Riduri: De ce apar, cum le previi si cum le estompezi
Ridurile sunt linii, santuri si pliuri care se formeaza la nivelul pielii, odata cu inaintarea in varsta. Sunt vizibile mai ales in zona ochilor, gurii, gatului. Primele riduri pot aparea la o varsta tanara. Acesta este motivul pentru care pe piata cosmeticelor exista foarte multe produse, pentru diverse varste, cu diferite compozitii, care nu numai ca atenueaza ridurile deja aparute, dar previn aparitia altora.
Continutul articolului
In acest articol iti explicam de ce apar ridurile, cum le poti preveni si estompa pe cele deja existente.
Pielea imbatraneste odata cu noi. Iata cum:
- la 20 de ani, tenul este ferm, intins si fara riduri, mai ales pentru ca este bine hidratat;
- la 30 de ani, tenul incepe sa se deshidrateze si-si fac aparitia deja primele riduri, sub forma unor linii fine;
- la 40 de ani, tenul se usuca si mai mult si incepe sa-si piarda tonicitatea;
- la 50 de ani, fibrele de colagen si elastina incep sa se subtieze;
- in jurul varstei de 60 de ani, ovalul fetei incepe sa-si piarda conturul.
Nici un produs cosmetic, indiferent de compozitie, nu poate face minuni pentru nici un tip de piele si asta deoarece un rid este rezultatul unei schimbari la nivelul pielii. Aceasta isi modifica structura si se subtiaza. In cazul unui ten deshidratat, trebuie sa inveti sa te hidratezi corect atat din interior (prin intermediul apei, a alimentelor bogate in apa), cat si din exterior (prin intermediul produselor cosmetice).
O combinatie de factori sta la baza acestor semne ale imbatranirii. Pe unii dintre acesti factori ii putem controla, pe altii nu. Iata-i pe cei mai importanti:
- varsta: odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde din elasticitate si devine mai fragila. Acest lucru se intampla si pentru ca grasimea din straturile profunde ale pielii se diminueaza, la fel si uleiurile naturale din tesuturi, ceea ce are drept consecinta aparitia acestor linii, adancituri. De fapt, pielea isi pierde din fermitate.
- expunerea la ultraviolete: accelereaza procesul de imbatranire. Razele ultraviolete actioneaza asupra colagenului si elastinei din straturile pielii.
- fumatul: accelereaza procesul de imbatranire a pielii, afecteaza irigarea pielii prin intermediul vaselor de sange si in acest fel contribuie la aparitia ridurilor.
- alcoolul: deshidrateaza pielea; pielea uscata prezinta un risc mai mare de formare a ridurilor.
- expresii faciale: daca razi, sau daca te uiti adesea cu ochii mijiti, poti sa te alegi cu linii fine sau riduri, pentru ca pe masura ce repeti aceste expresii faciale raman urme sub suprafata pielii.
Exista mai multe clasificari a ridurilor: in functie de zona in care se formeaza, in functie de cauza din care se formeaza.
In functie de zona in care se formeaza
Exista mai multe tipuri de riduri, dar cele mai importante sunt urmatoarele:
- ridurile de pe frunte: linii orizontale;
- ridurile de expresie care se formeaza intre sprancene;
- ridurile de la ochi (talpa gastei): se formeaza in colturile exterioare ale ochilor;
- ridurile de deasupra buzei superioare (sub forma unor linii paralele verticale);
- ridurile care se formeaza atunci cand razi (apar ca niste paranteze in jurul buzei de sus;
- ridurile care incadreaza barbia.
In functie de cauza formarii ridurilor
Exista si o alta clasificare a ridurilor, in functie de cauza formarii lor:
- riduri de expresie (dinamice): sunt cele care se formeaza din cauza expresiilor faciale repetate (ras de pilda). Aceste riduri pot deveni permanente. Pot fi ameliorate cu creme hidratante.
- riduri elastice: isi fac aparitia pe gat, deasupra buzei superioare, la nivelul obrajilor. Cauzele acestor riduri sunt radiațiile ultraviolete, poluarea, fumatul. Aceste riduri pot fi ameliorate cu renuntarea la fumat, cu produse de ingrijire cu factor de protectie ridicat, cu o dieta echilibrata si sanatoasa, o hidratare adecvata si cu o crema de ingrijire antirid.
- riduri gravitationale: elastina si colagenul sunt produse din ce in ce mai putin, pe masura ce trec anii. Din acest motiv pielea se lasa, vizibil in zona gatului si obrajilor. Pot fi ameliorate cu o crema cu efect lifting, sau cu alte proceduri de lifting (non-invazive sau minim-invazive). Astfel de riduri se formeaza si pe frunte sau in zona pieptului si pot fi amplificate de radiatii ultraviolete. Pot fi ameliorate cu fillere cu acid hialuronic.
- riduri de compresie: cu siguranta stii ca se recomanda dormitul pe spate. Motivul este acela ca in acest fel se reduce riscul de a te trezi dimineata cu riduri de la perna. Aceste linii pot fi ameliorate cu produse de ingrijire antirid sau cu fillere cu acid hialuronic.
Indiferent de varsta la care incepi, oricum este prea tarziu. Este greu sa actionezi impotriva imbatranirii pielii daca nu vezi semne evidente, iar cand aceste semne apar este de obicei prea tarziu pentru a mai preveni ceva. Tot ce trebuie sa faci, indiferent de varsta, este sa te asiguri ca pielea este bine hidratata (nu doar tenul, inclusiv restul corpului). Asadar, ce produse de ingrijire ar trebui sa alegi?
Informatiile cele mai importante le gasesti pe lista de ingrediente. Ca sa fii sigura ca nu gresesti niciodata, indiferent de varsta, opteaza pentru produse imbogatite cu vitamine, antioxidanti, si produse cu protectie impotriva razelor ultraviolete.
Nu poti stopa procesul de imbatranire al pielii. Cu toate acestea, il poti incetini. Poti sa ajuti pielea sa suporte mai usor trecerea timpului. Iata cateva sfaturi care ti-ar putea fi de folos:
- alege produse cosmetice adecvate varstei tale, care protejeaza si repara pielea. Opteaza pentru produse cu factor de protectie solara 35 sau mai mare, poarta palarie, ochelari de soare, dar si haine care iti protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete. Aceste radiatii ultraviolete (si radicalii liberi) conduc la instalarea stresului oxidativ, care la randul sau duce la formarea ridurilor. Pentru a-ti proteja pielea, poti folosi un antioxidant, asa cum este vitamina C.
- opteaza pentru un stil de viata sanatos: acest lucru presupune o dieta sanatoasa, renuntare la zahar, o hidratare corecta, fara excese de alcool, fara fumat, exercitii fizice zilnice, odihna, stres minim. Fumatul, excesul de alcool si consumul de zahar accelereaza imbatranirea pielii.
- ingrijeste-ti pielea adecvat varstei tale: nu numai varsta pe care o ai este importanta, dar si tipul de piele si cat de ridata este deja. Daca nu ai riduri, hidrateaza tenul. Daca tenul incepe sa fie deshidratat, apeleaza la produse cu acid hialuronic. Daca pielea a inceput sa se lase, alege serumuri cu retinoizi si vitamina C (vor ajuta la pastrarea fermitatii si vor ameliora liniile fine aparute). Alege produse de hidratare pe baza de unt de shea, care sunt un aliat de nadejde in lupta impotriva ridurilor.
- nu dormi cu fata in perna si nu alege o perna care sa favorizeze formarea de riduri.
- evita sa te freci la ochi: nu numai ca nu este sanatos pentru ei, dar miscarile agresive pot contribui la aparitia unor riduri in jurul lor.
- evita sa te incrunti (pentru a evita formarea de riduri intre sprancene) sau sa mijesti ochii. Daca esti tentat sa faci gestul atunci cand lumina este prea puternica, poarta ochelari.
- foloseste crema cu retinol: retinolul (derivat din vitamina A) este un aliat important in lupta impotriva imbatranirii pielii. In plus, stimuleaza productia de colagen, prevenind formarea ridurilor.
- odihneste-te suficient: pielea se reface daca te odihnesti. Corpul tau are nevoie de 7-8 ore pe noapte pentru a se reface, inclusiv pielea ta.
- consuma cel putin 2 litri de apa pe zi.
- ai grija cum aplici produsele cosmetice (creme, seruri, uleiuri): prin miscari blande, circulare, de jos in sus. Apeleaza la masaj facial si la gimnastica faciala pentru a intarzia imbatranirea tenului.
- cel putin jumatate din cantitatea de alimente pe care o consumi zilnic trebuie sa fie fructe si legume in stare cruda.
- exista o serie de alimente care pot ajuta pielea sa ramana tinara: ulei de masline, peste (somon, sardine, hering), oua, ficat, avocado, nuci, migdale, seminte de dovleac, morcovi, spanac, ardei gras,varza, rosii, lamai, portocale, pepene, kiwi, ceai verde, fructe de padure, ciocolata neagra.
Pentru a preveni ridarea tenului, trebuie sa stii care sunt cele mai bune tratamente anti-aging adecvate varstei tale si tipului tau de ten. Astfel:
La 20 de ani
Cel mai bun lucru legat de piele este productia de colagen. Este totusi bine sa inveti sa-ti ingrijesti tenul, chiar si la 20 de ani, urmand etapele cunoscute: curatare, exfoliere, tonifiere, hidratare.
La 25 de ani
Este posibil sa vezi deja semne cauzate de razele soarelui. Le poti estompa. Invata sa-ti protejezi pielea cu haine adecvate, poarta ochelari de soare si palarie, foloseste creme cu factor de protectie solara de cel putin 35.
La 30 de ani
Dupa 30 de ani, pielea se usuca mai mult decat inainte. In unele cazuri poti constata ca apar si pete pe piele. Celulele pielii se regenereaza la aproximativ 35 de zile. Acesta este motivul pentru care trebuie sa-ti exfoliezi pielea, pentru ca celulele moarte se aduna la nivelul acesteia. Poti face un tratament (microdermabraziune) la o clinica specializata si de asemenea poti sa incepi sa folosesti produsele anti-aging. Nu este deloc gresit sa folosesti produse pe baza de retinol, pentru ca aceasta substanta stimuleaza producerea de colagen. De asemenea, poti folosi si produse pe baza de acid hialuronic, care actioneaza asupra liniilor si ridurilor fine deja aparute. Cu atat mai importanta la aceasta varsta este folosirea produselor cosmetice cu factor de protectie solara, care te protejeaza de efectul razelor ultraviolete.
La 40 de ani
La aceasta varsta sunt importante tratamentele faciale realizate la saloanele de infrumusetare. Aceste tratamente se fac la intervale regulate. La aceasta varsta apar ridurile orizontale pe frunte si ridurile de la coltul ochilor (talpa gastei). Aceste riduri pot fi rezolvate cu ajutorul injectiilor cu botox, daca ridurile sunt evidente. Problemele legate de textura pielii si hiperpigmentarea pot fi rezolvate cu ajutorul tratamentelor cu laser. Exista asa numitele fillere care pot ajuta la netezirea liniilor si care pot umple tesutul lipsa.
Produsele de ingrijire la aceasta varsta ar trebui sa contina:
- enzime;
- retinol;
- vitamina C;
- factor de protectie solara.
La 50 de ani si peste
Dupa 50 de ani, ingrijirea pielii trebuie sa cuprinda:
- creme cu antioxidanti;
- produse cu factor de protectie solara;
- creme de ochi care contin retinoizi, peptide sau acid glicolic.
La un moment dat, daca dermatologul sau medicul estetician iti recomanda, poti apela la proceduri invazive precum:
- peeling chimic;
- tratamente cu IPL (lumina intens pulsata);
- fotorejuvenare cu laser;
- biostimularea pielii;
- corectarea ridurilor statice;
- redistribuirea grasimii si a volumului pierdut.
Este important pentru sanatatea pielii tale sa inveti s-o ingrijesti in functie de varsta si de necesitati. Frumusetea pielii inseamna in primul rand sanatate. Invata sa-ti protejezi pielea si apeleaza cu incredere la sfaturile medicului dermatolog, ale farmacistului si ale specialistilor in frumusete.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Surse suplimentare de informare:
Healthline, "Decoding What These 7 Wrinkle Types Might Say About You": https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/wrinkles
New England Skin Center, "Wrinkles, Lines - Folds": https://newenglandskincenter.com/concerns/wrinkles-lines-folds/
"Wrinkles: Causes, Treatments, and Prevention": https://aedit.com/concern/fine-lineswrinkles
Bazaar, "How to Get Rid of Forehead Wrinkles (Yes, It's Possible): https://www.harpersbazaar.com/beauty/skin-care/a28789060/how-to-get-rid-of-forehead-wrinkles/
WebMD, "Wrinkles": https://www.webmd.com/beauty/wrinkles#1
MedicalNewsToday, "What to know about wrinkles": https://www.medicalnewstoday.com/articles/174852
DermNet NZ, "Facial lines and wrinkles": https://dermnetnz.org/topics/facial-lines-and-wrinkles/
Mayo Clinic, "Wrinkles": https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927