Importanta vitaminelor si mineralelor in sezonul rece
Imagineaza-ti sanatatea precum o planta. Daca o uzi si ii dai substantele nutritive de care are nevoie, va fi infloritoare, dar daca uiti de ea se va ofili. Tot asa, daca vrei sa treci infloritor prin sezonul rece, ai grija de sanatatea ta si alege corect vitaminele si mineralele necesare.
Carenta de vitamine si minerale din organism poate determina aparitia durerilor articulare, carceilor si crampelor musculare, oboselii inexplicabile sau chiar instalarea racelii prin scaderea imunitatii.
Asa ca, haide sa analizam impreuna care sunt cele mai importante vitamine si minerale de care organismul are nevoie pe parcursul iernii pentru a fi plin de vitalitate.
Cele mai importante vitamine pentru sezonul rece
1. Vitamina C
Daca s-ar decerna medalia de aur la o olimpiada a substantelor nutritive, ea ar castiga, fara nici un dubiu, premiul cel mare. Spre deosebire de animale organismul uman nu poate sintetiza vitamina C motiv pentru care trebuie sa ducem un aport din alimentatie sau suplimente. Orice raceala se poate preveni cu o doza binevenita de vitamina C.
In lunile reci de iarna, vitamina C isi arata din plin rolul regenerator pentru tesuturile expuse la frig. Mai mult decat atat, vitamina C garantează o regenerare a intregului sistem osos si articular, prin stimularea secretiei de colagen dar și o buna circulatie a sangelui prevenind afectiunile cardiace, astmul si diabetul.
Poti opta fie pentru o gama larga de fructe ce contin din belsug aceasta vitamina, fie pentru comprimate, masticabile, efervescente, siropuri.
Iti recomand Dr. Max Vitamina C de 30 comprimate masticabile cu 500mg substanta activa care se elibereaza pe parcursul intregii zile din comprimat pentru o absorbtie in organism mai eficienta.
2. Vitamina A
Carenta de vitamina A se numara printre cauzele principale ale pierderii vederii, mai exact a diminuarii acuitatii vizuale la intuneric. Alte semne pot include incetinirea cresterii, in cazul copiilor, sau probleme ale aparatului reproducator, la adulti.
Uscarea pielii, infectiile frecvente si gingivita pot fi legate de o deficienta de vitamina A.
Daca te confrunți cu o lipsa de fier, este cat se poate de posibil ca si rezervele de vitamina A din organism să fie sub limitele firești.
Vitamina A are efect antioxidant si regenerant, tine nivelul colesterolului sub control si protejeaza in acelasi timp mucoasa bucala si digestiva, dar are grija si de sistemul respirator.
Aceasta contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijina sistemul imunitar si ne ajuta sa ne vindecam mai rapid in cazul unor infectii sau inflamatii.
Vitamina A isi exercita cel mai bine efectele in combinatie cu vitaminele B, D si E, dar si in prezenta calciului, a fosforului si a zincului. Medicamentele prescrise pentru reducerea colesterolului pot scadea absorbtia de vitamina A.
Evitati administrarea fierului impreuna cu vitamina A.
Doza zilnica recomandata de Vitamina A este de 450-700mcg.
3. Acizii grasi Omega 3
Pentru a–ti imbunatati starea de spirit si aspectul pielii in sezonul rece, iti recomandam sa incluzi in meniul tau acizii grași Omega 3. Se gasesc in: peste, uleiul de rapita si cel de soia, nuci, fistic, migdale etc.
Acizii grasi Omega 3 imbunatatesc concentrarea si reprezinta un ajutor suplimentar, impotriva racelilor sezoniere. Acestia joaca un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea altor hormoni.
Daca te supara pielea si unghiile fragile, lipsa concentrarii, depresia, durerile articulare, ai diabet de tip 2 si afectiuni cardiovasculare alege suplimente cu Omega 3 pentru ca aportul adus din alimente este insuficient.
Doza zilnica recomandata de Omega 3 este de 1000 mg pe zi.
4. Vitamina E
Lipsa unor rezerve adecvate de vitamina E din organism se poate manifesta prin: uscarea pielii cu aparitia usturimii locale si a petelor brune la persoanele varstnice, degradarea firelor de păr, tulburari de vedere, slabiciune musculara, aparitia aterosclerozei. Vitamina E are efect antioxidant protejand ficatul.
In caz ca suferi de psoriazis sau te confrunti cu matreata capilara poti sesiza ameliorări simțitoare ale simptomelor specifice acestor probleme dupa administrarea vitaminei E.
Doza zilnica recomandata de Vitamina E este de 14-19 mg pe zi.
5. Vitamina D
Studiile au aratat ca la sfarsitul iernii doua persoane din trei au deficit de vitamina D, fiindca soarele sta mai mult ascuns in lunile de iarna. Aceasta deficienta se manifesta prin scaderea imunitatii, si in special la persoanele varstnice creste riscul de fracturi, diabet zaharat si boli cardiovasculare.
Asadar pentru a evita starile de iritabilitate, apatia, lipsa concentrarii, durerile musculare si articulare si chiar transpiratia excesiva apeleaza cu incredere la suplimente cu vitamina D.
Capsulele liposolubile cum ar fi cele de la Dr. Max Vitamin D3 1000UI, 30 capsule moi sunt asimilate mai usor de catre organism.
6. Complexul de vitamine B
Toate vitaminele din complexul B si acidul folic aduc beneficii majore creierului.
Daca organismul are o carenta pot aparea stari de oboseala, slabiciune, tulburari neuronale si afectiuni cardiovasculare.
Unele studii au descoperit o legatura intre nivelul de vitamine B din sange si o memorie mai buna. Printre cele mai nou studiate, Vitamina B7 (biotina sau vitamina H) este hidrosolubila si are rol de protectie a pielii si parului (incetineste procesul de albire) avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2, B6 impiedica depunerea colesterolului la nivel vascular, contribuie la eliminarea toxinelor din organism facilitand astfel functiile ficatului si vezicii biliare.
In caz ca esti fumator, cu siguranta ai nivelul scazut de vitamine B in corp - te sfatuim sa previi carenta prin administrarea Dr. Max Vitamin B-Complex Forte ce contine B1, B2, B5, B6, B7.
Cele mai importante minerale pentru sezonul rece
Magneziu
Suplimentele pe baza de magneziu contribuie la evitarea contractiilor musculare si amelioreaza senzatiile neplacute, din perioada menstruala.
Magneziul are multiple beneficii pentru organism, mai ales in timpul iernii: fortifica sistemul imunitar, inhiba starile de oboseala si extenuare, contribuie la cresterea densitatii minerale osoase, sustine inima si amelioreaza tranzitul intestinal.
Cercetatorii considera ca un deficit de magneziu determina acumularea de calciu in muschii de la nivelul cailor respiratorii, fapt ce ingreuneaza respiratia.
Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este mai scazut in randul celor care au un nivel optim de magneziu in organism. In plus, magneziu ajuta la o mai buna absorbtie a vitaminei C si a calciului. Potrivit ar fi complexul de la Dr. Max Mg+B1+B6+B12+Vit C orodispersabil cu gust de lamaie si efect rapid de ameliorare a oboselii.
Asadar imprieteneste-te cu magneziu pentru a fi in forma maxima in sezonul rece.
2. Calciu
Calciu este un mineral esential in dezvoltarea copiilor, insa multi au deficit.
Cantitatile recomandate pe grupe de varsta sunt: pentru adulti – 600 mg pe zi, femei insarcinate sau care alapteaza – 1200 mg pe zi, copii de 0-6 luni – 500 mg pe zi, copii de 6 luni -9 ani– 600 mg pe zi, copii peste 9 ani si adolescenti pană la 17 ani – 800 mg pe zi. Multi specialisti recomanda 1000 mg pe zi pentru adulti, adolescenti si persoanele varstnice, studiile aratand ca un aport mai mare de 1500 mg pe zi nu aduce beneficii suplimentare.
Organismul isi face rezerva de calciu in primul rand din produsele lactate, care au cea mai mare concentratie de calciu. De aceea, este important sa includeti in alimentatia copilului doua portii de lapte pe zi.
Organismul copilului are nevoie de acest mineral pentru a-și menține oasele puternice si ritmul cardiac stabil. Eficacitatea actiunii calciului este marita de prezenta vitaminelor A, C, D, a fierului, a magneziului si a fosforului.
Desi cel mai adesea auzim persoane care se plang ca au „lipsa de calciu”, nu putini sunt cei care sufera de hipercalcemie.
Hipercalcemia are loc atunci cand in sange exista un nivel de calciu mai ridicat decat nivelul normal. Hipercalcemia se manifesta prin oboseala, sete, greturi, depresie, dureri de oase. Hipercalcemia poate fi extrem de periculoasa, daca la nivelul rinichilor se formeaza asa-zisii „calculi renali”, deoarece acestia pot conduce la insuficienta renala.
Ai grija cum alegi suplimentele de calciu. Acestea e bine sa contina carbonat sau citrat de calciu, magneziu, vitamina D3.
3. Seleniu si Zinc
Multiple cercetari clinice au evidentiat, in ultimii ani, eficacitatea seleniului si zincului in combaterea racelilor și infectiilor respiratorii, dar și in reducerea agresivitatii atacului viral, ceea ce inseamna ca grabeste vindecarea episodului de boala. Cele doua minerale au rol antioxidant, stimuleaza multiplicarea celulelor albe (anticorpi) si, implicit, raspunsul imunitar.
Pentru o imunitate imbatabila ai la indemana suplimentele alimentare pe baza de zinc de tipul acetat, citrat, glicerat sau picolinat de zinc cu un grad de absorbtie ridicat.
Seleniul organic este de peferat seleniului de sinteza, fiind obtinut din drojdia de bere, asociat in acest fel cu aminoacizi, cu vitamine din complexul B, cu vitamina A și E, precum și cu multe alte oligoelemente (fier, magneziu, crom etc.).
Am trecut cu pasi repezi printre cele mai importante vitamine si minerale ce ne fortifica sistemul imunitar si mentin integritatea organismului nostru.
Daca in cazul vitaminelor hidrosolubile (vitamina C si complexul B), excesul de vitamine este eliminat renal, toxicitatea fiind redusa, in cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) care formeaza depozite in organism, administrarea lor necesita o mai mare atentie.
Sfatul este sa nu depasiti dozele necesare zilnic recomandate de expertii in domeniu.
Ai grija! Cand aportul alimentar este insuficient necesarul zilnic de micronutrienti trebuie adaptat individual in functie de rezultatele analizelor medicale, varsta, stil de viata, afectiuni si tratamente medicamentoase.
Traieste sanatos!