Nucile caju - beneficii, proprietati, contraindicatii
Nucile caju sunt produse de un copac brazilian, care in prezent se planteaza in diverse regiuni calduroase de pe tot globul pamantesc. Te invitam sa afli care sunt beneficiile acestora, ce proprietati le fac deosebite si in ce situatii sunt contraindicate.
Beneficiile pe care le au nucile caju
Nucile caju pot contribui la sanatatea organismului uman, datorita nutrientilor pe care ii contin. Ar putea imbunatati sanatatea inimii, datorita faptului ca pot scadea colesterolul LDL (“rau”) si il pot creste pe cel HDL (“bun”).
Potrivit unui studiu, persoanele care au avut un aport de 10% din cantitatea recomandata zilnic de nuci caju au avut colesterolul LDL diminuat, iar pe cel HDL, mai crescut decat cele care nu le-au consumat deloc. [1]
Iata ce alte beneficii mai pot oferi acestea!
Pot fi utile in dieta pentru diabetul de tip 2
Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tipul 2 pot introduce nucile caju in dieta lor, deoarece sunt o sursa buna de fibre, nutrienti care contribuie la prevenirea acestui tip de diabet. Cu toate acestea, numarul studiilor care atesta acest lucru este redus, motiv pentru care trebuie realizate mai multe cercetari care sa ofere clarificari. [1]
Au rol in reducerea riscului de AVC
Nucile caju pot fi de ajutor in vederea reducerii riscului de a face accident vascular cerebral (AVC), gratie faptului ca au in compozitie magneziu. Specialistii sustin ca exista o legatura notabila intre magneziu si accidentele vasculare cerebrale hemoragice, mineralul putand contribui la preventia lor. [2]
Sustin sanatatea ochilor
Aceste nuci au rol in imbunatatirea nivelului de protectie oculara. Pe masura ce are loc inaintarea in varsta, creste riscul de slabire a vederii, iar aportul de antioxidanti din nucile caju ar putea fi de mare ajutor in incetinirea acestui proces. Ele contin un pigment cu puternic efect antioxidant, ce este absorbit direct de retina si formeaza un strat protector impotriva razelor UV. [3]
Ajuta la imbunatatirea aspectului pielii
Datorita mineralelor, precum zinc, fier, seleniu, magneziu si fosfor, nucile caju sunt excelente pentru piele. Acestea, impreuna cu antioxidantii si proteinele, sprijina sanatatea si netezirea pielii. In plus, antioxidantii sustin dezvoltarea celulelor noi, ceea ce ajuta si la mentinerea elasticitatii pielii. [3]
Contribuie la intarirea oaselor
Sanatatea sistemului osos este avantajata de faptul ca nucile caju au in componenta lor magneziu si mangan. In special magneziul este benefic pentru oase, iar echilibrul dintre cele doua minerale sprijina functionarea optima a nervilor si tonifierea musculara.
Imbunatatesc memoria
Nucile caju contin o combinatie echilibrata de acizi grasi mononesaturati si polinesaturati, ce reduc inflamatia si au efect pozitiv asupra creierului si imbunatatesc memoria.
Proprietati
Nucile caju contin un numar mare de nutrienti importanti pentru producerea de energie, sustinerea sistemului imunitar, au rol in mentinerea sanatatii creierului si a sistemului osos. Acestea sunt considerate si un antioxidant puternic, ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la reducerea inflamatiei.
O portie de 28 de grame crude, nesarate, ofera 157 de calorii, 12 grame de grasimi nesaturate, 9 grame de carbohidrati, 5 grame de proteine, 1 gram de fibre. De asemenea, portia contine si minerale precum cupru, 67% din cantitatea recomandata zilnic, magneziu, mangan, zinc, fosfor, fier, seleniu. Dintre vitamine, are in componenta sa tiamina (vitamina B1), vitamina B6 si vitamina K.
Contraindicatii
In general, nucile caju sunt sigure pentru consum in majoritatea cazurilor. Unele persoane insa pot manifesta reactii alergice, astfel ca, evident, le este indicat sa le evite in totalitate. Daca ai alergie la alte nucifere, cum sunt nucile romanesti, migdalele, fisticul, nucile pecan, cele braziliene sau alunele de padure, exista un risc crescut sa ai alergie si la nucile caju.
Versiunile sarate sunt contraindicate persoanelor care urmeaza o dieta fara sare sau care sunt precaute cu privire la uleiurile consumate, intrucat nucile caju sunt oleaginoase. Sunt contraindicate si celor care doresc sa piarda in greutate, deoarece sunt bogate in calorii.
In concluzie, nucile caju au o serie de beneficii pentru sanatate, cata vreme sunt integrate intr-o alimentatie echilibrata. In cazul in care nu le-ai mai consumat, dar ai alergie la alte nucifere, este indicat sa discuti cu un medic si sa iti faci un test alergologic, pentru a determina cu siguranta daca le poti consuma in siguranta sau trebuie sa le eviti.
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informatii:
- Petre, Alina. “Are Cashews Good for You? Nutrition, Benefits, and Downsides.” Healthline, Healthline Media, 10 June 2020, www.healthline.com/nutrition/are-cashews-good-for-you, accesat la 4 august 2022;
- Contributors, WebMD Editorial. “Cashews: Health Benefits, Nutrients, Preparation, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-cashews, accesat la 4 august 2022;
- Momaya, Alpa. “Cashews - Benefits, Nutritional Facts, and Drawbacks.” HealthifyMe, 20 June 2022, www.healthifyme.com/blog/cashews-benefits-nutrition, accesat la 4 august 2022.