Gutuia - beneficii si modalitati de a o utiliza

4. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Gutuia

De cele mai multe ori, fructele pe care nu le consumam in mod normal, aduc un aport de substante nutritive esential pentru sanatatea generala. Iar acest fapt este cunoscut si in cazul gutuile.

De cate ori te-ai gandit sa cumperi o gutuie de la magazin pentru consum? Probabil de mai putine ori decat achizitionarea altor fructe.

Informatii generale despre gutuie

Gutuile sau Cydonia Oblonga este un fruct recunoscut inca din Antichitate, cultivat in diferite parti ale Asiei si Mediteranei.

Cultivarea gutuilor a putut fi observata inca din Grecia si Roma Antica, unde fructul a servit ca un simbol al iubirii si fertilitatii.

Gutuile proaspete au o aroma fructata si acra in acelasi timp. Exteriorul acestor fructe este acoperit de un puf moale care contine majoritatea substantelor amare. Pentru a preveni consumul acestor substante, este necesar sa stergi puful cu o carpa uscata si sa speli fiecare fruct in parte.

Cu toate acestea, gutuile nu trebuie neaparat decojite pentru a nu pierde aroma sa inconfundabila.

Din pacate, gutuile nu se bucura de aceeasi popularitate astazi, chiar daca sunt rude apropiate a fructelor bine cunoscute, cum ar fi merele si perele si sunt bogate in substante nutritive benefice pentru sanatate.

Ce contine gutuia? Proprietati si valori nutritionale

Proprietati si valori nutritionale

Gutuile contin fibre si sunt bogate in vitamine si minerale esentiale, ceea ce le face un plus nutritiv pentru aproape orice dieta sanatoasa (vezi contraindicatiile):

Un singur fruct de aproximativ 92 de grame ofera urmatoarele valori nutritionale [1]:

  • Calorii gutui: 52;
  • Grasimi: 0 grame;
  • Proteine: 0,3 grame;
  • Carbohidrati: 14 grame;
  • Fibre: 1,75 de grame;
  • Vitamina C: 15% din aportul necesar zilnic;
  • Vitamina B1 (tiamina): 1,5% din aportul necesar zilnic;
  • Vitamina B6: 2% din aportul necesar zilnic;
  • Cupru: 13% din aportul necesar zilnic;
  • Fier: 3,5% din aportul necesar zilnic;
  • Potasiu: 4% din aportul necesar zilnic;
  • Magneziu: 2% din aportul necesar zilnic.

Chiar daca gutuia in sine furnizeaza cantitati moderate de vitamina C si cupru, plus cantitati mici de vitamine B, fier, potasiu si magneziu, este, totodata, un fruct care ofera o gama larga de nutrienti pentru foarte putine calorii.

Acest lucru face ca gutuia sa fie o gustare ideala pentru programele de pierdere in greutate.

Beneficiile gutuilor pentru sanatate

Gutuile au fost folosite in medicina traditionala de zeci de ani, iar cercetarile stiintifice contemporane vin sa intareasca beneficiile gutuilor pentru sanatate [1]:

Gutuile contin antioxidanti puternici

Multe dintre beneficiile asociate cu gutuile pot fi atribuite datorita cantitatii puternice de antioxidanti.

Antioxidantii sunt cunoscuti pentru reducerea stresului metabolic, reducerea inflamatiei si protejarea celulelor impotriva deteriorarii de catre radicalii liberi (molecule instabile).

Unele cercetari recente sugereaza ca antioxidantii din gutui, inclusiv flavonolii (quercetina), reduc inflamatia si ajuta la combaterea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima.

De asemenea, substantele antioxidante din gutui pot ajuta la detoxifierea organismului.

Gutuile pot ajuta la gestionarea senzatiei de greata indusa de sarcina

Unele dintre cele mai frecvente simptome in timpul sarcinii timpurii sunt greata si varsaturile.

Cercetarile stiintifice recente indica faptul ca un consum corespunzator de gutui poate ajuta la ameliorarea acestor simptome. Astfel ca, o lingura de 15 ml de sirop de gutui poate fi eficienta pentru reducerea acestei senzatii.

Gutuile pot ameliora afectiunile digestive

Gutuile pot ameliora afectiunile digestive

Principala utilizare a gutuilor in medicina populara si traditionala s-ar referit la tratarea unei varietati de tulburari digestive.

Cercetarile stiintifice sugereaza ca extractul de gutui poate proteja tesutul intestinal impotriva daunelor legate de bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativa. 

Dar, demonstrarea acestor fapte necesita cercetari suplimentare.

Consumul de gutui poate proteja impotriva anumitor reactii alergice

Gutuile pot atenua diverse simptome alergice prin suprimarea activitatii anumitor celule imune responsabile pentru raspunsul alergic al organismului.

Cateva studii stiintifice sustin aceasta capacitate a gutuilor, mai ales ca extractul de gutui poate fi regasit in anumite tratamente medicamentoase pentru alergii.

Gutuile pot sprijini buna functionare a sistemului imunitar

O gutuie ofera 15% din aportul zilnic necesare de vitamina C, care este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos si functional.

Mai multe studii microscopice au dovedit ca proprietatile antibacteriene din gutui pot ajuta la prevenirea evolutiei excesive a anumitor bacterii daunatoare in organism, cum ar fi E.Coli si Staphylococcus Aureus.

De asemenea, o gutuie ofera intre 6 si 8% din recomandarea zilnica de fibre. Aportul adecvat de fibre sustine bacteriile sanatoase din tractul digestiv, cunoscute sub numele de microbiom intestinal.

Mentinerea unui microbiom intestinal sanatos poate reduce inflamatia si poate imbunatati rezistenta la infectiile cauzate de bacteriile daunatoare.

Un sistem imunitar puternic si sanatos poate fi mentinut si prin administrarea suplimentelor alimentare naturale.

Atentie! Suplimentele alimentare nu inlocuiesc mesele principale sau gustarile necesare unui stil de viata sanatos.

Cum poti introduce gutuia in dieta?

Cum poti introduce gutuia in dieta

Gutuia nu este un fruct atat de popular, mai ales in diete, precum merele, perele sau pepenii.

Acest lucru se intampla din cauza consistentei sale. Interiorul gutuilor, chiar si atunci cand sunt foarte coapte, este dur si are o aroma acra, astringenta. De aceea, rareori sunt consumate crude [2].

Daca vrei sa ai un stil de viata sanatos si sa te bucuri de beneficiile gutuilor in dieta ta, iata o modalitate usoara si rapida: gatirea fructului.

Dupa ce ai taiat gutuia in mai multe bucati (felii sau cuburi), pune-le intr-o oala cu apa pe foc. Adauga o cantitate mica de zahar si lasa la fiert pana cand bucatile se inmoaie.

De asemenea, poti adauga diferite condimente aromatice, precum: vanilie, scortisoara, ghimbir sau anason. Poti transforma fiertura de gutui intr-un ceai de gutui delicios si sanatos.

Gutuia poate fi consumata direct dupa fierbere sau poate fi utilizata sub forma de garnitura pentru terciul de ovaz, iaurtul fara grasimi sau pentru carnea de porc prajita.

Poti sa asezonezi carnea de porc prajita si cu gutui coapte la cuptor. Dupa ce fructul a fost fiert, pune-l intr-o tava si lasa la cuptor pentru 10-15 minute sau pana se rumeneste pe exterior.

De asemenea, poti folosi gutuia fiarta pentru prepararea tartelor delicioase de fructe sau placintelor.

Mai mult, poti face gem de gutui natural sau peltea de gutui din cotoarele fructului - probabil cele mai cunoscute modalitati de a utiliza fructul in sine. 

Cu toate acestea, trebuie sa fii atent la continutul de zahar, deoarece gemul tinde sa aiba o cantitate mare de zahar adaugat.

Modalitati de pastrare si conservare

Pe langa faptul ca este dificil sa mananci o gutuie cruda, la fel de dificil este sa depozitezi fructul. De cele mai multe ori, gutuia trebuie gatita imediat dupa ce a fost culeasa.

Poti face un suc de gutui 100% natural din fructele culese sau achizitionate.

Cu toate acestea, poti depozita gutuile intr-o camara, pe rafturi bine ventilate, evitand umiditatea. Nu le depozita cu alte fructe. Acest lucru doar va accelera maturarea gutuilor.

Gutuile pot fi pastrate pana la aproape 2 luni intr-un spatiu racoros si protejat de lumina solara si umezeala (de exemplu, in beci) sau direct in frigider. Gemul de gutui si alte preparate congelate se vor pastra pentru cativa ani.

Contraindicatii

Contraindicatii

Dieta cu gutui sau consumul excesiv al gutuilor este contraindicat in cazul in care [3]:

  • Persoana in cauza sufera de afectiuni gastro-intestinale. Consumul de gutui crude poate accentua aceste probleme;
  • Corzile vocale sunt solicitate in anumite scopuri (canto, opera). Astfel, este indicata limitarea consumului de gutui;
  • Persoana in cauza sufera de constipatie cronica si pleurezie. Gutuile pot inrautati aceste afectiuni.

Consumul de gutui poate aduce beneficii extraordinare organismului daca sunt consumate regulat si in mod corespunzator. Ia in considerare unele contraindicatii si adreseaza-te medicului pentru alte remedii naturiste, daca este cazul.

In unele situatii, fructele consumate sub orice forma te vor ajuta sa faci fata problemelor de sanatate si sa-ti intaresti pe deplin sistemul imunitar.

Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul medical de specialitate privind sistemul digestiv, sanatatea inimii sau sistemul imunitar, precum nici recomandarile nutritionistului despre o dieta sanatoasa.

Atentie! Suplimentele alimentare si produsele dietetice pot interfera cu alte planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist.

Surse de informare:

Hill, A. (2019, October 1). 8 Emerging Health Benefits of Quince (And How To Eat It). Healthline. Medically Reviewed by Bjarnadottir, A.

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit

Nutrition and Innovation. Quince: Nutrition facts and health benefits.

https://www.nutritionandinnovation.com/quince/

Diet and Health Foundation. Quince, raw. 

https://www.diet-health.info/en/recipes/ingredients/in/sl2604-quince-raw

https://www.nutritionvalue.org/Quinces%2C_raw_nutritional_value.html

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor