Glomerulonefrita: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce este glomerulonefrita?
Glomerulonefrita este numele dat unei serii de boli care pot afecta glomerulii rinichiului, acea parte a acestui organ care filtreaza sangele. Alti termeni medicali utilizati sunt nefrita si sindromul nefrotic.
Rinichiul este format din unitati mici, numite nefroni, care produc urina. Glomerulii sunt grupuri de vase de sange in fiecare nefron. Glomerulo se refera la glomeruli, iar nefrita inseamna inflamatia rinichiului. In glomerulonefrita, se produce o deteriorare a glomerulilor, dar fenomene inflamatoare nu apar in toate tipurile de glomerulonefrite. Aceasta deteriorare interfereaza cu functia glomerulilor si poate afecta functia rinichilor. Sarea si excesul de lichid se pot acumula in organism daca rinichii nu functioneaza normal. Astfel, te poti confrunta cu durerea de rinichi.
Glomerulonefrita poate varia ca gravitate. Afectiunea poate capata o forma acuta, adica poate aparea brusc si poate dura o perioada scurta de timp, necesitand un tratament minim. Afectiunea poate deveni cronica, poate dura mai mult timp si poate duce la deteriorarea ireversibila a glomerulilor, interferand cu functia renala si ducand la boli cronice de rinichi.
Daca boala se agraveaza, rinichii pot inceta sa functioneze complet, ducand la insuficienta renala [1].
Tipuri de glomerulonefrita
Exista diferite modalitati de a clasifica diferitele tipuri de glomerulonefrita care pot aparea.
Glomerulonefrita poate fi:
- acuta - pe termen scurt, cu debut brusc, rapid, agresiv;
- cronica - pe termen lung.
In linii mari, glomerulonefrita poate fi:
- primara - glomerulonefrita se dezvolta de sine statator, nefiind legata de o alta boala sau de o conditie preexistenta in organism;
- secundara - se dezvolta din cauza unei alte boli sau conditii preexistente in organism. Exemple de boli care pot duce la glomerulonefrita sunt: lupus eritematos sistemic si poliarterita nodosa.
Glomerulonefrita poate fi clasificata in functie si de modificarile care pot fi observate atunci cand proba de tesut este examinata la microscop. De exemplu, glomerulonefrita poate fi [2]:
- glomeruloscleroza focala segmentara–glomerulii sunt sclerozati sau cicatrizati. Focala inseamna ca numai unii glomeruli sunt afectati, iar segmentara inseamna ca numai parti ale unui glomerulus sunt afectate.
- glomerulonefrita cu IgA–IgA este unul dintre anticorpii produsi de sistemul imunitar pentru a lupta impotriva infectiilor. In glomerulonefrita cu IgA, IgA se depune in rinichi, ceea ce duce la inflamatie, cicatrizare si deteriorare.
- glomerulonefrita cu IgM–glomerulii devin deteriorati de anticorpii IgM care se depun;
- glomerulonefrita membranoproliferativa–membrana glomerulului si mezangiul sunt atat afectate, cat si deteriorate.
- glomerulonefrita membranoasa–doar membrana glomerulului este deteriorata
- nefropatie schimbare minima–daca o proba de tesut renal este examinata la microscop in acest tip de glomerulonefrita, ea pare in esenta normala. Cu toate acestea, simptomele glomerulonefritei pot fi prezente. Acest tip de glomerulonefrita apare frecvent la copii.
Cauzele de aparitie a glomerulonefritei
Factorii care pot duce la inflamarea glomerulilor sunt legati de urmatoarele afectiuni [3]:
Infectii
Glomerulonefrita care este declansata de o infectie poate aparea la orice varsta, dar se dezvolta cel mai frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani. Bolile infectioase pot duce direct sau indirect la glomerulonefrita. Aceste infectii includ:
- Glomerulonefrita post-streptococica. Glomerulonefrita se poate dezvolta la o saptamana sau doua dupa recuperarea de la o infectie a gatului sau, rareori, dupa o infectie a pielii cauzata de o bacterie streptococica. Inflamatia apare atunci cand anticorpii bacteriilor se acumuleaza in glomeruli. Copiii sunt mai predispusi sa dezvolte glomerulonefrita post-streptococica decat adultii dar sunt mai predispusi la o recuperare rapida.
