Diastaza abdominala: cauze, simptome, tratament

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Diastaza abdominala

 

Diastaza abdominala este termenul medical folosit pentru a desemna o afectiune frecvent intalnita la femeile gravide, dar si dupa sarcina, in care muschii abdominali se indeparteaza. Aceasta separare a musculaturii abdominale face ca aspectul general sa fie de burta anormala, chiar si dupa luni bune de la nastere. Uneori diastaza abdominala poate fi tratata cu succes cu ajutorul unor exercitii fizice, alteori se poate ajunge la interventie chirurgicala. 

Diastaza abdominala este mai des intalnita in perioada de sarcina, dar se poate diagnostica si dupa semnele si manifestarile specifice dupa nastere. Desi este o probleme de regula a femeilor care aduc pe lume un copil, cazuri de diastaza abdominala pot fi identificate la copii si barbati. La copii prematuri musculatura nu este bine dezvoltata si de aici deficienta. La barbati are legatura cu ridicarea greutatilor sau cu exercitiile fizice excesive care pun presiune prea mare pe muschii abdominali. 

Diastaza abdominala este diferita de distensia abdominala si nu trebuie confundate, fiind vorba de probleme medicale diferite. 

Ce este si cum apare diastaza abdominala?

Diastaza abdominala sau diastasis recti" vizeaza separarea muschilor abdominali rectus abdominis", in timpul sau dupa sarcina. Acesti muschi sunt in fata stomacului, pozitionati vertical. Sunt pachetele abdominale pe care de regula impatimitii exercitiilor fizice fac tot posibilul sa le puna in valoare. Aceasta musculatura este impartita in doua zone, in partea din dreapta si in cea din stanga, iar la mijloc, intre ele, se afla linea alba, o banda de tesut alb. 

Pe masura ce copilul creste si uterul se extinde pentru a permite dezvoltarea normala a sarcinii, muschii sunt suprasolicitati, se intind foarte mult, se indeparteaza din pozitie normala, iar zona alba se subtiaza si se desprinde din pozitia normala. Dupa nastere, linia alba se poate repozitiona, fiind o banda elastica. Daca solicitarea musculara a fost foarte mare, iar banda si-a pierdut elasticitatea si nu mai poate sa revina in pozitia initiala, apare o zona de gol in abdomen, intre muschi, ceea ce inseamna ca este vorba de diastaza abdominala. (1)

Afectiunea este comuna si se poate imbunatati fara interventii in termen de 8 saptamani de la nastere. De regula, diastaza abdominala apare la femeile care au nascut al doilea copil dupa 35 de ani, la cele care au avut nasteri cu gemeni sau tripleti, la mamele mici de inaltime care au copii mai mari decat in mod normal pentru dimensiunea lor, pe fondul presiunii uriase exercitate asupra muschilor abdominali si la nivelul benzii albe dintre acestia. (2)

Cauzele diastazei abdominale

  • Presiunea intraabdominala excesiva din timpul sarcinii si efectul acesteia dupa nastere; 
  • Hormonii secretati in timpul graviditatii si importanta lor asupra organismului - estrogen si relaxina; 
  • Efortul de impingere pentru expulzia bebelusului la nasterea naturala. (3)

Factori de risc

  • Indicele de masa corporala crescut;
  • Kilogramele acumulate in timpul sarcinii;
  • Varsta inaintata a mamei;
  • Greutatea mare a copilului; 
  • Mai multe sarcini una dupa alta. (3)

Simptome in diastaza abdominala

  • Burta sau abdomen proeminent;
  • Umflatura caracteristica sau proeminenta deasupra sau sub ombilic;
  • Slabiciunea peretelui abdominal sesizata in jurul buricului, in special;
  • Probleme de contractie ale muschilor abdominali in activitatile curente sau in cele fizice sustinute;
  • Dificultati la ridicarea obiectelor, in mers sau la indeplinirea sarcinilor zilnice;
  • Durere pelvina sau de sold;
  • Durere lombara;
  • Durere in act sexual;
  • Postura afectata, incapacitate de a sta in pozitia corecta;
  • Incontinenta urinara la tuse sau stranut;
  • Constipatie;
  • Senzatie de slabiciune in zona abdominala. (1)

