Colagen: beneficii, surse, rol in organism

19. 12. 2024 · 5 minute de citit

Colagenul este  cea mai abundenta proteina structurala din organism, pe care acesta o produce in mod natural. Fibrele de colagen mentin elasticitatea si fermitatea pielii, si ii permit sa se intinda sau sa se refaca dupa o ranire. In plus, exercita un rol important in a mentine oasele puternice, dar si in functionarea altor sisteme, precum a celui digestiv, respirator sau gastrointestinal. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Colagen: beneficii, surse, rol in organism

Incepand cu o anumita varsta, scaderea nivelului de colagen natural din corp atrage dupa sine aparitia anumitor probleme, printre care cele ale articulatiilor, pierderea masei musculare sau prezenta tot mai accentuata a ridurilor. Din acest motiv poate fi recomandata suplimentarea din surse externe.

Ce este colagenul?

Componenta majora a pielii, colagenul este un tip de proteina dura, insolubila, care face parte din structura tuturor tesuturilor conjunctive, reprezentand circa o treime din totalul proteinelor din corpul uman. Acest nutrient asigura buna functionare a pielii, oaselor si articulatiilor, dar si a altor tesuturi protectoare. Impreuna cu elastina,  mentine pielea hidratata si elastica, si contribuie la refacerea si regenerarea ei.  

Din punct de vedere chimic, molecula de colagen este produsa de fibroblaste, celule aflate la nivelul dermului. Este la randul ei compusa din mai multe tipuri de proteine (aproape 1400 de aminoacizi), dispuse in trei siruri incrucisate, care ii confera o forma specifica, de triplu helix. Aceste proteine ancoreaza celulele intre ele, actionand ca o structura de sprijin ce dicteaza rezistenta si elasticitatea pielii.

Tipuri de colagen

Desi in functie de secventa de aminoacizi care formeaza lanturile polipeptidice ale proteine s-au identificat peste 28 de tipuri de colagen, patru dintre acestea sunt cele mai importante pentru organismul uman.

  • colagenul de tip I se regaseste in piele, tendoane, oase, tesut conjunctiv si dinti, fiind componenta structurala de baza a matricei extracelulare de la nivelul dermului (se gaseste in corp in proportie de 90%);
  • colagenul de tip II se regaseste doar in tesuturile cartilaginoase, acoperind suprafetele articulare; are un rol esential in amortizarea articulatiilor si a discurilor intervertebrale;
  • colagenul tip III sustine structura muschilor, a organelor si vaselor de sange;
  • colagenul tip IV se regaseste in epiderma si structura reticulara a membranelor, avand rol in formarea si sustinerea lor.

Colagenul endogen este produs in mod natural in organism, pana in jurul varstei de 30 de ani. Atunci cand se regaseste in corp in cantitati suficiente, este esential pentru sanatatea oaselor, articulatiilor dar si frumusetea pielii

Chiar si dupa aceasta etapa a vietii, aceasta molecula ramane insa la fel de importanta, motiv pentru care se recomanda folosirea de colagen exogen sau sintetic. 

 

Beneficiile colagenului pentru organism

Datorita complexitatii sale, proteina de colagen are multiple roluri intr-o multime de procese importante din organismul uman. Iata care sunt cele mai importante beneficii pe care le are aceasta molecula in corp.

  • asigura fermitatea si rezistenta pielii;
  • impreuna cu elastina, mentine structura elastica a pielii si ajuta tesuturile sa revina la forma initiala dupa o contractie;
  • ajuta la regenerarea si repararea tenului, si contribuie la stralucirea epidermei;
  • contribuie la sanatatea sistemului osos si mentine densitatea minerala a oaselor in parametri normali;
  • ajuta la prevenirea si diminuarea celulitei, diminueaza petele pigmentare;
  • mentine elasticitatea vaselor de sange si imbunatateste circulatia periferica;
  • ajuta la imbunatatirea functiilor vizuale si contribuie la tonifierea globilor oculari.

Colagenul exogen, produs din surse externe sau obtinut din suplimente alimentare, este folosit in scopuri medicale si cosmetice.

Alimente care stimuleaza productia naturala de colagen

Productia endogena (naturala) de colagen din organism incepe sa se diminueze incepand cu varsta de 25-30 de ani, dar astfel de rezerve sunt inca importante pentru sanatatea oaselor, articulatiilor si a pielii. 

Iata care sunt o parte din alimentele care contin nutrienti ce ajuta la stimularea rezervelor de colagen:

  • proteinele din carne rosie, carne de pasare, fructe de mare, tofu, legume;
  • albus de ou, germeni de grau, varza, sparanghel, ciuperci (contin prolina, unul din aminoacizii sintetizati de organism pentru a produce colagen);
  • gelatina, pielea de porc sau de pui;
  • citrice, mere, legume verzi (stimuleaza absorbtia suplimentelor si productia naturala de colagen datorita continutului de Vitamina C);
  • susan, nuci, cereale integrale, linte, fasole, seminte de dovleac, oua (contin zinc);
  • piper negru, caju, seminte de susan, pudra de cacao, ciocolata neagra, asparagus, linte, organe (contin cupru).
Alimente care stimuleaza productia naturala a colagenului

Ce rol au suplimentele cu colagen

Suplimentele cu colagen pot stimula productia interna din organism a acestui tip de proteina. Sunt recomandate pentru a combate carentele ce apar datorita varstei, modificarilor hormonale (la menopauza) sau a unor factori de risc precum:

  • fumatul;
  • alimentatia dezechilibrate;
  • consumul in exces de zahar. 

Eficienta aceste suplimente este imbunatatita de un aport suplimentar de vitamine, printre care vitamina A,C, vitamina E, zinc sau anumiti aminoacizi esentiali, precum lizina. O serie de substante, printre care seleniu sau acizii grasi Omega 3 favorizeaza absorbtia colagenului.

Suplimentele se regasesc sub forma lichida (hidrolizata), care permite astfel o absorbtie intestinala rapida, dar si sub forma de pudra sau de capsule.

Carenta sau excesul de colagen

Odata cu reducerea colagenului, functiile vitale din organism incep si ele sa aiba de suferit. Carentele de colagen se pot manifesta prin:

  • accentuarea ridurilor si piele cu aspect tern, imbatranit;
  • deteriorarea circulatiei sangvine;
  • reducerea tonusului muscular;
  • inflamarea sau deformarea articulatiilor, precum si diminuarea elasticitatii lor;
  • slabirea functiilor vizuale si ale celor ale tractului gastrointestinal.

Contraindicatii pentru colagen

Proteina de colagen are rolul de a sustine activitatea tesuturilor conjunctive si a pielii. Cu toate acestea, un exces de colagen in organism sau posibile reactii colaterale pot include:

  • dureri musculare sau articulare,;
  • respiratie urat mirositoare;
  • gust amarui in gura;
  • posibile reactii alergice.

Anumite studii au aratat si o posibila legatura intre consumul de colagen sub forma de gelatina si riscul de aparitie a pietrelor la rinichi. Este necesar sa citesti cu atentie prospectul suplimentelor alimentare cu colagen pe care doresti sa le consumi, in special in cazul in care stii ca esti predispus la reactii adverse la oricare dintre componente.

Cu toate acestea, un raport al unor studii clinice a indicat ca un consum mediu zilnic de 3-15 g de peptide de colagen hidrolizat este sanatos si sigur pentru organism. 

Chiar si o cantitate mai mica, de 2,5 grame pe zi, contribuie la o piele sanatoasa si hidratata, un aport de 5 grame imbunatateste densitatea osoasa iar dozele de 15 grame/zi ajuta la masa musculara si compozitia corpului.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/collagen
  2. https://portlandpress.com/biochemj/article-abstract/473/8/1001/49397/Collagen-structure-new-tricks-from-a-very-old-dog
  3. https://www.healthline.com/nutrition/collagen-side-effects-on-kidney#should-you-avoid-it
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/
  5. https://www.healthline.com/nutrition/how-much-collagen-per-day#dosage
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice