Hipocalcemia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

15. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit

Hipocalcemia este fenomenul care se refera la scaderea anormala a calciului din sange. Cand vorbim de hipocalcemie, pot fi cazuri usoare, dar si foarte complicate, care pun viata in pericol. Nivelul scazut de calciu in sange, in hipocalcemie, poate fi determinat de alimentatie, tulburari renale, probleme la nivelul glandelor paratiroide, dar si de consumul anumitor medicamente. 

In hipocalcemie, nivelul calciului in sange este foarte scazut. Pe masura ce afectiunea se manifesta tot mai mult, apar frecvent crampele musculare, insotite de probleme de memorie, confuzie, depresie, furnicaturi in corp, la nivel muscular. 

Analizele de sange de rutina pot determina hipocalcemia, uneori inainte ca simptomele sa inceapa sa se manifeste. 

Medicii recomanda pentru tratamentul hipocalcemiei suplimente de calciu si vitamina D. Dieta este esentiala pentru realizarea echilibrului si aportului de calciu la nivelul organismului. 

Calciul si rolul sau in organism

Calciul este unul dintre mineralele absolut necesare bunei functionari a organismului. Corpul uman are nevoie de calciu pentru oase si dinti puternici. Calciul insa, este responsabil si vital pentru muschi si functionarea corecta a inimii. 

Deficitul de calciu din organism poate duce la osteopenie, precursoarea osteoporozei, hipocalcemie etc. Copiii care nu primesc suficient calciu, in perioada de crestere si dezvoltare, vor avea mari problema cu oaselor si muschii de-a lungul vietii, iar cresterea in inaltime le este afectata. 

Calciul necesar organismului se obtine in mod normal din consumul alimentelor bogate in calciu. Suplimentele alimentare care contin vitamine si minerale nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. In bolile in care absorbtia calciului este deficitara, echilibrul organismului va fi restabilit prin administrare de suplimente de calciu, la recomandarea medicului. 

Calciul este un mineral cu o sarcina electrica, atunci cand se regaseste dizolvat in fluidele corpului, cum este sangele. Cea mai mare parte a calciului este pastrata in organism la nivelul oaselor si doar o mica parte se afla dizolvat in sange, atasat de proteina albumina. Astfel se constituie intr-o sursa de rezerva de calciu pentru celule, fara a avea o functie activa in organism. 

Cand nu este legat de o proteina, are o sarcina electrica si se numeste calciu ionizat. In acest stadiu are o influenta negativa asupra functiilor organismului, hipocalcemia fiind o problema pentru functionarea corpului uman. 

Hipocalcemia inseamna scaderea concentratiei de calciu total sub 8,8 mg/dl sau 2,2 mmoli/l si a calciului ionic sub 4 mg/dl. 

Cauzele hipocalcemiei

Hipocalcemia apare atunci cand aportul de calciu in organism este scazut, cand se pierde foarte mult calciu prin urina si cand din oase, calciul este introdus in cantitatea prea mare, in circulatia sanguina. Principalele cauze ale hipocalcemiei sunt:

Varsta

Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea de absorbtie a calciului la nivelul organismului se reduce. In plus, daca in copilarie a existat o carenta de calciu, oasele au avut de suferit si imbatranirea accentueaza aceste probleme. 

Mostenirea genetica

Anumiti factori genetici influenteaza modul in care organismul percepe absorbtia de calciu. 

Probleme hormonale

Femeile tind sa manifeste schimbari hormonale majore in viata lor, motiv pentru care aceste dereglari au o influenta semnificativa si asupra absorbtiei calciului. 

Femeile sunt mai afectate de hipocalcemie, pe masura ce se apropie de menopauza. In plus, osteoporoza este o boala des intalnita la femei, iar nevoia de calciu este esentiala pentru functionarea organismului lor. 

Medicamente

Consumul unor medicamente din spectrul antibioticelor, anticonsulsivelor, bifosfonatilor pot avea repercursiuni negative asupra concentratiei de calciu din organism. 

In acelasi timp, consumul inadecvat de calciu poate duce la hipocalcemie. 

Tulburari care reduc absorbtia calciului

Anumite probleme de tipul malnutriei si malabsorbtiei sunt cauze ale hipocalcemiei. In malnutritie, vitaminele si minerale necesare nu pot fi absorbite la nivelul organismului din alimente. 

Pancreatita

Un nivel al calciului seric mai mic de 8 mg/dl este un criteriu pentru pancreatita severa, motiv pentru care nivelurile de calciu se coreleaza cu gravitatea pancreatitei acute. 

Tulburari renale

Cand sunt probleme de absorbtie a calciului in organism, se pierde calciu inclusiv prin urina. In acelasi timp, cand exista tulburari renale, scade si gradul de activare a vitaminei D de la nivelul rinichiului. 

Metabolizarea vitaminei D la nivelul rinichiului favorizeaza absorbtia intestinala a calciului. Cand apare insuficienta renala, absorbtia intestinala a calciului scade mult si se instaleaza hipocalcemia. 

Probleme cu absorbtia vitaminei D

Este nevoia de vitamina D in organism pentru o absorbtie normala de calciu. Carentele de vitamina D apar ca urmare a faptului ca organismul nu a beneficiat suficient de lumina solara, are o problema fiziologica cu absorbtia acestei vitamine sau consumul de vitamina D s-a facut in mod inadecvat. 

Nivel scazut de magneziu

Daca organismul se confrunta cu hipomagneziemie, adica un nivel scazut de magneziu sub 1,7 mg/dl sau 0,75 mmoli/l problema se va asocia cu hipocalcemia si vor aparea crampele musculare, iar in cazuri grave se ajunge la crize de tetanie. 

Hipoparatiroidism 

Un nivel scazut al hormonului paratiroidian poate sa apara cand sunt afectate glandele paratiroidiene, in urma interventiilor chirurgicale la nivelul tiroidei. In acelasi timp insa, problema poata sa apara ereditar. 

Glande paratiroide lipsa

Sindromul DiGeorge este renumit pentru ca bebelusii care se nasc cu aceasta problema nu au glande paratiroide. 

Pseudohipoparatiroidism

Lipsa raspunsului la un nivel normal pentru hormonul paratiroidian;

Transfuzii de sange

Transfuziile masive de sange pot determina aparitia alcalozei metabolice, iar calciul seric poate forma complexe cu citrat, ceea ce induce hipocalcemie. 

Simptome

Uneori hipocalcemia nu prezinta simptome evidente, ea putand fi depistata la un control de rutina, cand efectuati analize de sange. Atunci cand totusi se manifesta, caderea de calciu are simptome variate. 

  • Spasme musculare;
  • Crampe musculare;
  • Amortire si furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor si chiar la nivelul fetei;
  • Unghii fragile moi sau uscate;
  • Crestere lenta a parului;
  • Piele fragila, subtire;
  • Depresie;
  • Halucinatii si delir;
  • Stare de confuzie sau pierderi de memorie;
  • Fracturi ale oaselor;
  • Convulsii;
  • Paralizii ale limbii;
  • Tetanie cu spasm laringian;
  • Tulburarea ritmului cardiac. 

Lipsa de calciu da simptome diverse. Lipsa de calciu cu transpiratie abundenta se manifesta in cazul unui atac de panica sau al unui episod de tulburare a ritmului cardiac si necesita interventie medicala de specialitate. 

Atentie: simptomele neurologice sunt intensa si de o gravitate extrema, motiv pentru care trebuie sa mergeti de urgenta la medic pentru un control amanuntit. 

Diagnostic

Un diagnostic corect al hipocalcemiei de face prin analize de sange, atunci cand exista o suspiciune sau la un control de rutina. Analizele de sange pot releva existenta hipocalcemiei inainte ca primele simptome sa se manifeste. 

Pe langa nivelul calciului din sange, testele de laborator trebuie sa urmareasca functia hepatica si cea renala, concentratiile de magneziu si fosfor seric, vitamina D si parathormonul. Pentru a evalua severitatea hipocalcemiei, doctorul trebuie sa aiba valorile albuminei. 

Pentru ca poate afecta ritmul cardiac, in hipocalcemie, medicul specialist poate solicita o electrocardiograma pentru a sesiza posibilele variatii de ritm. 

Alaturi de aceste investigatii se pot face, in cazuri speciale, si radiografii osoase pentru a elimina sau confirma suspiciunile de metastaze osoase. 

CT-ul este recomandat persoanelor cu hipoparatiroidism idiopatic, pentru ca in cazul lor, pot sa apara, pe fondul hipocalcemiei, calcificari in zone specifice ariilor cerebrale. 

Doctorul trebuie sa stie istoricul medical si familiar, cu mentionarea altor membri care au probleme cu absorbtia de calciu sau manifestari de hipocalcemie. Alaturi de aceste informatii, specialistul trebuie sa stie ce tratamente prescrise urmati, ce suplimente alimentare pentru articulatii, oase si muschi, multivitamine si minerale, vitamine, ati luat fara reteta si recomandare medicala si daca au aparut reactii adverse. 

Adultii obisnuiesc sa isi completeze dieta cu multivitamine destinate lor sau cu suplimente alimentare pentru sanatate sistemului osos. Si daca a trecut ceva timp de cand ati ingerat astfel de produse trebuie sa ii spuneti medicului. 

Daca sunteti pensionari, cu siguranta ati apelat la suplimente alimentare pentru articulatii. Nu uitati sa mentionati medicului produsele utilizate, frecventa si dozele de administrare, precum si reactiile organismului. 

Cauza hipocalcemiei este important de determinat pentru a evita recidivele si pentru a preveni transformarea in afectiune cronica. 

Diagnosticul hipocalcemiei se stabileste pe baza anamnezei si a consultului clinic, la care se adauga rezultatele investigatiilor de laborator. Abia dupa ce are toate aceste date, medicul va pune diagnosticul corect si va putea sa recomande schema de tratament personalizata, in functie de nevoile fiecarei persoane. 

Tratament

Intr-o prima faza, scopul tratamentului in lipsa de calciu este reducerea iritabilitatii musculare, atenuarea simptomelor, prin administrarea pe cale orala a unor doze de calciu, magneziu si vitamina D. 

In cazuri ceva mai grave, administrarea calciului se poate face intravenos. De asemenea trebuie sa existe un control strict al aritmiilor si sa se asigure un tratament complementar pentru reechilibrarea hidro-electrolitica. 

In anumite situatii, administrarea de calciu poate fi de lunga durata, dar totul tine de recomandarea medicului si de rezultatele obtinute pe masura ce se aplica schema de tratament. 

Monitorizarea valorilor calciului, magneziului si vitaminei D se face periodic pentru a se observa daca sunt inregistrate probleme, astfel incat sa nu se ajunga la supradozaj. 

Pe termen lung, tratamentul pentru combaterea hipocalcemiei, are ca scop vindecarea oaselor demineralizate, obtinerea si mentinerea unui nivel bun de calciu. 

Schema de tratament va fi adaptata in functie de nevoile pacientului si va tine cont mereu si de modificarile aparute in organism. Cu alte cuvinte, periodic veti face controale si analize pentru monitorizarea starii de sanatate. 

Atentie, anumite medicamente prescrise pentru alte probleme de sanatate pot interfera cu calciul, deci mare grija la orice simptom. De aceea este important ca medicul sa stie toate problemele de sanatate ale pacientului, pentru a lua cea mai buna decizie in privinta prescrierii unui tratament adecvat. 

Nu uitati ca o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos sunt esentiale. Acesta este motivul pentru care facem o lista a alimentelor bogate in calciu si care va ajuta sa va mentineti o stare generala buna: lapte si derivate din acesta, tofu, migdale, sardine, smochine, patrunjel, fasole, nuci, seminte, spanac, naut, ovaz, chia, legume cu frunze verzi, cereale integrale, paine si produse de panificatie din grau. 

Au fost inregistrate situatii in care modificarea dietei si administrarea de calciu suplimentar nu s-au dovedit a fi modalitati suficiente de realizare a echilibrului, pentru combaterea carentei de calciu. Acesta a fost motivul pentru care medicul a optat pentru realizarea unei scheme de injectii cu calciu, administrate periodic. 

In mod normal, primele rezultate se vad in cateva saptamani de la luarea masuri, in cazuri grave insa, timpul de asteptare poate depasi chiar si doua luni. 

Schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata trebuie sa aiba in vedere mentinerea unei greutati corporale optime, miscare si exercitii fizice realizate in mod constant, evitarea exceselor, consum redus de alcool, renuntarea la fumat. 

In hipocalcemie trebuie sa existe un control strict al administrarii de calciu suplimentar. Medicul este cel care decide dozele si modul de gestionare pentru calciu, in functie de problemele cu care se confrunta pacientii. Alaturi de calciu, vitamina D este importanta pentru buna functionare a organismului. Hipocalcemia trebuie tratata corespunzator. In caz contrar, exista riscul instalarii unor dizabilitati, fracturi osoase si alte probleme motorii. 

Atentia sporita in hipocalcemie va ajuta sa evitati problemele majore de sanatate. Schema de tratament include administrarea de calciu si vitamina D. 

 Surse de informare:

  1. Hypocalcemia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279267/
  2. Hypocalcemia (Calcium Deficiency Disease) - https://www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease
  3. Hypocalcemia - https://oxfordmedicine.com/view/10.1093/med/9780190862800.001.0001/med-9780190862800-chapter-77
  4. Hypocalcemia (Low Level of Calcium in the Blood) - https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypocalcemia-low-level-of-calcium-in-the-blood
  5. Hypocalcemia in Children - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hypocalcemia-in-children
  6. Autosomal dominant hypocalcemia - https://medlineplus.gov/genetics/condition/autosomal-dominant-hypocalcemia/
  7. 7.Hypocalcemia - https://www.endocrinologyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/endocrinology-metabolism/hypocalcemia-2/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice