Deficit de vitamine: ce trebuie sa stii

28. 2. 2025 · 6 minute de citit

Deficitul de vitamine poate determina o gama variata de simptome care afecteaza mai toate structurile organismului. In acest articol poti afla mai multe despre simptomele asociate fiecarei carente de vitamine, optiunile de diagnostic pentru hipovitaminoze si cum poti preveni aparitia unei asemenea situatii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Deficit de vitamine: ce trebuie sa stii

Simptomele deficitului de vitamine 

Deficitul de vitamine poate determina o gama foarte variata de simptome, de la o stare de oboseala generala, pana la depresie sau fracturi osoase. Un lucru interesant de mentionat este ca aceste simptome isi fac simtita prezenta abia dupa cateva luni de carente netratate.

Oboseala si slabiciune

Daca te simti obosit, somnoros, slabit si lipsit de energie, este posibil sa ai o carenta de vitamina D, vitamine din grupul B sau vitamina C.

Vitamina D sustine sanatatea oaselor si mentine forta musculara, astfel ca o deficienta - mai frecvent intalnita in lunile de toamna si iarna - poate duce la o senzatie de oboseala si lipsa de energie. Studiile arata ca deficitul de vitamina D este una dintre cauzele oboselii cronice si ca un aport suficient din surse complementare poate contribui la ameliorarea acestei stari.

Vitamina C si toate vitaminele din complexul B, cu exceptia folatului (B9), sunt esentiale pentru procesele de producere a energiei la nivel celular. Prin urmare, orice carenta in aceasta zona poate provoca astenie. In plus, deficitul acestor vitamine are un impact semnificativ si asupra proceselor metabolice si asupra sanatatii generale.

Carenta de folat este una dintre cele mai comune cauze ale anemiei, motiv pentru care poate genera senzatie de oboseala [1].

Par si piele uscate

Parul casant si pielea uscata sunt simptome caracteristice pentru carențele de:

  • vitamina A;
  • vitaminele complexului B;
  • vitamina C;
  • vitamina D.

Multe dintre aceste vitamine sunt incluse in formulele produselor de ingrijire a pielii si a parului, prin urmare e bine sa vorbesti cu medicul dermatolog despre un protocol de tratament adecvat. Utilizarea produselor care contin retinol (vitamina A) trebuie facuta cu prudenta, deoarece concentratiile crescute pot deteriora pielea [2]. 

caderea parului

Depresie

Carentele de vitamine pot contribui la aparitia depresiei si la accentuarea simptomatologiei acesteia. Conform studiilor, vitaminele implcate in acest proces sunt:

  • vitamine B1, B3, B6, B9, B12;
  • vitamina C;
  • vitamina D.

Administrarea suplimentelor alimentare de vitamine impotriva depresiei poate ameliora simptomele, dar nu substituie tratamenul cu antidepresive. Nu intrerupe tratamentul prescris de catre medic fara o discutie prealabila cu acesta [3]! 

Vanatai si sangerari frecvente

Problemele de coagulare sangvina si de sinteza a colagenului pot determina aparitia facila a vanatailor si sangerarilor, colagenul fiind o proteina care confera rezistenta vaselor de sange. Carentele care pot determina aceste simptome se refera la:

  • vitamina C;
  • vitamina K, in special la nou-nascuti. 

Acest tip de deficit este rar intalnit, iar simptomele reprezentate de aparitia usoara a vanatailor poate avea si alte cauze. Daca observi aparitia acestor simptome, discuta cu medicul si urmeaza protocolul de diagnostic recomandat de acesta [4]! 

Vindecare greoaie a ranilor

In procesul de vindecare al ranilor sunt implicate numeroase vitamine esentiale, fiecare cu rolul sau in sinteza de colagen, in regenerarea anumitor tipuri de tesuturi si celule si in combaterea efectelor stresului oxidativ. Printre carentele care trebuie luate in calcul in aceasta situatie se numara:

  • vitamina A;
  • vitaminele complexului B;
  • vitamina C;
  • vitamina D, carenta de zinc si arginina;
  • vitamina K [5]. 

Predispozitia la a dezvolta diverse infectii

Unele carente de vitamine pot afecta modul in care functioneaza sistemul imunitar si pot creste sensibilitatea la infectii. Pe lista vitaminelor cel mai frecvent implicate in acest gen de probleme se afla:

  • vitamina A;
  • vitamina C;
  • vitamina D.

Carenta de vitamina A este in mod deosebit periculoasa din punct de vedere al riscului de infectii, ea fiind asociata cu o predispozitie pentru:

  • boli diareice;
  • boli respiratorii;
  • otita cronica. 

Suplimentele alimentare pentru sistemul imunitar contin ingrediente atent echilibrate, dar e de dorit sa stabilesti cu medicul care sunt nevoile tale particulare [3]. 

Fracturi osoase

Vitaminele esentiale pentru sanatatea si rezistenta scheletului includ vitaminele A, B6, B9, B12, C, D si K. Studiile arata ca o deficienta a acestor vitamine poate duce la scaderea densitatii osoase si poate creste riscul de fracturi.

De asemenea, trebuie avut in vedere ca un exces de vitamine A, B6 si B12 poate avea efecte negative asupra densitatii osoase, reducand-o si predispunand organismul la probleme de acest tip [2].

Cum se diagnosticheaza deficitul de vitamine?

Diagnosticul unui deficit de vitamine este relativ dificil de realizat, deoarece el poate genera mai mult de un simptom. In plus, unele simptome apar ca urmare a mai multor tipuri de carente. Prin urmare, medicul va formula un asemenea diagnostic doar in urma unor analize si investigatii suplimentare, care includ:

  • analize de sange: analizele de laborator permit masurarea obiectiva a concentratiei unor vitamine in sangele circulant. Hemoleucograma completa este testul de screening cel mai frecvent folosit, anumite modificari ale hematiilor fiind foarte sugestive pentru carenta de vitamina B12. Printre vitaminele ale caror concentratii pot fi masurate direct, se numara vitamina B9, vitamina D si vitamina B12;
  • endoscopia si colonoscopia sunt teste care urmaresc integritatea mucoaselor digestive gastrice si intestinale si au ca scop identificarea unui eventual sindrom de malabsorbtie care ar putea sa se asocieze aparitiei unei carente [1,4]. 
fructe si legume proaspete

Tratamentul deficitului de vitamine 

Tratamentul unei carente de vitamine se poate face prin cresterea aportului si prin tratarea factorilor care interfereaza cu absorbtia acestora. Cele mai utilizate optiuni de tratament sunt:

  • modificari ale dietei: un aport adecvat de substante nutritive si respectarea unor principii de baza legate de combinatiile de alimente pot fi de ajutor;
  • administrarea de suplimente: suplimentele pot fi administrate pe cale orala sau injectabila, in functie de vitaminele implicate si de severitatea carentei;
  • tratarea cauzei primare a deficitului: boala colonului iritabil si bolile intestinale inflamatorii trebuie tratate medical, inainte sa se poata spera la o remediere de durata a carentelor de vitamine. Unele boli, de pilda insuficienta hepatica, nu au un tratament specific, caz in care se va recurge la o suplimentare periodica, pe cale injectabila, cu vitamine [4]. 

Deficitul de vitamine se poate agrava in timp, in absenta unui tratament. Desi simptomele sunt vagi, ele pot deveni deranjante si pot pune in pericol sanatatea intregului organism. O alimentatie echilibrata este foarte importanta in prevenirea carentelor, dar in unele cazuri nu este suficienta. Adreseaza-te unui medic pentru a afla mai multe informatii si a afla daca suferi de carente de vitamine sau nu! Acesta este un articol strict informativ.

Bibliografie:

  1. How Vitamin Deficiency Develops and Affects Your Health. Verywell Health, www.verywellhealth.com/can-vitamin-deficiency-cause-insomnia-3014720, accesat la 17.01.2023;
  2. Malabsorption - IFFGD. iffgd.org/gi-disorders/malabsorption/?showall=1, accesat la 17.01.2023;
  3. MedlinePlus. Vitamins: MedlinePlus Medical Encyclopedia. Medlineplus.gov, 2016, medlineplus.gov/ency/article/002399.htm, accesat la 17.01.2023;
    Petre, Alina. 8 Common Signs of Vitamin Deficiency, plus How to Fix Them. Healthline, 4 Nov. 2019, www.healthline.com/nutrition/vitamin-deficiency, accesat la 17.01.2023;
  4. Vitamin and Mineral Supplementation. Crohns & Colitis Foundation, www.crohnscolitisfoundation.org/diet-and-nutrition/supplementation, accesat la 17.01.2023.
  • Dr. Max Vitamina C 100mg este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si nervos, reduce oboseala si ajuta la formarea normala a colagenului pentru functionarea nomala a ligamentelor, a sistemului osos, a pielii, gingiilor si dintilor.
  • Dr. Max Vitamina D este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii dintilor, a sistemului osos si la mentinerea functiei normale a sistemului muscular.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...

    Aviz