Flurona: gripa si COVID-19 in acelasi timp
Flurona este termenul medical folosit pentru a descrie problemele cu care se poate confrunta, in acelasi timp, o persoana. Gripa si COVID-19 pot coexista si infecta un individ. Atat gripa, cat si COVID-19 pot conduce la complicatii severe, in unele cazuri. Tratamentul este necesar dupa stabilirea diagnosticului corect. Izolarea este cea mai buna varianta de limitare a raspandirii acestor boli.
Poti sa contractezi gripa in sezonul rece, dar si sa manifesti simptome specifice de COVID-19, in acelasi timp, adica sa ai flurona. Medicii au stabilit inca din 2020 ca exista posibilitatea ca in acelasi organism uman sa fie identificate infectii simultane provocate de virusul gripal si de virusul SARS-CoV-2. Iti explicam in continuare, in acest material ce inseamna fiecare virus, care sunt simptomele care sa te trimita la medic si care sunt variantele de tratament viabile in acest moment.
Ce este flurona?
Prezenta a doi agenti infectiosi in organismul unei persoane in acelasi timp nu este o ciudatenie pentru comunitatea stiintifica. Coexistenta virusurilor si bacteriilor in corp a fost semnalata in multe variante de-a lungul anilor. Co-infectia gripa si COVID-19 inseamna ca o persoana poate avea ambii agenti infectiosi in acelasi timp, iar denumirea de flurona a aparut dupa studii aprofundate. Ambele tipuri de agenti infectiosi afecteaza caile respiratorii si au aceeasi modalitate de transmitere. (1)
Simptome in flurona
Simptomele pentru gripa si COVID-19 pot fi asemanatoare, uneori manifestarile sunt intense, alteori se poate vorbi de cazuri asimptomatice. Ceea ce trebuie sa stii este ca primele simptome apar dupa 1 - 2 zile de la contractarea unui virus infectios, iar in aceasta perioada tu poti raspandi infectia, chiar daca nu prezinti semne caracteristice de boala.
Simptomele de gripa si COVID-19 includ:
- febra sau frisoane;
- dificultati respiratorii;
- durere in gat;
- congestie nazala sau nas care curge - rinoree;
- dureri de cap;
- varsaturi sau greata;
- diaree;
- dureri musculare;
- pierderea gustului si a mirosului sau aparitia unor modificari in ceea ce priveste perceptia celor doua. (2)
Asemanari si deosebiri intre gripa si COVID-19
Gripa si COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase. Gripa este cauzata de infectia cu un virus gripal, in timp ce COVID-19 este provocat de infectia cu un coronavirus SARS-CoV-2. Cercetarile efectuate pana in prezent au aratat ca gripa se raspandeste mai greu decat COVID-19, iar cel din urma poate provoca afectiuni severe la unele persoane, mult mai grave decat gripa.
Chiar daca simptomele sunt asemanatoare, identificarea cazurilor de flurona nu se face numai in baza acestora, ci dupa testari amanuntite. Persoanele diagnosticate cu flurona pot dezvolta o boala mai grava fata de infectia cu un singur agent patogen. La toate acestea se mai adauga si faptul ca dupa trecerea prin COVID-19, unele persoane pot resimti o lunga perioada unele simptome, medicii vorbesc de afectiuni post-COVID-19 pentru care sunt necesare terapii speciale de recuperare. (3)
Infectia cu gripa si COVID-19
Simptomele gripei debuteaza brusc, la 1 - 3 zile de la infectare, iar infectia poate sa treaca dupa o saptamana.
In COVID-19, persoana infectata poate prezenta simptome de la 2 pana la 5 zile dupa expunerea la virus, dar si pana la 14 zile dupa infectie. (3)
Pana la vindecarea completa orice persoana infectata cu virusul gripal, cu SARS-CoV-2 sau cu flurona poate fi contagioasa si poate propaga boala.
Cum se raspandeste gripa si COVID-19?
Contactul direct cu o persoana care are gripa sau COVID-19 poate fi o cale de imbolnavire. O persoana infectata cu unul sau ambele virusuri tuseste sau stranuta, iar particulele care contin virus pot fi inhalate de o persoana sanatoasa. Acestea intra prin nas sau gura in tractul respirator.
Atingerea suprafetelor sau a obiectelor folosite de o persoana infectata cu gripa sau COVID-19 pot fi alte cai de transmitere ale acestor boli contagioase.
Cercetarile au demonstrat ca in COVID-19 infectia este mai contagioasa fata de cea a virusurilor gripale, se raspandeste mai rapid si mai usor, afectand astfel un numar mai mare de persoane. (3)
Factori de risc in gripa si COVID-19
Persoanele varstnice, cei cu boli cronice si cu sistem imunitar slabit, femeile gravide pot fi mai predispuse la contractarea infectiilor respiratorii produse de virusul gripal si SARS-CoV-2. (3)
Complicatii in gripa si COVID-19
Ambele tipuri de infectii pot determina complicatii resimtite mai sever de unele persoane:
- pneumonie;
- afectiuni respiratorii;
- acumularea fluidului in plamani;
- sepsis;
- leziuni cardiace;
- insuficienta multipla de organe;
- agravarea bolilor cronice existente;
- infectii secundare - bacteriene sau fungice;
- inflamatia inimii, muschilor sau a tesuturilor musculare.
Gripa poate fi tratata in mod normal acasa, spitalizarea este necesara doar in situatii complexe. COVID-19, insa, necesita in procent mai mare ajutor medical de specialitate si un tratament adecvat, in conditiile in care afectiunile post-COVID pot fi la fel de neplacute si chinuitoare ca simptomele infectiei propriu-zise. (3)
Flurona: preventie
Nu este mereu posibil sa previi gripa sau COVID-19 si deci flurona, insa, cu masurile adecvate poti reduce riscul de a contracta una dintre infectii sau pe ambele in acelasi timp.
- Vaccinarea impotriva gripei si vaccinarea impotriva COVID-19;
- O buna igiena a mainilor dupa atingerea suprafetelor comune;
- Purtarea mastii de protectie in spatiile aglomerate;
- Aerisirea frecventa a incaperilor;
- Izolarea preventiva la contactul cu o persoana bolnava;
- Evitarea persoanelor infectate. (2)
Infectia cu flurona poate fi motiv de ingrijorare. Contractarea unei infectii inseamna ca sistemul tau imunitar este deja supus unei presiuni, iar cand apare si o a doua infectie, reactia organismului poate fi destul de puternica. Se poate ajunge la complicatii severe pentru sanatate si chiar la deces cand flurona se suprapune peste boli cronice.
Acest articol contine informatii generale despre flurona, infectia simultana cu gripa si COVID-19. Daca crezi ca ai simptome asemanatoare uneia dintre infectii sau ai o afectiune respiratorie care nu mai trece, mergi la medic pentru consult de specialitate si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. What Is ‘Flurona,’ and How Serious Can It Be? - https://www.healthline.com/health-news/what-is-flurona-and-how-serious-can-it-be
2. Can you have flu and COVID-19 at the same time? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/flurona
3. Similarities and Differences between Flu and COVID-19 - https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm