Feniculul - beneficii, proprietati, contraindicatii
Feniculul este o leguma din familia morcovilor, cu denumirea oficiala de Foeniculum vulgare. Acesta are o forma bulboasa, asemanatoare telinei si poate fi gatit atat la cuptor, la gratar, inclus in supe, iar cozile verzi ale acestuia pot deveni un bun condiment in diverse preparate. De asemenea, semintele de fenicul sunt recunoscute pentru beneficiile lor, in special datorita continutului ridicat de fibre. Semintele pot fi folosite si pentru prepararea ceaiului de fenicul.
Asadar, daca vrei sa afli mai multe despre aceasta leguma versatila si deosebita, citeste mai departe articolul nostru!
Cum se consuma feniculul?
Feniculul are un gust dulceag, precum lemnul dulce si este cunoscut ca anason sau chimion in lumea condimentelor. Acestea fiind spuse, trebuie sa stii ca tulpina si frunzele fenicului se folosesc in preparatele culinare, in vreme ce fructele si semintele sunt binecunoscute condimente si ingrediente pentru ceai.
Ca ierburi aromate si mirodenii, elementele feniculului sunt potrivite pentru preparatele cu inspiratie orientala si pot face parte din produsele naturale, precum dulceturi sau bauturi vegetale.
Ce valori nutritionale si proprietati are feniculul?
O dieta bogata in legume trebuie sa includa cat mai multa diversitate, motiv pentru care si feniculul poate deveni parte din preparatele tale preferate. Dieta si nutritia sunt aspecte care influenteaza semnificativ starea de sanatate a tuturor, iar aportul de nutrienti pe care anumite alimente le contin iti pot asigura doza zilnica de vitamine si minerale. O cana de radacina de fenicul contine:
- 27 de calorii;
- 3 grame de fibre;
- calciu;
- magneziu;
- potasiu;
- fier;
- vitamina C.
Aceleasi valori nutritionale se regasesc si in cazul unei linguri de seminte de fenicul uscate.
Feniculul are diverse proprietati, datorita nutrientilor pe care ii contine, iar printre acestea se fac remarcate proprietatile:
- laxative;
- sedative;
- diuretice;
- antispastice;
- antiparazitare;
- antiinflamatoare.
Ce beneficii ofera feniculul?
Remediile naturiste pot avea beneficii importante cand sunt introduse in alimentatie, dar asigura-te ca primesti clarificari de la medicul specialist, in cazul in care suferi de anumite afectiuni! Feniculul poate oferi anumite beneficii pentru sanatatea generala, printre care:
Poate ajuta in timpul durerilor menstruale si premenstruale
O mare parte dintre femeile de pretutindeni sufera de dureri si stari inconfortabile la nivel abdominal inainte de venirea ciclului menstrual in fiecare luna, dar si in timpul acestuia [1] . Medicamentele pentru sistemul genito-urinar sau cele pentru durere pot fi recomandate de catre medic, in urma unei discutii si a unui consult. Feniculul consumat sub forma de ceai sau suplimente alimentare poate ajuta la reducerea acestor dureri insa este nevoie de mai multe studii pentru a putea dovedi un efect propriu-zis.
Poate calma colicii
Feniculul are proprietati antispastice, motiv pentru care ceaiul din seminte de fenicul poate fi administrat copiilor mici care se afla in perioada in care sufera de aceste probleme.
Poate ajuta la pierderea in greutate
Deoarece pierderea in greutate sanatoasa implica o dieta bogata si variata, dar cu accent semnificativ pe alimente cu valori nutritive importante, trebuie sa stii ca si feniculul poate ajuta la acest capitol.[2] Semintele de fenicul consumate sub forma de ceai pot reduce apetitul, mai ales in cazul persoanelor care mananca mai mult cand se afla sub conditii de stres, de exemplu. Poti consuma atat ceai, cat si sa adaugi ulei esential de fenicul in ceaiurile pe care preferi sa le consumi zilnic, deoarece acesta contine anetol, care se considera a fi o componenta importanta a proprietatilor care reduc apetitul.
Poate sustine functionarea normala a sistemului reproductiv feminin
Chiar daca este nevoie de mai multe studii, unele dintre acestea [3] sustin ca feniculul si extractul de fenicul pot ajuta in cazuri precum:
- mancarimi la nivel vaginal;
- uscaciune vaginala;
- functii sexuale imbunatatite.
Inainte de a alege sa te bazezi pe posibilele efecte ale feniculului, discuta cu medicul specialist despre alte optiuni de tonice sexuale si tratamente pentru alte afectiuni ale sistemului reproductiv si genital.
Poate reduce tensiunea arteriala
Feniculul este bogat in potasiu si contine o cantitate redusa de sodiu, iar aceasta combinatie poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii. Mai exact, reducerea tensiunii arteriale, datorita potasiului, care poate deveni un remediu naturist in astfel de situatii.
Indiferent de problemele cu care te confrunti, nu face schimbari majore in stilul de viata si alimentatie pana nu faci o vizita la medic!
Ce contraindicatii exista in cazul feniculului?
Femeile insarcinate trebuie sa consume cu precautie sau sa evite feniculul, deoarece exista posibilitatea ca acesta sa influenteze nivelul de estrogen din organism. De asemenea, in cazul persoanelor sensibile la fenicul sau la legume din aceeasi familie (de ex. morcovul), acesta poate cauza reactii alergice [4].
Nu exista suficiente studii care sa ateste efectele benefice ale fenicului si nici contraindicatiile sau riscurile, iar cea mai sigura sursa de informatii este medicul specialist sau nutritionistul.
Alege cu atentie alimentele consumate zilnic si pune accent pe consumarea celor trei mese zilnice la aceleasi ore, fara a-ti impune restrictii severe daca sanatatea nu cere acest lucru.
Surse bibliografice:
- Shabnam Omidvar, Sedighe Esmailzadeh, Mahmood Baradaran, Zahra Basirat, Effect of fennel on pain intensity in dysmenorrhoea: A placebo-controlled trial, 2012.
- JiYoung Bae, JiEun Kim, Ryowon Choue,corresponding and Hyunjung Lim, Fennel (Foeniculum vulgare) and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) Tea Drinking Suppresses Subjective Short-term Appetite in Overweight Women, 2015.
- Talat Khadivzadeh, Mona Najaf Najafi, Leila Kargarfard, Masumeh Ghazanfarpour, Fatemeh Rajab Dizavandi and Imaneh Khorsand, Effect of Fennel on the Health Status of Menopausal Women: A Systematic and Meta-analysis, 2018.
- J Stäger, B Wüthrich, S G Johansson, Spice allergy in celery-sensitive patients, 1991.