Holera: cauze, simptome, tratament
Holera este o boala infectioasa acuta ce apare la nivelul intestinului subtire si este provocata de bacteria Vibrio cholerae. Infectia se manifesta prin episoade de diaree extrema, cu deshidratare severa. Se raspandeste de regula prin ape contaminate si poate fi fatala daca nu este tratata la timp. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera holera o amenintarea globala pentru sanatatea publica.
Holera este o boala extrem de virulenta, prezenta in zonele unde apa nu este tratata inainte de a fi folosita si nici apele reziduale nu sunt epurate. Riscul unei epidemii de holera este mare cand apar dezastre naturale, in zonele sarace, unde sunt razboaie si unde sunt mari aglomerari de populatie si nu sunt respectate masurile de igiena sanitara. Cazuri de holera au aparut in ultimii ani in Africa, Asia, India.
Ce este holera?
Holera este o boala acuta, diareica, ce apare pe fondul infectiei intestinale cu bacteria toxigena Vibrio cholerae serogrup O1 sau O139. Estimarile oficiale CDC (Centers of Disease Control and Prevention) vorbesc despre 1,3 pana la 4 milioane de oameni din intreaga lume care se confrunta anual cu holera, dar si de numeroase decese, intre 21.000 si 143.000 de cazuri.
Simptomele holerei pot fi resimtite mai usor de unele persoane, dar holera este o infectie severa. Persoanele care fac forme grave au diaree apoasa, varsaturi, crampe musculare la picioare, se deshidrateaza sever, intra in soc si decesul poate surveni rapid. (1)
Desi vorbim de o boala extrem de infectioasa, holera poate fi tratata eficient, la debutul simptomelor, cu solutii de rehidratare. Nu confunda simptomele holerei cu cele din diareea calatorului si cere ajutor medical de urgenta!
Intre contaminarea cu bacteria holerei si aparitia simptomelor poate trece de la cateva ore pana la aproximativ 5 zile. Infectiozitatea se poate manifesta pana la 14 zile si chiar mai mult, de la debutul bolii.
Cauzele aparitiei holerei
Bacteria Vibrio cholerae este raspunzatoare de infectia cu holera. Efectele bacteriei la nivelul intestinului subtire determina aparitia toxinei ce conduce la secretia unui flux masiv de apa, eliminata prin diaree rapid. Aceasta deshidratare severa inseamna ca organismul pierde foarte repede fluidele si sarurile sau electrolitii.
Desi nu toti oamenii sunt afectati in aceeasi masura de aceasta bacterie, simptomele sunt prezente dupa contractarea infectiei.
Cauzele infectiei sunt reprezentate de contaminarea cu bacterii a apei, alimentelor sau rezervelor de apa.
Unde se regaseste bacteria Vibrio cholerea?
- In apele de suprafata sau din fantani - fantanile publice pot fi infectate usor, acolo unde conditiile de igiena sunt precare. La fel se intampla si in cazul apelor de suprafata contaminate in cadrul marilor aglomeratii de populatii.
- In fructe de mare - aceste produse pot proveni din zone cu ape contaminate de bacteria ce provoaca holera, iar prin consumul lor in stare cruda sau insuficient preparate infectia se transmite.
- In fructe si legume crude - in zonele nedezvoltate, ingrasamintele si apa cu care sunt udate fructele si legumele pot proveni din zone infectate, iar consumul produselor conduce la aparitia altor cazuri de infectare.
- In cereale - meiul sau orezul gatite, contaminate si pastrate la temperatura camerei cateva ore dupa preparare, pot favoriza dezvoltarea bacteriei holerei. (2)
Factori de risc
Studile au aratat ca toata lumea se poate infecta cu holera, mai putin bebelusii care se hranesc cu lapte matern de la mama ce a avut anterior infectie cu holera. Astfel, sugarii au imunitate in fata infectiei.
Factorii de risc pentru holera sunt:
- conditii sanitare precare sau inexistente;
- prezenta unei cantitati mai mici de acid gastric decat in mod normal sau lipsa acestuia - aciditatea gastrica este un factor ce distruge bacteria;
- expunere comunitara - traiul cu o persoana infectata si igiena precara;
- persoane ce au grupa de sange 0 (zero) - se pare ca oamenii cu aceasta grupa de sange sunt mai expusi la holera decat cei din alte grupe sanguine. (2)
Simptome in holera
- Diaree apoasa abundenta;
- Greata si varsaturi;
- Deshidratare severa;
- Sete intensa;
- Crampe musculare puternice;
- Neliniste sau iritabilitate;
- Ritm cardiac rapid;
- Tensiune arteriala scazuta;
- Pierderea elasticitatii pielii si instalarea rigiditatii;
- Mucoase uscate;
- Deficiente de functionare ale rinichilor;
- Soc, coma - netratate duc rapid la deces. (1), (2)
Cum se diagnosticheaza holera?
Semnele si manifestarile in holera sunt specifice, dar pentru a evidentia bacteria se va analiza o proba de scaun. Deoarece mai exista si alte infectii cu simptome de diaree apoasa si deshidratare severa, confirmarea prezentei sau absentei bacteriei Vibrio cholerae in fecale este esentiala. Identificarea holerei presupune protocoale complexe pentru a limita raspandirea si aparitia unui focar pe scara larga. (1)
Tratamentul holerei
Rehidratarea organismului afectat de holera este o prioritate medicala. Scopul principal este inlocuirea lichidelor si a electrolitilor pierduti cu o solutie de rehidratare orala ce poate fi achizitionata din farmacii sub forma de pulbere si care va fi reconstituita cu apa imbuteliata sau saruri de rehidratare gata preparate.
Cazurile severe de holera nu vor putea fi tratate cu aceste solutii acasa, ci cu spitalizare si administrarea de fluide si electroliti intravenos.
In functie de severitatea bolii si de manifestarile prezente, medicul iti poate recomanda unele antibiotice pentru a lupta cu infectia. Uneori pot fi indicate suplimente cu zinc, deoarece s-a dovedit ca acest oligoelement mineral are capacitatea de a reduce simptomele holerei si chiar de a scurta durata pana la vindecarea completa, in cazul copiilor. (1), (2), (3)
Vaccinarea impotriva holerei nu este o necesitate pentru toate persoanele, dar este esentiala atunci cand vei calatori intr-o zona unde aceasta infectie este prezenta sau una calamitate in care nu ai acces la ingrijiri medicale. Vei avea nevoie de ambele doze orale, cu o saptamana inainte de a pleca in calatorie. (3), (4)
Acest articol contine informatii generale despre holera din surse oficiale. Daca ai mai multe intrebari despre aceasta boala infectioasa sau ai fost intr-o zona cu risc crescut de aparitie a bacteriei care provoaca infectia, ia legatura cu medicul si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Cholera. General Information - https://www.cdc.gov/cholera/general/index.html#one
2. Cholera - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholera/symptoms-causes/syc-20355287
3. Cholera - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera
4. Cholera - https://www.nhs.uk/conditions/cholera/