Hamamelis - beneficii, proprietati, contraindicatii
Plantele au fost folosite in scopuri terapeutice timp de mii de ani. Si in prezent exista numeroase suplimente alimentare si alte produse cu scop curativ pe baza de plante. Suntem familiari cu multe plante folosite in medicina traditionala, de la menta la galbenele si cimbrisor, dar exista si plante pe care le descoperim acum. Hamamelis, numita si nucul vrajitoarelor, este un astfel de exemplu. Nu este de mirare daca n-ai auzit de ea, pentru ca nu este specifica regiunii noastre. Arbustul de hamamelis creste in America de Nord. Nativii americani il folosesc de mii de ani in scop terapeutic. In prezent, este folosit in multe produse disponibile in farmacii. Descopera in continuare care sunt beneficiile hamamelisului, ce proprietati are si cand nu este indicat sa-l folosesti.
Beneficiile hamamelisului
Reduce inflamatiile
Inflamatia este un raspuns imun normal, care are rolul de a proteja corpul de ranire si infectie. Totusi, inflamatia cronica este un factor care contribuie la aparitia altor afectiuni. Hamamelisul contine compusi cu proprietati antiinflamatorii si antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi [3]. Prin urmare, nucul vrajitoarelor ar putea fi util in tratamentul afectiunilor inflamatorii ale pielii, ca psoriazisul sau eczema, daca se aplica local.
Reduce iritatiile pielii
Pielea inflamata, iritata sau crapata se poate ameliora in urma aplicarii de produse pe baza de hamamelis. Studiile [4] au aratat ca o lotiune pe baza de nucul vrajitoarelor este eficienta in reducerea iritatiilor pielii. De asemenea, amelioreaza sensibilitatea exagerata a tegumentelor, prezenta la multe persoane.
Ajuta in tratamentul hemoroizilor
Hemoroizii apar din cauza inflamarii venelor din anus si rect si provoaca simptome neplacute, ca pruritul, sangerarile si durerile. Unele persoane folosesc uleiul sau cremele de nucul vrajitoarei ca remediu natural pentru calmarea disconfortului cauzat de hemoroizi. Acestea il aplica pe un pansament de vata si il pun pe zona afectata. Chiar daca se pare ca are proprietati hemostatice si ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de hemoroizi, nu exista inca studii aprofundate care sa confirme ca este la fel de eficient ca alte produse pentru tratarea hemoroizilor.
Ajuta la amelioarea acneei
Datorita puternicelor proprietati antiinflamatoare, unele cercetari [5] sugereaza ca hamamelis ar putea fi eficienta in tratamentul acneei. Pentru ca este astringent, face ca porii sa se stranga, iar proprietatile antiinflamatorii calmeaza tegumentul. Se foloseste ca unguent sau sub forma de abur. Totusi, nu exista inca destule studii care sa-i confirme eficienta in tratamentul acneei.
Calmeaza iritatia gatului
Proprietatile antiinflamatoare si astringenta nucului vrajitoarei pot ajuta la calmarea iritatiilor gatului. Se crede ca hamamelis reduce secretia de mucus si calmeaza iritatia, dar aceste calitati sunt doar anecdotice. Si in acest caz este nevoie de cercetare suplimentara.
Amelioreaza sensibilitatea scalpului
Sensibilitatea scalpului are poate avea drept cauza numerosi factori, de la afectiuni dermatologice ca dermatita seboreica si psoriazisul la produse de ingrijire. Aplicarea de produse cu hamamelis pe scalp inainte de spalarea parului poate reduce sensibilitatea scalpului si ameliora simptome ca iritatia si pruritul. Un studiu realizat pe 1373 subiecti [6] a confirmat efectele benefice ale samponului cu extract de nucul vrajitoarelor asupra scalpului. Se foloseste si ca remediu pentru alte probleme ale pielii capului, ca matreata si uscaciunea pielii.
Limiteaza infectiile
Anumite studii [7] au aratat ca hamamelis poate fi eficient in tratarea unor infectii virale, ca raceala si infectia cu herpes simplex 1 si HPV. Totusi, cercetarea s-a realizat doar in laborator, deci este nevoie de mai multe studii pentru a demonstra impactul hamamelisului asupra infectiilor virale prin administrarea la pacienti umani.
Proprietatile hamamelisului
Hamamelisul este un arbust cu coronament des si care poate creste pana la 10 m. Este o planta neobisnuita, in sensul ca infloreste toamna, iar florile persista chiar si dupa caderea frunzisului. In plus, dupa uscare, capsulele elibereaza semintele pana la o distanta de 9 m [8]. Extractul se obtine din frunze, crengute si scoarta si se foloseste la prepararea apei de hamamelis, cremelor, uleiurilor, unguentelor si altor produse cosmetice. Se foloseste si in medicina veterinara, pentru tratarea ranilor, ulceratiilor si altor probleme ale pielii [1]. Este astringent si hemostatic. Contine tanini, saponoizi si flavonoizi. Singurul constituent relevant din punct de vedere toxicologic, safrolul, exista in uleiul volatil. Totusi, concentratia sa este neglijabila [1].
Contraindicatii
Nu se cunosc efecte secundare ale hamamelisului. Totusi, cere sfatul medicului inainte de a folosi orice produs care contine extracte din plante. De asemenea, mergi la medic si daca ai reactii negative in urma folosirii hamamelului. Reactiile alergice la aceasta planta sunt rare. Totusi, daca ai reactii alergice serioase, ca iritatii, prurit, letargie, umflaturi ale fetei sau limbii si dificultati de respiratie, adreseaza-te medicului. Consumul pe care orala este insuficient studiat, de aceea trebuie sa manifesti precautie. Continutul mare de tanini din nucul vrajitoarei ar putea irita stomacul [3]. Daca esti insarcinata sau alaptezi, nu folosi acest produs. Nu se stie ce efecte are asupra sarcinii, nici daca ajunge in lapte.
Hamamelisul este o planta cu potential terapeutic. Daca alegi sa utilizezi suplimente alimentare cu hamamelis, tine cont ca nu exista dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare pot ameliora anumite afectiuni.
Surse:
- https://www.ema.europa.eu/en/documents/mrl-report/hamamelis-virginiana-summary-report-1-committee-veterinary-medicinal-products_en.pdf;
- https://www.healthline.com/nutrition/witch-hazel-benefits-uses#TOC_TITLE_HDR_9;
- https://www.webmd.com/drugs/2/drug-87442/hamamelis-topical/details;
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11867970/;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025519/;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158622/;
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24498245/;
- https://herbaria.plants.ox.ac.uk/bol/plants400/profiles/GH/Hamamelisvirginiana.