Lipsa de calciu si de magneziu: ce este, cauze, simptome

23. 10. 2024 · 9 minute de citit

Lipsa de calciu (hipocalcemia) si lipsa de magneziu (hipomagneziemia) reprezinta motive frecvente de mers la medic. Calciul si magneziul sunt minerale cu roluri foarte importante in organism:

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Lipsa de calciu si de magneziu: ce este, cauze, simptome

 

  • intervin in contractia musculara (previn aparitia carceilor);
  • ajuta la transmiterea informatiilor la nivel celular;
  • calciul ajuta in procesul de coagulare a sangelui.

In acest articol explicam ce este lipsa de calciu si de magneziu, cum se manifesta aceste deficiente si cand sunt necesare suplimentele de calciu si magneziu.

 Important de retinut

Nu este recomandata automedicatia cu suplimente de calciu si magneziu. Medicul este cel care stabileste doza si perioada de administrare, in functie de simptome, afectiune si istoricul medical al pacientului.  

Hipocalcemia (lipsa de calciu)

Calciul este un mineral vital pe care corpul il foloseste pentru a dezvolta corespunzator oasele si dintii, dar si pentru ca muschiul cardiac si alti muschi sa functioneze optim. Atunci cand organismul inregistreaza un deficit de calciu, creste riscul de a dezvolta tulburari cum ar fi: hipocalcemia, osteopenia, osteoporoza. In cazul copiilor, deficitul de calciu poate duce la o inaltime mai mica (4).

Hipocalcemia presupune niveluri scazute de calciu in sange. Deficitul de calciu pe termen lung poate duce la:

Deficitul de calciu poate sa nu se manifeste prin simptome precoce. Fara tratament adecvat insa, hipocalcemia poate pune viata in pericol. Calciul este esential pentru multe functii ale corpului, iar o deficienta poate avea efecte in principal asupra muschilor, oaselor, dintilor, dar si asupra sanatatii mintale.

Care sunt cauzele hipocalcemiei

Cele mai multe persoane prezinta un risc crescut de deficit de calciu pe masura ce inainteaza in varsta. Aceasta deficienta se poate datora unei varietati de factori precum:

Este foarte important sa se asigure un aport adecvat de calciu la toate varstele (2). 

Consecintele deficientei de calciu

Iata care sunt simptomele deficientei de calciu (5):

Probleme musculare

O persoana care are deficit de calciu poate prezenta:

  • dureri musculare;
  • crampe;
  • spasme;
  • durere in coapse si brate, atunci cand merge sau face miscare;
  • amorteala si furnicaturi in maini, brate, picioare, dar si in jurul gurii.

Daca senzatiile sunt mai intense, inseamna ca deficienta este mai severa, iar in aceste cazuri se poate ajunge la convulsii, aritmii si in cele mai severe cazuri la deces (1).

Oboseala extrema

Un nivel scazut de calciu poate duce la oboseala extrema, din cauza lipsei de energie. Poate aparea de asemenea insomnia (1). In cazurile mai severe se poate ajunge la:

  • delir; 
  • ameteala
  • lipsa de concentrare; 
  • afectarea memoriei; 
  • confuzie.

Afectarea unghiilor si a pielii

Deficienta de calciu poate provoca:

  • uscarea excesiva pielii;
  • fragilizarea unghiilor;
  • alopecie;
  • eczeme;
  • inflamatii ale pielii;
  • psoriazis.

Osteopenie si osteoporoza

Oasele depoziteaza calciu, pentru ca au nevoie de acest mineral pentru a ramane puternice. Atunci cand cantitatea de calciu din organism scade, sunt afectate oasele care devin fragile si predispuse la leziuni. In cazul deficitului de calciu, se instaleaza afectiunea numita osteopenie, care este o reducere a densitatii minerale osoase. Daca nu este tratata adecvat, osteopenia duce la osteoporoza, boala care fragilizeaza oasele si creste riscul fracturarii acestora. Pot aparea, de asemenea, dureri si probleme cu postura. Aceasta evolutie de la osteopenie la osteoporoza dureaza in general mai multi ani.

Sindromul premenstrual sever

Deficitul de calciu a fost asociat sindromului premenstrual sever. Exista studii care demonstreaza ca nivelurile scazute de vitamina D si de calciu, in a doua jumatate a ciclului menstrual pot contribui la aparitia simptomelor sindromului premenstrual sever. Din ceea ce se cunoaste pana acum, se crede ca suplimentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor (1).

Probleme dentare

Daca organismul are deficit de calciu, isi obtine acest mineral din depozitele deja facute, precum dintii, iar acest lucru poate duce la probleme dentare precum:

  • aparitia cariilor;
  • fragilizarea dintilor;
  • iritarea gingiilor;
  • afectarea dezvoltarii dintilor, in cazul copiilor.

Anxietate/depresie

Se considera de asemenea, dar inca se mai fac cercetari suplimentare, ca un nivel scazut al calciului in organism duce la schimbari de dispozitie si chiar la instalarea depresiei (1). Daca schimbarile de dispozitie sunt asociate deficitului de calciu, medicul poate recomanda suplimente de calciu.

Ce trebuie retinut

  • calciul este un mineral care se gaseste in abundenta in corpul uman. Este vital pentru oase, muschi si sistemul nervos. Fiecare celula din organism are nevoie de calciu.
  • numai 1% din calciul din organism se gaseste in sange, restul este stocat in oase si dinti.
  • hipocalcemia presupune un nivel foarte scazut de calciu in sange. In functie de severitate, simptomele pot varia de la usoara la grava si poate pune viata in pericol in cazul formelor severe. 
  • deficitul de calciu poate fi acut sau cronic.
  • deficitul de calciu poate avea drept cauze o dieta dezechilibrata si nesanatoasa. Cea mai buna solutie ar fi imbunatatirea regimului alimentar, iar daca acest lucru nu este posibil, medicul poate interveni prin recomandarea de suplimente (comprimate orale sau injectabile). In cazul unui astfel de tratament, simptomele se amelioreaza dupa numai cateva saptamani. 

Hipomagneziemia (lipsa de magneziu)

Deficitul de magneziu se instaleaza atunci cand organismul nu obtine tot magneziul de care nevoie pentru a putea functiona normal. Problemele de sanatate asociate lipsei de magneziu sunt rare, dar daca nivelul de magneziu este scazut pe termen lung, mai ales din cauza unor probleme de sanatate (alcoolism de pilda, sau administrare de medicamente), este posibil ca riscul de hipomagneziemie sa fie mai mare (3).

Care sunt cauzele deficitului de magneziu

Deficitul de magneziu la persoanele sanatoase este rar, dar poate fi cauzat de:

  • o dieta saraca (mai ales la persoanele in varsta, sau la cele care nu se alimenteaza suficient);
  • diabet de tip 2;
  • boala Crohn;
  • afectiuni renale;
  • afectiuni digestive care se manifesta prin diaree sau varsaturi;
  • folosirea de diuretice pe termen lung;
  • folosirea de medicamente care pot provoca niveluri scazute de magneziu daca sunt luate perioade lungi de timp;
  • alcoolism.

Important de stiut

Automedicatia nu este indicata, trebuie sa te consulti intotdeauna cu medicul. Acesta va prescrie tipul de supliment cu magneziu, doza zilnica si perioada de administrare.

Probleme de sanatate provocate de deficitul de magneziu

Lipsa de magneziu poate duce la probleme de sanatate precum:

Simptomele lipsei de magneziu

Lipsa de magneziu se manifesta prin urmatoarele semne:

Batai neregulate ale inimii

Aritmia este cel mai grav simptom al deficitului de magneziu. In majoritatea cazurilor, simptomele aritmiei sunt usoare. Cu toate acestea, in unele situatii se poate ajunge la palpitatii cardiace (aparitia unor pauze intre bataile inimii) (6). 

De retinut

In cele mai severe cazuri, aritmia poate creste riscul de accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.

Spasme musculare si crampe

Spasmele, crampele musculare, amortelile sunt semnele cele mai importante ale deficitului de magneziu. In cele mai severe cazuri se poate ajunge chiar la convulsii. Se crede ca astfel de manifestari sunt cauzate de un flux mai mare de calciu la nivelul celulelor nervoase, ceea ce duce la supraexcitarea sau superstimularea nervilor musculari (6). Mai sunt necesare cercetari suplimentare, dar din ceea ce se cunoaște pana acum, suplimentele de magneziu nu constituie un tratament eficient pentru spasmele musculare la persoanele cu varste mai inaintate (6). 

Spasmele musculare involuntare pot avea mai multe cauze: 

  • stres; 
  • consum de cofeina;
  • efectul secundar al unor medicamente;
  • prezenta unei boli neurologice.

De retinut

Este putin probabil ca suplimentul de magneziu sa reduca spasmele si crampele la persoanele in varsta (6).

Tulburari ale sanatatii mintale

Acest tip de tulburare se poate manifesta din cauza deficitului de magneziu. Poate fi vorba despre apatie (amorteala mintala, lipsa de emotie). In cazurile grave se poate ajunge la delir si chiar coma (6). De asemenea, deficitul de magneziu a fost asociat si instalarii depresiei (6). In ceea ce priveste dezvoltarea anxietatii din cauza deficitului de magneziu inca se mai fac cercetari.

De retinut

Lipsa de magneziu poate afecta sanatatea mintala a unei persoane (amorteala mintala, lipsa de emotie, delir, coma). In ceea ce priveste provocarea anxietatii, inca nu exista destule argumente in sustinerea acestei ipoteze.

Osteoporoza

Osteoporoza inseamna o fragilizare a oaselor si un risc crescut de fracturi. Afectiunea poate fi cauzata de: inaintarea in varsta, lipsa de exercitiu, aport alimentar scazut de vitamina D si vitamina K. Deficitul de magneziu este un factor de risc pentru osteoporoza. Deficienta de magneziu fragilizeaza oasele direct, dar si indirect, prin scaderea nivelului de calciu din sange.

Oboseala/slabiciune musculara

Deficitul de magneziu presupune o oboseala severa sau persistenta. Cu toate acestea, ar trebui sa existe si alte manifestari. 

Hipertensiune arteriala

S-ar parea ca deficitul de magneziu poate creste tensiunea arteriala, dar inca mai sunt necesare cercetari care sa confirme ipoteza aceasta in cazul oamenilor, studiile facute pana acum nu sunt concludente (6). Este important de retinut ca hipertensiunea arteriala poate creste la randul ei riscul de boli de inima. 

Astm

S-a constatat uneori un deficit de magneziu in cazul persoanelor care sufera de astm. De asemenea, s-a constatat un deficit de magneziu la persoanele care au fost diagnosticate cu astm sever (6). Din ceea ce se stie pana acum este posibil ca lipsa de magneziu sa duca la acumularea de calciu la nivelul muschilor care captusesc caile respiratorii ale plamanilor, iar acest lucru face ca respiratia sa fie mai dificila, fiindca se contracta caile respiratorii.

De retinut

Se crede ca astmul sever poate fi un simptom al deficitului de magneziu la unele persoane. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru ca rolul magneziului in dezvoltarea astmului nu este pe deplin inteles.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Medical News Today „What happens when calcium levels are low?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321865
  2. Healthline, „What are the symptoms of hypocalcemia?”: https://www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease#symptoms
  3. HealthDirect, „Magnesium deficiency”: https://www.healthdirect.gov.au/magnesium-deficiency
  4. Whittington.nhs.uk, „About Calcium and Calcium Deficiency”: https://www.whittington.nhs.uk/document.ashx?id=1949
  5. SelfDecode, „11 signs & symptoms of calcium deficiency (hypocalcemia): https://labs.selfdecode.com/blog/calcium-deficiency/
  6. Healthline, „7 signs and symptoms of magnesium deficiency”: https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-deficiency-symptoms

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice