Cistita: cauze, simptome si optiuni de tratament
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare. In cele mai multe situatii, cauza o reprezinta o infectie a tractului urinar (pentru ca bacteriile intra in vezica sau uretra si incep sa se inmulteasca). Aceste bacterii pot fi chiar cele din organism, care ajung sa se inmulteasca intr-un mod dezechilibrat. Aceste bacterii provoaca infectia si inflamatia. Insa nu numai bacteriile sunt cauza cistitei. O alta cauza poate fi administrarea unor medicamente, sau folosirea unor produse de ingrijire care pot provoca, de asemenea, inflamatii.
Tratamentul cistitei depinde de cauza care sta la baza acesteia. Cistita poate fi:
- acuta: apare brusc;
- cronica: se manifesta pe termen lung, sau recidiveaza.
Aceasta afectiune poate afecta pe oricine, femeie sau barbat, dar este adevarat ca riscul cel mai mare il prezinta femeile. Acest articol explica manifestarile si cauzele cistitei, modul in care medicii diagnosticheaza si trateaza afectiunea si cum poate fi aceasta prevenita.
Continutul articolului
Cate tipuri de cistita exista
Majoritatea oamenilor stiu ce este cistita, dar putini dintre ei sunt constienti ca cistita poate fi:
- acuta: cistita acuta apare brusc;
- interstitiala: afecteaza mai multe straturi de tesut de la nivelul vezicii urinare.
Se poate face o clasificare a tipurilor de cistita si in functie de cauza afectiunii. Astfel, literatura de specialitate mentioneaza (3):
Cistita bacteriana
Cistita bacteriana apare atunci cand bacteriile intra in uretra sau in vezica urinara si provoaca o infectie. Este important ca infectia vezicii urinare sa fie tratata, pentru ca altfel aceasta poate deveni o problema grava de sanatate. Cele mai multe cazuri de cistita sunt cauzate de un tip de bacterie Escherichia coli (E.coli). Infectiile bacteriene ale vezicii urinare pot aparea la femei in urma actului sexual. Chiar si persoanele care nu sunt active sexual sunt susceptibile la infectii ale tractului urinar inferior, pentru ca zona genitala feminina adaposteste bacterii care pot provoca cistita.
Cistita neinfectioasa
Desi infectiile bacteriene sunt cea mai frecventa cauza a cistitei, exista si o serie de factori neinfectiosi care pot provoca inflamarea vezicii urinare:
- cistita intestitiala: este o inflamatie cronica a vezicii urinare (sindromul vezicii urinare dureroase). Cauza nu este clara. Cele mai multe cauze sunt identificate la femei. Afectiunea poate fi dificil de diagnosticat si tratat.
- cistita cauzata de medicamente: unele medicamente provoaca inflamatii ale vezicii urinare. Medicamentele trec prin corp si apoi ies prin sistemul urinar. Unele medicamente pot irita vezica urinara.
- cistita de radiatii: radioterapia se foloseste pentru a distruge celulele canceroase si pentru a micsora tumorile. De asemenea, radioterapia poate afecta si celulele tesuturilor sanatoase. Tratamentul cu radiatii in zona pelvina poate provoca inflamarea vezicii urinare.
- cistita corpului strain: pacientii care folosesc un cateter pentru a elibera urina din vezica prezinta un risc crescut de infectie bacteriana. De asemenea, se poate ajunge la deteriorarea tesuturilor din tractul urinar.
- cistita chimica: igiena este foarte importanta, dar sunt si produse de igiena care pot irita vezica urinara: spermicide, diafragma cu spermicid, spray-uri pentru igiena intima.
Cistita poate fi, de asemenea, asociata cu unele afectiuni cum ar fi:
- diabet;
- pietre la rinichi;
- infectia HIV;
- afectiuni ale prostatei;
- leziuni ale coloanei vertebrale.
Cistita hemoragica
Cistita hemoragica apare atunci cand este afectata mucoasa interna a vezicii urinare si vasele de sange din zona. Exista patru tipuri de cistita hemoragica, in functie de gradul de afectare a vezicii:
- Gradul I presupune hemoragii microscopice;
- Gradul II presupune hematurie vizibila;
- Gradul III presupune sangerare insotita de prezenta de mici cheaguri de sange;
- Gradul IV presupune sangerare insotita de prezenta de cheaguri de dimensiuni mari, care blocheaza fluxul de urina si necesita indepartare chirurgicala.
Tratamentul pentru cistita hemoragica depinde de cauzele determinante si de severitatea simptomelor. Se administreaza fluide pentru a creste fluxul de urina, analgezice pentru calmarea durerii si antispastice pentru a facilita evacuarea vezicii. In unele cazuri se poate impune efectuarea unei cistoscopii insotita de administrarea locala de mediamente care sa opreasca sangerarea. In cazuri severe, se poate impune efectuarea unei transfuzii.
Categorii cu risc pentru cistita
Femeile sunt cele care au cel mai mare risc de cistita, mai ales in urmatoarele conditii (3):
- daca sunt active sexual;
- daca sunt insarcinate;
- daca utilizeaza un anumit tip de anticonceptional;
- daca utilizeaza o diafragma cu spermicid;
- daca au ajuns la menopauza: pentru ca nivelul de estrogen scade si mucoasa uretrei devine mai subtire. Cu cat membrana este mai subtire cu atat sansele de infectie sunt mai mari;
- daca utilizeaza produse de igiena personala care sunt iritante.
La randul lor, barbatii prezinta un risc crescut de cistita daca au o prostata marita (datorita retentiei de urina in vezica urinara), sau daca fac sex anal neprotejat (4).
Factorii comuni de risc la femei si barbati includ (3):
- infectie curenta sau recenta la nivelul tractului urinar;
- radioterapie;
- chimioterapie;
- utilizarea unui cateter;
- diabet;
- pietre la rinichi;
- infectie HIV;
- leziuni la nivelul coloanei vertebrale;
- interferenta cu fluxul de urina;
- modificari ale sistemului imunitar;
- utilizarea prelungita a cateterelor vezicii urinare.
Care sunt simptomele cistitei
Manifestarile cistitei sunt urmatoarele (1):
- nevoia de a urina frecvent;
- nevoia de a urina chiar si dupa ce vezica urinara a fost golita;
- usturimi la urinare;
- urina tulbure;
- urina urat mirositoare;
- urinare dureroasa;
- febra (nu foarte mare);
- prezenta sangelui in urina;
- durere in timpul actului sexual;
- senzatia de presiune la nivelul vezicii urinare;
- crampe abdominale;
- dureri la nivelul spatelui.
La copii, simptomele infectiei pot include (4):
- febra;
- oboseala;
- slabiciune;
- dureri;
- iritabilitate;
- lipsa poftei de mancare;
- greata si varsaturi.
In cazul unui copil mic, se poate banui o infectie a tractului urinar daca acesta uda patul accidental in cursul noptii (3).
Este important ca simptomele sa fie luate in serios si tratate, pentru ca, in caz contrar, infectia poate ajunge la rinichi, iar intr-un asemenea caz, situatia poate deveni o problema grava de sanatate. O infectie care afecteaza rinichii se poate manifesta prin (1):
- greata;
- varsaturi;
- dureri de spate;
- frisoane;
- febra;
- prezenta sangelui in urina.
In cazul unei infectii la nivelul rinichilor, pacientul necesita asistenta medicala de urgenta.
Cauzele cistitei
Sunt mai multe cazuri ale cistitei. Cele mai importante cauze sunt urmatoarele (1):
- infectii ale tractului urinar;
- administrarea anumitor medicamente;
- expunere la radiatii;
- folosirea anumitor produse de igiena care provoaca iritatii.
Cum se stabileste diagnosticul de cistita
Sunt mai multe modalitati prin care se poate stabili diagnosticul de cistita (1):
- trecere in revista a simptomelor pacientului.
- proba de urina: se poate determina cauza cistitei si se verifica daca exista o infectie la nivelul tractului urinar. Proba de urina poate determina daca bacteriile, sangele sau puroiul se afla in urina (2).
- citoscopie: medicul inspecteaza vezica urinara prin intermediul unui tub subtire care este prevazut cu o camera si o lumina atasata. Citoscopia poate fi folosita si pentru a face o biopsie a tesutului vezicii urinare (in caz ca este nevoie). Biopsia este o proba mica de tesut pe care se pot face teste suplimentare (2).
- teste imagistice: pot ajuta in diagnosticarea cistitei. Radiogradia sau ecografia pot ajuta la excluderea unor altor cauze ale cistitei, cum ar fi o problema structurala sau o tumoare (1).
Cum se trateaza cistita
Sunt mai multe tipuri de tratament in ceea ce priveste cistita, dar medicamentele trebuie prescrise de medicul specialist, automedicatia nu este recomandata (1):
- terapie medicamentoasa: in cazul in care este vorba despre o cistita bacteriana, aceasta se trateaza cu antibiotice. Daca pacientul are cistita pentru prima data, este foarte posibil ca simptomele sa se imbunatateasca dupa inceperea tratamentului cu antibiotice. Este important de retinut ca un tratament cu antibiotice trebuie finalizat, conform instructiunilor medicului. Un asemenea tratament poate dura intre 3-14 zile, in functie de antibiotic si de tipul de infectie). Medicatia pentru cistita interstitiala depinde de cauza acesteia.
- interventie chirurgicala: este foarte posibil ca interventia chirurgicala sa nu fie prima optiune a medicului. Uneori insa, interventia chirurgicala poate repara o problema structurala.
Pentru cistita, tratament rapid nu exista, dar un consum semnificativ de fluide este intotdeauna de ajutor. Sunt si remedii care se pot aplica acasa, pentru ca tratamentele de ingrijire la domiciliu pot ajuta la ameliorarea disconfortului provocat de cistita:
- aplicarea unor comprese calde pe abdomen sau la spate;
- antialgice (ibuprofen sau acetaminofen);
- bai de sezut;
- hidratare adecvata;
- suc de afine;
- purtarea lenjeriei de corp din bumbac si a hainelor lejere;
- evitarea unor alimente sau bauturi care sunt suspectate ca inrautatesc simptomele cistitei.
Complicatiile cistitei
Atunci cand este tratata corect si la timp, cistita nu duce la complicatii. Daca insa cistita nu este tratata la timp, sau adecvat, afectiunea poate evolua si se poate agrava. Complicatiile pot fi (3):
- infectie renala: o infectie netratata a vezicii urinare poate duce la o infectie renala, numita si pielonefrita. Infectia renala poate afecta permanent rinichii. Cei mai in pericol sunt copiii mici si seniorii, pentru ca, in cazul acestora, simptomele sunt confundate cu cele ale altor afectiuni.
- prezenta sangelui in urina: hematurie. Se poate rezolva cu tratament.
Tratamentul pentru cistita este unul agresiv si, in mod normal, de scurta durata. In cazurile cronice, insa, si interventia medicala se poate prelungi pentru o perioada mai lunga.
Cum previi dezvoltarea cistitei
Exista metode prin care se poate reduce riscul de infectie recurenta a vezicii urinare in cazul unor femei (5). Inca se mai fac cercetari in acest sens. Masurile de prevenire a cistitei nu sunt indeajuns studiate, dar medicii fac unele recomandari (3):
- bea lichide suficiente zilnic, mai ales apa;
- urineaza frecvent;
- sterge-te din spate in fata, pentru a impiedica bacteriile din zona anala sa ajunga in vagin si uretra;
- fa dusuri, mai degraba decat baie;
- spala zilnic regiunea vaginului si a anusului;
- goleste vezica urinara imediat dupa actul sexual;
- evita utilizarea produselor de igiena parfumate sau iritante.
Rezumat
- Cistita acuta este o afectiune frecvent intalnita, mai ales in randul femeilor. De obicei trece in cateva zile, fara alte complicatii (4).
- Daca simptomele sunt usoare spre moderate, cistita poate fi gestionata acasa, cu antialgice si odihna.
- Daca simptomele sunt mai severe, trebuie urmat un tratament medical. Medicul poate prescrie antibiotice, mai ales la persoanele la care afectiunea devine recurenta.
- Perspectivele de insanatosire in cazul cistitei sunt foarte bune. Afectiunea trebuie insa tratata cat mai curand. In cazul in care prezinti simptome ale cistitei este recomandat sa consulti un medic (1).
Pentru a trata cistita, trebuie sa:
- bei multe lichide;
- sa eviti bauturile pe baza de cofeina, pentru ca aceasta substanta poate irita vezica urinara;
- sa urinezi frecvent;
- sa porti lenjerie de corp din bumbac, dar si haine lejere.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele medicamentoase pentru cistita pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Healthline, What is cystitis: https://www.healthline.com/health/cystitis
- Mayo Clinic, Cystitis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/diagnosis-treatment/drc-20371311
- Mayo Clinic, Cystitis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/symptoms-causes/syc-20371306
- Medical News Today, Everything you need to know about cystitis: https://www.medicalnewstoday.com/articles/152997
- Everydayhealth, What is cystitis? Symptoms, causes, diagnosis, treatment, and prevention: https://www.everydayhealth.com/cystitis/guide/