- Endocardita bacteriana. Endocardita bacteriana este o infectie a captuselii interioare a camerelor si supapelor inimii. Nu este clar daca inflamatia din rinichi este doar rezultatul activitatii sistemului imunitar sau si al altor factori.
- Infectii renale virale. Infectiile virale ale rinichiului, cum ar fi hepatita B si hepatita C, provoaca inflamatia glomerulilor si a altor tesuturi renale.
- HIV. Infectia cu HIV, virusul care provoaca SIDA, poate duce la glomerulonefrita si leziuni renale progresive, chiar inainte de aparitia SIDA.
Boli autoimune
Glomerulonefrita este cauzata frecvent de probleme cu sistemul imunitar al organismului. Bolile autoimune sunt boli cauzate de sistemul imunitar care ataca tesuturile sanatoase. Bolile autoimune care pot provoca glomerulonefrita includ:
- Lupus. Boala inflamatorie cronica, lupusul eritematos sistemic poate afecta multe parti ale corpului, inclusiv pielea, articulatiile, rinichii, celulele sanguine, inima si plamanii.
- Sindromul Goodpasture. In aceasta tulburare rara, cunoscuta si sub numele de boala anti-GBM, sistemul imunitar creeaza anticorpi la tesuturile din plamani si rinichi. Poate provoca leziuni progresive si permanente ale rinichilor.
- Nefropatia IgA. Imunoglobulina A este un anticorp care este in prima linie de aparare impotriva agentilor infectiosi. Nefropatia IgA apare atunci cand depozitele de anticorpi se acumuleaza in glomeruli. Inflamatia si deteriorarea ulterioara pot ramane nedetectate pentru o lunga perioada de timp. Cel mai frecvent simptom este sangele din urina.
Vasculita
Vasculita este inflamatia vaselor de sange. Tipurile de vasculita care pot provoca glomerulonefrita includ:
- Poliarterita. Aceasta forma de vasculita afecteaza vasele de sange medii si mici in multe parti ale corpului, inclusiv rinichii, pielea, muschii, articulatiile si tractul digestiv.
- Granulomatoza cu poliangita. Aceasta forma de vasculita, cunoscuta anterior sub numele de granulomatoza Wegener, afecteaza vasele de sange mici si medii din plamani, caile respiratorii superioare si rinichi.
Afectiuni sclerotice
Unele boli sau conditii cauzeaza cicatrizarea glomerulilor care duce la diminuarea functiei renale. Acestea includ:
- Hipertensiune arteriala. Pe termen lung, hipertensiunea arteriala netratata poate provoca cicatrizarea si inflamarea glomerulilor. Glomerulonefrita inhiba rolul rinichiului in reglarea tensiunii arteriale.
- Boala renala diabetica. Nivelurile ridicate de zahar din sange contribuie la cicatrizarea glomerulilor si la cresterea ratei fluxului sanguin prin nefroni.
- Glomeruloscleroza segmentara focala. Afectiunea poate fi rezultatul unei alte boli sau poate sa apara fara un motiv cunoscut.
Alte cauze
- Administrare de medicamente - Glomerulonefrita se poate declansa dupa administrarea anumitor medicamente, inclusiv a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. La unele persoane, poate fi dificil de gasit un declansator sau cauza exacta a glomerulonefritei.
- Mostenire genetica - Rar, glomerulonefrita cronica are o forma genetica. O forma mostenita, sindromul Alport, ar putea afecta auzul sau vederea.
- Forme de cancer - Glomerulonefrita este asociata cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul gastric, cancerul pulmonar si leucemia limfocitara cronica.
Simptomele glomerulonefritei
In cazul multor persoane, glomerulonefrita nu provoaca simptome, boala fiind diagnosticata in urma unor teste medicale uzuale. Cu toate acestea, glomerulonefrita se poate manifesta cu simptome observabile.
Tipul de glomerulonefrita care se observa atunci cand o proba de tesut renal este examinata la microscop poate avea adesea o influenta redusa asupra simptomelor glomerulonefritei care se pot dezvolta.
Semnele si simptomele glomerulonefritei pot varia in functie de forma acuta sau cronica si in functie de cauza. Prima indicatie ca este ceva in neregula ar putea proveni din rezultatele unui test de urina de rutina - sumar de urina.
Glomerulonefrita poate avea ca semne si simptome: [2], [3]
- urina roz sau bruna cu celule rosii din sange in urina - hematurie;
- urina spumoasa din cauza excesului de proteine din urina - proteinurie;
- hipertensiune arteriala;
- retentie de lichide cu umflaturi evidente la nivelul fetei, mainilor, picioarelor si abdomenului;
- urinarea mai putin frecventa decat de obicei;
- greata si varsaturi;
- crampe musculare;
- oboseala.
Simptomele timpurii ale variantei acute a afectiunii sunt:
- umflarea fetei dimineata;
- sange in urina sau urina de culoare bruna;
- frecventa redusa a nevoii de a urina.
Este posibil sa ai dificultati de respiratie si sa tusesti din cauza lichidului suplimentar din plamani. De asemenea, este posibil sa suferi de hipertensiune arteriala.
Forma cronica se poate dezvolta fara simptome pe parcursul mai multor ani. De multe ori, duce la insuficienta renala completa. Semnele si simptomele timpurii ale formei cronice pot include:
- sange sau proteine in urina - hematurie, proteinurie;
- hipertensiune arteriala;
- umflarea gleznelor sau a fetei;
- urinare frecventa pe timp de noapte;
- urina foarte spumoasa;
Simptomele insuficientei renale includ:
- lipsa poftei de mancare;
- greata si varsaturi;
- oboseala;
- dificultatea de a dormi;
- piele uscata si mancarime;
- crampe musculare pe timp de noapte.
Complicatii
Complicatiile glomerulonefritei pot include [2]:
- hipertensiune arteriala–rinichii ajuta de obicei la controlul tensiunii arteriale. Afectarea rinichilor din cauza glomerulonefritei poate interfera cu un control al tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala, daca nu este tratata, duce la un risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral.
- boala cronica de rinichi–se poate dezvolta din cauza deteriorarii glomerulilor. Acest lucru poate provoca diverse simptome si, in unele cazuri, poate progresa pana la boala renala in stadiu terminal.
Diagnosticare
Medicul specialist efectueaza un examen clinic pentru a observa anemia, probleme de tensiune arteriala, prezența edemelor la nivelul corpului. Se efectueaza teste de sange si urina [3], [4]:
- teste de urina pentru analiza proteinei totale din urina, acidului uric, testul concentratiei de urina;
- test de sange pentru a masura nivelul creatininei; nivelurile creatininei din sange cresc daca rinichii nu functioneaza corect. Rezultatul creatininei poate fi utilizat pentru a calcula rata estimata de filtrare glomerulara. Acest lucru ofera o buna masura a cat de bine functioneaza rinichii.
- test de sange pentru a masura ureea si electrolitii–acestea sunt de obicei masurate in acelasi timp cu creatinina.
- test de sange pentru a masura nivelurile de proteine si albumina; nivelul proteinelor din sange va fi scazut in sindromul nefrotic.
- test de sange pentru a verifica anemia.
Teste pentru a cauta cauza glomerulonefritei precum:
- teste pentru a cauta infectia streptococica;
- radiografia toracica–acest lucru poate fi sugerat daca ai probleme de respiratie;
- scanarea cu ultrasunete a rinichilor–poate oferi informatii despre dimensiunea rinichilor, orice blocaje etc.
- biopsia renala–in timpul unei biopsii renale se preleveaza o mica mostra de tesut dintr-un rinichi; tesutul poate fi examinat la microscop in laborator pentru a oferi informatii despre cauza glomerulonefritei.
Optiuni de tratament
Tratamentul glomerulonefritei poate depinde de:
- forma acuta sau cronica a bolii;
- cauza de baza;
- tipul si severitatea semnelor si simptomelor.
Unele cazuri de glomerulonefrita acuta, in special cele care urmeaza o infectie cu bacterii streptococice, s-ar putea imbunatati fara a necesita tratament. Daca exista o cauza care sta la baza–cum ar fi hipertensiunea arteriala, o infectie sau o boala autoimuna–tratamentul este orientat catre cauza de baza.
