Hemangiomul: cauze, manifestari si optiuni de tratament

17. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Hemangiomul

Hemangiomul este o vascularizatie anormala care se manifesta printr-o aglomerare de vase capilare nou formate. Pata de culoare rosie-violacee, de dimensiuni variate, poate fi localizata pe fata, maini, dar si pe torace sau spate. Semnele rosii pot sa dispara singure, fara tratament. Acestea pot fi localizate atat la suprafata pielii, cat si in interiorul corpului. 

Hemangiomul se dezvolta cand apar vase de sange suplimentare. Acestea se reunesc intr-o formatiune la suprafata pielii, dar pot exista hemangioame care se dezvolte in interiorul corpului. Desi de cele mai multe ori dispar singure, consultul medical de specialitate este important pentru a elimina alte posibile afectiuni. 

Semnele rosii nu provoaca de cele mai multe ori probleme, dar atunci cand persoana respectiva are si o alta boala sau se manifesta infectii, pot sa apara complicatii de sanatate, deficientele vizeaza vederea, respiratia si auzul. 

Ce este hemangiomul?

Un hemangiom este un fel de tumoare non canceroasa care actioneaza asupra vaselor de sange. Se formeaza astfel o aglomerare a unora dintre vasele de sange, care se dezvolta anormal. De obicei semnele apar in primele saptamani de la nasterea copilului. Unele nu vor fi vizibile de la inceput pentru ca se formeaza in piele, adanc. 

Studiile au aratat ca hemangioamele la copii se dezvolta cel mai mult pana la varsta de 6 luni a bebelusului. Cu toate acestea, pana cand copilul implineste 10 ani, majoritatea semnelor rosii, dispar fara probleme. 

Durerea, sangerarea, ulceratiile pot sa apara daca se produc leziuni fizice. Pentru a nu se ajunge si la alte infectii cutanate este nevoie de tratament de specialitate, recomandat de medic. 

Un procent destul de mare de bebelusi de sex feminin dezvolta aceste hematoame, comparativ cu nou-nascutii sex masculin, in aceeasi masura in care s-a observat ca micutii prematuri au un risc crescut de a avea hematoame, fata de copiii nascuti la termen. 

Diferente majore sunt si in ceea ce priveste forma, adancimea, precum si suprafata hemangioamelor. Acestea tind sa se dezvolte rapid, volumul vaselor de sange si aglomerarea de capilare este destul de mare si cresterea este evidenta. Nu se stie cauza, dar aceasta etapa este urmata de una de descrestere a suprafetei si marimii hemangiomului, care uneori poate sa dispara. 

Formele intalnite sunt de la capsune, pata de vin, pana la panza de paianjen. 

Tipuri de hemangiom

Hemangiom infantil

Hemangiomul care apare la nou-nascuti poate fi superficial, acel semn de capsune, denumit astfel pe fondul formei si culorii. Acest tip de hemangiom la bebelusi poate fi de culoare rosie intensa, localizata intr-un singur loc sau raspandit pe o zona mai mare de pe pielea corpului. 

O altă variantă de hemangiom infantil este cel profund, localizat la nivelul corpului, in interior, nu apare la inceput, ci după primele luni de viata ale bebelusului, prezinta o culoare rosie-vinetie si se manifesta odata cu umflatura caracteristica. 

Ultima varianta existenta la nou-nascuti este hematomul combinat, adica leziunile sunt atat la suprafata corpului, cat si in interior, petele cutanate pot fi intense sau difuze, texturate sau netede. 

Hemangioame multiple

Cand facem referire la acest termen de fapt este vorba de existenta pe acelasi corp a cel putin 5 hemangioame. Aceasta varianta provoaca probleme la nivelul organelor interne, in special la ficat.  

Hemangiom hepatic

Specialistii considera ca nu este o tumoare care sa puna probleme deosebite ficatului, decat in conditii speciale, ale existentei unor boli ale ficatului. 

Acest tip de hemangiom al ficatului, considerat un defect de la nastere, nu determina cresterea si aparitia unor leziuni la nivelul ficatului decat foarte rar. 

Hemangioame cavernoase

Aceste hemangioame afecteaza vasele de sange existente in straturile profunde de sub piele. Cand vasele de sange se dilata si se largesc, nu mai sunt in stransa conexiune, intre ele se formeaza un spatiu, care este umplut cu sange atunci cand se dezvolta hemangiomul. 

Hemangiom capilar lobular

Termenul face referire de fapt la nodulul care apare atunci cand mai multe vase de sange se unesc. Tocmai pentru ca este o aglomerare de vase de sange, presiunea este mare si hemangiomul poate sa sangereze. 

Hemangiom subglotic

Aceasta varianta de hemangiom apare la nivelul cailor respiratorii, undeva sub corzile vocale. Desi are doua faze, una de crestere si una de micsorare, poate pune probleme copilului atunci cand masa mare e posibil sa blocheze caile respiratorii, iar copilul va avea dificultati in respiratie. 

Hemangiomul poate afecta si alte organe interne, in afara ficatului si a sistemului respirator - creierul, rinichii, plamanii si sistemul gastrointestinal pot prezenta de asemenea formatiuni vasculare de tip hemangiom. 

Hemangiom la adulti

Petele Campbell de Morgan sunt hemangioame care apar la adultii cu varsta de peste 30 de ani, forma vascularizatiilor este in aceste cazuri de cires. 

Hemangiom senil

Aceasta varianta de hemangiom este caracteristica adultilor si apare la ambele sexe, cu preponderenta la barbati. Este o afectiune destul de rar intalnita. Forma sa este de bob de mei sau de mazare, vasele de sange din interior formeaza o aglomerare densa de sange, iar formarea sa are loc in straturile profunde ale pielii. 

Hemangiom vertebral

Un hemangiom la coloana poate sa apara si sa fie depistat la o radiografie de rutina. Dimensiunea lui poate sa nu puna probleme, iar simptomele sa nu fie evidente. Totusi, daca hemangiomul vertebral este mare, apar dureri la nivelul coloanei vertebrale, care la prima vedere pot fi cauzate de pozitia gresita sau de o postura necorespunzatoare. Daca durerile persista sau se accentueaza trebuie sa vizitati medicul pentru ca in timp algia poate determina probleme locomotorii. 

Cauzele hemangiomului

 

Cauzele hemangiomului

Cauzele de aparitie ale hemangiomului nu sunt cunoscute, dar se pare ca mostenirea genetica poate fi determinanta. Parintii care au avut hemangioame pot da nastere unor copii cu aceleasi semne de nastere rosii, care sa dispara in timp, fara tratament. 

Hemangiomul: simptome

Aparitia si dezvoltarea hemangioamelor la copii sau adulti nu este insotita mereu de simptome. Acestea apar in cazurile in care exista un numar mare de hemangioame la nivelul corpului, pe piele sau pe organele interne. 

Umflaturi sau pete rosii

Primul semn evident al hemangioamelor la copii si la adulti este reprezentat de culoare, care variaza de la rosu pana la visiniu si violet inchis. Hemangioamele pot fi uneori intinse pe suprafata pielii, iar alteori pot forma umflaturi proeminente. 

Simptome specifice bolilor gastrointestinale

Hemangioamele localizate in interiorul corpului, pe ficat sau in zona abdominala, pe rinichi sau intestine pot conduce la senzatii de greata, varsaturi, balonare, disconfort abdominal, dureri la nivelul abdomenului inferior care iradiaza in spate, uneori acestea fiind insotite de pierderea poftei de mancare. 

Cand trebuie sa mergi la medic?

Ideal este sa mergeti la control medical cu copilul daca observati pe corpul sau alunite care cresc mult in diametru si au o culoare rosiatica. Semnele de nastere nu sunt motive de ingrijorare, dar medicul va stabili daca formatiunea aparuta pe corpul copilului este un hemangiom sau o alta varianta de afectiune dermatologica. 

Un adult ar trebui sa faca cel putin un control dermatologic amanuntit anual, dar este recomandat sa mearga la specialist daca observa o alunita stranie sau dezvoltarea progresiva a uneia. Sanatatea este prioritara, iar aparitia melanomului sau a cancerului de piele poate fi prevenita prin vizite periodice la medic. 

In plus, orice semn de ulceratie sau sangerare a zonelor afectate trebuie sa va determine sa mergeti de urgenta la medic. 

Cum se diagnosticheaza hemangiomul?

