Ginkgo biloba - beneficii si modalitati de utilizare

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Ginkgo biloba este o specie de copac foarte inalt (poate ajunge si la 50 de metri), vechi de mai bine de 200 de milioane de ani, originar din China si folosit in medicina chineza de mai bine de 1000 de ani. Fiindca sunt rezistenti la boli, acesti copaci au o viata indelungata (traiesc chiar si 2.500 de ani) (6).


Explicam in acest articol care sunt substantele pe care le contine aceasta planta, care sunt beneficiile pe care studiile medicale le-au evidentiat si la ce trebuie sa fii atent atunci cand urmezi un tratament cu Ginkgo biloba. 


Important de retinut

Ginkgo biloba trebuie prescrisa de medicul specialist. Acesta este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptomele, afectiunea si starea de sanatate a pacientului.  

Ce contine Ginkgo biloba

Ginkgo biloba contine foarte multi flavonoizi si terpenoizi, substante puternic antioxidante, care au rolul de a combate efectul radicalilor liberi (acestia fiind responsabili, printre altele, de deteriorarea tesuturilor, de accelerarea imbatranirii si de favorizarea aparitiei unor afectiuni).

Frunzele de Ginkgo biloba sunt sub forma de evantai si contin acizi fenolici, glicozide flavonoide (quercitina este cea mai cunoscuta).

Fructele se dezvolta numai la arborii de gen feminin. Aceste fructe au un miros patrunzator si sunt asemanatoare caiselor, numai ca au dimensiuni mai reduse. Fructele nu sunt comestibile.

 Conform studiilor, beneficiile Ginkgo biloba sunt legate de 3 grupe de substante active:

  • flavonoizi: au legatura cu activitatea antioxidanta a plantei (de aici efectele asupra sistemului circulator si asupra sistemului nervos central).
  • terpenoizi: imbunatatesc circulatia sangelui catre creier (poate influenta memoria si capacitatea de judecata) (3). 
  • vitamina E: ajuta la ameliorarea unor afectiuni dermatologice (cicatrici, vergeturi, pete pe piele). 

Beneficiile Ginkgo biloba 

Exista numeroase studii care sustin ideea ca, daca este administrat in conformitate cu prescriptiile medicale, Ginkgo biloba are efecte benefice asupra capacitatii de memorare in principal, pentru ca extractul de Ginkgo biloba combate imbatranirea vaselor sanguine de la nivelul creierului (care se manifesta in unele afectiuni neurologice la persoanele in varsta) si amelioreaza efectele bolii Alzheimer (2). Acesta nu este singurul beneficiu evidentiat.

  • Atenueaza anxietatea, amelioreaza stresul, incetineste declinul cognitiv (asociat varstelor inaintate). Inca se mai fac studii, dar  din ceea ce se cunoaste pana acum avem motive sa credem ca Ginkgo biloba optimizeaza functiile cerebrale.  
  • Sustine functia cardiaca: unul dintre motive ar putea fi cresterea imediata a fluxului sanguin la nivelul intregului corp.
  • Mentine sanatatea ochilor: pentru ca circulatia sangelui catre ochi este imbunatatita. Extractul de Ginkgo biloba amelioreaza microcirculatia retiniana si se recomanda in cazurile in care scade acuitatea vizuala in urma alterarii circulatiei sanguine. 
  • Intretine sanatatea pielii: datorita vitaminei E, Ginkgo biloba reface umiditatea pielii si mentine pielea sanatoasa.
  • Regleaza metabolismul: in principal, acest lucru se datoreaza antioxidantilor care combat stresul oxidativ provocat de efectele radicalilor liberi.  Astfel, ajuta la mentinerea unei greutati normale si a unui nivel optim de insulina in sange.

Ginkgo biloba: recomandari de consum

Ginkgo biloba este una dintre cele mai populare plante medicinale din lume. Extractul de Ginkgo biloba se gaseste in diverse formule de ceai, extracte lichide, capsule, tablete, tincturi, unguente, suplimente nutritive. 

Sunt cateva aspecte care trebuie avute in vedere:

  • nu exista o doza standard de utilizare. Doza este stabilita de medicul specialist, in functie de afectiunea si de starea de sanatate a pacientului. De asemenea, sunt si alti factori de care medicul tine seama: varsta, sexul, istoricul medical, forma de prezentare a produsului. Este recomandat ca medicul sa prescrie Ginkgo biloba, inclusiv doza de administrare si perioada tratamentului (7). 
  • indiferent de produsul pentru care am optat, sau pe care il consideram potrivit, este necesar un consult medical anterior si, daca medicul considera ca este nevoie, chiar un set de analize medicale.
  • in cazul in care medicul a recomandat Ginkgo biloba, nu trebuie depasita doza recomandata, pentru ca pot aparea manifestari precum: disconfort gastro-intestinal, dureri de cap, ameteli, probleme respiratorii, reactii alergice (1). 
  • de asemenea, se recomanda prudenta in cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu diabet, epilepsie, tulburari de coagulare a sangelui, dar si gravidelor (nu sunt suficiente studii care sa ateste daca in cazul gravidelor administrarea unui asemenea supliment alimentar este sigura) (4). Nu se recomanda nici in cazul persoanelor care se pregatesc de o interventie chirurgicala. 
  • Ginkgo biloba poate interactiona cu anumite tratamente. In principal, nu se recomanda administrarea de Ginkgo biloba in asociere cu ibuprofen, aspirina, diclofenac, heparina (incetineste coagularea sangelui).

In concluzie, se considera ca Ginkgo biloba ajuta in ameliorarea unor afectiuni precum:

  • degenerarea maculara; 
  • boala Alzheimer;
  • anxietate/depresie;
  • astm;
  • oboseala;
  • imbunatateste functia cognitiva si memoria (5).

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a avut ca sursa de informare urmatoarele articole:

  1. Mayo Clinic, „Ginkgo”: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032 
  2. MedicalNewsToday, „Health benefits of Ginkgo biloba”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/263105
  3. Tuasaude.com, „Ginkgo Biloba: Benefits, Side Effects & How to Take It”: https://www.tuasaude.com/en/ginkgo-biloba/
  4. National Center for Complementary and Integrative Health, „Ginkgo”: https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo
  5. Verywell.com, „The health benefits of Ginkgo biloba”: https://www.verywellmind.com/ginkgo-what-should-you-know-about-it-88329
  6. WebMD, „Ginkgo - uses, side effects, and more”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-333/ginkgo
  7. Healthline, „Ginkgo biloba: Health Benefits, uses and risks”: https://www.healthline.com/health/ginkgo-biloba-benefits
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice