Tahicardie: cauze, simptome, tratament

14. 11. 2024 · 9 minute de citit

Tahicardia este o accelerare fiziologica a batailor inimii, datorata unui efort fizic sau emotiilor, dar poate fi si un ritm crescut patologic, pe fondul unor afectiuni cardiace. Desi nu necesita mereu un tratament, in anumite situatii tahicardia poate ameninta viata unei persoane. Vizita la medicul specialist este importanta, iar tratamentul recomandat trebuie urmat intocmai.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Tahicardie: cauze, simptome, tratament

Batai de inima accelerate sau tahicardie desemneaza un ritm cardiac intens cu frecventa cardiaca de peste 100 de batai pe minut. Tahicardia poate fi cauzata de mai multe tipuri de batai cardiace neregulate. Aritmiile insa nu sunt mereu probleme grave de sanatate. Un ritm cardiac crescut apare si in momentul in care se realizeaza exercitii fizice, apar emotiile intense sau stresul. 

Daca nu este tratata, tahicardia poate duce la insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral sau moarte subita. Tratamentul poate include atat administrarea unor medicamente, cat si proceduri specifice sau interventii chirurgicale pentru a regla bataile rapide ale inimii. 

Ce este tahicardia?

Cand vorbim de tahicardie facem referire la faptul ca inima bate mult mai repede decat ar trebui. Ritmul cardiac normal la un adult este cuprins intre 60 si 100 de batai pe minut, cand persoana se afla in miscare. Atunci cand inima bate cu mai mult de 100 de batai pe minut apare tahicardia. Bataile ritmice dese fac ca inima sa nu se mai poata umple cu sange intre batai, ceea ce inseamna ca nu mai poate furniza celulelor corpului sangele si oxigenul necesar pentru desfasurarea proceselor normale. 

Inima este formata din 4 camere: 2 camere superioare - atrii si 2 camere inferioare - ventricule. Ritmul inimii este controlat de nodul sinusal care poate fi considerat un stimulator cardiac natural. Nodul sinusal trimite semnale electrice, care pornesc bataile inimii. Semnalele se deplaseaza prin atrii si determina contractia muschilor inimii, astfel incat sa pompeaza sange in ventricule. Semnalele electrice ajung la un alt nod, unde isi mai incetinesc ritmul, ceea ce permite camerelor inferioare ale inimii sa se umple cu sange. Cand in cele din urma semnalele electrice ajung la ventricule, acestia se vor contracta si vor pompa sange in tot corpul. 

Un tip aparte de tahicardie este cea in sarcina, ce poate sa apara si la o viitoare mama fara probleme de sanatate. In cazul gravidelor ritmul cardiac creste cu cateva batai pe minut, in mod normal. Medicul specialist va monitoriza cu atentie acest aspect si daca sesizeaza pulsul mult prea mare va prescrie un tratament adecvat. 

Tipuri de tahicardie

Exista mai multe tipuri de tahicardie, grupate in functie de zona inimii responsabila de ritmul cardiac rapid si de cauza aparitiei. 

Tahicardie sinusala

In conditii normale, inima raspunde unor semnale electrice care provin de la nodul sinoatrial. Prin acest mecanism, inima controleaza propriile batai. Cand apare un stimul exterior sau emotional, inima trimite semnale intense pentru o anumita perioada. Acest lucru se traduce in tahicardie sinusala. Ea dispare in momentul in care persoana se calmeaza si revine la starea normala. Cauza tahicardiei sinusale este determinata, asadar, de aparitia unui eveniment. 

Fibrilatie atriala

Este una dintre cele mai intalnite forme. Bataile rapide ale inimii sunt provocate de semnalele electrice haotice, neregulate, din camerele superioare ale inimii. Fibrilatia atriala poate sa apara temporar, insa unele episoade au nevoie de tratament de specialitate pentru a fi depasite. 

Flutura atriala (Flutter atrial)

Bataile inimii in flutter atrial sunt ceva mai organizate, atriile bat repede, dar regulat. Problema poate disparea de la sine sau necesita tratament de specialitate. Uneori persoanele cu aceasta afectiune au fibrilatie atriala in momente in care nu se manifesta flutterul atrial. 

Tahicardie ventriculara

Apare in camerele inferioare, in ventricule. In timpul unui astfel de episod, ventriculele nu se umplu cu sange si nu se contracta din cauza frecventei cardiace rapide si nu pot pompa in organism sangele necesar. Daca dureaza cateva secunde, tahicardia ventriculara nu prezinta risc, dar daca episoadele se prelungesc, viata este pusa in pericol. 

Tahicardie supraventriculara 

Episoadele incep deasupra ventriculelor, iar bataile puternice ale inimii apar si dispar brusc. Aceasta mai este cunoscuta si ca tahicardie paroxistica supraventriculara. 

Fibrilatie ventriculara

Semnalele electrice rapide si dezordonate determina o contractie coordonata a ventriculelor. Daca ritmul cardiac nu se restabileste rapid, poate fi fatal. Persoanele care manifesta fibrilatie ventriculara au fie o boala cardiaca subiacenta grava, fie au trecut printr-un episod intens traumatic, asa cum poate fi lovitura unui fulger. 

Tahicardia: cauze si factori de risc

Cauze

Uneori cauzele tahicardiei nu pot fi stabilite cu precizie. Sunt totusi anumite manifestari care pot duce la tahicardie. O cantitatea prea mare de alcool sau de cofeina determina un ritm cardiac accelerat. De asemenea, febra, tensiunea arteriala ridicata sau scazuta, anumite medicamente, dezechilibrele electrolitice, probleme cu tiroida, sunt alte cateva cauze ale tahicardiei. 

Viciile pot fi si ele incriminate, fumatul si consumul de droguri ilicite sau de alte substante ilegale pot duce la tahicardie. 

Un atac de cord si boli cardiace diverse pot cauza tahicardie. 

Factori de risc

Inaintarea in varsta poate creste riscul de aparitie a aritmiilor, ce pot determina tahicarhie. 

In acelasi timp, mostenirea genetica poate sa fie un risc in plus. 

Un stil de viata dezechilibrat, dar si alte afectiuni cardiace si medicamentele administrate pot spori riscul de aparitie a tahicardiei.

Manifestarile tahicardiei: simptome

Simptomele tahicardiei

Uneori persoanele care au tahicardie pot sa nu prezinte simptome, iar aceasta problema sa fie identificata la un control de rutina. Cand inima nu bate in ritm normal, sangele si oxigenul nu ajung in tot corpul si la toate organele. Acesta este si motivul pentru care simptomele tahicardiei sunt variate si asemanatoare altor boli cardiace. 

Palpitatii

Bataile inimii puternice, pulsul rapid, senzatiile resimtite de accelerare a ritmului cardiac, urmate uneori de momente de relaxare, cand inima pare ca a cazut in piept, sunt primele simptome ale tahicardiei. 

Atentie: persoanele cu COVID de lunga durata au tahicardie, palpitatii la inima si dificultati respiratorii majore chiar si la 12 saptamani de la debutul bolii. 

Probleme respiratorii

Bataile neregulate ale inimii, pulsul accelerat si pulsatia sangelui pot determina dificultati respiratorii. 

Ameteli si lesin

Privarea plamanului de oxigenul necesar poate duce la ameteli si chiar la lesin daca momentul se prelungeste. Uneori aceste simptome duc atacul de panica si la deces. 

Durere

Durerile in piept, senzatia de sufocare, intepaturi in zona toracelui sunt manifestari care pot sa apara ca simptome ale tahicardiei. Acestea pot genera alte probleme mai grave, daca pacientul intra in panica: pierderea cunostintei, atacul de cord. 

Simptomele tahicardiei noaptea pot fi cu atat mai intense, iar modul de actiune al fiecarei persoane poate face diferenta intre un episod care trece repede si unul ce poate duce la complicatii grave. 

Cum se diagnosticheaza tahicardia?

Medicul va purta o discutie cu pacientul pentru a afla istoricul medical, reactiile sesizate, iar apoi va realiza un examen fizic si va recomanda efectuarea mai multor teste si investigatii de sange. 

Electrocardiograma, test rapid si nedureros, poate monitoriza activitatea electrica a inimii, informatiile fiind preluate de la electrozii atasati pe piept. 

Monitorul portabil pentru inima poate fi o alta varianta pentru a analiza bataile inimii nu doar pe o perioada scurta de timp, ci pentru 48 de ore. Electrozii se plaseaza pe torace, iar cutia care colecteaza datele se ataseaza in zona taliei si omul poate face activitatile de rutina. 

Monitorul de eveniment poate oferi date din timpul unui episod de tahicardie, pentru ca este atasat in jurul gatului si purtat timp de mai multe zile. 

Alaturi de acestea, cardiologul poate indica efectuarea unei ecocardiograme, radiografii de torace, RMN, CT, angiograme coronariene, testari si cartografieri electrofiziologice, precum si realizarea unui test de stres si a unuia de masa inclinata. 

Medicul trebuie informat despre tratamentele urmate, atat despre cele cu reteta, cat si despre suplimentele alimentare si produsele luate pentru sanatatea sistemului cardiovascular

Abia dupa ce are toate aceste informatii si rezultatele testelor, va putea sa puna un diagnostic corect si sa elaboreze o schema de tratament, menita sa vina in ajutorul fiecarui pacient in parte. 

Optiuni de tratament pentru tahicardie

Tratarea tahicardiei

Tratamentul tahicardiei poate viza doua aspecte importante: incetinirea batailor inimii si prevenirea aparitiei recidivelor. 

Incetinirea batailor inimii

Inima isi poate restabili ritmul cardiac singura. Atunci cand nu reuseste acest lucru, specialistul poate propune manevre prin care se provoaca tusea sau plasarea unui pachet de gheata pe fata, acestea fiind necesare in timpul unui episod, ca prim ajutor in tahicardie. Uneori sunt necesare si administrarea medicamentelor menite sa restabileasca ritmul normal al inimii. 

Specialistul poate recomanda cardioversie, o procedura de trimitere de socuri electrice catre inima, prin senzorii asezati pe piept. 

Prevenirea viitoarelor episoade 

Remedii la domiciliu

Un stil de viata sanatos incepe cu o dieta echilibrata, mentinerea controlului asupra greutatii corporale, odihna de calitate cel putin 8 ore pe noapte, exercitii fizice zilnic, dar si renuntarea la alcool si la fumat. 

Tratamente alternative

Meditatia, acupunctura si practicile yoga ar putea ajuta la incetinirea batailor inimii si ameliorarea simptomelor tahicardiei. 

Stresul face parte din viata de zi cu zi, dar trebuie sa apelati la toate resursele pentru a indeparta factorii stresanti. 

Tratament naturist

O serie de plante si ceaiuri au fost utilizate in timp de oameni cu tahicardie, care au considerat ca au obtinut rezultate spectaculoase. Atentie: o viata echilibrata inseamna o alimentatie baza pe fructe si legume, proteine animale de calitate, cereale integrale, lactate si derivatele acestora. Nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca utilizarea unor produse din plante sau alte remedii naturiste vindeca tahicardia. 

Complicatiile tahicardiei

Complicatiile tin de tipul tahicardiei, de ritmul cardiac si de alte afectiuni existente si vizeaza:  formarea cheagurilor de sange care duc la accident vascular cerebral sau la infarct, insuficienta cardiaca, lesin, stare de inconstienta, deces. 

Cum se poate preveni tahicardia?

Prin mentinerea unei vieti sanatoase si prevenirea aparitiei bolilor de inima. Daca exista o boala de inima diagnosticata trebuie sa fie mentinut planul de tratament. 

Modificarea stilului de viata poate sa reduca riscul de aparitie a tahicardiei. Dieta echilibrata, greutatea optima, exercitiile zilnice, renuntarea la fumat si alcool, fara consum de substante ilegale sau abuz de medicamente, managementul stresului, limitarea consumului de cofeina si controale medicale periodice sunt actiuni ce pot fi intreprinse preventiv. 

 Tahicardia inseamna ritm cardiac rapid. Tahicardia poate sa apara alaturi de alte boli de inima si sa fie conditionata de stilul de viata al persoanei respective. Diagnosticarea si tratamentul timpuriu duc la ameliorarea simptomelor si la prevenirea complicatiilor. Netratata, tahicardia poate fi uneori fatala. 

O persoana diagnosticata cu tahicardie poate invata sa aiba grija de ea. In cazuri complexe, tratamentul medical este esential. 

Surse de informare:

1. Tachycardia: Fast Heart Rate - https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/about-arrhythmia/tachycardia--fast-heart-rate.

2. Tachycardia - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tachycardia/symptoms-causes/syc-20355127

3. Tachycardia: Causes, Types, and Symptoms - https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/what-are-the-types-of-tachycardia

4. Everything you need to know about tachycardia - https://www.medicalnewstoday.com/articles/175241

5. Tachycardia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22108-tachycardia

6. Tachycardia - https://www.healthdirect.gov.au/tachycardia

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice