Vitamine pentru inima: Ce suplimente previn bolile de inima

16. 4. 2020 · 7 minute de citit

Este dovedit, exista legaturi intre unele afectiuni cardiovasculare si deficitul de vitamine sau enzime din corpul nostru. Afectiunile inimii sunt extrem de des intalnite. Bolile cardiovasculare (boli de inima, sau boli cardiace) reprezinta principala cauza de deces in multe tari.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vitamine pentru inima: Ce suplimente previn bolile de inima

Cauzele care declanseaza bolile cardiovasculare sunt numeroase, dar cele mai importante sunt urmatoarele:

  • regimul de viata nesanatos;
  • stresul;
  • cauzele genetice;
  • lipsa unor substante din corp.

In general, bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-un regim de viata sanatos, dar si prin anumite suplimente alimentare care te pot ajuta sa reduci riscul de boala cardiaca, sau sa o ameliorezi, daca deja ai fost diagnosticat cu o asemenea afectiune. Cele mai multe suplimente sunt prescrise de exemplu in ideea de a preveni ateroscleroza, cauza principala a celor mai multe boli cardiovasculare.

Cele mai eficiente suplimente pentru intarirea inimii sunt vitaminele si oligoelementele.

Vitamine pentru prevenirea bolilor de inima

Vitaminele pentru inima sunt recomandate in special:

  • pacientilor care au fost diagnosticati cu patologii vasculare ale capului sau membrelor inferioare;
  • pacientilor care au prezentat boli cardiovasculare grave;
  • persoanelor cu varsta peste 35 de ani;
  • sportivilor/persoanelor care fac efort fizic constant;
  • lucratorilor care fac o munca fizica periculoasa sau grea;
  • copiilor si adolescentilor (numai daca le recomanda un medic specialist).

Daca te afli intr-una dintre aceste categorii, ar trebui sa iei legatura cu medicul specialist care va selecta si va propune doza pentru un medicament care sa ti se potriveasca. Doza va fi stabilita in functie de istoricul bolilor de care suferi si de datele tale individuale. De asemenea, foarte important, tot medicul va stabili in ce perioada a anului este bine sa urmezi o terapie cu vitamine, durata si frecventa administrarii.

Vitamina A (retinol)

Vitamina A previne dezvoltarea proceselor aterosclerotice pe peretii vaselor de sange. De asemenea, vitamina A imbunatateste procesele metabolice.

Vitamina B1 (tiamina)

Vitamina B1 ajuta la stimularea contractiilor inimii.

Vitamina B6 (piridoxina)

Vitamina B6 normalizeaza metabolismul lipidic si ajuta la eliminarea excesului de colesterol. De asemenea, vitamina B6 are efecte benefice asupra tensiunii arteriale.

Vitamina C (acid ascorbic)

Vitamina C accelereaza procesele metabolice, consolideaza miocardul si peretii vasculari, previne formarea in exces a colesterolului.

Vitamina E (tocoferol)

Vitamina E este antioxidant si previne oxidarea grasimilor. In plus, vitamina E protejeaza vasele de sange si muschiul inimii.

Vitamina F

Vitamina F reprezinta un grup de acizi grasi polinesaturati: acid linoleic, arahidonic si linolenic. Intareste tesutul cardiac, previne aparitia placilor de colesterol si aparitia cheagurilor de sange in artere.

Vitamina P (rutin)

Vitamina P are rolul de a intari peretii arterelor si previne sangerarea in exces.

Coenzima Q10 (CoQ-10)

Coenzima Q10 este o enzima, o substanta care se gaseste in corpul uman (in celulele inimii, ficatului, rinichilor, pancreasului). Coenzima Q10 are atributii in producerea de energie, repararea si transportul celulelor.

Aceasta enzima are efecte benefice asupra corpului nostru in general si asupra inimii in special:

  • reduce tensiunea arteriala;
  • reduce riscul complicatiilor dupa infarct;
  • creste rezistenta fizica la persoanele cu dureri cronice de inima;
  • amelioreaza deteriorarea ficatului in urma tratamentelor cu citostatice;
  • previne infarctul miocardic;
  • previne aritmiile.

Oligoelemente pentru prevenirea bolilor de inima

Magneziu

Cazurile de hipermagnezie nu exista, in principal pentru ca daca magneziul este peste un anumit nivel in organism el este eliminat urinar. Prin urmare, riscul de hipermagnezimie este ca si inexistent, in schimb hipomagnezia este frecventa.

Scaderea aportului de magneziu poate fi observata la multe persoane, indiferent de varsta. Deficitul de magneziu se traduce prin:

  • iritabilitate;
  • extremitati reci;
  • furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare;
  • fasciculatii la nivelul ochilor;
  • spasme ale gurii.

Magneziul este foarte important pentru energia celulara. Inima are cu siguranta nevoie de energie, prin urmare ionul de magneziu este implicat in patologia cardiovasculara si este important pentru activitatea aparatului cardiovascular, pentru structura vasculara si contractiile vasculare.

Magneziul este necesar pentru ca:

  • stabilizeaza tensiunea arteriala (deficitul de magneziu este frecvent in hipertensiune arteriala. Uneori, tensiunea poate fi echilibrata doar prin administrarea de magneziu);
  • imbunatateste metabolismul in miocard;
  • previne formarea cheagurilor de sange.

Deficitul de magneziu poate avea efecte grave asupra sanatatii noastre:

  • cardiopatie ischemica;
  • tulburari de ritm;
  • moarte subita.

Aportul de magneziu asadar este important si la persoanele sanatoase, dar in patologia cardiovasculara este obligatoriu.

Calciu

Inima nu poate functiona fara ioni de magneziu si calciu. Cele doua tipuri de ioni merg mana in mana, concentratia de magneziu este dependenta de cea de calciu, prin urmare nu putem avea calciu suficient in organism fara magneziu si invers. Deficitul de magneziu face ca vasele noastre sa-si piarda elasticitatea, iar calciul incearca sa compenseze, ceea ce va duce la depuneri de calciu si la sclerozarea vaselor de sange, calcifierea organelor si instalarea sclerozei.

Calciul are un rol important in functionarea inimii:

  • intareste peretii vaselor de sange;
  • normalizeaza contractia muschilor inimii;
  • contribuie la reglarea batailor inimii;
  • are un rol important in functionarea optima a miocardului;
  • regleaza tensiunea arteriala.

Pentru o absorbtie mai buna, calciul este luat cu vitamina D.

Potasiu

Potasiul este un mineral indispensabil in functionarea inimii:

  • reduce riscul de boli cardiovasculare;
  • ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Potasiul nu este un tratament curativ in cazul bolilor cardiovasculare, ci un adjuvant. Potasiul stimuleaza inima sa functioneze mai bine ca raspuns la un tratament medicamentos corespunzator. Cu alte cuvinte, atunci cand unui pacient cu o afectiune cardiovasculara i se recomanda un regim alimentar bogat in potasiu, acesta este un sfat dietetic general, nu este o terapie de sine statatoare.

Potasiul are efecte benefice asupra:

  • tensiunii arteriale: este important de retinut, persoanele care au deficit de potasiu prezinta un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta hipertensiune si accidente vasculare cerebrale.
  • nivelului colesterolului: nu exista studii care sa demonstreze o legatura directa intre hipercolesterolemie si nivelul de potasiu din organism, dar aceasta relatie este sustinuta de experienta clinica a numeroaselor diete bogate in potasiu, care reduc semnificativ nivelul colesterolului.
  • ritmului cardiac: potasiul influenteaza ritmul cardiac (bataile inimii). Pentru ca inima sa se contracte uniform si sincron, pentru ca ritmul cardiac sa fie sustinut pe tot parcursul zilei, indiferent de activitatile pe care le desfasori, este nevoie ca potasiul din organism sa aiba concentratii optime.

Fosfor

Fosforul este un element care se gaseste in membranele celulare. Fosforul asigură transmiterea impulsurilor nervoase și contracția miocardului.

Seleniu

Seleniul distruge radicalii liberi care dauneaza peretilor vaselor de sange si tesutului inimii. De asemenea, seleniul contribuie la o mai buna absorbtie a unor vitamine si minerale.

Este bine sa retii

Afectiunile inimii sunt complicate. Pentru bolile cardiovasculare nu exista tratamente miraculoase, dar medicii specialisti pot gasi tratamentul potrivit fiecarui pacient, in functie de istoricul bolii si de simptomatologie.

Daca ai fost diagnosticat cu o afectiune cardiovasculara, inainte de a utiliza suplimente sau nutrienti, solicita sfatul medicului. Este bine sa stii ca:

  • suplimentele alimentare nu sunt verificate la fel de riguros ca medicamentele.
  • suplimentele alimentare nu sunt de ajuns pentru a avea o inima sanatoasa. De cele mai multe ori, este nevoie de schimbarea stilului de viata, de miscare si de un regim alimentar sanatos.
  • suplimentele alimentare pot interactiona cu alte medicamente.

Nu uita sa consulti medicul specialist inainte de a administra suplimente.

Retine!
Cere, inainte de toate, sfatul medicului tau daca vrei sa previi bolile cardiovasculare sau daca vrei sa reduci simptomele acestora, apeland la suplimentele enumerate mai sus.

Surse relevante de informatii:

Healthy You, "8 heart health supplements to take - and one to avoid"

https://www.peacehealth.org/healthy-you/8-heart-health-supplements-take-and-one-avoid

"5 Minerals and Vitamins for Heart Health"

https://www.schiffvitamins.com/blogs/health-wellness/5-minerals-and-vitamins-for-heart-health

"6 Supplements for Heart Health"

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplements-heart-healthy#1

Johns Hopkins Medicine, "Health",

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-truth-about-heart-vitamins-and-supplements

"Heart of the matter: 4 heart health supplements backed by science"

Use the online Word editor program to compose visual documents in your web browser for free.

 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice