Fotofobia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

15. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Diagnosticarea fotofobiei

Fotofobia sau sensibilitatea crescuta la lumina se manifesta la nivelul ochilor, atat in lumina naturala, cat si la cea artificiala. Daca disconfortul ocular persista, medicul poate stabili, in urma unui control riguros, daca acesta ascunde si o alta afectiune oculara. Fotofobia poate fi cauzata de o serie de boli mai grave. 

Fotofobia inseamna o sensibilitate majora la lumina. Atat soarele, cat si lumina artificiala, din interior, pot fi suparatoare. Uneori sensibilitatea la lumina poate fi si dureroasa. 

Ochii uscati si inflamatiile oculare, durerile de cap sunt asociate cu fotofobia, insa sensibilitatea crescuta la lumina poate fi un simptom al mai multor boli, de la afectiuni minore pana la adevarate urgente medicale. Hipersensibilitatea luminoasa poate ascunde complicatii severe pentru sanatate, de aceea ea trebuie diagnosticata corect. 

Ce este fotofobia?

Termenul “fotofobie” se traduce prin “frica de lumina”. Sensibilitatea crescuta la lumina sau fotofobia insa, se manifesta ca durere sau disconfort la nivelul ochilor si poate determina o reactie de evitare a luminii naturale sau a celei artificiale. 

Hipersensibilitatea dureroasa la lumina determina inchiderea ochilor atat de mult incat lumina patrunde doar printr-o fanta subtire. Cu toate acestea durerea si jena nu dispar imediat, nici cand ce ochii se acomodeaza cu mediul, dupa un episod neplacut. 

Studiile arata ca persoanele cu ochi deschisi la culoare - albastri sau verzi, au un risc crescut de a dezvolta fotofobie, fata de cele cu ochi caprui sau negri. 

Cauzele aparitiei fotofobiei

Migrenele

Celulele din ochi care percep lumina converg intr-un nerv care ajunge la nivelul creierului. Durerea de cap intensa si migrenele sunt cauza principala a sensibilitatii luminoase crescute. 

Boli care afecteaza creierul

Encefalita, meningita, tumori, leziuni sau rani severe la nivelul capului, hemoragia subarahnoidiana, infectiile virale si bacteriene, interventii chirurgicale pe creier sunt cateva afectiuni care pot cauza hipersensibilitate la lumina. 

Afectiuni oculare

Spectrul problemelor oculare este vast, iar afectiunile usoare sau mai grave de tipul uveita, irita, keratita, cataracta, conjunctivita, blefarospasm, sindromul ochilor uscati, traumatisme oculare, operatii ale ochilor, corpi straini ce patrund in ochi, dar si probleme ale retinei pot cauza sensibilitate crescuta la lumina. 

Probleme neurologice

Anxietatea, depresia, atacurile de panica, tulburarea bipolara sau frica de multime numita agorafobie cauzeaza printre altele si fotofobie. 

Lumina albastra

Anumite lungimi de unda de lumina, asa cum este cea albastra, prezenta pe toate dispozitivele electronice si electrice, poate dezvolta, in timp, o hipersensibilitate luminoasa. 

Medicamente

Actiunea unor produse medicamentoase prescrise pentru anumite boli cronice, diagnosticate si aflate in tratament, poate cauza asupra organismului sensibilitate crescuta la lumina. 

Acestea sunt doar o parte a bolilor care pot cauza fotofobie. De altfel, hipersensibilitatea la lumina trebuie privita, in multe cazuri, ca simptom al altor probleme de sanatate. 

Fotofobia: manifestari

  • Cefalee;
  • Durere oculara, inrosirea ochilor si inflamatie, uneori cu umflarea pleoapelor;
  • Vedere incetosata sau cu pete;
  • Mancarime;
  • Lacrimare intensa;
  • Greata;
  • Amortirea unei parti a corpului;
  • Ameteli si vertij

Cum se diagnosticheaza fotofobia?

