Comprese reci
Terapia de contrast este considerata o optiune eficienta de tratament in ameliorarea durerilor. Folosind caldura si/sau frigul, terapiile de contrast in recuperarea medicala reprezinta o alternativa simpla si ieftina de tratament care ajuta la ameliorarea durerii si inflamatiei.
Efectele terapiei termice
Sunt doua efecte majore ale acestei terapii de care este bine sa tii seama:
- Efectele terapiei termice actioneaza asupra tesuturilor deteriorate, ajuta la dilatarea vaselor de sange ale muschilor, iar acest lucru creste fluxul de oxigen si nutrienti catre muschi.
- Caldura poate stimula producerea de lichid articular care ajuta la lubrifierea articulatiilor, relaxarea musculaturii si scaderea rigiditatii articulatiilor. Poti folosi aceasta procedura inaintea unui efort fizic consistent, cu siguranta articulatiile vor face fata mai usor.
Compresele pentru terapia cald/rece sunt un produs care are forme si dimensiuni diferite si care se aplica pe zonele dureroase.
Utilizarile compresei
- in ameliorarea durerilor menstruale;
- calmarea febrei musculare;
- decontractarea muschilor dupa depunerea unui efort fizic intens;
- ameliorarea durerilor din zona lombara;
- lumbago;
- entorse;
- intinderi musculare;
- contuzii.
Avantajele utilizarii compreselor
- Diminueaza durerea resimtita la nivelul genunchiului, umarului, spatelui, gleznei.
- Sunt preferate de persoanele care, din diferite motive, prefera o terapie naturala in locul uneia medicamentoase, sau care se afla in tratament cu alte substante care pot reactiona intre ele.
- Compresele sunt produse versatile, care se fixeaza pe zona dureroasa, permitand astfel utilizatorului sa se miste, fara sa fie nevoit sa ramana intr-o pozitie de repaus.
- In cazul unei leziuni, compresa rece ajuta la reducerea edemului.
- Compresa calda ajuta la ameliorarea durerilor menstruale.
- Compresa se utilizeaza foarte usor: in cazul terapiei reci compresa se introduce in congelator 30 de minute, in cazul terapiei calde compresa se introduce in apa fierbinte sau cuptorul cu microunde 10-15 minute.
Cine poate utiliza compresele reci/calde
- Sportivii, pentru ca terapia calda ii ajuta la decontractia musculara, iar terapia rece le este recomandata in situatii de accidentare.
- Copii, atunci cand se accidenteaza si se aleg cu contuzii.
- Femeile insarcinate: pot utiliza compresa termica pentru picioarele obosite si pentru a ameliora durerile musculare de orice fel (nu se aplica in zona abdomenului).
- Persoanele care au spasme musculare, tensiune musculara sau dureri cronice.