Amortirea mainilor: ce afectiuni poate indica

11. 10. 2024 · 4 minute de citit

Ti se intampla cateodata sa iti amorteasca mainile si nu stii de ce? Descopera, in randurile care urmeaza, ce este amorteala mainilor, de ce apare, ce afectiuni poate ascunde acest simptom si ce poti face in aceasta situatie.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Amortirea mainilor: ce afectiuni poate indica

Amorteala mainilor: semnal de alarma?

Parestezia sau amorteala mainilor reprezinta o pierdere partiala si temporara a sensibilitatii de la nivelul membrelor superioare ale corpului. Aceasta se poate manifesta prin senzatii de intepaturi, furnicaturi sau arsuri. 

Desi nu este intotdeauna un semnal de alarma (spre exemplu, te poti trezi cu mana amortita deoarece ai dormit intr-o pozitie care a restrictionat fluxul sangvin in acea zona), amortelile recurente indica, de obicei, afectiuni mai serioase.

Uneori, cauza poate fi lezarea unui nerv de la mana sau instalarea unei afectiuni periferice, precum diabetul, insa mainile pot amorti si din cauze mai putin ingrijoratoare, cum ar fi pozitiile incomode sau munca pe calculator timp de multe ore.

Detaliile importante la care trebuie sa acorzi atentie sunt frecventa si intensitatea amortelilor. Daca acestea sunt persistente si insotite de alte simptome, atunci este indicat sa te programezi la un consult de specialitate. De asemenea, daca amorteala bratului iradiaza spre umar, poate fi semnul unui infarct miocardic.

Semnale de alarma sunt si dificultatea de respiratie sau durerile in piept, simptome ale unor posibile afectiuni cardiovasculare, cat si ameteala, paralizia sau confuzia. Daca amorteala mainilor este insosita de astfel de simptome, mergi de urgenta la spital!

Alte simptome care pot insoti amorteala mainilor

De ce amortesc mainile?

Amorteala mainilor poate avea multiple cauze, printre care se numara:

  • Traumatismele;
  • Degeraturile;
  • Compresia unui nerv;
  • Deshidratarea;
  • Anemiile;
  • Atacul de panica;
  • Consumul de alcool;
  • Anumite boli.

Ce afectiuni poate ascunde amorteala mainilor?

Deficienta de vitamine sau minerale
Una dintre cele mai des intalnite cauze care poate duce la amortirea mainilor este carenta de vitamine din complexul B, in special B1, B3, B6 si B12. De asemenea, lipsa vitaminei E poate favoriza amorteala mainilor, deoarece are impact asupra functionarii nervilor.

In cazul mineralelor, deficienta de magneziu poate afecta functionarea optima a sistemului nervos, provocand amorteala in zonele periferice ale corpului.

Atacul ischemic tranzitoriu

Aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, deoarece atacul ischemic tranzitoriu poate provoca, eventual, un accident vascular cerebral. In acest caz, este vorba despre existenta unui cheag de sange care blocheaza temporar fluxul catre creier, un simptom fiind si amorteala mainilor.

Tromboza venoasa tranzitorie

Afectiunea presupune existenta unui cheag de sange care blocheaza fluxul sangvin catre creier, provocand, printre altele, amorteala mainilor. Este tot o urgenta medicala, deoarece cheagul se poate desprinde, cauzand atac vascular cerebral, infarct sau emolism pulmonar.

Boala arteriala periferica

Un nivel mare de colesterol poate duce, in timp, la ingustarea vaselor de sange, care poate avea ca simptom amorteala mainilor.

Sindromul de tunel carpian

In acest caz, articulatiile preseaza nervul median, iar simptomele pot fi reprezentate de amorteli, furnicaturi sau dureri la nivelul palmei, incheieturii sau degetelor. Tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala de deblocare.

Bolile sistemice

Alte afectiuni care pot duce la amortirea mainilor

  • Osteoporoza;
  • Sindromul Raynaud - se manifesta in special in zilele friguroase, prin spasme care blocheaza fluxul sangvin catre degete, provocand amortirea acestora;
  • Boala Buerger - inflamarea acuta si formarea de cheaguri de sange la nivelul arterelor, din cauza unui flux sangvin redus;
  • Vasculita - inflamarea peretilor vaselor de sange;
  • Chist ganglionar;
  • Spondiloza cervicala;
  • Lupusul;
  • Boala Lyme;
  • Zona zoster;
  • Scleroza multipla;
  • Diabet de tip 2;
  • Boli cu transmitere sexuala (SIDA, HIV, Sifilis);
  • Lombosciatica;
  • Sindromul de compresiune a plexului brahial;
  • Neurinomul. 

Maini amortite: Ce poti face?

Daca amorteala mainilor te ingrijoreaza, mergi la un consult neurologic. Mainile amortite nu pot fi tratate simptomatic, astfel ca este necesara identificarea corecta a cauzelor. Medicul specialist iti va recomanda diferite analize si investigatii pentru a determina sursa problemei.

In primul rand, vei fi testat pentru verificarea reflexelor, a functiilor senzoriale si a rezistentei musculare. Ulterior, medicul va indica un set de analize de sange sau urina pentru determinarea nivelurilor de vitamine si minerale, hemogramei, electrolitilor sau a hormonilor tiroidieni. Suplimentar, poate fi necesara realizarea unei tomografii computerizate sau RMN.

Asadar, tratamentul este diferit de la caz la caz, in functie de tabloul clinic si rezultatele examenelor medicale. Printre terapiile de ajutor se numara fizioterapia, kinetoterapia sau interventiile chirurgicale cu scop reparator. Daca amortelile sunt cauzate de diabet, este esentiala tinerea sub control a glicemiei prin dieta si medicatie.

 Acum stii cand amorteala mainilor este un semnal de alarma si ce afectiuni poate indica acest simptom. Programeaza-te la un consult neurologic daca simti adesea ca ai mainile amortite!

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice