Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD): cauze, manifestari si optiuni de tratament
Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune de sanatate mintala. Persoana cu aceasta problema prezinta ganduri obsesive si comportamente compulsive. Toate varstele si ambele sexe sunt afectate, manifestarile caracteristice pot sa apara in copilarie sau in adolescenta. Tulburarea obsesiv-compulsiva poate altera serios viata persoanei, tratamentul adecvat ajuta la tinerea sub control a comportamentului.
Tulburarea obsesiv-compulsiva inseamna dezvoltarea unor obsesii si fobii care determina comportamente repetitive, compulsive. Atunci cand persoana cu tulburare obsesiv-compulsiva incearca sa isi infraneze obsesiile nu face altceva decat sa sufere si sa devina anxioasa. Cand in cele din urma cedeaza impulsului, pentru a elibera tot stresul acumulat, va face ceva compulsiv. Gandurile si impulsurile nu pot fi oprite, iar cercul vicios este reluat.
Tulburarea obsesiv-compulsiva interfereaza cu viata persoanei si duce, in multe situatii, la complicatii nedorite. Cu terapii specifice si tratament personalizat, afectiunea poate fi tinuta sub control.
Ce este OCD?
Tulburarea obsesiv-comportamentala (OCD) sau TOC in limba romana este o problema de sanatate mintala cronica in care cel cu aceasta afectiune are anumite ganduri, isi imagineaza lucruri, isi face „scenarii” si dezvolta unele frici si fobii care se repeta continuu. Acestea duc la aparitia unor comportamente anormale, compulsii, pe care le reia permanent (1).
Ignorarea sau stoparea obsesiilor contribuie la aparitia, intr-o prima faza, a anxietatii. Vei ceda tentatiei si vei face un act compulsiv necontrolat. Nu ai suficienta putere sa treci singur peste acest cerc vicios, ai nevoie de ajutor.
OCD vizeaza anumite teme - o frica excesiva de imbolnavire si fobia microbilor te poate determina sa iei unele masuri drastice (1). Poti sa nu mai iesi din casa daca nu esti imbracat si echipat cu masca si manusi. La intoarcerea acasa este posibil sa simti nevoia sa dai la spalat toate hainele, iar mainile sa le freci cu apa si sapun foarte tare si chiar sa folosesti solutii dezinfectante care ar putea sa iti provoace leziuni la nivelul pielii.
OCD simptome
Tulburarea obsesiv-compulsiva se refera la 2 tipuri principale de simptome: obsesii si compulsii. In timp ce unele persoane le experimenteaza pe amandoua, sunt cazuri in care doar unul dintre elemente se manifesta. Simptomele tulburarii obsesiv-compulsive sunt prezente o anumita perioada, urmeaza apoi o pauza, dupa care tulburarea obsesiva este reluata. Acesta este motivul pentru care sunt afectate activitatile zilnice (2).
Ce sunt obsesiile?
Obsesiile sunt gandurile, imaginile, ideile, sunetele, fobiile peste care nu poti trece, care se repeta continuu si nu te lasa sa iti faci treaba, pana nu le pui in practica.
Iata principalele obsesii (1), (2):
- frica de germeni, murdarie, microbi sau boli;
- teama de leziuni si rani asupra propriei persoane sau a altora;
- neliniste manifestata pentru anumite declaratii si limbaj folosit, pentru a nu spune ceva ofensator sau obscen;
- ganduri sexuale sau violente explicite;
- nevoia intensa de a avea toate obiectele si bunurile detinute asezate in perfecta ordine, in simetrie sau echilibru;
- spaima legata de sanatatea ta sau a celor dragi;
- punerea la indoiala a dorintelor sau a orientarii sexuale.
Daca eziti asupra indeplinirii acestor ganduri si obsesii, incerci sa le ignori sau sa le inlaturi, tocmai pentru ca nu poti scapa de ele sfarsesti prin a crede ca sunt adevarate si trebuie indeplinite.
Ce sunt compulsiile?
Pe masura ce obsesiile ies la iveala si pun stapanire pe tine, apar compulsiile, comportamentele repetitive sau acte mentale pe care te simti dator sa le realizezi. Iata care sunt cele mai cunoscute (1), (2):
- spalarea mainilor, a corpului si a obiectelor intens si cu solutii puternice de curatare si dezinfectare;
- alinierea obiectelor intr-un mod specific, organizarea meticuloasa a casei;
- repetarea unor fraze specifice, numararea, atingerea unor obiecte de un anumit numar de ori;
- cumpararea mai multor articole de acelasi tip;
- atentie sporita acordata unor obiecte cu care te poti rani sau cu care ai putea leza pe altcineva, plus o analiza a gandurilor si a situatiilor anterioare, pentru reasigurarea ca nu ai ranit pe nimeni.
Cand ritualurile sau anumite actiuni sunt intrerupte, ciclul trebuie reluat de la inceput pentru obtinerea rezultatelor si a linistii interioare.
Cauzele de aparitie a tulburarii obsesiv-cumpulsive
Comportamentul obsesiv-compulsiv nu are o cauza de aparitie cunoscuta pe deplin. De fapt, specialistii vorbesc de cateva motive care conduc la aparitia bolii OCD (1):
- Biologice - modificarile chimiei corpului sau ale functiei creierului;
- Genetice - nu toate genele considerate vinovate au fost identificate pana in prezent;
- De invatare - obsesia compulsiva poate sa fie invatata de la cineva din familie sau pe parcursul vietii si poate fi replicata apoi ca model. Odata instalata este greu de oprit.
Factori de risc
Factorii de risc care pot contribui la aparitia tulburarii obsesiv-compulsive vizeaza (1):
- istoric familial;
- evenimente stresante sau traumatizante;
- alte tulburari de sanatate mintala existente - anxietate, depresie, abuz de substante, tulburari de tic.
Alaturi de acestea, considerate principale mai sunt si alti factori de risc care pot contribui la aparitia sindromului obsesiv-compulsiv (2), (3):
- personalitatea - perfectionistii, cei care se simt foarte responsabili, dar si cei cu multe incertitudini sunt supusi unui astfel de risc;
- schimbari in viata legate de o relatie, locuinta sau job;
- abuzul sau neglijenta din copilarie;
- decesul unui apropiat;
- probleme la scoala sau la locul de munca;
- leziune traumatica la nivelul creierului;
- hiperactivitate in anumite regiuni ale creierului;
- nivel scazut de serotonina - substanta responsabila de mentinerea echilibrului mintal;
- simptome neuropsihiatrice acute din copilarie - infectiile cu streptococi pot fi un factor declansator, dar si alte infectii pot fi considerate raspunzatoare pentru comportamentul obsesiv-compulsiv.
Metode de diagnostic
Un diagnostic corect si complet vizeaza o abordare complexa. Medicul trebuie sa stie istoriul medical si familial al pacientului. Este bine sa ii comunici tratamentele prescrise pentru boli cronice diagnosticate anterior. Trebuie sa ii spui medicului ce medicamentele ai luat sau daca ti-ai administrat suplimente alimentare pentru stres si anxietate sau alte remedii naturiste cu care ai crezut ca te poti trata.
Dupa un examen amanuntit fizic, medicul specialist poate folosi indicatiile de diagnostic pentru tulburarea obsesiv-compulsiva, asa cum este ea descrisa in Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie (1).
Evaluarea psihiatrica este necesara pentru evidentierea obsesiilor si comportamentelor, dar si pentru ca medicul sa stie care sunt gandurile si ideile care iti ingreuneaza existenta zilnica.
Daca mai sunt suspiciuni pentru alte boli sau tulburari mintale, medicul poate solicita investigatii suplimentare pentru excludere. Aceasta in conditiile in care OCD sau TOC este o tulburare asociata cu deficit de atentie sau ADHD, sindrom Tourette, tulburarea de anxietate sociala, tulburari de alimentatie sau tulburare depresiva majora (2).
Tratamente pentru tulburare obsesiv-compulsiva
Medicamente pentru tulburarea obsesiv-compulsiva:
Medicul specialist poate prescrie, in functie de manifestari, mai multe tipuri de medicamente antidepresive, inhibitori de serotonina si antipsihotice, pe termen mai scurt sau mai lung (2).
Cel mai important lucru este administrarea medicamentelor conform instructiunilor, in perioada indicata, pentru a produce efecte. Medicul poate ajusta dozele si poate schimba unele pastile, in functie de raspunsurile organismului.
Orice reactie adversa trebuie raportata, iar daca apar alte simptome si sesizezi noi obsesii, vorbeste cu medicul despre acestea, pentru adaptarea dozelor sau schimbarea retetei.
Administrarea medicamentelor persoanelor cu tulburare obsesiv-compulsiva este problematica. Unele dintre produsele care ar putea fi recomandate pot interfera cu medicamente prescrise pentru alte boli cronice. Altele au efecte secundare care nu sunt de neglijat. Medicii sunt foarte atenti cu antidepresivele prescrise pentru ca exista un risc destul de mare ca acestea sa duca la aparitia gandurilor suicidale (1).
Terapia cognitiv-comportamentala
Este vorba de o psihoterapie care vizeaza expunerea persoanei pe rand, la cate o obsesie, alaturi de predarea tehnicilor speciale, pentru a rezista impulsului de a practica ritualul compulsiv. Aceasta forma de terapie este lunga durata, mai ales in cazul celor cu multe obsesii si fobii, iar exersarea si gestionarea nu sunt usor de dobandit (1).
Pe masura ce o persoana reuseste un management eficient al obsesiei, capata mai multa incredere in fortele sale si ar putea sa obtina un control facil in gestionarea altor fobii.
In cadrul acestei forme de tratament, fie sesiunile cu psihoterapeutul au loc individual, fie este vorba de terapie de grup. Poate fi vorba doar de intalniri si apoi pacientul merge acasa, fie este necesara spitalizarea (4). Totusi, exista diferente intre reactiile si raspunsurile pacientilor si modurile in care reusesc sa faca fata schimbarilor, ceea ce face terapia destul de dificila si de lunga durata.
Tehnici speciale
Stimularea profunda a creierului
Aceasta optiune de tratament poate fi o varianta pentru cei cu tulburarea obsesiv-compulsiva cu varsta peste 18 ani, care nu raspund la tratamentul prezentat anterior.
Stimularea profunda a creierului vizeaza implantarea de electrozi in anumite zone ale creierului pentru producerea unor impulsuri electrice (4). Acestea ar trebuie sa contribuie la reglarea impulsurilor anormale (1).
Stimularea magnetica transcraniana
In SUA a fost aprobata aceasta tehnica pentru tratarea pacientilor cu varste cuprinse intre 22 si 68 de ani, cand nimic altceva nu ofera rezultate. Procedura este neinvaziva si utilizeaza campuri magnetice pentru a stimula celulele nervoase de la nivelul creierului (1), scopul fiind acela de a imbunatati simptomele OCD (4).
Tehnici de relaxare
Uneori si tehnicile de relaxare din yoga, tai chi, cele folosite la meditatie, relaxarea muschilor, respiratie controlata sau masajul terapeutic pot oferi unele rezultate pentru ameliorarea simptomelor din tulburarea obsesiv-compulsiva (5).
Relaxarea si un plus de confort fizic si psihic pot veni si din folosirea unor produse specifice pentru aromaterapie.
Totusi, aceste variante pot fi eficiente alaturi de tehnicile traditionale, puse la dispozitie de medicul specialist.
Terapia prin hipnoza
Hipnoza ofera relaxare profunda. Psihoterapeutul care apeleaza la tehnici de hipnoza pentru tratarea pacientului cu tulburare obsesiv-compulsiva urmareste identificarea obsesiilor si a factorilor declansatori pentru a putea lucra pe teme concrete. Rolul acestei forme de terapie este si acela de a ajuta persoana cu OCD sa nu se identifice cu gandul obsesiv, astfel incat sa se abtina de la comportamentul compulsiv (6).
Tulburare obsesiv-compulsiva la copii
Primele semne ale tulburarii obsesiv-compulsive apar inca din primele luni sau ani de viata, dar pot sa se manifeste si in adolescenta. Cand apar in copilarie, baietii sunt mai afectati decat fetele. Inceperea tratamentul timpuriu creste sansele acestora ca in perioada adolescentei sa inteleaga obsesiile si sa reuseasca uneori sa le tina sub control.
Cand OCD apare in adolescenta, perturba puternic viata celui afectat. Cu o stima de sine scazuta, rutine deranjate sau intrerupte, tinerii se vor confrunta cu dificultati in finalizarea temelor, cu probleme de invatare si de adaptare la scoala si in cercul de prieteni, cu boli fizice, din cauza stresului si a anxietatii si cu imposibilitatea de a forma sau mentine relatii cu cei din jur (7). Toate aceste lucruri pot conduce la izolare, la crize puternice sau la inchiderea in sine.
Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Obsessive-compulsive disorder (OCD) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obsessive-compulsive-disorder/symptoms-causes/syc-20354432
2. Everything You Need to Know About Obsessive-Compulsive Disorder - https://www.healthline.com/health/ocd/social-signs
3. Obsessive-Compulsive Disorder - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9490-obsessive-compulsive-disorder
4. How is OCD Treated? - https://iocdf.org/about-ocd/ocd-treatment/
5. Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) - https://www.webmd.com/mental-health/obsessive-compulsive-disorder
6. Treating OCD with Hypnotherapy - https://web.wellness-institute.org/blog/treating-ocd-with-hypnotherapy#:~:text=On%20the%20simplest%20level%2C%20hypnosis,performing%20the%20associated%20compulsive%20behavior.
7. What is obsessive-compulsive disorder? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/178508