanele care suspecteaza ca au boala se pot testa si singure, cu un test rapid, dar testele antigen au acuratete mai ridicata. 

Daca starea bolnavului este buna, medicul poate recomanda repaus, consum ridicat de fluide, o dieta bogata in nutrienti, suplimente alimentare, medicamente si remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor. Daca pacientul are manifestari severe sau starea i se deterioreaza, este posibil sa necesite internare. Complicatiile pot fi mai grave decat complicatiile unei raceli, de aceea, boala nu trebuie subestimata. Omicron provoaca un numar mai mic de infectii severe comparativ cu alte tulpini, dar, daca te imbolnavesti, nu ai de unde sti ca vei face o forma usoara sau una grava. Unii pacienti necesita o perioada lunga de recuperare dupa infectia cu Sars-CoV-2. 

dezinfectant

Masuri de preventie

Importanta preventiei

Este important sa recunosti simptomele de Omicron, varianta dominanta in prezent, pentru ca pandemia de SARS-CoV-2 continua. Covid-19 a afectat peste 540 milioane de oameni si a provocat moartea a cel putin sase milioane dintre ei. Cifrele continua sa creasca, desi varianta Omicron a virusului este mai putin letala. Un impact puternic asupra pandemiei l-au avut dezvoltarea vaccinurilor impotriva coronavirusului, popularizarea masurilor de preventie si imbunatirea protocoalelor de tratament. Pentru ca virusul nu a disparut, trebuie pastrata precautia. De asemenea, oamenii trebuie sa contribuie prin conduita lor la limitarea riscului de infectare. 

Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de prevenire a infectiei cu Omicron

Eficacitatea vaccinurilor impotriva tulpinii Omicron este mai mica decat impotriva tulpinilor aparute anterior, dar vaccinul impotriva Covid-19 ramane cea mai buna metoda de a preveni infectarea, formele severe ale bolii si aparitia unor noi variante ale virusului. Vaccinarea presupune administrarea unei doze si, dupa o anumita perioada, a uneia sau a mai multor doze booster. Vaccinarea impotriva Covid-19 nu exclude administrarea vaccinului antigripal.

Purtarea mastii

Purtarea mastii te protejeaza si pe tine, si pe cei din jur. Tratamentul pentru Omicron se poate dovedi ineficient pentru anumite persoane. OMS recomanda purtarea mastii in spatiile inchise si spatiile deschise aglomerate, indiferent daca manifesti sau nu simptome de Omicron ori daca esti vaccinat sau nu. Cand numarul de cazuri creste, este cu atat mai important sa porti masca. Foloseste-o si daca numarul de cazuri de infectare din comunitate este mic, dar locuiesti sau interactionezi des cu persoane vulnerabile la imbolnavire ca batranii sau bolnavii cronici. Exista mai multe tipuri de masti, iar cele mai eficiente sunt cele de tip FFP3. 

Distantarea sociala

Este important sa pastrezi distanta sociala cand numarul de cazuri este ridicat. Stai la 2 m de persoana cu care vorbesti si evita atingerile. Nu petrece timp alaturi de grupuri de persoane sau in aglomeratie. Spala-te pe maini des si nu-ti atinge fata dupa ce ai intrat in contact cu suprafete folosite si de alte persoane. De asemenea, aeriseste incaperile des, pentru a elimina particulele purtatoare de virus. 

Testarea

Testele rapide pentru Covid-19 sunt accesibile si te ajuta sa descoperi din timp boala. Daca testul rapid antigen este pozitiv, trebuie sa te izolezi. Un test PCR, care este mai precis, poate contribui la o diagnosticare corecta. Este greu de spus care sunt simptome de Omicron si care de alta varianta, pentru ca acestea nu se diferentiaza mult. Asadar, este greu sa stii exact daca ai Omicron sau alta tulpina. Pentru a descoperi ce varianta ai, este nevoie de alte teste care dureaza mai mult si sunt mai scumpe. Oricum, expertii nu fac teste pentru tulpini la fiecare caz de infectare. 

Durata de carantinare variaza in functie de dispozitiile legale din momentul imbolnavirii si de durata simptomelor de Omicron. Totusi, pentru binele celorlalti, este bine sa nu reiei contactele sociale mai devreme de 5 zile chiar daca nu ai manifestari aparente de imbolnavire. 

femeie care isi pune masca

Simptomele de Omicron pot fi usoare sau mai severe. In general, infectia cu aceasta tulpina produce mai putine daune in organism. Cu toate acestea, nu trebuie sa neglijezi importanta masurilor de tratament si preventie pentru ca iti pot salva viata si pot opri raspandirea si evolutia virusului. 

Referinte:

  1. CDC. CDC Covid Data Tracker. Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 21 June 2022, covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#variant-proportions.
  2. CDC. Covid-19 Treatments and Medications. Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 29 Apr. 2022, www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/your-health/treatments-for-severe-illness.html.
  3. CDC. Omicron Variant: What You Need to Know. Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 29 Mar. 2022, www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/omicron-variant.html.
  4. Pathak, Neha. The Omicron Variant of Covid-19. WebMD, WebMD, 27 Dec. 2021, www.webmd.com/lung/covid-omicron-variant#1.
  5. WHO. Update on Omicron. World Health Organization, World Health Organization, 28 Nov. 2021, www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice