Hipertricoza: cauze, simptome, tratament
Hipertricoza este o afectiune care se manifesta prin crestere excesiva a parului pe corp si peste normalul varstei, sexului si rasei unei persoane. Hipertricoza poate fi prezenta la nastere sau dobandita.
Ce este hipertricoza?
Hipertricoza sau sindromul varcolacului este o afectiune rara care determina cresterea excesiva a parului pe corpul unei persoane. Poate afecta persoane de ambele sexe. Hipertricoza se poate dezvolta pe tot corpul sau se poate manifesta izolat, pe portiuni mai mici. Aceasta se deosebeste de hirsutism, care se manifesta prin cresterea excesiva a parului la femei urmand un model de distributie masculina.
Tipuri de hipertricoza
Exista mai multe tipuri de hipertricoza [1], [2]:
- hipertricoza congenitala lanuginosa - apare mai intai ca lanugo normal, parul fin de pe corpul unui bebelus, la nastere. Dar, in loc sa dispara in saptamanile urmatoare, parul fin moale continua sa creasca in diferite locuri de pe corpul copilului;
- hipertricoza congenitala terminalis - cresterea anormala a parului incepe la nastere si continua pe tot parcursul vietii unei persoane. Parul, de obicei lung si gros, acopera fata si corpul persoanei;
- hipertricoza nevoida - cresterea excesiva a parului de orice fel apare intr-o zona definita;
- hipertricoza dobandita - spre deosebire de hipertricoza congenitala, forma dobandita a bolii tinde sa se dezvolte mai tarziu in viata. De asemenea, rezulta doua tipuri de par, si anume parul vellus sau parul terminal. Excesul de par poate creste in smocuri mici in zone specifice sau pe tot corpul unei persoane.
Cauze ale hipertricozei
Cauza hipertricozei este necunoscuta.
Hipertricoza congenitala este considerata a fi o problema genetica, mostenita sau ca urmare a mutatiei spontane. Hipertricoza congenitala poate fi cauzata de reactivarea genelor care determina cresterea parului. Genele care au provocat o crestere extinsa a parului la inceputul evolutiei omului s-au inchis in timp. Printr-o greseala care inca nu are o cauza cunoscuta, aceste gene de crestere a parului se activeaza in timp ce un copil este in uter [3].
Hipertricoza dobandita poate avea mai multe origini.
Hipertricoza dobandita lanuginosa apare uneori la persoanele care, intr-o etapa ulterioara, sunt diagnosticate cu un cancer de o anumita forma.
Hipertricoza dobandita generalizata poate fi asociata cu [3]:
- malnutritie, de exemplu, anorexie nervoasa;
- malignitate;
- medicamente precum ciclosporina, fenitoina, steroizi androgeni, minoxidil topic;
- porfiria cutanea tarda, o afectiune dermatologica in care pielea ta este deosebit de sensibila la lumina;
- dieta sau o tulburare de alimentatie cum ar fi anorexie nervoasa.
Hipertricoza dobandita localizata poate fi asociata cu [3]:
- aplicarea repetata a minoxidilului topic, a unor steroizi topici puternici, a iodului;
- lichen simplex, o afectiune cronica a pielii care duce la mancarime si zgarierea repetata a unei suprafete de piele;
- vascularizatie crescuta, o strategie de culturism pentru a dezvolta vase de sange proeminente in apropierea suprafetei pielii.
Simptomele hipertricozei
Asa cum am mentionat anterior, hipertricoza poate aparea la nastere sau se poate dezvolta mai tarziu in viata.
Hipertricoza produce de obicei unul dintre cele trei tipuri de par [1], [2]:
- vellus - firele de par sunt de obicei scurte si pot fi pigmentate sau nepigmentate. Acestea pot fi situate oriunde, talpile picioarelor, spatele urechilor, buzelor si palmelor sau pe tesutul cicatricial;
- lanugo - acest tip de par este foarte moale si fin, cum ar fi cel de pe corpul unui nou-nascut. De obicei, nu are pigment. Majoritatea bebelusilor isi pierd lanugo in cateva zile sau saptamani dupa nastere. Daca hipertricoza este prezenta, lanugo poate ramane daca nu este tratat si indepartat;
- terminal - parul este lung si gros si, de obicei, foarte inchis la culoare.
Un alt simptom comun al hipertricozei il reprezenta probleme de sanatate cu gingiile sau dintii. In functie de tip, hipertricoza este adesea insotita de alte simptome si poate fi legata de o alta afectiune.
Metode de tratament
Gestionarea simptomelor sau tratarea cauzei subiacente este singurul tratament necesar si disponibil pentru hipertricoza.
Nu este disponibil niciun tratament prin care boala sa poata fi vindecata si nu poti face nimic pentru a preveni forma congenitala a bolii. Riscul anumitor forme de hipertricoza dobandita poate fi redus prin evitarea administrarii anumitor medicamente, cum ar fi minoxidil topic [3].
Tratarea hipertricozei implica indepartarea parului prin metode cu efect pe termen scurt precum epilatul cu ceara, barbieritul. Toate aceste metode reprezinta solutii temporare. De asemenea, acestea prezinta riscul de a provoca iritatii dureroase sau inconfortabile ale pielii, mai ales daca nu sunt utilizate produse dermatocosmetice adecvate. Pe unele parti ale corpului, aceste tratamente nu sunt usor de efectuat. Este recomandat sa aplici intotdeauna dupa astfel de tratamente si produse de protectie solara.
Tratamentele pe termen lung includ electroliza si chirurgia cu laser [3]. Electroliza reprezinta distrugerea foliculilor de par cu sarcini electrice mici.
Chirurgia cu laser implica aplicarea unei lumini laser speciale pe mai multe fire de par la un moment dat. Caderea parului poate fi, de multe ori, permanenta cu ajutorul acestor tratamente, desi este posibil sa fie nevoie sa urmezi o serie de sesiuni pentru a obtine rezultatele dorite.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ. Daca te confrunti cu simptome, adreseaza-te medicului!
Hipertricoza este o afectiune cu care se pot confrunta atat copiii, cat si adultii si se poate manifesta in diferite forme. Daca tu sau copilul tau suferiti de aceasta boala, consulta un medic specialist pentru a putea urma cea mai adecvata forma de tratament!
Surse de informare:
[1] Roland, James. Hypertrichosis (Werewolf Syndrome)., Healthline, 2018,
https://www.healthline.com/health/hypertrichosisAccesat in 15.02.2023.
[2] Johnson, Jon. What is hypertrichosis? Medical NewsToday, 2017,
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320048Accesat in 15.02.2023.
[3] Ngan, Vanessa. Hypertrichosis., Dermnet, 2016, https://dermnetnz.org/topics/hypertrichosis Accesat in 15.02.2023.