Dieta disociata - reguli si riscuri

16. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
salata de legume

Dieta disociata are la baza piramida alimentara si diferitele grupe alimentare, impartite pe zile. Indiferent de tipul dietei disociate, sanatatea trebuie sa fie prioritara, iar la cel mai mic semn de slabiciune din partea organismului, trebuie sa consultati medicul. 

Din cele mai vechi timpuri, femeile au incercat tot felul de combinatii alimentare pentru a scapa de kilogramele considerate in plus. Indiferent de numele si de modul de actiune al dietelor utilizate, nu uitati sa aveti mereu in atentie sanatatea organismului. Dietele pot sa va faca rau si sa va agraveze problemele de sanatate cu care va confruntati. Atunci cand apar situatii neplacute trebuie sa mergeti la medic pentru ajutor de specialitate. 

Ce este o dieta disociata?

Dieta disociata presupune distributia si consumul alimentelor pe grupe si zile. Cum anume? In fiecare zi se consuma o anumita grupa de produse. De ce? Pentru ca alimentele sunt digerate in mod diferit de organismul uman. 

Regulile dietei disociate

O zi pe saptamana se mananca carne. Intr-o alta zi se consuma legume. In a treia zi se recomanda fructe, iar a patra zi lactate. Urmatoarea zi va puteti hrani doar cu cereale integrale, iar a sasea zi cu oua fierte. 

Fara combinatii de grupe alimentare

Combinatiile de produse nu sunt permise, iar zilele pot fi inversate in functie de preferinte. De regula se incepe cu carnea pentru ca organismul sa aiba o sursa de energie si sa se obisnuiasca treptat cu produsele. 

Carnea nu se consuma prajita

Atentie la cantitatile fiecarei mese in parte si la modul de gatire. Carnea poate fi fiarta, gatita la abur sau la cuptor, fara condimente in exces. Putina sare si un pic de piper sunt suficiente pentru gust. 

Legume gatite variat

Legumele ar fi bine sa fie crude, fierte, pregatite la abur sau la cuptor, fara condimente si mai ales, fara ulei. 

 

Zi cu fructe, zaharuri in exces!

Fructele pot fi consumate in stare naturala, fara adaos de zahar, zaharina sau siropuri. Mare atentie si la cantitatea de fructe in ziua respectiva. Un smoothie se realizeaza din multe fructe pentru un pahar, iar cantitatea de zaharuri naturale este extrem de mare. 

In plus, fructele de tipul citricelor pot creste aciditatea din stomac, in conditiile lipsei alimentelor solide, ceea ce poate duce la balonare, dureri si arsuri stomacale. 

Varietate de cereale

Cand am vorbit despre cereale integrale aici trebuie sa includem cerealele propriu-zise, pastele, orezul, taratele de ovaz, alimente care dau senzatia de satietate si sunt benefice pentru aportul de fibre adus organismului. Totodata, sunt un ajutor extrem de important in realizarea tranzitului intestinal. 

Grasimi de calitate

Ouale sunt bogata in vitamine, minerale si grasimi sanatoase, iar cantitatea de proteine din oua asigura aportul necesar de nutrienti pentru organism. In ziua in care consumati oua trebuie sa le fierbeti tari si sa nu mancati prea multe. 

Cicluri repetate

Daca alegeti sa repetati schema de dieta de mai multe ori mare atentie la reactiile organismului. In dieta disociata se mananca in fiecare zi un singur tip de aliment. 

Produse interzise in dieta disociata

Sucurile carbogazoase nu au ce cauta in niciun tip de dieta. De asemenea este interzis consumul de alcool, dulciurile de toate tipurile, precum si cofeina. 

Atentionari speciale

Aportul de apa este important pentru organism pentru a preveni deshidratarea, dar apa nu se bea inainte de masa sau in timpul acesteia pentru a nu ingreuna digestia.

Chiar si la dieta este bine sa va organizati mesele in asa fel incat sa aveti 3 mese pe zi. In acest fel organismul nu face rezerve. 

La dieta sau nu, pauzele dintre mese sunt extrem de importante. De la o masa la alta trebuie sa treaca cel putin 4 ore, pentru ca stomacul sa poata procesa tot ce a inmagazinat. Nu uitati ca este fundamental sa impartiti cele 3 mese pe parcursul zilei, fara ca ultima masa sa fie prea tarzie. Stomacul are nevoie de timp pentru a digera ce ati ingerat la ultima masa!

Riscurile dietei disociate

Chiar si persoanele perfect sanatoase pot avea probleme daca urmeaza o dieta alimentara, disociata sau de oricare alt tip. Cu atat mai mult este periculos in cazul unei persoane ce are o boala cronica. In cazul oricarei diete care este urmata o perioada de timp, se pot produce dezechilibre metabolice si hormonale cu efecte dezastruoase asupra organismului. 

Dietele pot de asemenea sa accentueze anumite afectiuni si pot avea actiuni puternice, in conditiile in care urmati anumite tratamente medicamentoase. In acelasi timp, daca sunteti in evidentele unui medic cu anumite afectiuni ascultati sfatul acestuia si nu incercati sa slabiti cu diete pentru ca va puneti viata in pericol. 

Ideea potrivit careia puteti renunta la medicamente pentru a urma o dieta nu este buna, pentru ca pericolul este extrem. 

Femeile insarcinate sau cele care vor sa ramana insarcinate, cele care alapteaza si copiii nu trebuie sa tina niciun fel de dieta. In aceeasi categorie sunt persoanele cu diverse probleme de sanatate. Riscurile trebuie evitate, sanatatea este foarte importanta!

Sunt persoane care pe parcursul unei scheme de dieta disociata considera ca pot creste aportul de vitamine si minerale necesare organismului cu ajutorul suplimentelor alimentare sau al remediilor naturiste. Nu exista studii de specialitate care sa ofere dovezi in acest sens. Mai mult, anumite produse, in combinatie cu medicamentele prescrise pe reteta pentru diverse afectiuni, pot interactiona si produce reactii total neasteptate. Orice efect advers observat trebuie sa va determine sa mergeti de urgenta la un consult medical de specialitate. 

Utilizarea produselor pentru dieta si nutritie, nu este lipsita de riscuri. Organismul poate reactiona neasteptat. Nu sunt suficiente studii care sa ofere dovezi legate de modul in care aceste produse actioneaza asupra organismului uman. Orice reactie adversa trebuie adusa la cunostinta medicului. 

Dietele disociate pot fi utilizate pentru a slabi sanatos, fara infometare - asta sustin cei care le pun in practica. Organismul poate sa sufere si sa aiba reactii puternice cand urmati o dieta. Daca aveti probleme de sanatate acestea se pot acutiza pe parcursul dietei, dezechilibrul putand merge pana la nivel metabolic si hormonal. Nu va puneti sanatatea in pericol, la cel mai mic semn ca ceva nu este in regula, mergeti de urgenta la medic. 

Dieta disociata este la moda printre persoanele care doresc sa slabeasca. Sanatatea organismului trebuie insa sa fie prioritara!

Surse de informare:

1. Food and Diet. Beyond Willpower: Diet Quality and Quantity Matter - https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/diet-and-weight/

2. Healthy Eating Plate - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/

3. Eat well - https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/

4. Does Food Combining Work? - https://www.healthline.com/nutrition/food-combining

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice