Calciul: Surse si rolul acestuia in organism
Este un lucru stiu, calciul in combinatie cu vitamina D ajuta la protejarea oaselor si previne osteoporoza: mineralul mentine rezistenta osoasa, iar vitamina ajuta organismul sa absoarba in mod eficient calciul din alimente. Asadar, chiar daca organismul nostru beneficiaza de suficiente depozite de calciu, in cazul in care avem un deficit de vitamina D rezervele de calciu nu ajuta prea mult (1).
In acest articol explicam tot ce trebuie sa stii despre calciu: ce este, de ce este esential pentru functionarea optima a organismului, care sunt dozele recomandate, care sunt sursele de calciu, cum se manifesta deficitul de calciu si nu numai.
Medicul este cel care stabileste doza si perioada de administrare a calciului, in functie de simptomele, afectiunea si starea de sanatate a pacientului.
Ce este calciul
Calciul este cel mai abundent mineral care se gaseste in corp. De asemenea, calciul este si un nutrient esential pentru mentinerea sanatatii optime, la orice varsta. Oasele noastre contin 99,5% din cantitatea totala de calciu din organism. Aportul zilnic de calciu difera in functie de varsta, sex, starea de sanatate (1).
Calciul este important pentru ca aproape fiecare celula a corpului nostru utilizeaza il utilizeaza pentru a functiona normal, indiferent ca este vorba despre sistemul nervos, sistemul muscular, sistemul osos, inima, sau restul organelor interne. Oasele noastre stocheaza calciu in plus fata de ceea ce au nevoie in mod normal. Ne asiguram necesarul de calciu din alimentatie (produse lactate, vitamine), numai ca pe masura ce inaintam in varsta absorbim din ce in ce mai putin calciu din dieta, astfel incat atunci cand se inregistreaza un deficit de calciu organismul apeleaza la aceste depozite. In acest fel se ajuge la osteopenie (faza premergatoare a osteoporozei) si la osteoporoza.
La randul ei, vitamina D se obtine din alimentatie, dar si din expunerea la soare. Atunci cand organismul inregistreaza un nivel scazut de vitamina D, se dezvolta osteomalacie (o afectiune a oaselor asemanatoare rahitismului) (3).
De cat calciu are nevoie organismul
Conform Office of Dietary Supplements Trusted Source (ODS), oamenii au nevoie de urmatoarele cantitati de calciu pe zi:
- 0-6 luni: 200 miligrame (mg);
- 7-12 luni: 260 mg;
- 1-3 ani: 700 mg;
- 4-8 ani: 1.000 mg;
- 9-18 ani: 1.300 mg;
- 19-50 ani: 1.000 mg;
- 51-70 ani: 1.000 mg pentru barbati si 1.500 mg pentru femei;
- peste 71 de ani: peste 1.200 mg.
Gravidele si femeile care alapteaza au nevoie de o cantitate de 1.000-1.300 mg de calciu pe zi, in functie de varsta. De asemenea, medicul poate recomanda calciu suplimentar in cazul persoanelor care (6):
- au intrat la menopauza;
- sufera de anorexie;
- au intoleranta la lactoza;
- urmeaza o dieta vegana.
Care este rolul calciului in organism
Calciul joaca roluri diferite in organism:
- mentine sanatatea oaselor: peste 99% din calciul care se afla in corpul uman se gaseste in oase si dinti. Calciul este esential pentru dezvoltarea, cresterea si mentinerea osului. Dupa ce osul se opreste din crescut, calciul ajuta la pastrarea acestuia, incetineste pierderea densitatii osoase (o parte naturala a procesului de imbatranire). Femeile care au intrat la menopauza sufera mai mult de pe urma pierderii densitatii osoase decat barbatii, prin urmare prezinta un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza (5).
- ajuta la reglarea contractiei musculare: calciul ajuta proteinele din muschi sa efectueze contractia musculara. Cand organismul pompeaza calciul din muschi, acesta se va relaxa (6).
- sustine sistemul cardiovascular: are un rol important in functionarea optima a miocardului si in plus regleaza presiunea arteriala (6).
- ajuta la coagularea sangelui.
- creste nivelul colesterolului bun.
- ajuta la activarea unor enzime.
ajuta la functionarea optima a sistemului endocrin: influenteaza nivelul unor hormoni (cei tiroidieni de exemplu). - sustine functionarea sistemului imunitar: organismul se poate apara mai bine in fata infectiilor.
- sustine dezvoltarea si functionarea cerebrala.
Care sunt cele mai importante surse de calciu
Calciul se gaseste in componenta multor alimente, asadar nu doar produsele lactate fac parte din categoria alimentelor bogate in calciu (4):
- lapte;
- branza;
- iaurt;
- soia;
- somon (cu oase);
- sardine (cu oase);
- legume cu frunze verzi: broccoli, varza (5);
- migdale, nuci de Brazilia, seminte de floarea soarelui, fasole uscata (5);
- suc de portocale, bauturi din soia sau migdale (pentru a afla dacă aceste bauturi contin calciu, verifica eticheta produsului) (7).
Deficienta de calciu (hipocalcemia)
Oasele elibereaza calciu in sange daca dieta nu ofera o cantitate suficienta de mineral. Deficienta grava de calciu se numeste hipocalcemie. Hipocalcemia se poate manifesta in cazul unor afectiuni precum:
- insuficienta renala;
- interventii chirurgicale la nivelul tractului digestiv.
Hipocalcemia se manifesta prin urmatoarele simptome:
- crampe musculare;
- amorteala/furnicaturi la nivelul degetelor;
- ritm cardiac anormal;
- lipsa poftei de mancare.
Deficienta progresiva de calciu poate aparea la persoanele care nu obtin suficient calciu din dieta, sau care isi pierd capacitatea de a absorbi calciu:
- femeile care au intrat la menopauza: menopauza scade cantitatea de estrogen (acest hormon ajuta la cresterea absorbtiei de calciu);
- femeile care sufera de amenoree: cazurile de anorexie nervoasa, sau in cazul persoanelor care au o activitate fizica sustinuta (4);
- persoanele cu intoleranta la lactoza (4).
Stilurile de viata care pot duce la instalarea hipocalcemiei
Sunt numeroase stilurile de viata care pot conduce, in timp, la niveluri reduse de calciu in organism:
- bulimie (alte tulburari de alimentatie);
- expunere la mercur;
- consum excesiv de magneziu;
- utilizare excesiva a laxativelor;
- tratamente cu chimioterapie, sau corticosteroizi;
- o dieta cu prea mult sodiu;
- consum ridicat de cofeina sau alcool;
- diagnosticarea cu afectiuni precum: boala celiaca, boala inflamatorie intestinala, boala Crohn, insuficienta renala, pancreatita;
- interventii chirurgicale (asupra stomacului de exemplu).
Hipercalcemia
Prea mult calciu în sânge se numește hipercalcemie. Limita superioară pentru calciu este de 2.500 mg/zi, obtinut din alimente si suplimente. Persoanele cu varsta peste 50 de ani nu trebuie sa depaseasca doza de 2.000 mg/zi, mai ales sub forma de suplimente, pentru ca aceasta administrare creste riscul unor afectiuni precum pietre la rinichi, cancer de prostata, constipatie. De asemenea, calciul se poate acumula in vasele de sange, ceea ce duce la probleme cardiace. In plus, calciul ar putea bloca absorbtia altor minerale (fier, zinc).
Simptomele hipercalcemiei:
- slabiciune;
- oboseala;
- greata;
- varsaturi;
- dificultati de respiratie;
- aritmie.
Tipuri de suplimente alimentare pe baza de calciu
Exista numeroase tipuri de suplimente pe baza de calciu. Medicul este cel care poate recomanda cel mai potrivit supliment pentru pacient, in functie de simptomele si nevoile acestuia. Valoarea calciului „calciul elementar” este un factor esential si reprezinta cantitatea reala de calciu dintr-un supliment. Suplimentele pot contine compusi de calciu si calciu elementar (6):
- carbonat de calciu: contine 40% calciu elementar;
- lactat de calciu: contine 13% calciu elementar;
- gluconat de calciu: contine 9% calciu elementar;
- citrat de calciu: contine 21% calciu elementar.
Ce trebuie retinut despre calciu
Sunt cateva lucruri pe care este bine sa le retinem cand este vorba despre calciu (2):
- calciul este un mineral care are un rol important in multe dintre functiile de baza ale corpului;
- organismul uman nu are capacitatea de a produce calciu: acesta poate fi obtinut din alimentatie;
- este nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul: cele mai bune surse de vitamina D sunt gelbenusurile de ou, somonul si ciupercile;
- calciul este important pentru ambele sexe, in special insa pentru femei;
- cantitatea de calciu de care avem nevoie in fiecare zi este in functie de varsta: pentru un adult, cantitatea de calciu recomandata ar trebui sa fie cel putin 1.000 mg/zi;
- deficitul de calciu poate conduce la multiple probleme de sanatate;
- suplimentele de calciu te pot ajuta sa-ti asiguri cantitatea de calciu necesara zilnic;
- prea mult calciu poate avea de asemenea efecte negative asupra sanatatii;
- calciul este esential pentru sanatatea oricui.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult si tratament ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Endocrineweb, „The Role of Calcium and Vitamin D in Bone Health”: https://www.endocrineweb.com/conditions/osteoporosis/role-calcium-vitamin-d-bone-health
- Healthline, „8 fast facts about calcium”: https://www.healthline.com/health/8-fast-facts-about-calcium
- Department of Medicine, University of Medicine, „Why is calcium important”: https://www.medicine.wisc.edu/rheumatology/why-calcium-important
- Harvard School of Public Health, „Calcium”: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/
- MedlinePlus, „Calcium in diet”: https://medlineplus.gov/ency/article/002412.htm
- Medical News Today, „Benefits and sources of calcium”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/248958
- National Institutes of Health, „Calcium”: https://ods.od.nih.gov/factsheets/