Stres si anxietate: cum le diferentiem si cum le reducem?
Stresul si anxietatea fac parte, in mod natural, din raspunsul de tip lupta sau fugi natural al organismului pus in fata unei agresiuni sau a unei situatii periculoase. Scopul acestui raspuns este sa protejeze vietile fiecaruia dintre noi, mentinandu-ne alerti, concentrati si gata sa facem fata unei amenintari. Atat stresul, cat si anxietatea, sunt normale, desi uneori, pentru unele persoane, se pot dovedi coplesitoare. In acest articol poti descoperi care sunt diferentele dintre stres si anxietate si cateva solutii practice si eficiente de a le tine sub control, pe ambele.
Stresul si anxietatea - ce sunt si cum se declanseaza?
Am spus deja, stresul si anxietatea fac parte din raspunsul natural de tip lupta sau fugi al organismului. Atunci cand o persoana se simte amenintata, organismul acesteia sintetizeaza hormoni de stres.
Sub influenta hormonilor de stres, frecventa cardiaca creste, deci o cantitate mai mare de sange ajunge la nivelul extremitatilor. In paralel, creste frecventa respiratorie, ceea ce asigura o mai buna oxigenare, pentru a face fata unui efort fizic - fie ca e vorba despre lupta sau despre fuga. Si tensiunea arteriala creste sub influenta hormonilor de stres [1].
Simturile persoanei devin deodata mai sensibile, atentia se acutizeaza, iar corpul elibereaza o cascada de nutrienti in sange, astfel incat resursele de energie de care ai putea avea nevoie sa fie la indemana.
Toate aceste procese se desfasoara extrem de rapid, iar denumirea pe care o dau expertii acestul complex de schimbari poarta numele de stres. Anxietatea este raspunsul organismului la acest stres.
Pentru multi oameni, anxietatea reprezinta starea inconfortabila de agitatie sau de teama ca urmeaza sa se produca un eveniment semnificativ. Este o stare de alerta si constienta care poate aparea episodic sau care se poate permanentiza, in cazul tulburarii de anxietate [2].
Stresul si anxietatea - simptome
Simptomele stresului si ale anxietatii au multe elemente similare, dupa cum vei observa in continuare. O persoana stresata va experimenta urmatoarele trairi:
- tahicardie (cresterea frecventei cardiace);
- frecventa respiratorie crescuta;
- ganduri anxioase;
- nervozitate, iritabilitate sau furie;
- o stare generala de nefericire si nemultumire;
- sentimentul ca este coplesita;
- singuratate;
- greata;
- ameteli;
- diaree sau constipatie [3].
Anxietatea poate declanșa urmatoarele simptome:
- cresterea frecventei cardiace;
- cresterea frecventei respiratorii;
- o stare de disconfort mai mult sau mai putin severa, care poate ajunge pana la teama activa si intensa de moarte;
- transpiratii profuze;
- diaree sau constipatie;
- nervozitate;
- o stare generala de incordare, inclusiv la nivelul musculaturii tensionate;
- agitatie [4].
Cum faci diferenta intre stres si anxietate?
Stresul si anxietatea au la baza reactii fiziologice similare si manifesta simptome foarte asemanatoare, prin urmare pot fi greu de deosebit, uneori.
In general, stresul este o reactie pe termen scurt, care apare ca raspuns la un pericol concret. Anxietatea este o reactie persistenta, iar factorul declansator este, in general, dificil sau imposibil de identificat, la o prima privire [5].
Cum gestionezi stresul si anxietatea?
Exista multe moduri prin care oamenii reusesc sa isi gestioneze simptomele de stres si anxietate.
Tehnici de relaxare
Tehnicile de relaxare sunt menite sa ajute la ameliorarea simptomelor. Ele pot include:
- exercitii de respiratie;
- concentrarea pe un cuvant linistitor, de tipul calm sau pace;
- vizualizarea unei scene linistite, de tipul unei plaje sau al unei pajisti;
- yoga;
- numaratul lent pana la 10 [2].
Exercitiul fizic
Exercitiul fizic este foarte util in a-i ajuta pe oameni sa isi controleze simptomele de stres si anxietate. Cele mai la indemana optiuni sunt mersul in pas viosi, joggingul sau mersul cu bicicleta. Miscarile fluide asociate practicilor yoga, ta chi sau qu gong pot fi, de asemenea, de ajutor [1].
Tehnicile de mindfulness
Asociatia Americana impotriva Anxietatii si Depresiei sugereaza ca oamenii ar trebui sa acorde, zilnic, timp constientizarii unor idei:
- acceptarea faptului ca nu pot controla totul;
- acceptarea propriei persoane si a eforturilor facute, in locul cautarii constante a perfectiunii;
- descoperirea factorilor care declanseaza stresul si anxietatea;
- limitarea consumului de cofeina si alcool;
- consumul unor mese bine echilibrate din punct de vedere nutritional;
- asigurarea unui numar minim de ore de somn;
- integrarea exercitiilor fizice in rutina zilnica [6].
Cand este necesar sa contactezi medicul pentru probleme legate de stres si anxietate?
Stresul si anxietatea nu trebuie percepute ca universal nocive. In mod normal, acestea sunt reactii naturale, pe termen scurt, menite sa protejeze siguranta si viata.
Daca simptomele anxietatii incep sa se prelungeasca si sa interfereze cu viata zilnica si calitatea acesteia, este posibil ca pacientul sa sufere de boala anxioasa.
E o idee buna sa contactezi un psihoterapeut atunci cand:
- anxietatea excesiva afecteaza calitatea vietii;
- apare abuzul de alcool, droguri sau medicamente pentru gestionarea simptomelor de stres si anxietate;
- apar frici irationale;
- apare o schimbare semnificativa in ceea ce priveste calitatea somnului;
- apare o schimbare semnificativa in ceea ce priveste obiceiurile alimentare;
- apare o schimbare semnificativa in ceea ce priveste obiceiurile de igiena personala;
- starile de proasta dispozitie sunt frecvente si prelungite;
- apare tentatia de a-ti face singur rau;
- apar ganduri suicidale;
- apare senzatia ca lucrurile au scapat de sub control [5].
Stresul si anxietatea sunt reactii normale, firesti, care apar in momentul in care te confrunti cu un evenimeni ingrijorator. Ele fac parte din raspunsul de tip lupta sau fugi, care ne ajuta sa ramanem in siguranta. Stresul este reactia directa a organismului in fata unei amenintari, in timp ce anxietatea este raspunsul organismului la stres. Uneori, ambele pot deveni coplesitoare; in cazul in care te afli in aceasta situatie si simti ca nu mai poti gestiona simptomele pe cont propriu, un psihoterapeut te poate ajuta.
Autor
MONICA BOLOCAN
Psiholog clinician specialist
Clinica Neuroaxis
Bibliografie
1. ADAA. Tips | Anxiety and Depression Association of America, ADAA. Adaa.org, 2019, adaa.org/tips, accesat la 27.03.2023;
2. Barrell, Amanda. Stress vs. Anxiety: Differences, Symptoms, and Relief. Www.medicalnewstoday.com, 24 Apr. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/stress-vs-anxiety#difference, accesat la 27.03.2023;
3. Harvard Health Publishing. Understanding the Stress Response. Harvard Health, 6 July 2020, www.health.harvard.edu/staying-healthy/understanding-the-stress-response, accesat la 27.03.2023;
4. Jovanovic, Tanja. What Is Anxiety? Anxiety.org, 15 Nov. 2018, www.anxiety.org/what-is-anxiety, accesat la 27.03.2023;
5. National Institute of Mental Health. Anxiety Disorders. National Institute of Mental Health, National Institute of Mental Health, 2022, www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders, accesat la 27.03.2023;
6. Stress | Anxiety and Depression Association of America, ADAA. Adaa.org, 2020, adaa.org/understanding-anxiety/additional-disorders/stress, accesat la 27.03.2023.