 

Simptome in diastaza abdominala

 

Daca stai intinsa pe spate si ridici usor capul pentru a privi abdomenul este posibil sa observi proeminenta din jurul buricului mult mai usor, precum si slabiciunea musculaturii din zona vizata, adica separarea celor doua benzi musculare, dar aceasta la cateva saptamani distanta dupa nasterea naturala sau prin cezariana, pe masura ce burta isi revine dupa marele eveniment. 

Tratamentul in diastaza abdominala

Sfaturi practice

Daca separarea muschilor verticali are loc in timpul sarcinii, dupa nastere, pentru a evita agravarea acestei probleme va trebui sa respecti cateva sfaturi simple, pe care si medicul specialist ti le va spune: 

  • evita sa ridici lucruri mai grele decat bebelusul;
  • pentru a te cobori din pat trebuie sa te rotesti si apoi sa te ridici;
  • fa exercitii usoare speciale, care sa te ajute sa iti intaresti muschii abdominali;
  • nu practica fara aprobarea medicului, miscarile si sporturile cu care erai confortabila inainte de sarcina;
  • poarta centura postnatala sau bandajul postoperator indicate de medic pentru a oferi sprijin musculaturii abdominale;
  • opteaza pentru benzi de sustinere sau compresie numai la indicatia specialistului. (2), (3)

Terapia fizica

Poti efectua exercitii fizice speciale cu ajutorul unui kinetoterapeut sau al unui specialist in fitness, dupa nastere, dupa trecerea perioadei de lauzie, daca observi ca musculatura abdominala nu isi revine singura. Tratamentul postpartum de acest tip necesita aprobarea medicului specialist care te supravegheaza. (3)

Fizioterapeutul te poate ajuta cu un plan personalizat de exercitii, astfel incat sa eviti ultima optiune si anume interventia chirurgicala. Un tratament conservator, bine realizat are sanse sa iti ofere intarirea musculaturii abdominale, dar nu se stie inca daca efectele pe termen lung oferite de aceste tehnici sunt eficiente si suficiente. (4)

Interventie chirurgicala

Tratamentul chirurgical poate viza abordarea clasica, cu utilizarea cusaturilor pentru repararea peretelui abdominal si reducerea decalajului dintre benzile musculare, mai ales cand este vorba de o separare de mai mult de 3 centimetri intre acestea. (2) 

Interventia laparoscopica este o alta optiune de operatie reparatorie a diastazei abdominale. Aceasta poate fi folosita cu succes si pentru corectarea diastazei abdominale, dar si pentru rezolvarea herniei ventrale coexistente. 

Ultima varianta de interventie chirurgicala vizeaza chirurgia asistata cu robot. Beneficiile oferite de aceasta procedura vizeaza reducerea perioadei de spitalizarea, recuperare mai rapida, precum si o rata mai mare de inchidere a defectului produs de diastaza abdominala datorita preciziei robotului. (4) 

Acest articol este informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat. Fiecare femeie este unica si simptomele resimtite pot fi destul de variate, asadar, daca crezi ca ai diastaza abdominala, ia legatura cu medicul tau si urmeaza indicatiile oferite de specialist!

Surse de informare: 

1. Diastasis Recti - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22346-diastasis-recti#:~:text=Diastasis%20recti%20is%20a%20common,bulge%20months%20or%20years%20postpartum.

2. Abdominal separation (diastasis recti) - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/abdominal-separation

3. Diastasis Recti: What Is It and How Is It Treated? - https://www.healthline.com/health/diastasis-recti

4. Treatment Options for Abdominal Rectus Diastasis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877697/

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice