Vindecarea ranilor deschise: ce trebuie sa stii despre procesul de cicatrizare

27. 8. 2024 · 10 minute de citit

Vindecarea ranilor deschise este un proces complex care presupune, in principal, cicatrizarea si regenerarea tesutului care este lezat. Acest proces de vindecare poate dura chiar si cateva saptamani, dar poate fi grabit prin aplicarea unor produse farmaceutice recomandate pentru cicatrizare accelerata, dezinfectare si regenerare a pielii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vindecarea ranilor deschise: ce trebuie sa stii despre procesul de cicatrizare

Rana deschisa face legatura dintre organism si mediul inconjurator, care este plin de microbi. Pentru a nu infecta rana, aceasta trebuie ingrijita corespunzator. Cicatrizarea este un fenomen natural. Mai intai are loc o inflamatie, apoi reconstructia pielii lezate.

Ce sunt ranile deschise

O rana deschisa (plaga deschisa) este o leziune care implica o ruptura a unui tesut, cel mai adesea a pielii. Cele mai multe rani deschise sunt minore si pot fi tratate foarte usor acasa. Aceste rani sunt rezultatul cazaturilor, accidentarii cu obiecte ascutite, accidentelor auto (cu amendamentul ca in cazul acestuia trebuie solicitata asistenta medicala imediata, mai ales daca accidentul presupune sangerari si daca acestea dureaza mai mult de 20 de minute).

Literatura medicala mentioneaza patru tipuri de rani deschise:

  • abraziunea: se produce atunci cand pielea se razuieste de o suprafata dura. In cele mai multe cazuri, nu curge foarte mult sange, dar in toate cazurile rana necesita spalare si curatare, pentru a evita infectia.
  • lacerare: este o taietura a pielii, sau ruperea acesteia. Poate fi provocata de cutite, unelte, utilaje. Daca rana este profunda, sangerarea poate fi rapida si serioasa.
  • strapungere: pielea este strapunsa cu un obiect ascutit si lung. Astfel de rani deschise nu sangereaza mult, dar pot afecta organele interne, daca obiectul este suficient de lung. In cazul unei asemenea rani deschise, este nevoie sa se administreze o injectie impotriva tetanosului, pentru prevenirea infectiilor.
  • avulsie: presupune nu numai ruperea partiala sau completa a pielii, dar si afectarea tesutului de dedesubt. Astfel de rani apar mai ales in cazul unor accidente violente. Ranile sangereaza puternic si rapid.

Asadar, o rana deschisa este o leziune fizica, in cazul in care pielea este rupta, taiata, intepata sau afectata din diferite motive. Vindecarea ranilor deschise este complexa, presupune implicarea mai multor tipuri de celule.

Ranile deschise se pot clasifica in functie de cat de adanci sunt, sau de tesutul care este afectat (usoare, taieturi, julituri). Ranile deschise minore (superficiale) presupun pierderea stratului superior al pielii (epiderma).

Ranile deschise se manifesta prin:

  • deteriorarea suprafetei pielii;
  • sangerare usoara;
  • durere;
  • basicute umplute cu lichid;
  • sensibilitate la atingere.

Cum trebuie ingrijite ranile deschise

 

Vindecarea ranilor deschise: ce trebuie sa stii despre procesul de cicatrizare

 

Tratarea ranilor deschise presupune trecerea prin cateva etape:

  • trebuie oprita sangerarea: sangerarea se opreste fie prin apasarea leziunii sau ranii deschise cu un bandaj, prosop, batista. Presiunea nu trebuie sa fie prea puternica.
  • se curata rana: rana deschisa se curata sub jetul de apa. Daca exista corpuri straine in rana se scot (bucati de sticla, pietre).
  • se usuca rana/julitura/taietura prin tamponarea cu un prosop curat/compresa sterila.
  • se dezinfecteaza rana si tesutul din imediata apropiere cu dezinfectanti potriviti. Farmacistul poate spune ce fel de dezinfectanti sunt recomandati pentru o rana anume.
  • se aplica un unguent cicatrizant: acesta are rolul de a grabi procesul de vindecare, dar si de a reduce riscul ca bandajul sa se lipeasca de rana.
  • se aplica un material de protectie: poate fi vorba despre comprese sterile, leucoplast, sau plasturi. Trebuie retinut ca bandajul trebuie schimbat la intervale de timp, pentru ca rana deschisa sa se mentina curata si pentru a se reduce riscul de infectare.

Produse recomandate pentru ingrijirea ranilor deschise

 

Vindecarea ranilor deschise: ce trebuie sa stii despre procesul de cicatrizare

 

Pentru tratarea ranilor superficiale, se pot gasi in farmacie produsele de care este nevoie pentru tratarea acestora. Pentru rani usoare, taieturi sau julituri, farmacistul poate recomanda:

  • produse dezinfectante pentru piele care actioneaza impotriva bacteriilor, virusurilor sau altor agenti patogeni care ajung din mediul inconjurator in rana deschisa. Rana deschisa trebuie dezinfectata cat mai rapid si trebuie acoperita in totalitate. Se pot recomanda si spray-uri dezinfectante
  • unguente cicatrizante (contin agenti cicatrizanti si de hidratare precum vitamina E, panthenol, zinc): aceste creme naturiste sunt necesare pentru a mentine umiditatea in zona ranii si pentru a accelera procesul de vindecare a ranilor. Unele dintre aceste produse se folosesc si pentru alte tipuri de afectiuni.
  • produse pentru protectia ranilor: plasturi, solutii, spray-uri, comprese sterile, bandaje sterile, leucoplast.


De asemenea, exista si medicamente impotriva durerii care se pot lua cu scopul de a reduce inflamatia si durerile (mai ales in cazul ranilor severe sau a celor care sunt infectate) care insotesc procesul de vindecare al ranii deschise. Medicul poate prescrie antibiotice orale daca pacientul prezinta un risc ridicat de a dezvolta o infectie, dar si vitamine si minerale, daca este cazul.

Important de tinut minte
Aspirina este bine sa fie evitata pentru ca provoaca sangerari si de asemenea poate intarzia procesul de vindecare a ranilor.

Este recomandat de consultat medicul in urmatoarele cazuri:

  • daca rana deschisa este mai adanca de 1 centimetru;
  • daca sangerarea nu se opreste dupa presiunea directa;
  • daca sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute;
  • daca rana a survenit in urma unui accident grav.

Cum se cicatrizeaza o rana

In cazul unei rani deschise superficiale (care nu este infectata) trebuie retinute cateva aspecte:

  • trebuie folosit intotdeauna un bandaj steril;
  • daca rana este usoara, se poate vindeca si fara un bandaj aplicat pe zona respectiva;
  • rana trebuie mentinuta curata si uscata cateva zile;
  • daca rana are contact cu aerul de afara, este necesar sa fie aplicat pe ea un produs cu fotoprotectie (SPF 30).

De fiecare data cand pielea este lezata, incepe un proces de cicatrizare care are drept consecinta regenerarea tesutului. Cicatrizarea presupune ca mai multe tipuri de celule incep procesul de regenerare a pielii: opresc sangerarea, curata, inchid rana, reconstruiesc tesutul afectat. Cicatrizarea depinde de metabolism, cu cat acesta functioneaza mai bine cu atat rana se cicatrizeaza mai rapid. Pentru a preveni insa orice posibile complicatii, rana trebuie protejata si tratata cu produse de ingrijire adecvate. Poate dura luni sau chiar ani pana la o videcare/cicatrizare completa (in cazul ranilor mai severe).

Ce poti face pentru a ajuta cicatrizarea? Iata cele mai importante sfaturi:

  • Este indicat sa se foloseasca produse de ingrijire pentru a ajuta refacerea pielii.
  • Plaga trebuie monitorizata: trebuie retinut ca o plaga va evolua mai rapid sau mai lent, in functie de natura leziunii. Daca plaga este rosie, inseamna ca procesul de vindecare deja se deruleaza. Nu este bine daca rana are un aspect galbui.
  • Trebuie mers de urgenta la medic daca plaga nu se cicatrizeaza in 6 saptamani, daca devine dureroasa, sau daca prezinta o scurgere puternica si emana un miros neplacut.
  • Procesul de cicatrizare poate fi accelerat daca se aplica de 2 ori pe zi pe rana o crema cu efect cicatrizant. In cazul in care rana are un aspect umed, se poate opta pentru o crema care are la baza o formula de uscare.
  • Orice rana trebuie protejata de razele solare, pentru ca soarele este inamicul cicatricilor. De aceea este necesar ca ranile sa fie protejate cu creme cu factor de protectie solara (cel putin 30).

Etapele cicatrizarii

Sunt 3 etape care au loc in decursul procesului de cicatrizare a unei rani:

  • etapa 1: este etapa inflamatorie, dureaza intre 2-4 zile. Presupune formarea unui cheag care duce la oprirea sangelui. Ulterior, organismul se mobilizeaza pentru a elimina particulele straine care au patruns in organism. O rana este rosie dintr-un motiv foarte simplu: formarea unui tesut nou este sustinuta de o vascularizatie bogata, fara de care aparitia unui nou tesut nu ar fi posibila.
  • etapa 2: este etapa reparatorie (din ziua a 10-a pana in ziua a 15-a). Sinteza fibrelor de colagen face posibila formarea unui nou tesut. Mai intai se formeaza epiteliul (stratul superficial al pielii). Ulterior, rana va permite apropierea marginilor pana la inchiderea completa.
  • etapa 3: remodelarea, care dureaza de la 2 luni la 1-2 ani. Este perioada in care fibrele de colagen si elastina se indesesc pentru a sustine structura pielii. Reteaua vasculara se reorganizeaza pentru a reveni la normal. Elasticitatea pielii si fermitatea necesita mai mult timp pentru refacere. Zona cicatricii poate ramane fragila, pentru ca pielea are nevoie de mai mult timp pentru a-si recapata echilibrul. Trebuie spus ca ranile din unele zone ale corpului se vindeca mai greu: este vorba despre torace, stern, spate si articulatii.

Greseli de evitat

  • Renuntarea la curatarea ranii cu produse farmaceutice antiseptice si dezinfectante (alcool sanitar, iod, solutie de apa oxigenata).
  • Nefolosirea de creme si unguente adecvate.
  • Lipsa unei nutritii adecvate, bogata in vitamina K cu rol coagulant (sparanghel, varza, ceai verde, oua, soia).
  • Lezarea tesutului nou format.
  • Indepartarea crustelor nou formate, ceea ce poate duce la o noua sangerare si la amanarea inchiderii ranii.
  • Expunerea la soare, mai ales in lipsa aplicarii unei creme cu factor de protectie solara.

Reguli pentru o cicatrizare rapida

Exista sfaturi care pot ajuta la inchiderea mai rapida a ranilor deschise si la evitarea cicatricilor inestetice in zona tesutului lezat:

  • crustele nou formate nu se rup;
  • pielea trebuie protejata de orice factori care o pot leza, inclusiv de razele solare;
  • alimentatia trebuie sa fie echilibrata si sanatoasa, bogata in proteine, vitamine si oligoelemente (calciu, zinc, vitamina C);
  • sangerarea initiala se opreste folosind un material textil curat;
    rana se curata cu apa curata si o solutie salina pentru indepartarea resturilor sau bacteriilor;
  • rana se poate trata, dupa curatare, cu un unguent antibiotic, necesar pentru prevenirea infectiei;
  • ranile curate trebuie inchise, pentru a se vindeca mai repede. Plagile profunde care sunt deschise pot necesita cusaturi;
  • pansamentul se schimba la 24 de ore si tot atunci se inspecteaza rana pentru a se identifica o potentiala infectie;
  • rana trebuie pastrata uscata pentru a se putea vindeca mai rapid.

Suplimente care ajuta la vindecarea ranilor

Exista o serie de suplimente alimentare care pot ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor:

  • acidul hialuronic: joaca un rol important in accelerarea procesului de vindecare si reduce inflamatia locala;
  • coenzima Q10: amelioreaza procesul inflamator local;
  • vitamina E: accelereaza procesul de vindecare a tesutului. Se recomanda mai ales in cazul pacientilor diabetici, care au probleme mari atunci cand este vorba despre vindecarea ranilor;
  • sulfatul de condroitina: ajuta la cresterea adeziunii celulare, ceea ce inseamna ca scad sansele de cicatrici in cursul vindecarii;
  • vitamina A: este esentiala pentru un aspect frumos si sanatos al pielii. Accelereaza procesul de vindecare
  • vitamina C: ajuta la sinteza colagenului. Are proprietati antioxidante puternice. Este foarte eficienta in tratarea ranilor si zgarieturilor.
  • D-panthenol: ajuta la vindecarea tesutului uzat (rana, arsura).

Indiferent daca aveti o rana superficiala sau o rana mai profunda este nevoie sa actionati in cel mai scurt timp. Unele rani superficiale pot fi tratate acasa, altele nu. Este nevoie de asistenta medicala daca rana este profunda, daca sangereaza mult. Este necesar sa asigurati vindecarea ranii deschise si sa evitati aparitia complicatiilor (infectiilor).


Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informare:

  1. Healthline, „Open Wound”: https://www.healthline.com/health/open-wound
  2. Medical News Today, „What to know about open wound care”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325260
  3. Health Central, „Open wounds”: https://www.healthcentral.com/condition/open-wounds
  4. Medicine Net, „What is the fastest way to heal an open wound”: https://www.medicinenet.com/what_is_the_fastest_way_to_heal_an_open_wound/article.htm
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice