Acidul hialuronic: beneficii, utilizari si contraindicatii

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Fiola cu acidul hialuronic

 

Este imposibil sa nu fi auzit pana acum vorbindu-se despre acidul hialuronic, un ingredient cheie in domeniul frumusetii si al sanatatii, ce ajuta la mentinerea hidratarii pielii si in combaterea semnelor de imbatranire. Produs in mod natural de organismul uman, acidul hialuronic are o multime de efecte benefice, atat la nivel medicinal, cat si in industria produselor pentru frumusete si ingrijire

Daca vrei sa descoperi totul despre acidul hialuronic si sa pornesti alaturi de noi intr-o misiune de hidratare a pielii, te invitam sa parcurgi randurile de mai jos. Aici iti vom vorbi despre cele mai importante beneficii ale acidului hialuronic si despre rolul acestuia in organism, vei descoperi care sunt utilizarile acidului hialuronic, dar si ce contraindicatii prezinta adiminstrarea acestuia pentru organism. 

Ce este acidul hialuronic? 

Cunoscut si sub numele de hyaluronan sau hialuronat, acidul hialuronic este o molecula alcatuita din zaharuri, care se afla in tesutul conjuctiv al organismului si care are rolul de a mentine hidratarea la nivelul tesuturilor. Cea mai mare concentratie de acid hialuronic se regaseste la nivelul articulatiilor si ochilor. Pe masura ce inaintam in varstam insa, productia de acid hialuronic din tesuturi scade, iar pielea se poate deshidrata cu mai multa usurinta. Varsta reprezinta, asadar, un factor important pentru pierderea resurselor de acid hialuronic, insa nu este singurul. 

Exista, de asemenea, si alti factori externi ce pot avea acelasi efect asupra pielii. Vremea nefavorabila si aerul uscat din timpul sezonului rece, anumite produse cosmetice de ingrijire a tenului, fumatul, aerul poluar, precum si unele afectiuni ale pielii pot provoca rupturi in bariera cutanata protectoare a pielii. Vestea buna este ca, in prezent, tehnicile moderne permit sintetizarea si producerea diverselor tipuri de acid hialuronic, abordate atat in medicina, cat si cosmetica.

 

Pepita cu acid hialuronic

 

Tipuri de acid hialuronic  

Exista trei tipuri de acid hialuronic [1]: 

  • Acidul hialuronic hidrolizat - acidul care a fost descompus in elemente suficient de mici pentru a penetra pielea. Este hidratant si potrivit pentru persoanele cu ten gras si mixt, care ar trebui sa evita suprahidratarea. 
  • Hialuronatul de sodiu - un acid hialuronic care patrunde mai adanc in piele si care ofera rezultate mai bune, chiar daca efectele nu sunt de durata. Acest tip de acid hialuronic este potrivit persoanelor cu ten normal si este un ingredient regasit adesea in serumuri si alte produse pentru ingrijirea tenului
  • Hialuronatul acetilat de sodiu - prezinta aceleasi beneficii ca hialuronatul de sodiu, insa are rezultate de lunga durata. Acesta este potrivit pentru persoanele care au nevoie de hidratare intensa, respectiv cele cu pielea uscata.

Care este rolul acidului hialuronic in organism?

Acidul hialuronic este un elemente indispensabil pentru organism, avand o serie de functii importante. Unul dintre principalele roluri ale acidului hialuronic este acela de a forma legaturi cu apa, rezultatul fiind mentinerea hidratarii pielii [2]. Acidul hialuronic din piele poate retine de o mie de ori greutatea sa in apa. 

Un alt rol al acidului hialuronic este acela de a stimula productia de colagen, ceea ce asigura elasticitatea pielii si previne aparitia ridurilor. Nu in ultimul rand, acidul hialuronic are efect lubrifiant si protejeaza cartilajele si articulatiile. Actionand asemenea unui „amortizor”, acidul hialuronic are rolul de a reduce frictiunea oaselor in timpul miscarii. 

 

Utilizarile acidului hialuronic

 

Beneficiile acidului hialuronic

Acidul hialuronic aduce o serie de beneficii organismului, una dintre principalele sale proprietati fiind capacitatea de mentinere a apei la nivelul pielii, ceea ce se traduce prin hidratarea acesteia. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale acidului hialuronic! 

Beneficiile acidului hialuronic pentru piele 

Acidul hialuronic este un tratament popular de ingrijire a pielii. Desi exista putine dovezi ca functioneaza ca un produs cosmetic anti-aging, aceasta poate fi injectat la nivelul fetei sub forma de filler, pentru reducerea ridurilor si pentru a adauga plenitudine tenului. De asemenea, dovezile sugereaza ca acidul hialuronic influenteaza cresterea tesuturilor moi, ajuta corpul sa produca mai mult colagen si elastina, pastreaza pielea hidratata si reduce cicatricile [3].  

Potrivit cercetarilor, imbatranirea pielii este asociata cu pierderea volumului, iar acidul hialuronic este un ingredient esential atunci cand vine vorba de combaterea semnelor de imbatranire a pielii.  

Beneficiile acidului hialuronic pentru ochi 

Acidul hialuronic este folosit si in anumite afectiuni ale ochilor, asa cum este cataracta. Acesta poate reduce inflamatia si poate accelera vindecarea dupa interventia oculara. Mai mult, este util persoanelor care se confrunta cu ochi uscati. Atunci cand este folosit in picaturile pentru ochi sau in cazul lentilelor de contact, acidul hialuronic poate mentine umiditatea ochilor, pastrand sanatatea acestora [3]. 

Beneficiile acidului hialuronic pentru oase si articulatii 

Injectiile cu acid hialuronic pot ajuta in cazul persoanelor care se confrunta cu osteoartrita, una dintre cele mai frecvente forme de artrita, alaturi de artrita reumatoida. Osteoartrita apare atunci cand cartilajul care protejeaza suprafetele articulare se deterioreaza. Pentru atenuarea durerilor de genunchi, in special, medicii specialisti pot recomanda injectii sau geluri cu acid hialuronic. Desi este posibil sa fie nevoie de cateva repetari pentru a vedea rezultate, beneficiile acidului hialuronic pot persista pana la un an [3]. 

Beneficiile acidului hialuronic pentru refluxul gastroesofagian 

Refluxul gastroesofagian consta in deplasarea continutului gastric din stomac catre esofag, acesta fiind un simptom al bolii de reflux gastroesofagian. Cercetarile sugereaza ca acidul hialuronic poate ameliora iritatia esofagului cauzata de acidul din stomac si poate sustine un proces mai rapid de vindecare. Desi cercetarile arata promitator, expertii inca studiaza beneficiile acidului hialuronic in tratarea refluxului gastroesofagian [3].  

Beneficiile acidului hialuronic pentru afectiunile urinare 

Cistita interstitiala are loc atunci cand peretii vezicii urinare devin iritati si inflamati, acest lucru cauzand sensibilitate si durere. Acidul hialuronic intravezical, un tratament aplicat direct in vezica urinara, poate diminua atat durerile asociate acestor manifestari, dar si nevoie de a urina [3].

 

Beneficiile acidului hialuronic

 

Utilizarile acidului hialuronic 

Desi acidul hialuronic se regaseste in mod natural in organism, putem beneficia de pe urma suplimentarii cu acid hialuronic. Intrucat productia de acid hialuronic scade odata cu inaintarea in varsta, este indicat sa utilizam produse care pot suplimenta necesarul de acid hialuronic pentru a ne mentine pielea tanara si cartilajele si articulatiile sanatoase. Iata care sunt formele de administrare ale acidului hialuronic! 

Fiole cu acid hialuronic

Fiolele cu acid hialuronic sunt produse dermatocosmetice destinate uzului extern si contin cantitati concentrate de acid hialuronic. Acestea se aplica la nivelul pielii, pentru ca tenul sa beneficieze de o hidratare intensiva.   

Creme si solutii cu acid hialuronic 

Cremele si alte produse destinate ingrijirii tenului pe baza de acid hialuronic promit, de asemenea, hidratarea intensa a pielii si combaterea ridurilor. Acesta este si motivul pentru care cremele anti-aging au la baza colagen si acid hialuronic, datorita beneficiilor pe care aceste ingrediente le ofera pielii. 

Tablete cu acid hialuronic 

Exista chiar si suplimente alimentare pe baza de acid hialuronic, menite sa aduca organismului beneficiile pentru care acidul hialuronic este atat de popular. Exista chiar si forma lichida a acidului hialuronic, ce poate fi amestecata cu apa si administrata oral. Administrarea orala a acidului hialurinic poate avea o multime de beneficii, ce includ reducerea durerilor provocate de artrita sau imbuntatirea sanatatii pielii [2]. 

Injectarea cu acid hialuronic 

Acidul hialuronic injectabil are, se pare, cel mai puternic efect. Injectiile cu acid hialuronic pot fi folosite atat din motive medicale, cat si estetice. In cazul osteoartritei, de pilda, acidul hialuronic poate fi injectat pentru a completa nivelul de fluide din articulatii. Acidul hialuronic injectabil poate fi folosit si pentru tratamentele de infrumusetare, precum umplerea ridurilor sau augmentarea buzelor.

 

Injectarea cu acid hialuronic

 

Care sunt contraindicatiile acidului hialuronic? 

Fiind produs in mod natural de catre organism, reactiile alergice la acidul hialuronic administrat suplimentar sunt rare. In mod normal, acidul hialuronic este benefic pentru toate tipurile de piele, inclusiv in cazul persoanelor cu pielea sensibila. Pot aparea, insa, reactii adverse in situatii precum: 

  • Daca acidul hialuronic este folosit impreuna cu alte ingrediente active; 
  • Daca este aplicat prea des; 
  • Daca este administrata o concentratie prea mare. 

De asemenea, nu este recomandata suplimentare cu acid hialuronic in cazul persoanelor care sufera de boli autoimune, femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici celor care au intoleranta la compusul de baza. In ceea ce priveste tratamentele cu acid hialuronic injectabil, pot aparea usoare iritatii la nivelul pielii sau diferite efecte adverse precum ameteala, dureri de cap, stari de greata, febra, varsaturi sau inflamatii.

 

Contraindicatiile acidului hialuronic

 

Tine cont de faptul ca informatiile prezentate in acest articol sunt pur informative si nu inlocuiesc sfaturile personalizate si recomandarile medicilor pentru tipul de piele si nevoile fiecarui pacient. In concluzie, acidul hialuronic joaca un rol esential pentru sanatate, motiv pentru care este recomandat sa sustinem productia acestuia, mai ales odata ce inaintam in varsta!

Referinte

[1] Science, F.C. of Simple Skincare. “Hyaluronic Acid: Skin Benefits, Products to Use, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyaluronic-acid. 

Published 8 Mar. 2019. Accessed 16 Oct. 2022. 

[2] “Hyaluronic Acid: What It Is, Benefits, How to Use & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/22915-hyaluronic-acid. 

Reviewed 5 Apr. 2019. Accessed 16 Oct. 2022.

[3]“Health Benefits of Hyaluronic Acid.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/beauty/benefits-hyaluronic-acid. 

Reviewed 22 Apr. 2021. Accessed 16 Oct. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor