Ecografie sarcina: cand, cate si de ce trebuie sa le faci
Ecografia in sarcina este o procedura nedureroasa si inofensiva care foloseste undele sonore pentru a crea imagini ale copilului din interiorul uterului, evidentiind stadiul sau de dezvoltare, caracteristicile fizice, unele anomalii, dar si starea de sanatate a mamei.
Continutul articolului
Cele mai importante ecografii in sarcina, pe langa cea de confirmarea a starii de graviditate sunt ecografiile fetale speciale din fiecare trimestru de sarcina.
Tehnologia moderna permite realizarea unor ecografii in sarcina care permit medicului specialist sa observe cele mai mici detalii ale dezvoltarii copilului, dar si potentialele pericole pentru acesta sau pentru mama. Viitorii parinti sunt interesati si de aspectele legate de trasaturile fizice ale copilului, insa ecografia in sarcina este in primul rand o unealta importanta pentru a urmari dezvoltarea copilului in uter si evolutia sarcinii.
Ce este ecografia in sarcina?
Ecografia in sarcina este o metoda de investigatie imagistica non-invaziva si nedureroasa cu ajutorul careia medicul specialist obtine imagini in timp real ale fatului, placentei si uterului mamei. Plasarea gelului special pe burta si apoi trecerea sondei traductorului peste aceasta pentru a capta imagini ale bebelusului se face cu ajutorul undelor de inalta frecventa care nu reprezinta niciun pericol pentru copil sau mama.
Pentru ca este sigura, ecografia in sarcina poate fi efectuata oricand, atat pentru a confirma simptomele unei sarcini, a observa evolutia sarcinii si starea mamei, cat si pentru a pune in evidenta eventualele probleme ce pot sa apara. Ecografiile prenatale sau ecografiile fetale sunt de regula realizate la fiecare control medical in sarcina, cel putin o data pe luna. (1)
Tipuri de ecografie in sarcina
Exista mai multe tipuri de ecografii care pot fi realizate in sarcina, bazate pe acelasi principiu.
- Ecografie transabdominala - traductorul pentru abdomen poate genera imagini 2D ale fatului in curs de dezvoltare;
- Ecografie transvaginala - traductorul cu sonda speciala este introdus in interiorul vaginului pentru a capta imagini clare, in timp real. De regula aceasta metoda de investigare este folosita in diferite stadii ale sarcinii;
- Ecografie cu ultrasunete avansata - este o examinare speciala pentru a vizualiza structurile interne mai bine, astfel incat suspiciunile unei probleme sa fie confirmate sau infirmate;
- Ecografie Doppler - procedura imagistica este capabila sa masoare modificarile usoare ale frecventei undelor de ultrasunete, inclusiv pe cele ale celulelor sanguine;
- Ecografie 3D - tehnica speciala permite generarea unor imagini 3D ale fatului in curs de dezvoltare;
- Ecografie 4D - traductorul si softul special permit captarea imaginilor clare ale fetei si miscarilor copilului in uter;
- Ecocardiografie fetala - examinarea cu ultrasunete este utilizata pentru a evalua anatomia si functiile inimii copilului, dar si pentru a identifica eventualele malformatii cardiace congenitale. (2)
Perioadele recomandate pentru efectuarea ecografiilor in sarcina
Ecografia pentru confirmarea sarcinii
Confirmarea sarcinii trebuie realizata de medicul specialist prin examinare fizica si ecografie. Sarcina poate fi evidentiata de la 5 - 6 saptamani din momentul conceptiei.
Ecografie de trimestrul I de sarcina
O ecografie in primul trimestru de sarcina poate fi realizata transabdominal sau transvaginal. Uneori medicul specialist le poate efectuat pe ambele. Prima ecografie poate fi pentru confirmarea sarcinii, insa trebuie efectuata si o alta investigatie care sa ofere date speciale.
Morfologia de trimestrul I de sarcina
In trimestrul I de sarcina, morfologia de trimestrul I se realizeaza in perioada 12 - 14 saptamani si poate:
- confirma sarcina viabila;
- atesta bataile inimii fatului;
- oferi informatii despre varsta gestationala a fatului si data preconizata a nasterii;
- identifica sarcinile molare sau extrauterine;
- evalua starea de graviditate oferind date importante;
- monitoriza placenta, uterul, ovarele si colul uterin pentru a identifica o posibila sarcina ectopica;
- stabili daca exista cresteri anormale ale fatului sau risc de avort spontan. (2), (3)
Ecografie de trimestrul II de sarcina
O ecografie transabdominala in trimestrul II de sarcina poate fi realizata lunar, la fiecare control medical programat sau cand medicul are unele suspiciuni legate de sanatatea ta sau a copilului. Ecografia in sarcina poate oferi informatii relevante despre stadiul dezvoltarii copilului.
Exista si alte investigatii ce trebuie realizate in anumite intervale pentru a scoate in evidenta, acolo unde exista, riscul prezentei unor anomalii. Cunoasterea din acest stadiu a problemelor copilului ajuta atat parintii, cat si personalul medical sa fie pregatiti sa ofere copilului la nastere ingrijirile necesare. Aici vorbim despre sindromul Down, sindromul Edwards sau sindromul Patau, malformatii congenitale sau anomalii cromozomiale.
Morfologia de trimestrul II de sarcina
Morfologia de trimestrul II de sarcina se realizeaza la 20 - 22 de saptamani. Este o ecografie detaliata in care sunt vizualizate organele interne ale copilului, sunt monitorizate datele fetale, placenta, poate fi identificat sexul acestuia, se fac masuratori amanuntite ale bebelusului si pot fi evidentiate malformatii fetale.
Ecografie de trimestrul III de sarcina
In trimestrul III de sarcina, la inceput, daca nu ai probleme deosebite vei merge o data pe luna la medic pentru ecografie, evaluarea rezultatelor analizelor efectuate si pentru controlul periodic. Spre finalul sarcinii controalele vor fi saptamanale.
Evaluarea ecografica in trimestrul III de sarcina este recomandata a fi efectuata la aproximativ 32 de saptamani deoarece verifica greutatea fetala, cantitatea de lichid amniotic si starea generala a fatului, identifica locatia placentara, ofera informatii complete despre miscarile fetale, anomaliile uterine sau pelviene ale mamei. (3), (4)
Ecografia in sarcina evidentiaza stadiul de dezvoltare a copilului, dar si eventualele probleme cu care se confrunta. Cu fiecare ecografie realizata, medicul specialist poate monitoriza sarcina si va stii ce este de facut in continuare. Tehnica ecografiei in sarcina este imbunatatita permanent si da posibilitatea vizualizarii unor imagini tot mai bune, valoroase pentru a gestiona mai bine sarcina si a oferi gravidei si viitorului bebelus ingrijiri eficiente. In plan secund, fotografiile si imaginile oferite parintilor cu ajutorul ecografiilor performante sunt modalitati de a crea amintiri de pret inca din viata intrauterina.
Acest material este informativ. Ecografia in sarcina este o procedura necesara si utila pentru monitorizarea evolutiei si a dezvoltarii copilului. Mergi la medic daca suspectezi o sarcina, nu rata controalele programate pe parcursul celor 9 luni si examinarile imagistice speciale!
Surse de informare:
1. Ultrasound in Pregnancy - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/9704-ultrasound-in-pregnancy
2. Ultrasound: Sonogram - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/ultrasound/
3. Pregnancy Ultrasound - https://www.healthline.com/health/pregnancy/ultrasound
4. Ultrasound scans during pregnancy - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/ultrasound-scan