In general, scopul tratamentului este acela de a va proteja rinichii de deteriorarea ulterioara si de a pastra functia renala.
Tratamentul depinde de ceea ce a cauzat glomerulonefrita si deteriorarea filtrelor renale. Este posibil ca un caz usor sa nu necesite tratament. In alte cazuri, medicul poate recomanda un plan de ingrijire care include [2], [3]:
- modificari ale dietei si nutritiei, cu diminuarea cantitatilor de proteine, sare si potasiu;
- corticosteroizi, cum ar fi prednisonul;
- dializa, care ajuta la curatarea sangelui, la eliminarea lichidului suplimentar si la controlul tensiunii arteriale;
- diuretice pentru a reduce inflamatia;
- imunosupresoare, daca o problema cu sistemul imunitar provoaca glomerulonefrita;
- medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sau blocante ale receptorilor angiotensinei II;
- plasmafereza, un proces special care filtreaza proteinele din sange.
Terapii pentru insuficienta renala asociata
Insuficienta renala reprezinta pierderea a 85% sau mai mult din functia renala. Insuficienta renala acuta cauzata de glomerulonefrita legata de infectie este tratata cu dializa.
Boala renala in stadiu terminal este boala renala cronica. Aceasta poate fi gestionata numai prin dializa renala regulata sau transplant de rinichi.
Remedii naturiste
Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical. Printre remediile naturiste de sprijin se pot enumera urmatoarele alimente sau suplimente alimentare pe baza acestora [5]:
- curcuma–are potential antioxidant si poate contribui la reducerea radicalilor liberi;
- otet de mere- poate contribui la ameliorarea infectiilor din rinichi;
- papaya si banana–pot ajuta la ameliorarea simptomelor glomerulonefritei;
- strugurii–au proprietati diuretice datorita continutului ridicat de apa si a sarii de potasiu; au un continut scazut de sodiu si albumina si, prin urmare, sunt potriviti pentru a ajuta la ameliorarea unor problemele renale.
- morcov si suc de castravete–pot contribui la ameliorarea inflamatiei si la stimularea functiei renale sanatoase;
- apa de nuca de cocos–poate contribui la curatarea in mod natural a rinichilor si a vezicii urinare;
- portocale–sunt o sursa de vitamina C si ofera apa organismului; pentru functionarea optima a organismului, vitamina C este de o importanta critica si poate contribui la ameliorarea infectiei renale.
- duc de pepene verde–poate ajuta la functionarea normala a rinichilor;
- avocado–are un continut bogat in minerale, putine proteine si poate constitui un sprijin in ameliorarea simptomelor nefritei.
Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci, adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Preventie
Nu exista nici o modalitate dovedita prin care poti preveni glomerulonefrita, desi unele practici pot ajuta [4]:
- aport de alimente sanatoase, neprocesate;
- gestionarea hipertensiunii arteriale cu o dieta saraca in sare, exercitii fizice si medicamente;
- prevenirea infectiilor prin practicarea unei igiene bune si a unui sex sigur;
- evitarea utilizarii acelor pentru droguri si tatuaje;
Atentie!
Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.
Glomerulonefrita este o afectiune cu care se pot confrunta atat adultii, cat si copiii. Daca te confrunti cu simptome ale glomerulonefritei, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
- National Kidney Foundation. “What is Glomerulonephritis?” National Kidney Foundation, 2015, https://www.kidney.org/atoz/content/glomerul Accesat in 01.06.2022.
- Rull Gurvinder. “Glomerulonephritis.”, Patient, 2018, https://patient.info/kidney-urinary-tract/glomerulonephritis-leaflet Accesat in 01.06.2022.
- Mayo Clinic. “Glomerulonephritis.” Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/glomerulonephritis/symptoms-causes/syc-20355705 Accesat in 01.06.2022.
- Cleveland Clinic. “Glomerulonephritis (GN)”, Cleveland Clinic, 2022 https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16167-glomerulonephritis-gn Accesat in 01.06.2022.
- Lifeberrys. “17 Natural Remedies Helpful For Glomerulonephritis.”, Lifeberrys, 2021 https://www.lifeberrys.com/healthy-living/17-natural-remedies-helpful-for-glomerulonephritis-172296.html