Examenul clinic este important, dar medicul va avea nevoie si de istoricul pacientului, precum si de informatii legate de produsele utilizate fara reteta pentru diverse afectiuni venoase, de cele dermatocosmetice folosite pentru ingrijire si frumusete. Nu uitati sa comunicati doctorului daca intrebuintati remedii naturale la care ati apelat pentru afectiuni dermatologice. 

Daca este vorba de hemangioame localizate in interiorul corpului, medicul poate recomanda analize de sange, ecografie, RMN si CT. Sunt cazuri in care specialistul poate apela si la o ecografie Doppler pentru a vedea vasele de sange in profunzime, depunerile din interiorul acestora si viteza sangelui. 

Abia dupa ce are toate informatiile va putea sa puna un diagnostic si sa identifice schema de tratament necesare fiecarei persoane in parte. 

Hemangiom: optiuni de tratament

Hemangiom: optiuni de tratament

Chiar daca sunteti ingrijorati pentru copii, nu cereti si utilizati tratamente care le pot pune viata in pericol micutilor. 

Tratament medicamentos

Doar in anumite situatii medicul va recomanda utilizarea unor creme, solutii si lotiuni cu betablocante sau corticosteroizi, imunosupresoare sau interferon. Daca apar infectiile cutanate tratamentul poate sa contina produse cu antibiotic sau creme antifungice. 

Interventie chirurgicala

Operatia cu laser poate fi aplicata in cazul unor hemangioame mari pe piele, care pot pune probleme pentru ca se afla in vecinatatea nasului sau a ochilor. Varianta este recomandata in special adultilor. 

Pentru hemangioamele care apar pe organe, interventia chirurgicala pentru inlaturarea formatiunilor poate fi o varianta, daca efectele produse de hemangiom sunt mari. 

Tratament acasa

Sunt cateva lucruri pe care le puteti face acasa pentru copil sau chiar si pentru un adult inainte de a trece la tratamentul medicamentos. Iata cateva sugestii si sfaturi simple, la care puteti apela daca nu exista recomandare pentru utilizarea unor produse specifice: 

  • Utilizati sapun si creme care nu usuca pielii, adecvate varstei si nevoilor fiecarei persoane;
  • Curatati pielea cu hemangioame cu blandete, cu apa si sapun hidratant, si nu frecati zona respectiva;
  • Evitati expunerea la soare si folositi crema cu factor de protectie ridicat;
  • Daca apare o sangerare la nivelul unui hemangiom incercati sa o opriti prin aplicarea presiunii cu un bandaj curat;
  • Utilizati bandaje curate, atunci cand zona afectata este mare. 

Daca apar modificari vizibile, durere, senzatii de arsura sau sangererarea nu se opreste, consultati medicul pentru a primi ajutorul necesar. Nu asteptati ca aceasta afectiune cutanata sa duca la complicatii. Mergeti la controale regulate pentru ca medicul sa observe evolutia si sa poata lua cele mai bune decizii pentru nevoile reale. 

Hemangiomul este o formatiune aglomerata de vase de sange care poate sa se manifeste pe piele, in zona fetei, pe scalp, spate sau pe torace. Afectiunea apare imediat dupa nastere sau la cateva luni dupa si de cele mai multe ori trece fara tratament. Cand hemangioamele se formeaza in interiorul corpului sau in numar mare pe piele exista riscul aparitiei unor complicatii respiratorii, de auz sau vizuale. Tratamentul difera de la o persoana la alta, operatia este o varianta pentru cazuri ceva mai complicate. 

Un hemangiom care apare la nou-nascuti sau la adult nu pune mari probleme de sanatate. Daca insa se modifica si apar complicatii, consultati medicul de urgenta!

Surse de informare:

  1. Hemangioma - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemangioma/symptoms-causes/syc-20352334
  2. Hemangioma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538232/
  3. What is hemangioma? - https://www.childrenshospital.org/conditions/hemangioma
  4. Hemangioma - https://medlineplus.gov/ency/article/001459.htm
  5. Infantile Hemangioma - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/infantile-hemangioma
  6. Hemangioma - https://www.healthline.com/health/hemangioma
  7. All you need to know about external hemangiomas - https://www.medicalnewstoday.com/articles/311871
  8. Liver Hemangioma - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17784-liver-hemangioma
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice