Hepatocit, tot ce trebuie sa stii
Hepatocitele, celulele parenchimatoase majore din ficat, joaca un rol esential in metabolism, detoxifiere si sinteza proteinelor. Hepatocitele activeaza imunitatea innascuta impotriva microorganismelor invadatoare prin secretarea proteinelor imunitatii innascute. Acestea includ proteine care ucid direct bacteriile, care ajuta la fagocitoza bacteriilor straine, care sechestreaza fierul si blocheaza absorbtia acestuia de catre bacterii si factorul de coagulare fibrinogen care activeaza imunitatea innascuta [1].
Ce sunt hepatocitele?
Hepatocitele sau celulele parenchimatoase hepatice reprezinta aproximativ 60% din totalul celulelor in ficat. Hepatocitele detin 80% din volumul total al organului. Ele sunt aranjate in lamina in asa fel incat sa se conecteze intre ele formand o retea tridimensionala [2].
Hepatocitele se comporta ca un filtru pentru sangele care intra in ficat. Acest comportament al ficatului ajuta la producerea de proteine plasmatice si in absorbtia endocitara a unei varietati de substante precum lipidele, agentii trofici si factorii de crestere.
Structura hepatocitelor este de natura poliedrala, in general fiind sase la numar. Aceste fete sunt conectate cu fata altor hepatocite sau, in unele cazuri, sunt in contact cu sinusoidalele. Hepatocitele au, in general, diametre in jur de 20 pana la 30 μm. Ele au un nucleu in forma rotunda in centrul citoplasmei [2].
Functiile hepatocitului
Hepatocitele au capacitatea unica de a indeplini o varietate de functii.
Acestea indeplinesc sarcina de detoxifiere a sangelui si preiau substante nutritive din fluxul sanguin. Enzimele citocromului hepatic din hepatocite sunt una dintre enzimele majore care metabolizeaza medicamentele. Hepatocitele actioneaza ca o fabrica pentru secretia de proteine si biliare [3].
Secretia de proteine
Proteinele majore care sunt secretate din hepatocite sunt albumina, fibrinogenul, transferina si factorii de coagulare. Proteinele serice sunt cele mai proeminente structuri secretate de hepatocite. Aceasta este importanta in contextul productiei de bila, precum si in productia de bilirubina conjugata, acizi biliari, electroliti si fosfolipide.
Detoxifierea sangelui
Ficatul este primul organ care intra in contact cu nutrientii care vin in tractul gastro-intestinal, astfel ca a evoluat intr-un fel de filtru biologic care filtreaza substantele nedorite si potential daunatoare care ar putea ajunge la acele organe care nu au capacitatea de a le detoxifia. Celulele hepatice, prin procesul de endocitoza, internalizeaza materialele care sunt prezente in matricea extracelulara.
Homeostaza glucozei si a fierului
Ficatul joaca un rol major in mentinerea homeostaziei glucozei in organism. Hepatocite stocheaza in jur de 100 g in polizaharide glicogen. Eliberarea postprandiala de insulina determina o scadere a nivelului de glucoza din sange [2].
Una dintre functiile esentiale pe care le realizeaza ficatul este mentinerea homeostaziei sistemice de fier. Fierul este o componenta vitala in procese precum functia celulara, transcrierea genelor, replicarea ADN-ului.
Metabolismul lipidelor
Ficatul joaca un rol important in metabolismul lipidelor. Ficatul actioneaza ca depozit pentru stocarea lipidelor care sunt preluate din circulatie. Defalcarea si eliberarea lipidelor are loc, de asemenea, prin ficat. Lipidele dietetice sunt preluate de celulele hepatice ca resturi de chylomicron, desi o cantitate semnificativa de lipide este eliberata inapoi in sange sub forma de lipoproteine cu densitate foarte mica.
Activeaza imunitatea organismului
Ficatul fiind unul dintre cele mai vasculare organe metabolizante, se filtreaza o cantitate mare de sange. Cu toate acestea, deoarece ficatul primeste o astfel de cantitate imensa de sange, este intotdeauna expus la agenti patogeni, cum ar fi bacteriile, virusul sau ciuperca. Pentru a contracara acesti agenti patogeni, hepatocitele elibereaza proteine, ceea ce, la randul sau, duce la stimularea unui raspuns imun innascut [3].
Ce se intampla atunci cand este afectat hepatocitul?
Unele dintre virusuri trec de mecanismul de aparare al ficatului si intra in hepatocite. Virusul hepatitei B si virusul hepatitei C sunt virusuri care intra in hepatocite. Infectia cauzata de oricare dintre acestea doua poate duce la boli hepatice grave.
Alcoolul este cunoscut de a provoca leziuni hepatice, fiind hepatotoxic. In stadiul initial al bolii hepatice alcoolice, apare steatoza; intrucat, in cazul expunerii acute sau cronice la alcool, duce la acumularea de trigliceride, precum si imbunatateste expresia enzimei lipogenice. Stadiile avansate ale bolii hepatice alcoolice sunt asociate cu afectiuni precum fibroza si ciroza. In fibroza hepatica proteina matrice extracelulara se depune si formeaza cicatrici, cum ar fi cele care apar in rani cutanate [2].
Protejeaza organismul prin adoptarea unui regim de viata echilibrat, o dieta sanatoasa si aport de suplimente alimentare de protectie hepatica.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste tratamentul medical pentru afectiunile ficatului si bilei. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe cura si adreseaza-te unui medic specialist!
Atentie! Articolul are un caracter strict informativ.
Deoarece ficatul prin hepatocit indeplineste functia de purificare si este intotdeauna in contact cu agenti precum alcoolul, grasimea excesiva, agentii patogeni sau drogurile, acesta este expus unui risc mai mare de deteriorare de catre acesti agenti. Daca te confrunti cu probleme de sanatate, adreseaza-te medicului!
Surse de informare:
[1] Zhou, Z., Xu, MJ. & Gao, B. “Hepatocytes: a key cell type for innate immunity.” Cell Mol Immunol 13, 301–315 (2016). https://doi.org/10.1038/cmi.2015.97 Accesat in 21.01.2023.
[2] Shweta Dutta, Saraswati Prasad Mishra, Anil Kumar Sahu, Koushlesh Mishra, Pankaj Kashyap and Bhavna Sahu. “Hepatocytes and Their Role in Metabolism.” Intechopen, 2021, https://www.intechopen.com/chapters/78184 Accesat in 21.01.2023.
[3] Faculty of Biological Sciences, University of Leeds. “Hepatocyte function.”. Histology Leeds, 2023, https://www.histology.leeds.ac.uk/digestive/liver_hepatocyte.php Accesat in 21.01.2023.
[4] Britannica. “Hepatocyte.”, Britannica, 2023, https://www.britannica.com/science/hepatocyte Accesat in 21.01.2023.