Lipsa de fier: impactul deficitului de fier in organism
Fierul reprezinta un mineral esential pentru buna functionare a organismului. Rolul sau cel mai important este acela de a transporta oxigenul catre celule, fiind un element al hemoglobinei.
Deficitul de fier este cea mai comuna tulburare nutritionala la nivel mondial. De obicei, acesta apare din cauza alimentatiei deficitare in fier. Totusi, uneori poate fi o consecinta a anumitor afectiuni cronice.
Descopera ce inseamna deficitul de fier, cum il poti preveni si care sunt alimentele recomandate in caz de lipsa de fier.
Continutul articolului
Care este rolul fierului in organism?
In principal, organismul are nevoie de fier pentru a sintetiza proteinele cu rol in transportul oxigenului catre tesuturi – hemoglobina si mioglobina (1).
Distributia fierului in organism este urmatoarea (1):
- aproximativ doua treimi sunt prezente la nivelul hemoglobinei din eritrocite (celulele rosii ale sangelui);
- 25% se regaseste sub forma de depozit mobilizabil la nevoie – feritina;
- 15% din fier este prezent la nivelul mioglobinei, in tesuturile musculare, precum si in componenta unor enzime implicate in metabolism sau alte functii;
Fierul este transportat in organism legat de proteina numita transferina (1). Hepcidina este un hormon peptidic (de structura proteica) al carei rol este acela de a regla absorbtia si transportul fierului in organism (2).
Pe langa transportul de oxigen, alte roluri ale fierului in organism sunt (2, 3):
- dezvoltarea sistemului nervos;
- cresterea si dezvoltarea fatului si a copilului;
- sinteza unor hormoni;
- functionarea celulara.
Fierul are o importanta cruciala in sarcina. Deficitul de fier la femeile insarcinate poate duce la restrictie de crestere intrauterina, nastere prematura, greutate mica la nastere sau deteriorare neurocognitiva la copil (3).
Alte complicatii posibile ale lipsei de fier sunt: afectarea cresterii si dezvoltarii copilului, afectarea functiei cardiovasculare (risc de tulburari de ritm cardiac, insuficienta cardiaca) (6).
Ce inseamna deficit de fier?
Deficitul de fier este caracterizat de rezerve scazute de fier in organism, care nu ii pot indeplini acestuia cerintele (3).
Acesta este un termen larg care cuprinde si anemia feripriva (prin deficit de fier), insa cele doua tulburari nu sunt sinonime. Deficitul de fier poate fi prezent cu sau fara anemie (3).
S-a estimat ca aproximativ 1,2 miliarde de persoane sufera de anemie feripriva, insa de doua ori mai multe prezinta deficit de fier fara anemie (3).
Anemia reprezinta scaderea numarului de hematii (celule rosii) sau a concentratiei hemoglobinei (4). De regula, diagnosticul este pus atunci cand aceasta din urma scade sub 130 g/L la barbati, sub 120 g/L la femeile care nu sunt insarcinate si sub 110 g/L la gravide (3).
In schimb, deficitul de fier poate fi prezent chiar daca valoarea hemoglobinei este normala. Diagnosticul se pune, de obicei, pe baza masurarii feritinei, considerata cel mai sensibil marker pentru evaluarea acestei tulburari. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, feritina este considerata scazuta la valori sub 15 μg/L la adult si sub 12 μg/L la copil. Totusi, in practica clinica, si o valoare sub 30 μg/L poate indica deficit de fier (3).
In afectiunile caracterizate de inflamatie cronica, feritina poate fi crescuta (peste 100 μg/L), chiar daca pacientul prezinta deficit de fier. In acest caz, se masoara saturatia transferinei pentru diagnostic. O valoare de sub 20% indica lipsa de fier (3).
Fierul seric sau sideremia nu se utilizeaza in diagnosticul deficitului de fier, deoarece nivelurile sale variaza in timpul zilei (3).
Lipsa de fier: cauze
Cauzele deficitului de fier sunt impartite in urmatoarele categorii (2, 3, 5):
- Aport alimentar inadecvat: alimentatie dezechilibrata, dieta vegana.
- Absorbtie scazuta: pacienti cu interventii de chirurgie bariatrica, infectie cu Helicobacter pylori, gastrita autoimuna; consum crescut de cafea, ceai verde sau calciu (inhiba absorbtia fierului).
- Necesar crescut al organismului: nevoile sunt crescute la femeile insarcinate sau cele care alapteaza, sportivi de performanta, copii in crestere, adolescenti.
- Pierderi mari sau cronice de sange: donatori de sange, menoragie (menstruatii abundente), interventii chirurgicale majore, sangerari digestive (cum ar fi in caz de ulcer gastric, hemoroizi), traumatisme si leziuni.
- Inflamatie cronica: in cazul afectiunilor cronice– boala celiaca, obezitate si boli inflamatorii intestinale.
Dupa cum se poate vedea, lipsa de fier poate avea diverse cauze. Un medic te poate ajuta sa intelegi care este explicatia aparitiei acestei probleme in cazul tau.
Lipsa de fier: simptome
Lipsa de fier nu se manifesta intotdeauna prin simptome evidente. In cazul unei anemii feriprive usoare, de exemplu, este posibil sa nu apara niciun simptom care sa anunte lipsa de fier. Chiar si atunci cand apar, de multe ori, ele sunt usoare si se dezvolta treptat, ceea ce poate face sa fie trecute cu vederea.
Semnele si simptomele deficitului de fier pot fi (2, 5, 6):
- stare de oboseala persistenta si slabiciune;
- dificultati de concentrare si invatare;
- functie cognitiva afectata;
- dezechilibru in termoreglare (reglarea temperaturii corpului);
- imunitate slabita;
- scaderea performantei sportive si intelectuale;
- probleme de crestere si dezvoltare la copii.
Simptomele lipsei de fier mai pot include:
- maini si picioare reci;
- unghii friabile;
- paloare;
- ameteli;
- apetit scazut;
- tulburari de ritm cardiac;
- dificultati de respiratie (scurtarea respiratiei).
Ce te doare de la lipsa de fier
Efectele carentei de fier asupra organismului nu se rezuma la cele mentionate mai sus. Cand vorbim despre lipsa de fier si ce simptome poate provoca ea, trebuie sa mentionam si durerea. Fie ca vorbim despre deficit de fier cu sau fara anemie, persoanele afectate se confrunta adesea cu dureri de cap. Durerile musculare si articulare se numara si ele printre posibile semne ale unei lipse de fier in organism (3).
Simptomele lipsei de fier sunt mai severe in cazul anemiei feriprive, decat in cazul deficitului de fier fara anemie (1).
Totusi, acestea pot aparea si in cazul altor afectiuni sau tulburari. De aceea, este indicat sa te adresezi medicului pentru un diagnostic corect si pentru a afla daca intr-adevar lipsa fierului explica simptomele tale sau daca exista un alt motiv pentru aparitia acestora.
Ce boli ascunde deficitul de fier?
Deficitul de fier nu este intotdeauna o consecinta a aportului alimentar inadecvat. Acesta poate aparea si in contextul unor afectiuni cronice. Unele afecteaza absorbtia acestui mineral in organism sau mobilizarea depozitelor de fier, altele produc sangerari digestive (2, 5). In acest caz, lipsa de fier apare in ciuda unei alimentatii echilibrate.
Ce boli poate ascunde deficitul de fier (1, 2, 3, 5):
- boala cronica de rinichi;
- boala celiaca (intoleranta la gluten);
- boli inflamatorii intestinale, cum ar fi rectocolita ulcerativa si boala Crohn – caracterizate de inflamatie si prezenta ulceratiilor la nivelul intestinului;
- gastrita autoimuna;
- hemoroizi;
- insuficienta cardiaca;
- ulcer peptic gastric si duodenal (leziuni cu pierdere de substanta in stomac si duoden);
- cancer colorectal;
- polipi intestinali;
- alte afectiuni cronice (inflamatorii, neoplazice sau infectioase): artrita reumatoida, boli hematologice maligne.
Surse de fier care ajuta la prevenirea carentelor
Fierul se gaseste in numeroase alimente sub doua forme (2):
- Heminic: in sursele animale. Are o biodisponibilitate crescuta (se absoarbe in cantitati mari).
- Non-heminic: in sursele vegetale. Are o absorbtie scazuta. Biodisponibilitatea poate fi crescuta prin consum de alimente bogate in vitamina C, la aceeasi masa.
O alimentatie sanatoasa si variata poate furniza organismului cantitatea necesara de fier si ajuta la prevenirea aparitiei deficitului de fier.
Ce sa incluzi in dieta pentru a preveni deficitul de fier si consecintele lui? Alimentele cele mai bogate in acest mineral sunt (2):
- carne rosie (vita, porc);
- ficat de vita, porc, pasare;
- nucifere si seminte;
- sardine;
- vegetale cu frunze verde inchis (spanac);
- leguminoase boabe (fasole alba, rosie, linte, naut);
- fructe de mare (stridii);
- cereale pentru micul dejun, fortificate cu fier;
- fructe deshidratate;
- oua;
In cazul persoanelor cu alimentatie vegana sau al celor diagnosticate cu deficit de fier, medicul poate prescrie si suplimente alimentare cu acest mineral. Acestea nu se administreaza fara recomandarea sa si nu inlocuiesc o dieta echilibrata.
Suplimentele alimentare cu fier trebuie evitate de pacientii cu hemocromatoza, boala care cauzeaza acumularea in exces a fierului (2).
Prin urmare, deficitul de fier este o tulburare nutritionala des intalnita care poate fi prevenita cu succes printr-o alimentatie echilibrata si variata. Nu uita sa iti faci anual analizele medicale de rutina pentru a putea depista la timp lipsa de fier. De asemenea, este important ca atunci cand iti dai seama ca ai lipsa de fier sa tii cont de indicatiile medicilor pentru a preveni eventualele complicatii provocate de carenta de fier.
Referinte:
- Abbaspour, Nazanin, et al. “Review on Iron and Its Importance for Human Health.” Journal of Research in Medical Sciences : The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences, vol. 19, no. 2, 2014, pp. 164–74, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/. Accessed 8 July 2022.
- “Office of Dietary Supplements - Iron.” Nih.gov, 2015, ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/. Accessed 8 July 2022.
- Al-Naseem, Abdulrahman, et al. “Iron Deficiency without Anaemia: A Diagnosis That Matters.” Clinical Medicine, vol. 21, no. 2, Mar. 2021, pp. 107–113, www.rcpjournals.org/content/clinmedicine/21/2/107, 10.7861/clinmed.2020-0582. Accessed 8 July 2022.
- “Anaemia.” Who.int, World Health Organization: WHO, 12 Nov. 2019, www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1. Accessed 8 July 2022.
- “Anemia.” WebMD, WebMD, 13 May 2002, www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics. Accessed 8 July 2022.
- “Iron Deficiency Anemia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034. Accessed 8 July 2022.