Genunchiul umflat: cauze si optiuni de tratament
Genunchiul umflat semnaleaza ca membrul inferior sufera de o afectiune sau o trauma. Exista diferite cauze ale inflamatiei la nivelul articulatiei genunchiului, care pot produce manifestari diferite. Este important sa le cunoastem, pentru a le putea preveni. Inflamatia apare atunci cand se acumuleaza un exces de fluid la nivelul genunchiului. In mod normal, in articulatie exista un lichid care are rol de lubrifiere si usurare a miscarilor. Fara el, frecarea ar duce la tocirea cartilajelor si la imposibilitatea miscarii. Anumite situatii pot produce insa acumularea excesiva. Afla din randurile care urmeaza care sunt acestea si ce optiuni de tratament ai la dispozitie!
Cum stii ca ai genunchiul umflat?
Inflamatia de la genunchiul afectat se manifesta prin marirea zonei afectate. Exista 3 tipuri de inflamatii ale articulatiilor, inclusiv ale genunchiului:
- efuziune - inflamatie in interiorul articulatiei;
- edem - umflarea tesutului din jurul zonei afectate;
- hemartroza - acumularea de sange in articulatie.
Inflamatia genunchiului poate fi acuta sau cronica. Cea acuta apare in cazul unui traumatism si poate disparea dupa o perioada scurta. In schimb, inflamatia cronica persista si este semn al unei afectiuni. Persoanele afectate de inflamatie acuta pot manifesta durere senzatie de caldura, inrosire si pierderea partiala sau totala a functiei articulatiei.
Ce provoaca genunchiul umflat si cum se poate trata?
Bursita
Manifestari
Bursita apare cand saculetii cu fluide din genunchi, numiti burse, se irita. Un raspuns inflamator in genunchi poate provoca umflatura, care, la randul ei, pune presiune pe alte zone ale genuchiului, provocand durere. Cele mai comune cauze ale bursitei sunt ingenuncherea frecventa si traumatismele [1].
Optiuni de tratament
Pentru diagnosticarea bursitei, medicul examineaza genunchiul si foloseste tehnici imagistice. Optiunile de tratament includ:
- comprese;
- pungi cu gheata;
- mentinerea piciorului in pozitie ridicata;
- repaus;
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene [3].
Artrita
Manifestari
Artrita este o alta cauza comuna a genunchiului umflat. Persoanele diagnosticate cu artrita au deja inflamatie cronica, dar pot manifesta si semne ale inflamatiei acute. Exista mai multe tipuri de artrita care poate provoca umflarea genunchiului:
- osteoartrita;
- artrita juvenila;
- artrita reumatoida;
- guta;
- artrita reactiva;
- artrita infectioasa [2].
Optiuni de tratament
Tratamentul pentru inflamatia genunchiului difera in functie de tipul de artrita, dar poate consta in:
- medicamente antialgice;
- trecerea la un mod de viata activ si sanatos;
- fizioterapie;
- medicamente antireumatice;
- interventii chirurgicale [4].
Accidentari
Manifestari
Accidentarile acute pot avea drept cauza sportul, exercitiile fizice sau accidentele. Accidentari frecvente sunt:
- intinderi ale ligamentelor sau muschilor din cauza unor intoarceri bruste, suturi sau altor miscari;
- tendinita cauzata de suprasolicitarea sau uzura tendoanelor;
- afectarea cartilajului din cauza unui traumatism.
Optiuni de tratament
In cazul unei accidentari la genunchi, medicul te consulta si foloseste tehnici imagistice pentru diagnosticare. In functie de situatie, tratamentul poate include:
- repausul;
- folosirea de genunchiere;
- medicamente antiinflamatoare;
- fizioterapie;
- interventii chirurgicale [4].
Infectii
Manifestari
Infectiile pot afecta si genunchiul, provocand umflarea lui. Ele pot aparea ca urmare a unei interventii chirurgicale sau inflamatii si rani, si pot fi provocate de bacterii periculoase. Unele boli infectioase, ca boala Lyme, pot provoca inflamatii ale articulatiilor, inclusiv la nivelul genunchilor [4]. Infectiile la genunchi pot fi foarte dureroase si evolueaza rapid.
Optiuni de tratament
In cazul in care medicul suspecteaza existenta unei infectii la genunchi, iti recomanda analize. Daca acestea sunt pozitive, iti administreaza tratament in functie de cauza infectiei. Tratamentul poate consta in antibiotice, medicamente antialgice si antipiretice [1].
Chist Baker
Manifestari
Chistul Baker este o umflatura plina cu fluid care apare in partea din spate a genunchiului. Din cauza unor traumatisme sau altor afectiuni inflamatorii de la nivelul genunchiului, cantitatea de lichid din interiorul articulatiei se poate acumula in exces si patrunde in spatiul posterior al genunchiului, la nivelul fosei poplitee. Chisturile pot fi mici si fara manifestari, dar si mari si dureroase. In cazul in care se rup, apare durere puternica.
Optiuni de tratament
Daca tehnicile imagistice si investigatia releva existenta chistului, medicul poate recomanda:
- repaus;
- drenarea lichidului;
- injectii cu antiinflamatoare;
- comprese cu gheata
- mentinerea piciorului in pozitie ridicata;
- fizioterapie;
- medicamente antiinflamatoare;
- tratamentul afectiunilor inflamatorii, daca acestea exista [1].
Factori de risc pentru genunchiul umflat
Sansele de aparitie a inflamatiilor la nivelul genunchiului cresc daca:
- esti in varsta; pe masura ce imbatranesti, riscul de artrita si, implicit, de inflamatii ale articulatiilor, creste;
- practici un sport; sporturile care presupun sarituri, intoarceri bruste si unele exercitii fizice solicita genunchiul;
- esti obez; excesul de greutate mareste presiunea pe articulatia genunchiului, lucru care contribuie la degenerarea articulatiilor si cresterea riscului de inflamatie [3].
Cum poti preveni umflarea genunchilor?
Pentru a micsora riscul de aparitie a inflamatiilor la nivelul genunchilor, ai la dispozitie cateva masuri de care este bine sa tii cont:
- intareste musculatura din jurul genunchiului; muschii puternici ajuta la scaderea presiunii pe articulatii;
- alege exercitii fizice care nu suprasolicita genunchii; evita exercitiile cu greutati sau care pun presiune pe articulatii si alege gimnastica acvatica si inotul;
- mentine greutatea corporala la nivel normal [3].
Poti lua si suplimente alimentare pentru intarirea articulatiilor, oaselor si muschilor daca te confrunti cu disconfort ridicat. Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare pot intari articulatiile. Cere sfatul medicului sau farmacistului pentru orice supliment alimentar!
Genunchiul umflat poate avea cauze multiple. Mergi la medic daca inflamatia persista dupa repaus si aplica comprese ori daca ai suferit o accidentare brusca!
Resurse:
- Fletcher, Jenna. “Swollen Knee: Causes, Treatments, and Home Remedies.” Www.medicalnewstoday.com, 1 July 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/swollen-knee.
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care. “What Is an Inflammation?” Nih.gov, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 22 Feb. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279298/.
- “Swollen Knee - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.org, 16 June 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-knee/diagnosis-treatment/drc-20378134.
- “Swollen Knee - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-knee/symptoms-causes/syc-20378129.