Trebuie sa mergeti la consult medical de specialitate daca sensibilitatea la lumina puternica se manifesta atat de rau incat trebuie sa purtati mereu ochelari de soare cu lentile inchise la culoare, tot timpul sau durerea este puternica insotita si de alte simptome suparatoare. In plus, daca senzatiile nu dispar in 24 - 48 de ore trebuie sa va consulte un medic. 

In afara examenului clinic, medicul trebuie sa stie istoricul medical, precum si ce produse cu reteta sau fara prescriptie medicala ati utilizat anterior controlului. Nu uitati sa ii comunicati specialistului daca ati utilizat suplimente alimentare pentru ingrijirea ochilor

Un examen oftalmologic complet va oferi medicului raspunsurile necesare pentru a putea stabili diagnosticul corect si pentru a prescrie tratamentul adecvat nevoilor fiecarui pacient. 

In situatia in care exista suspiciuni pentru afectiuni mai grave, investigatiile medicale vor cuprinde RMN sau imagistica prin rezonanta magnetica, examen oftalmologic cu lampa cu fanta si chiar testul pentru examinarea lacrimilor. 

 
Fotofobia

Optiuni de tratament pentru fotofobie

Tratamentul acasa

Evitarea luminii soarelui si mentinerea intensitatii luminoase redusa la interior sunt primele elemente pe care sa le aveti in vedere. 

Utilizarea ochelarilor de soare cu lentila intens colorata, poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la o protectie a ochilor la lumina puternica de afara. 

Exista si alte solutii in ceea ce priveste protectia ochilor, lentile de contact special create pentru a reduce cantitatea de lumina care patrunde in ochi, dar atentie daca optati pentru aceasta varianta pentru ca trebuie sa va consultati cu un specialist. 

Tratamentul medicamentos

Schema de tratament pe care medicul o va recomanda va tine cont de cauza. Cu alte cuvinte specialistul poate prescrie medicamente pentru migrena, picaturi pentru ochi pentru a reduce inflamatia de la nivelul acestora, antiinflamatoare nesteroidiene, sedative, anti-convulsivante. 

Atunci cand cauza fotofobiei este de natura bacteriana sau infectioasa, puteti primi antibiotice. 

In situatia existentei sindromului de ochi uscati tratamentul vizeaza lacrimi artificiale. 

Tratamentul chirurgical

In cazuri grave se poate ajunge la interventie chirurgicala pentru a reduce presiunea intraoculara sau pe cea asupra creierului, daca vorbim de fotofobie in contextul hemoragiei subarahnoidiane. 

Fotofobia: masuri de preventie

  • Evitarea factorilor declansatori care duc la un episod neplacut de fotofobie prin deplasarea in exterior cand intensitatea luminii este mai mica, seara sau dimineata devreme;
  • Recurgerea la tehnici de acomodare treptata cu intensitati diferite de lumina;
  • Purtarea ochelarilor de soare si ceva pe cap, astfel incat sa se reduca reflexiile;
  • Evitarea folosirii luminii fluorescente la interior;
  • Permiterea luminii naturale, in cantitate cat mai mare, sa patrunde in interior;
  • Reducerea stralucirea luminoasa a dispozitivelor utilizate zilnic - laptop, televizor, telefon, calculator, tableta;

Extra sfat: nu purtati lentile sau ochelari de soare la interior pentru a nu induce mai mult sensibilitatea la lumina. 

Hipersensibilitatea la lumina se poate trata. Consultati medicul daca simptomele nu trec sau daca se agraveaza. Important este ca problema sa fie diagnosticata corect, sa fie identificata si cauza, astfel incat tratamentul sa fie eficient. 

Fotofobia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament. Afla ce este fotofobia si cum poti sa previi efectele sale asupra organismului. 

Surse de informare:

1. What Is Photophobia? - https://www.webmd.com/eye-health/photophobia-facts

2. What Causes Light Sensitivity? - https://www.healthline.com/health/photophobia

3. What to know about photophobia - https://www.medicalnewstoday.com/articles/photophobia

4. What Is Photophobia & Can It Be Treated? - https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/what-is-photophobia/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice