Hematemeza: cauze, manifestari si optiuni de tratament

2. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Hematemeza

 

Hematemeza reprezinta varsatura cu sange si este cauzata de sangerarea localizata la nivelul tractului digestiv superior. In functie de severitatea si de originea sangerarii, continutul regurgitat poate avea un aspect diferit. Indiferent de momentul in care survine, varsatura cu sange reprezinta o urgenta medicala, putand fi cauzata de afectiuni ce-ti pot pune in pericol viata [1]!

Cauzele hematemezei

Principala cauza a hematemezei este reprezentata de sangerarea la nivelul tractului gastrointestinal. La randul sau, sangerarea poate fi cauzata de:

  • gastrita;
  • ulcer gastric;
  • boala de reflux gastro-esofagian;
  • boala hepatica alcoolica;
  • afectarea esofagului ca urmare a tusei excesive;
  • boli ale sangelui care fac ca acesta sa se coaguleze mai greu (de exemplu hemofilia);
  • administrarea de medicamente anticoagulante (care “subtiaza sangele);
  • administrarea unor medicamente precum aspirina sau antiinflamatoarele (de exemplu ibuprofen);
  • cancerul esofagian sau gastric [2];
  • proceduri diagnostice (de exemplu endoscopia);
  • lezarea varicelor esofagiene aparute ca o complicatie a cirozei hepatice [3];
  • consumul de bauturi alcoolice pe stomacul gol (in special daca este insotit si de fumat);
  • traumatisme si rupturi ale organelor interne [1].

Prezenta sangelui in continutul varsaturii poate fi explicata si prin inghitirea sangelui, de exemplu in cazul unei sangerari nazale sau gingivale [2].

Manifestarile hematemezei

Hematemeza reprezinta in sine o manifestare a hemoragiei localizate la nivelul tractului gastrointestinal superior. Aspectul sangelui prezent in continutul varsaturii ofera informatii cu privire la originea si severitatea sangerarii, fiind de folos medicului in vederea stabilirii diagnosticului. Astfel:

  • Daca sangele regurgitat este rosu aprins, este vorba despre sange proaspat si deseori indica un episod sangerare acuta la nivelul esofagului sau al stomacului;
  • Daca sangele este de culoare inchisa si prezinta aspect de zat de cafea, este vorba despre sange care a stationat la nivelul tractului gastrointestinal cateva ore inainte de a fi regurgitat. În acest caz sangerarea este localizata mai jos pe tractul digestiv si deseori pierderea de sange este lenta, dar constanta.

Este foarte important sa-i relatezi medicului aspectul lichidului de varsatura, acesta avand importanta diagnostica. Daca este posibil, fa o poza pentru a-i arata medicului.

Hematemeza cauzata de o hemoragie masiva poate conduce la soc ca urmare a sangerarii in interiorul corpului si a scaderii volumului de sange circulant. Daca nu este tratat corespunzator, socul poate conduce la insuficienta mai multor organe si, ulterior, la deces [1]. Apeleaza numarul unic de urgenta sau prezinta-te imediat la unitatea de primiri urgente daca ai varsat cu sange si experimentezi unul din urmatoarele simptome:

  • stare generala alterata;
  • confuzie;
  • lesin;
  • respiratie accelerata sau superficiala;
  • piele palida si rece;
  • durere abdominala;
  • scaun de culoare neagra [2].

Stabilirea diagnosticului din spatele hematemezei

Inainte de efectuarea procedurilor diagnostice, medicul iti va pune intrebari despre simptomele experimentate (de exemplu cand au inceput, cat au durat, cum arata sangele regurgitat) si despre existenta unor alte afectiuni medicale, precum si despre medicamentele administrate (de exemplu, antiinflamatoare sau aspirina). De asemenea, medicul te va intreba si despre regularitatea cu care consumi alcool.

Printre testele diagnostice utilizate in stabilirea cauzei hematemezei se numara:

  • Testele de sange - pentru determinarea pierderii de sange, a oxigenarii si a eficientei procesului de coagulare;
  • Endoscopia digestiva - pentru vizualizarea tractului digestiv superior. Medicul foloseste un aparat numit endoscop (un tub lung si subtire, echipat cu o camera video), pe care il introduce prin cavitatea bucala pana in stomac pentru a inspecta mucoasa tractului gastrointestinal. Uneori, endoscopia poate fi insotita de recoltarea unei probe de tesut pentru a fi analizata ulterior.
  • Testul hemocult - pentru identificarea prezentei sangelui in materiile fecale;
  • Investigatiile imagistice (ecografia abdominala, radiografia sau tomografia computerizata) - utilizate pentru identificarea sursei sangerarii, putand evidentia tumorile, rupturile sau obstructiile ce ar putea cauza hematemeza [3].

Optiuni pentru tratamentul hematemezei

Tratamentul hematemezei depinde de severitatea si localizarea sangerarii, precum si de afectiunea medicala care a provocat varsatura cu sange. In cazul sangerarilor importante, pot fi necesare transfuzii de sange pentru a inlocui sangele pierdut. De asemenea, pentru mentinerea unui volum circulant adecvat care sa asigure perfuzarea si functionarea organelor interne, se pot administra perfuzii cu lichide.

Daca hematemeza a fost provocata de gastrita, ulcer sau reflux gastroesofagian, tratamentul include medicamente pentru reducerea aciditatii gastrice. Acestea scad cantitatea de acid produsa de stomac, permitand vindecarea leziunilor si ameliorarea simptomelor neplacute (de exemplu durerea sau senzatia de arsura).

In cazul sangerarilor cauzate de rupturi ale mucoasei gastrointestinale identificate prin endoscopie digestiva, procedura diagnostica poate fi insotita si de rezolvarea sangerarii prin plasarea unor clipsuri care inchid ruptura tesutului. Sangerarile severe sau cele provocate de tumori obstructive, pot necesita interventii chirurgicale [3].

In concluzie, hematemeza apare cel mai frecvent ca urmare a unei sangerari localizate la nivelul partii superioare a tractului digestiv. Sangerarea poate fi cauzata de alte afectiuni medicale sau de administrarea de medicamente si iti poate pune in pericol viata in absenta examinarii medicale si a instituirii tratamentului corespunzator. Daca ai experimentat un episod de varsatura cu sange, adreseaza-te cat mai repede medicului!

Surse informative

  1. Kahn, April. “Hematemesis: Causes and Treatments for Vomiting Blood” Healthline, Healthline Media, 2 Dec. 2021, www.healthline.com/health/vomiting-blood.
  2. “Vomiting Blood.” NHS Choices, NHS, 5 Apr. 2025, www.nhs.uk/conditions/vomiting-blood/. 
  3. “Hematemesis.” Drugs.com, 3 Oct. 2022, www.drugs.com/cg/hematemesis.html.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice