Hipnoza si transa: ce legatura exista intre ele

11. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Hipnoza si transa

 

Conform definitiilor din dictionar, hipnoza este somnul artificial provocat prin sugestie, in timpul caruia subiectul adormit este supus vointei hipnotizatorului. Transa este definita ca fiind starea speciala de pierdere a vointei in care se gaseste persoana supusa hipnozei. Asadar, termenul medical corect ar fi de transa hipnotica.

Atunci cand se gandesc la transa hipnotica, cei mai multi oameni au in vedere o situatie in care cineva ii forteaza sa intre intr-o stare mentala diferita, pentru a-i obliga sa faca lucruri pe care in mod normal nu le-ar face. Aceasta este o conceptie populara gresita, ale carei consecinte in plan medical sunt regretabile, pentru ca multe persoane sunt impiedicate sa accepte hipnoza ca optiune de tratament (ca in cazul tulburarii obsesiv-compulsive), de teama de a nu se afla in afara capacitatii lor de a rezista in fata controlului exercitat de hipnotizator. In acest articol iti explicam care sunt elementele care alcatuiesc capacitatea biologica de a experimenta transa, ce sunt undele theta, beta si alpha si care sunt starile principale ale transei.

Hipnoza si transa

 

Fata in barca

 

Transa este o stare de spirit care ii ajuta pe pacienti sa exploreze, imbunatateasca si gestioneze mai bine situatiile tulburatoare. Este important sa retinem ca intotdeauna controlul este detinut de pacient, iar scopul este acela de a se simti mai bine. Hipnoza si transa sunt fenomene istorice si culturale comune, pe care probabil ca oamenii le-au folosit, intr-un fel sau altul, inca de cand au devenit constienti. Intelegerea noastra moderna despre transa tiner de faptul ca este un proces biologic, adaptat pentru a deveni un mecanism de supravietuire necesar si util, atat pentru individ, cat si pentru specie, in general. 

Capacitatea biologica de a experimenta transa este alcatuita, in principiu, din trei elemente: disocierea, absorbtia si sugestia. Dintre acestea trei, disocierea si absorbtia sunt elementele care sunt cel mai mult determinate de capacitatea biologica innascuta a individului. Sugestibilitatea este, de asemenea, un aspect innascut al persoanei, dar este probabil elementul care este cel mai puternic determinat de factorii sociali si culturali implicati in transa.

Disocierea

Disocierea, desi nu este bine inteleasa, este in esenta un proces in care oamenii isi pot suspenda constiinta critica si se pot angaja intr-un simplu flux de traire. Este oarecum dificil de descris sau de definit. Vorbim despre o stare pe care cu totii am experimentat-o la un moment dat. Procesul de a visa cu ochii deschisi, de a te deconecta, de a te inchide si de a-ti retrage pur si simplu atentia de la lumea exterioara este o forma de disociere. Disocierea presupune ca persoana sa inceteze sa mai examineze critic ceea ce se intampla in jurul ei si sa isi mute atentia spre interior (1).

Absorbtia

Absorbtia este un alt proces care pare a fi un precursor biologic al transei. In esenta, absorbtia este capacitatea de a te implica si de a te angaja pe deplin intr-o activitate, astfel incat constientizarea realitatii externe este diminuata. Acest lucru este experimentat in mod obisnuit de oameni atunci cand citesc, se uita la filme sau asculta muzica. Se mai poate experimenta aceasta stare atunci cand suntem implicati intr-o sarcina care implica indemanare sau abilitate, sau atunci cand suntem implicati intr-o activitate fizica sau sportiva.

Atunci cand citim un roman de exemplu, ajungem sa ne implicam atat de mult in text incat nu mai suntem constienti de trecerea timpului si de evenimentele care se petrec in jur. Cu toate acestea, unii oameni pot fi foarte usor absorbiti de imaginatie, iar altii considera ca acest lucru este mai dificil (1).

Sugestia

Sugestibilitatea pare a fi, de asemenea, ceva innascut si, intr-o oarecare masura, biologic. Este foarte probabil ca sugestibilitatea sa stea la baza functionarii noastre sociale. Sugestibilitatea nu inseamna „credulitate”, ci, mai degraba, ca o persoana este mai predispusa sa fie de acord cu normele grupului sau sa si le insuseasca. De aici rezulta ca „sugestia” nu este o simpla comanda verbala. Sugestia este mai bine inteleasa ca un context social si cultural la care oamenii sunt mai mult sau mai putin sensibili. Ganditi-va cat de multa presiune exista in cultura noastra pentru a respecta coada formata pentru a cumpara sau plati ceva, de exemplu. Daca cineva „sare” peste coada, fie accidental, fie in mod deliberat, exista o presiune sociala pentru a-l aduce „in rand”. Unii oameni sunt foarte constienti de acest lucru, altii nu (1).

Pentru ca un terapeut sa aiba acces la subconstient, trebuie sa lasam deoparte creierul nostru constient si sa intram in transa, sau intr-o stare profunda de relaxare. Dar cum functioneaza acest lucru? A fi in transa nu este o magie care poate fi accesata doar in hipnoterapie. Ne aflam intr-o astfel de stare uneori: privim in gol si pierdem notiunea timpului, sau mergem cu masina si nu ne mai amintim nimic din ultimii kilometri parcursi, sau nu mai stim daca am inchis usa casei, desi stim ca intotdeauna facem asta. 

Daca este nevoie, un hipnoterapeut incearca sa creeze o stare de relaxare in sedintele sale, pentru ca pacientul trebuie sa fie profund relaxant. Cu toate acestea, nici un hipnoterapeut nu-si poate obliga pacientul sa faca ceva cu care acesta nu este de acord. Fara vointa si acordul pacientului, terapia pur si simplu nu functioneaza.

Undele Theta, Beta si Alfa

Unul dintre nivelurile de constiinta exista atunci cand activitatea creierului nostru foloseste undele Theta, dar acestea nu sunt singurele care pot fi accesate de creierul nostru. Undele Beta apar atunci cand activitatea creierului nostru se intensifica si creeaza cel mai intens nivel de constiinta. Ne aflam in aceasta stare de alerta atunci cand invatam ceva nou, sau ne concentram sa facem ceva provocator. Undele noastre cerebrale functioneaza la o stare superioara si genereaza o constientizare alerta a lumii din jurul nostru. Creierul nostru poate functiona si cu undele Alfa. Functionam cel mai frecvent la acest nivel, atunci cand ne simtim confortabil in mediul nostru: discutam cu prietenii, pregatim cina, ne uitam la televizor. Daca aceste lucruri nu ne provoaca stres si ne sunt familiare, atunci acesta este momentul in care existam in aceasta stare constienta mai calma. Suntem constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru, dar nu acordam prea multa importanta si ne simtim linistiti (2).

Starile principale ale transei

 

Starile principale ale transei

 

Iata care sunt cele mai importante stari ale transei:

Transa usoara 

Aproape toata lumea poate atinge acest nivel de hipnoza, care este de fapt putin mai mult decat o relaxare profunda cu o concentrare a atentiei (in astfel de cazuri, stresul este minim). Unii terapeuti sustin ca este o stare inutila, in care nu se poate obtine nimic notabil; si totusi, exista multe persoane care nu pot merge mai adanc de atat si care totusi reusesc sa obtina ceea ce isi doresc. 

Somnambulismul aparent 

In starea aparenta chiar si un eveniment minor, cum ar fi o intepatura de ac, ar fi de natura sa produca o reactie. Individul ar fi in continuare hipnotizat si, cu siguranta, intr-un grad mai mare decat in „transa usoara”, doar ca nu suficient de profund pentru ca o anestezie, de exemplu, sa se produca.

Somnambulismul adevarat

Starea de somnambulism adevarat, in care atat mintea, cat si corpul sunt complet relaxate, este considerata de unii terapeuti ca fiind o necesitate absoluta pentru ca sugestia sa aiba vreun efect util. 

Starea de coma

Asa-numita stare de coma poate fi obtinuta cu usurinta doar de o proportie relativ mica a populatiei. Individul aflat la aceasta adancime de „transa” experimenteaza sentimente de beatitudine si euforie totala. Exista o lipsa de preocupare fata de mediul inconjurator si de evenimente, in afara de cazul in care acestea ar trebui sa reprezinte vreun fel de amenintare la adresa sigurantei personale. Este starea in care se pot efectua interventii chirurgicale majore si in timpul careia individul hipnotizat va experimenta doar ceea ce doreste sa simta (3).

Important de retinut

Transa hipnotica nu este acelasi lucru cu somnul, pacientul isi aminteste ce se intampla in timpul transei, detine controlul si de asemenea poate iesi din aceasta stare atunci cand doreste.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) psychology.com, „What is a hypnotic trance?”, accesat in data de 10.07.2023: https://m1psychology.com/what-is-a-hypnotic-trance/

(2) Hypnotherapy Directory, „What actually happens when I'm in a trance?”, accesat în data de 10.07.2023: https://www.hypnotherapy-directory.org.uk/blog/2021/04/14/what-actually-happens-when-im-in-a-trance

(3) Self hypnosis, „The depth of trance - the states of hypnosis”, accesat in data de 10.07.2023: https://www.selfhypnosis.com/depth-of-trance-states/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice