Fasceita plantara: cauze, manifestari si optiuni de tratament

19. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Fasceita plantara

 

O durere la nivelul calcaiului creeaza disconfort sporit, iar in unele cazuri, dificultati de a te misca. Atunci cand se intampla acest lucru, este posibil ca fasceita plantara, un ligament important, sa fie inflamata, iar persoana in cauza necesita consult medical, pentru a determina cu exactitate cauza durerii.

Ce este fasceita plantara?

Fasceita plantara, cunoscuta si ca fasciita, este un ligament puternic ce uneste calcaiul de partea din fata a piciorului. Aceasta ofera sustinere boltei talpii piciorului, ajuta la reducerea impactului atunci cand pasesti si te ajuta sa te deplasezi.

Pe parcursul fiecarei zile, fasceita plantara este solicitata si expusa la inflamatie, motiv pentru care este o afectiune ortopedica intalnita frecvent [1]. O presiune prea mare asupra piciorului poate duce la ruperea ligamentelor, iar cand se produce acest lucru, apar durerea de calcai, inflamatia si rigiditatea. 

Cauze ale fasceitei plantare

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care determina aparitia fasceitei plantare. Un studiu din anul 2013 [1] sugereaza ca aceasta afectiune poate implica, mai degraba, o degenerare a ligamentului, decat o inflamatie. 

Fasceita plantara tinde sa apara in urma unei intinderi excesive a ligamentului, dar rupturile, fie mici sau mari, pot fi sursa durerii. Structura piciorului poate, de asemenea, sa duca la inflamatie. 

Factori de risc

Adultii activi cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani sunt mai predispusi la a dezvolta fasceita plantara. In plus, este intalnita putin mai frecvent in randul femeilor, decat la barbati. Cele insarcinate au mai des accese de fasceita plantara, in special in perioada de dinainte de a naste. [1] 

Iata alti factori de risc pentru fasceita plantara:

  • Obezitatea sau greutatea in exces duc la presiune ridicata asupra ligamentelor, cu atat mai mult daca luarea in greutate are loc brusc;
  • Persoanele care alearga pe distante lungi;
  • Cele care au o structura a piciorului care predispune la inflamarea ligamentului, de exemplu, cu bolta inalta sau talpa plata sau calcaiul ingust;
  • Purtarea pantofilor cu talpa moale sau care nu sprijina indeajuns de mult arca piciorului;
  • Un serviciu sau o activitate care implica statul in picioare o perioada indelungata.

Simptome

 

Fasceita plantara - simptome

 

Principalul simptom pe care il au persoanele afectate de fasceita este durerea pe care o resimt in partea inferioara a calcaiului sau, uneori, in zona de la jumatatea talpii. De regula, aceasta afectiune apare la un singur picior, dar exista si cazuri in care se poate dezvolta la ambele. 

Durerea provocata de fasceita plantara se instaleaza treptat, in timp. Durerea poate fi redusa si sacaitoare ori ascutita, iar unele persoane simt durere sau o arsura in zona de la calcai in sus. In general, durerea este mai intensa la orele diminetii, cand incepi sa pasesti sau dupa ce ai stat in sezut sau intins in pat o perioada indelungata, iar apoi faci pasi. 

Alte simptome:

  • Dificultate la urcarea treptelor, din cauza rigiditatii calcaiului;
  • Durere ce creste in intensitate pe fondul iritatiei sau al inflamatiei. De regula, persoanele care au fasceita plantara simt durere in special dupa ce s-au oprit din mers, decat in timp ce pasesc.

Posibile complicatii

In cazul in care simptomele sunt ignorate, fasceita plantara netratata corespunzator poate duce la complicatii precum modificari ale stilului de mers ce pot provoca accidentari in unele zone ca:

  • picioarele;
  • genunchii;
  • la nivelul spatelui;
  • in zona soldurilor.

Exista situatii in care unele injectii pe baza de steroizi si alte tratamente pot duce la slabirea ligamentului si chiar ruperea acestuia. De asemenea, in urma interventiilor chirurgicale se pot ivi sangerari, infectii sau reactii la anestezic. In unele cazuri, se poate produce detasarea ligamentului, ceea ce creste riscul de uzură a nervilor. [1]

Cum se diagnosticheaza fasceita plantara?

 

Fasceita plantara - diagnosticare

 

Medicul examineaza fizic zona afectata, pentru a verifica nivelul de sensibilitate de la nivelul piciorului si a determina cu exactitate locul durerii. In acest mod, va stabili care este problema piciorului, putand exclude alte cauze. 

Pe durata examinarii, acesta iti poate cere sa incordezi piciorul in timp ce aplica presiune pe zona ligamentului, pentru a observa daca durerea se inteteste la incordare. De asemenea, va verifica daca exista iritatie usoara sau inflamatie.

Medicul va evalua forta musculara si sanatatea nervilor verificand, urmatoarele aspecte:

  • tonusul muscular;
  • reflexele;
  • acuitatea vizuala si simtul tactil;
  • echilibrul;
  • coordonarea.

Este posibil si sa solicite investigatii precum radiografii, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), pentru a verifica daca exista fractura osoasa in zona calcaiului. Se pot efectua si ultrasunete, intrucat pot identifica posibile calcifieri sau alte probleme. [1]

Optiuni de tratament

Pentru fasceita plantara, tratamentul este de doua feluri: pe cale non-chirurgicala si prin intermediul interventiei chirurgicale. 

Tratament non-chirurgical

Medicul poate propune diverse abordari, precum repaos, aplicarea compreselor cu gheata, utilizarea protezelor si administrarea medicamentelor antiinflamatoare. De regula, acestea sunt primele optiuni in cazurile usoare de fasceita plantara.

Daca acestea nu sunt suficiente pentru a reduce durerea, medicul recomanda injectii pe baza de corticosteroizi direct in zona afectata si poate folosi ultrasunete pentru a identifica cel mai potrivit loc pentru a face injectia.

De asemenea, poate recomanda aplicarea unui unguent pentru fasciita plantara, pe baza de corticosteroizi, in zona calcaiului sau a boltei piciorului, dupa care poate aplica o unda de curent electric de intensitate redusa, ce nu produce durere, pentru a facilita patrunderea acestuia din piele in muschi. In plus, poate sugera si fizioterapia. [1]

Exista putine studii cu privire la modul in care uleiurile esentiale pot contribui la tratarea fasceitei plantare. Cu toate acestea, unele dintre ele sugereaza ca folosirea lor are rol in diminuarea durerii si inflamatiei. Printre uleiurile recomandate se afla [1]:

  • de lavanda;
  • de eucalipt;
  • de lemongrass;
  • de trandafir. 

Uleiurile esentiale se adauga intr-un ulei de baza, precum cel de cocos, se amesteca bine, apoi se folosesc pentru masarea zonei afectate de fasceita plantara. Intrucat nu se cunosc prea multe detalii despre cum actioneaza substantele din uleiurile esentiale asupra ligamentului, este posibil sa nu ajute foarte mult. [1]

In cazurile persoanelor supraponderale, medicul poate recomanda o dieta sanatoasa care sa contribuie la pierderea in greutate, pentru a reduce presiunea existenta la nivelul piciorului atunci cand persoana se deplaseaza pe jos. 

In unele situatii, medicul poate recomanda si suplimente alimentare ce au rol in regenerarea teauturilor si ameliorare, printre care:

  • vitamina C;
  • ulei de peste;
  • glucozamina;
  • zinc;
  • bromelaina.

Atentie! Se recomanda ca suplimentele alimentare sa fie luate numai la recomandarea medicului.

Tratament chirurgical

Medicul recomanda operatia de fasceita plantara doar in cazurile grave. Atunci cand durerea persista intre sase si douasprezece luni, acesta efectuaza interventia pe cale chirurgicala. Dupa operatie, este posibil sa apara consecinte precum slabirea boltei piciorului si pierderea unora dintre functiile acestei zone.

Cele mai multe persoane nu necesita interventie chirurgicala pentru tratarea fasceitei plantare. De regula, aceasta afectiune se remediaza in decursul unei perioade indelungate, de pana la cel mult doi ani, si implica fizioterapie, remedii naturiste aplicate acasa si tratamente medicamentoase. In cazuri rare, cu grad ridicat de severitate, operatia este singura cale ce duce la recuperare. [1]

Indiferent de tratamentul pe care ti-l recomanda medicul, nu trebuie, sub nicio forma, sa ignori simptomele. Lasata netratata, fasceita plantara poate duce la complicatii ce implica durere intensa.

Important de retinut! Automedicatia nu este recomandata. Daca intentionezi sa folosesti creme pentru fasceita plantara, antiinflamatoare sau alte produse, este imperios sa consulti medicul, intrucat numai acesta cunoaste particularitatile organismului tau si iti poate recomanda tratament adecvat!

Sursa de referinta:

1. Larson, Jennifer. “What to Know about Plantar Fasciitis.” Healthline, Healthline Media, 24 Feb. 2022, www.healthline.com/health/plantar-fasciitis, accesat la data de 18 octombrie 2022.

 

  • Acest ulei senzorial si multifunctional 99,9% pur de nuca de cocos, imbogatit cu vitamina E din boabe de soia, un antioxidant biologic, combina atractivitatea unui tratament modern fata-corp-par cu puterea de compactare a unui ulei solid care, atunci cand este incalzit in maini, se absoarbe rapid.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice